Polonia versus Israel

2021-08-18T11:53:30+03:0018 august 2021|Textele altora|

Polonia își recheamă ambasadorul din Israel, pe măsură ce se adâncește disputa privind restituirea proprietăților din al Doilea Război Mondial

Polonia își recheamă ambasadorul din Israel, pe măsură ce se adâncește disputa privind restituirea proprietăților din al Doilea Război Mondial  FOTO: Arab News

Ambasadorul Poloniei în Israel a fost rechemat până la noi ordine, a anunțat luni ministerul de externe, într-un nou semn al deteriorării relațiilor dintre cele două țări după ce Varșovia a introdus o lege care afectează restituirea proprietăților din al Doilea Război Mondial, potrivit surselor Reuters.
Sâmbătă, președintele Poloniei a semnat un proiect de lege care stabilește limite privind capacitatea evreilor de a recupera proprietățile confiscate de ocupanții germani naziști și reținute de guvernanții comuniști postbelici, introducând în lege reglementări pe care ministrul israelian de externe Yair Lapid le-a catalogat drept „antisemite și imorale”.
Lapid a declarat că șeful ambasadei Israelului la Varșovia a fost rechemat imediat.
„Ca răspuns la recentele acțiuni nejustificate ale Statului Israel… Ministerul Afacerilor Externe informează că ambasadorul polonez în Israel va rămâne în țară (Polonia) până la noi ordine”, a precizat Ministerul de Externe într-o declarație.
ADVERTISEMENT
Într-o postare pe Facebook, duminică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că a decis să asigure transportul în siguranță înapoi în Polonia pentru copiii ambasadorului Marek Magierowski, pe fondul a ceea ce el a numit „o creștere a urii față de Polonia și polonezi” în Israel.
Ca răspuns, Ministerul israelian de Externe a trimis o declarație a lui Lapid, publicată inițial duminică, în care acesta a spus: „Nu ne temem de amenințările antisemite și nu avem nicio intenție de a închide ochii la comportamentul rușinos al guvernului polonez antidemocratic”.
Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia găzduia una dintre cele mai mari comunități evreiești din lume, dar aceasta a fost aproape în întregime exterminată de germanii naziști. Foștii proprietari evrei și descendenții acestora au făcut campanie pentru a obține despăgubiri.
Până în prezent, evreii expatriați sau descendenții lor puteau să reclame faptul că o proprietate a fost confiscată ilegal și să ceară restituirea acesteia, dar oficialii polonezi au susținut că acest lucru a provocat incertitudine în ceea ce privește proprietatea.
În 2015, Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că ar trebui să existe termene specifice după care deciziile administrative privind titlurile de proprietate nu mai pot fi contestate. Modificările aduse legii au fost adoptate de parlamentul polonez săptămâna trecută.
Proiectul de lege stabilește o limită de 30 de ani pentru cererile de restituire.

3 Comments

 1. Vasile I. Zărnescu 19 august 2021 la 10:16 am - Raspunde

  Ce legătură are acest comentariu cu articolul despre diferendumul Polonia-Israel? Nici una!
  De ce îl mai postați?!
  Domnule profesor Ion Coja, luați legătura cu dl prof. Corvin Lupu și vedeți dacă se confirmă afirmațiile individului referitoare la colabrarea invocată. Eu afirm că acest Horvath este un panglicar și un mitoman. Nici nu cred că mai trăiește. Oricum, stilul agramat și ilogic al mesajului atestă că nici nu trebuia publicat!

  • Ion Coja 21 august 2021 la 1:49 pm - Raspunde

   E greu să dai peste mână cuiva. Dl Horvath vrea să fie de folos, încearcă.

 2. Robert Horvath Cineast american 18 august 2021 la 3:56 pm - Raspunde

  Tribunalul Nuremberg : Garda de fier nu a fost o
  organizatie fascista !!!

  COJA TRADEAZA PE ROMANI ?
  Domnule Coja
  Fara sa vrei. Faci jocul Comisiei Wiesel.
  Cum este posibil ? Nu am pus niciodata patriotismul tau. Acum o fac.
  Romania are sansa unica de a arunca Comisia Wiesel
  la lada de gunoi a istoriei. Sau la lada de gunoi.
  Documentul american trimis spre atentia eminentului istoric Corvin Lupu spune negru pe alb:
  Garda de fier a fost chemata in fata Tribunalului dela Nuremberg. Comisia de pregatire a dezbaterilor ,a decis : Absolvirea Garzii de fier de vreo vina in implimentarea Holocaustui hitlerist.
  Istoricul Corvin Lupu pregateste un memoriu adresat
  Avocatului Poporului , Tribunalului Suprem etc.
  El va fii contrasemnat de mine si de orice persoana
  care vrea sa scape Romania de Legea Legionara.
  Am sugerat persoanei tale o dezbatere pe blogul Coja , intre Presedintele Academiei Aurel Pop si Corvin Lupu. Dezbaterea fiind condusa de profesorul Coja . Eu urmand sa predau diferite documente din arhivele americane etc. La aceasta dezbatere extraordinara urmand sa participe personalitati interesate.
  Din pacate refuzi propunerea mea.
  Sunt consternat. Ma asteptam la orice ,dar nu de a refuza sansa de a da o lovitura grea, poate decisiva
  Industriei Holocaustului.
  Poate este o neintelegere.
  Atunci voi cere scuzele de rigoare.
  Cenzurarea acestui mesaj nu ajuta. Ea va fii transmisa intregului blog romanesc sau diaspora.
  Astept un raspuns pe masura
  Robert Horvath Deva
  Cineast SUA

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top