Arabii finanţează o armată ISIS care să avanseze spre zona post-sovietică. (Expert afgan)

Operaţiunea anti-teroristă la scară largă desfăşurată în Turkmenistan, a relevat o problema importantă – activarea subterană teroristă la graniţa afgano-turkmenă. Se consideră că în această regiune există militanţi ai „Statului Islamic” (ISIS), iar în cazul în care aceştia reuşesc să pătrundă în Turkmenistan, va fi destabilizată întreagă Asie Centrală, susţine directorul Centrului de Cercetare al Afganistanului din Frankfurt, Aziz Arianfar, potrivit Lentă.ru. Expertul afirmă însă că înainte că luptătorii ISIS să se infiltreze în spaţiul post-sovietic, militanţi islamişti vor trebui să destabilizeze Republica Islamică Afganistan (RIA). „Unele dintre activităţile ISIS pot fi în cele din urmă transferate pe teritoriul Afganistanului şi chiar în Pakistan. Acest lucru se va face pentru a exercită o presiune mai mare asupra ţărilor CSI, inclusiv republicilor din Asia Centrală. Cu toate acestea, relocarea în regiune este o problema grea, care necesită pregătiri migăloase”, afirmă Arianfar. Expertul susţine că activarea ISIS este de aşteptat să se intensifice în provinciile de nord-vest ale Afganistanului, în special în Herat, Badghis şi Faryab, până la graniţa cu Turkmenistan. Dar toate aceste eforturi nu se explică prin o simplă şi obscură dorinţa de a pătrunde cu orice preţ în Asia Centrală, ci mai degrabă interesului pentru conducta ŢAPI (Trans-Afghanistan Pipeline), care urmează să furnizeze gaze turkmene în Pakistan şi India.

 

De unde acest interes pentru resurse energetice?

 

„Explicaţia este dată de sursă finanţării ISIS din regiune. În prezent, sponsorul principal este Qatar, care deţine poziţie de monopol în exportul de gaz natural lichefiat în Pakistan, India şi Asia de Sud-Est, dar este şi un exportator dominant în China, Japonia şi Coreea. Desigur, cei din Qatar nu doresc să-şi piardă monopolul. În cazul în care conducta va fi dată în funcţiune, preţul gazului pe aceste pieţe va scădea. Prin urmare, serviciile de securitate ale Qatarului s-au concentrat pe „promovarea” infiltrării forţelor ISIS subordonate spre zona din nord-vestul Afganistanului”, crede Aziz Arianfar. Potrivit unor surse, mii de luptători îşi fac „de lucru” în aceste provincii, iar la graniţa afgano-turkmenă au loc zilnic ciocniri cu victime. Pentru că structurile de putere ale republicii nu mai fac faţă sarcinii de pază a frontierei cu Afganistanul, preşedintele turkmen Gurbangulî Berdimuhamedov a invitat companii militare private să păzească frontieră de stat. Analistul explică că, după cum se pare, militanţii ISIS sunt folosiţi că armata de mercenari. În afară de Qatar, în cadrul acestui „proiect” participa activ şi Turcia. Nici Ankara nu este interesată de succesul conductei de gaze turkmene în direcţia sudică şi în direcţia Chinei (care ar trebui să transporte cel puţin 65 de miliarde de metri cubi de gaz turkmen pe an). Se presupune că în scopul coordonării acestui „boicot” a fost şi recentă vizită fulger a premierului Turciei în Pakistan. Totodată, există rapoarte neconfirmate că Qatarul a alocat deja 70 milioane dolari pentru destabilizarea graniţei afgano-turkmene, afirmă expertul. „Dar această este prima tranşă, care nu acoperă întreagă regiune. Ar trebui să ne aşteptăm la activitate crescută în exportul de instabilitate inclusiv pe direcţia Iran, Asia Centrală şi chiar Rusia”, spune Aziz Arianfar. O altă direcţie de atac ISIS va fi Tadjikistanul. Există informaţii că, în viitorul apropiat, circa cinci mii de luptători vor fi desfăşuraţi în provinciile Badakhshan, Takhar şi Kunduz din Afganistan.

 

Activitatea lor poate fi direcţionată spre Tadjikistan, iar apoi – Uzbekistan, Kârgâzstan şi Kazahstan. Acest proiect este finanţat în principal de Arabia Saudită, care caută prin radicalism religios să răspândească influenţă în regiune. În acest sens, pe fondul unui guvern slab la Kabul, situaţia din Afganistan este foarte instabilă. Să ne amintim că în estul Afganistanului mai activează gruparea lui Hekmatyar şi reţeaua Haqqani, care lupta în special în provincia Khost. Ei nu acceptă niciun guvern la Kabul, chiar dacă această se va numi „Emirat islamic”. Între timp, ţările din CSI, Rusia şi Occidentul au dezvoltat o fixaţie pe militanţii din ISIS din Orientul Mijlociu. Această obsesie este reflectată în mass-media şi distrage atenţia de la realitatea este mult mai complicată decât organizaţiile teroriste luate individual.

sursa: paginaderusi.24 Martie 2015

Fost diplomat SUA: Transnistria – un model pentru ceea ce Rusia ar putea face în Ucraina.

 

Rusia rămâne un agent provocator în Europa. Încearcă să dezbine aliaţii occidentali şi nu se sfieşte să plătească pentru a influenţa lucrurile în favoarea sa. De această părere este Mark Taplin, unul dintre cei mai valoroşi diplomaţi americani acreditaţi, după 1989, în România. Acesta a avertizat că Rusia ar putea crea în estul Ucrainei un stat separatist asemeni Transnistriei. „Cred că Transnistria este un model pentru ceea ce Kremlinul ar putea plănui în estul Ucrainei”, consideră oficialul.În aceste condiţii, spune Mark Taplin, Ucraina trebuie sprijinită pe termen lung de Statele Unite şi de partenerii europeni, atât din punct de vedere politic, cât mai ales economic. Fostul diplomat atrage atenţia că Rusia joacă pe mai multe planuri în încercarea de a-şi extinde influenţa în regiune, iar propaganda este un instrument foarte folosit. Totuşi, fostul oficial american nu crede că Moscova se pregăteşte de un conflict militar deschis cu NATO.„Nu stau treaz noaptea, îngrijorat că Rusia ar putea recurge la o provocare militară care să declanşeze o reacţie în baza Articolului 5. Din păcate, vedem deja un model de comportament provocator şi intenţia de a intimida. Dar cred că NATO ia măsurile corecte”, a declarat Mark Taplin.El a salutat exerciţiile militare pe care NATO le-a programat în statele membre de pe flancul estic.

 

sursa: digi24.ro.

24 Martie 2015