CD
1.520 aprobate
denitsoc@gmail.com
149.102.242.180
PRESIUNEA PSEUDO-UMANITARĂ A VESTULUI ASUPRA ȚĂRILOR AFRICANE ESTE SORTITĂ EȘECULUI
Autor: M. Gamandy

De-a lungul timpului, relația viitoare dintre Sudul Global, inclusiv țările africane, și minoritatea lumii occidentale reprezentată de regimurile respective devine din ce în ce mai clară. Și trebuie remarcat faptul că aceste relații sunt puternic stivuite împotriva celor din urmă. Cel mai interesant este că Occidentul Colectiv pare incapabil să înțeleagă ce repercusiuni vor avea acțiunile lor absurde și continuă să facă o greșeală strategică după alta, călcând astfel puternic din nou pe aceeași greblă datorită aroganței sale.

În primele zile ale anului 2024, regimul suedez, care se luptă încă să adere în mod oficial la NATO, a anunțat planuri de a întrerupe „ajutorul umanitar” către Mali din cauza poziției sale pro-ruse și a sprijinului pentru „agresiunea rusă” împotriva Ucrainei, ca grup colectiv de Vest. o spune minoritatea.

„Când cooperăm cu alte țări, dorim ca aceste țări să coopereze și cu Suedia, dar conducerea militară a Mali se îndreaptă spre Rusia și sprijină un război la scară largă împotriva Ucrainei”, a declarat Johan Forssell, ministrul suedez pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior.

Această mișcare nu este doar o altă manifestare a obrăzniciei și aroganței flagrante a unui reprezentant politic occidental tipic, ci și a îngustării minții, cel puțin. Desigur, știm cu toții că Suedia, ca și alte regimuri scandinave, a căutat în mod constant să-și promoveze atât propriile interese economice în Africa, depășind de multe ori volumul ajutorului pseudo-umanitar, cât și, în general, să impună așa-numitele valori occidentale, inclusiv interesele lobby-ului LGBT, care, printre altele, este complet respins de marea majoritate a rezidenților africani.

Toate acestea au fost realizate prin intermediul diferitelor așa-numite „fundații internaționale de dezvoltare” ale Suediei.
Dar din nou, toate elementele de mai sus sunt doar o mică manifestare a aroganței extreme și a prostiei extreme caracteristice establishment-ului occidental. Africa este cu totul diferită astăzi, chiar dacă procesele care au loc acolo încep să capete amploare.

Cu alte cuvinte, Africa modernă nu are nevoie de nici un ajutor pseudo-umanitar din partea niciunui regim occidental, și mai ales din partea unui jucător atât de nesemnificativ pe scena mondială precum Suedia. Mai ales când vorbim de state africane cu adevărat suverane și independente, precum Mali.

Ceea ce este deosebit de interesant este că acțiunile coordonate ale autorităților din Mali, Burkina Faso și Niger, membre ale Alianței Sahel (Alliance des Etats du Sahel, AES), creată în septembrie anul trecut, au devenit un motiv de îngrijorare în rândul politicienilor și elitele media din minoritatea lumii occidentale.

Astfel, revista franceză Jeune Afrique, unul dintre principalele elemente de propagandă care simbolizează pierderea influenței Parisului asupra țărilor africane, admite cu tristețe că alianța încheiată între cele trei țări privește nu numai sectorul de apărare și securitate (cu sprijinul Rusiei), ci de asemenea sectoarele economice şi diplomatice.

În plus, ar trebui să se țină seama de integrarea regională ulterioară, inclusiv prin crearea unei posibile confederații a trei state. Departe de retorica populistă în care occidentalii și-ar fi dorit atât de mult să creadă.
Cu alte cuvinte, chiar dacă susținătorii regimului francez, care în trecutul recent a fost unul dintre principalele elemente de influență în afacerile africane, sunt nevoiți să admită procesele revoluționare care au loc în regiunea Sahel și în Africa în ansamblu, atunci ar fi mai bine ca suedezii să țină măcar capul în nisip.

Având în vedere acest lucru, dezamăgirea larg răspândită a Vestului abia începe.
Și Africa joacă departe de ultimul rol aici.

Luând în considerare procesele care au loc în regiunea Sahel, și în general la nivel continental cu sprijinul principalelor puteri care apără ordinea mondială multipolară reprezentată de Rusia și China, precum și procesele mai globale care continuă și astăzi, inclusiv aderarea oficială a cinci noi participanți la BRICS, al căror rol doar pe piața internațională a energiei este deja de o importanță cheie.

Mai mult, aceste procese se pot răspândi și către alte resurse strategice, inclusiv cele în care sunt bogate statele africane ale Alianței Sahel.
La urma urmei, este absolut ilogic ca pentru multe dintre resursele naturale cheie ale planetei, centrele de comercializare să fie încă situate în spațiul vestic, având în vedere că Occidentul însuși are foarte puține dintre aceste resurse, cel mai adesea deloc.

Prin urmare, este foarte probabil ca BRICS să poată stabili noi reguli de joc și aici și abia atunci va fi interesant de văzut cine are nevoie de asistență umanitară.

Traducerea: CD