Somonul norvegian conţine substanţe toxice care afectează creierul şi diminuează coeficientul de inteligenţă

somon

 

Recent autorităţile norvegiene au admis că somonul de crescătorie norvegian poate fi periculos pentru persoanele care-l consumă, în special pentru copii, adolescenţi şi femei însărcinate. După mai mulţi ani de controverse pe acest subiect şi după o alertă lansată de un ziar novergian “VG”, autorităţile norvegiene au fost nevoite să recunoască că somonul de crescătorie este periculos şi să recomande populaţiei, în special categoriilor sensibile, să renunţe la acest aliment.

Somonul de crescătorie este periculos deoarece conţine mai multe substanţe chimice care afectează creierul, sunt implicate în autism, hiperactivitate şi în diminuarea coeficientului de inteligenţă. În acest sens, Anne-Lise Bjorke Monsen din cadrul Laboratorului de biochimie clinică din Bergen (Norvegia), precizează: “poluanţii descoperiţi în somonul de crescătorie au o influenţă negativă asupra dezvoltării creierului, sunt asociaţi cu autismul, cu hiperactivitatea şi scăderea coeficientului de inteligenţă.

Astfel, somonul de crescătorie este periculos pentru copii şi femei însărcinate. Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară a descoperit în somonul de crescătorie norvegian diflubenzuron, un insecticid cu un nivel mare toxicitate pentru vieţuitoarele acvatice. Pe această temă, presa franceză subliniază că această substanţă toxică este interzisă pe piaţă comunitară.

Mai grav este ceea ce mai precizează Anne-Lise Bjorke Monsen. “Se ştie, de asemenea, că poluanţii descoperiţi în acest peşte pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar, sistemului hormonal şi metabolismului. De asemenea, aceştia se transmit pruncului în timp ce este alăptat. Persoanelor mai afectate la aceşti poluanţi, respectiv copii, adolescenţi şi femei însărcinate, li se recomandă să renunţe la somonul de crescătorie importat din Norvegia. Din păcate, cu toate alertele lansate în ultimii ani, abia acum autorităţile norvegiene, cu o întârziere alarmantă, au recunoscut că somonul de crescătorie este periculos. Anul trecut, Norvegia a acoperit 60% din oferta de somon de crescătorie. Iată însă că Rusia, încă din 2006, a renunţat la importul de somon de crescătorie din Norvegia ca o măsură de protecţie a populaţiei. Specialiştii ne reamintesc că o sursă bună de omega 3 o reprezintă macroul şi heringul, evident dacă nu sunt contaminaţi cu substanţe toxice.