Somonul norvegian conţine substanţe toxice care afectează creierul şi diminuează coeficientul de inteligenţă
Recent autorităţile norvegiene au admis că somonul de crescătorie norvegian poate fi periculos pentru persoanele care-l consumă, în special pentru copii, adolescenţi şi femei însărcinate. După mai mulţi ani de controverse pe acest subiect şi după o alertă lansată de un ziar novergian “VG”, autorităţile norvegiene au fost nevoite să recunoască că somonul de crescătorie este periculos şi să recomande populaţiei, în special categoriilor sensibile, să renunţe la acest aliment.
Somonul de crescătorie este periculos deoarece conţine mai multe substanţe chimice care afectează creierul, sunt implicate în autism, hiperactivitate şi în diminuarea coeficientului de inteligenţă. În acest sens, Anne-Lise Bjorke Monsen din cadrul Laboratorului de biochimie clinică din Bergen (Norvegia), precizează: “poluanţii descoperiţi în somonul de crescătorie au o influenţă negativă asupra dezvoltării creierului, sunt asociaţi cu autismul, cu hiperactivitatea şi scăderea coeficientului de inteligenţă.
Astfel, somonul de crescătorie este periculos pentru copii şi femei însărcinate. Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară a descoperit în somonul de crescătorie norvegian diflubenzuron, un insecticid cu un nivel mare toxicitate pentru vieţuitoarele acvatice. Pe această temă, presa franceză subliniază că această substanţă toxică este interzisă pe piaţă comunitară.
Mai grav este ceea ce mai precizează Anne-Lise Bjorke Monsen. “Se ştie, de asemenea, că poluanţii descoperiţi în acest peşte pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar, sistemului hormonal şi metabolismului. De asemenea, aceştia se transmit pruncului în timp ce este alăptat. Persoanelor mai afectate la aceşti poluanţi, respectiv copii, adolescenţi şi femei însărcinate, li se recomandă să renunţe la somonul de crescătorie importat din Norvegia. Din păcate, cu toate alertele lansate în ultimii ani, abia acum autorităţile norvegiene, cu o întârziere alarmantă, au recunoscut că somonul de crescătorie este periculos. Anul trecut, Norvegia a acoperit 60% din oferta de somon de crescătorie. Iată însă că Rusia, încă din 2006, a renunţat la importul de somon de crescătorie din Norvegia ca o măsură de protecţie a populaţiei. Specialiştii ne reamintesc că o sursă bună de omega 3 o reprezintă macroul şi heringul, evident dacă nu sunt contaminaţi cu substanţe toxice.
„somonul de crescătorie norvegian poate fi periculos pentru persoanele care-l consumă, în special pentru copii, adolescenţi şi femei însărcinate. ”
Mai periculoase sunt dozele de vaccin, apa plata imbuteliata, pasta de dinti cu pesticid…si multe altele.
Dar sardina??
Asta nu cred ca poate fi de crescatorie .
Dupa cite stiu traeste in ocean in bancuri imense si se pescuieste sezonier.
Eu stiu de mic copil ca e un pestisor gustos si sanatos.
Despre Pangasius am auzit ca ar contine multe toxine .
Este un fel de peste sanitar ,care se hraneste cu excrementele altor pesti adunindu-le de pe fundul apei.
Mai sunt si alti pestisori din tagma asta, a pestilor sanitari, care se tin in acvariu pentru a tine acvariul curat.(dar aia nu se maninca)
Acum pangasius se gaseste congelat la supermarket.
Pe vremea cind noi aveam flota de pescuit oceanic ,nu-mi amintesc sa fi vazut pangasius in magazine.
Era macrou,stavrid din belsug,cod si la specialitati era peste spada ,ton feliat
si alta marafeturi scumpe.
De baza era macroul si stavridul dar eu imi amintesc de o reteta cu cod file decongelat pe care mama ne-o pregatea prin anii saizeci si ceva cind eram trei copii la masa plus ai nostri parinti,Dumnezeu sa-i odihneasca!
Am retinut-o fiindca era un fel de mincare de sarbatoare si acum o mai prepar cind si cind.
Fileul de cod se taie cubulete si se perpeleste in ulei incins impreuna cu un ardei gras sau kapia taiat fideluta, intr-o tigaie mare si rotunda.
Cind e pe jumatate prajit se toarna deasupra citeva oua batute ca pentru omleta si drese cu sare si piper.
Se lasa sa se inchege omleta ,sa se faca ca o turta cit tigaia ,apoi se serveste cu mamaliga calda !
Cantitatile de oua si peste le apreciezi dupa citi ai la masa .
Acum poti sa pui peste omleta cu peste zeama de lamiie sau smintina ,dupa preferinta!
Pofta buna!
da draga, tu ai dreptate, dar nu e de bon ton sa mananci macrou sau stavrid, rade lumea de tine, altfel suna SOMON. e o chestiune de status social.
depre caras, nu stiu ce sa zic: desi este foarte gustos, e cam plin de oase.
sardeaua este foarte buna, a zis tot acel medic neamt iar altul , curand aparut prin medii a recomandat sardeaua chiar si in cutie drept foarte indicata, desi atunci trebuie sa socotim si o doza de conservant pe care o ingeram impreuna ea.
reteta dumneavoastra pare sa fie un delir delicios – dece nu aruncati si niste ceapa verde prin ea?
Hahaha! ca s-o parfumati pe cinste!
NU CUMPARATI PANGASIUS!!!!!! – e foarte poluat si e plin de apa – la gatit daca ramaneti cu juma din ce ati cumparat!
Codul este o mare finete, e mai scump ca somonul salbatec, in „apus” dar omega 3 in el, ioc! Tocmai fiindca nu e gras!!!
Aveti nasul fin!
Un medic german la tv spunea ca toti pestii cu solzi albastrui au omega3, adica si stavridul si scrumbia.cat de mica au omega3.
Heringul nu se gaseste decat in sezon – eff gras sia re multa omega3. Sezonul heringului, daca nu gresesc, incepe in septembrie, exact cd se termina nu stiu, probabil intr-o luna doua de acum incolo, adica la inceperea lunilor calde.
Dar sa nu uitam , marile sunt foarte poluate,si ele.
Carasul e probabil f bun si el caci are parca si ceva solzi albastri, nu?
In tot cazul, carasul e splendid pentru colesterolici!