CD
413 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

Mai apar si victime care o cauta cu lumanarea…
LEUL BRITANIC
De Paul Sims si James Somper

Unul dintre primii luptători britanici din Ucraina a povestit ieri despre lupta sa feroce cu trupele ruse în bătălia de la Antonov.
Fostul medic al armatei engleze, Jason Haigh, în vârstă de 34 de ani, a făcut schimb de focuri cu Armata Roșie în timp ce încerca să confiște un aeroport și a fost ulterior bătut de gardienii ukrainieni în interogatorii terifiante.
El a zburat în Ucraina la începutul lunii trecute. El și-a amintit: „Când le-am spus colegilor mei că sunt de genul: «Ce, ești nebun?». Sunt un medic de razboi calificat și am fost șapte ani ca un antreprenor militar privat. Am vrut să merg să fac ceva bun”.
El s-a stabilit ca acasă la Kiev și s-a legat de luptătorii străini înainte de invazie.
Jason dormea când un prieten l-a trezit în dimineața în care trupele și tancurile lui Putin au invadat.
El a declarat pentru The Sun: „Lumea tocmai a explodat. Puteai auzi rachete venind peste clădiri. În depărtare erau lumini strălucitoare care străluceau în tot orașul de la bombardamentul rusesc. A fost ceva complet ireal.”
Jason s-a năpustit din centrul orașului său în armură completă și a purtat un AK-47. Unitatea sa s-a alăturat rapid unui detașament de trupe ucrainene care se îndreptau spre apărarea aeroportului Hostomel.
Jason și-a amintit: „A fost o situație foarte confuză. Nimeni nu știa cu adevărat ce se întâmplă. În timp ce ne îndreptam spre întuneric, cred că este corect să spun că m-am speriat. Oricine intră în acea poziție si pretinde ca nu este speriat este un mincinos. Când am ajuns a fost foarte liniște. Dar dintr-o dată ni s-au deschis porțile iadului”.

O escadrilă de avioane rusești a tras cu rachete înainte ca o flotă de avioane de atac să i-se alăture.
Jason și zece soldați din Legiunea Georgiană s-au adapostit în păduri. Jason, care a servit cu Regimentul Mercian, a adăugat: „Am fost foarte aproape de a fi sfartecati. N-am mai experimentat o astfel de putere de foc, nu cred că cineva din generația asta a avut asa o experienta vreodată. Irakul și Afganistanul au fost total diferite. Rușii sunt o armată modernă convențională”.
Întăririle au sosit apoi cu rachete Stinger pentru a lovi pe avioanele rusești într-un spectacol curajos de rezistență ucraineană.
Cu toate acestea, Jason și un prieten american au fost ulterior arestați de agenții ucrainei ce erau în căutarea sabotorilor ruși.
Aceștia au fost duși la o bază de servicii de securitate și interogați timp de trei ore. Jason a spus: „Capul meu a fost trântit pe jos de către unul dintre gardieni. A venit un alt tip și am putut spune dupa insemnele militare că se afla într-o unitate de elită si m-am gandit „S***, asta e real. Ei au continuat să strige in rusă la mine, dar, evident, am spus că sunt englez. M-au lovit de vreo opt-nouă ori. Am avut o comoție destul de rea și am sângerat foarte mult. S-au uitat la telefonul meu și mesajele mele, care a fost un moment foarte înfricoșător. Nu mi-a fost frică să mor, dar mi-a fost frică să-mi pun familia și prietenii prin durerea de a ști că mă aflu în această situație.”
În cele din urmă, au fost eliberați și Jason s-a alăturat sutelor de mii de oameni în trenurile spre Lviv. Apoi a fugit la granița poloneză pentru a lua un tren spre Varșovia.
De acolo a zburat în Marea Britanie și a ajuns acasă în Kidderminster vinerea trecută. El a spus: „Nu m-am dus acolo să mor. Evident că m-am gândit la asta, dar am avut o treabă de făcut”.

Bătălia de la Antonov – cunoscută și sub numele de Bătălia de la Hostomel – a fost printre primele încăierări majore ale războiului, cu elicoptere de atac și avioane rusești cu scopul de a atenua rezistența timpurie.
Forțele lui Putin au avut succes, dar cu costuri uriașe – în condițiile în care forțele ucrainene au doborât mai multe tocătoare/elicoptere. Jason a spus: „Poporul ucrainean este un popor de eroi. Toți au inima leilor și își apără țara”.

Sursa: https://www.the-sun.com/news/4860494/ukraine-war-russia-british-fighter

Traducerea CD