D.D. Rujan

13:56 (acum 6 ore)

către eu
             Cum a ratat Dragnea sa fie Prostul Satului de Ziua       Maghiarilor(una dintre cele patru…)

Liviu Dragnea a permis guvernului maghiar investiţii de sute de milioane de euro în Transilvania doar în baza unui acord verbal, în ciuda regulilor europene, susţin surse diplomatice. Dragnea a primit…promisiuni de  sprijin politic în UE din partea lui Viktor Orban, în timp ce premierul Ungariei a obţinut la greu voturile diasporei din Ardeal. Astfel, România a căzut la mijloc între interese politice personale.ale celor doi gangsteri politici ! Urmează un nou moment sensibil: 

4 iunie – 100 de ani de la Trianon  !!

Ungaria a investit imediat si masiv în România , deşi nu a existat nici-un acord oficial între cele două state. Înţelegerea a fost pecetluită din priviri… ”În 2017, am vorbit cu Teodor Meleşcanu despe această problemă şi atunci am discutat condiţiile. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt şi aşa am stabilit programul”, a recunoscut cu un zambet abil   ministrul de Externe maghiar Péter Szijjártó, aflat marţi la Bucureşti. Însă atunci,  ministrul de Externe Meleşcanu – cam zarghit la 80 de ani a fost doar un pion în mâna lui Liviu Dragnea, susţin surse diplomatice. Preşedintele PSD, marginalizat de liderii europeni în urma atacului la Justiţie prin celebra OUG 13  căuta susţinere în Europa… Astfel, a bătut palma…la telefon cu premierul maghiar Viktor Orban, repudiat la rândul său în UE din cauza comportamentului antidemocratic. ”Viktor Orban a fost modelul politic pe care l-a avut Dragnea. Era aproape fascinat de liderul de la Budapesta, începând de la mesaje naţionaliste şi terminând cu atitudinea faţă de Bruxelles”, susţinea un fost ministru PSD pentru Adevărul. 
Viktor Orban avea interese politice concrete în România: nu doar voturile cetăţenilor maghiari din Transilvania – peste 1,2 milioane. Cu girul naivului Liviu Dragnea,care si-a dat acordul ca pe vremuri intre „oamanii puternici”… Guvernul de la Budapesta a demarat la iutzeala investiţii  publicitare în Ardeal: de la mass-media ,cedata total in  limbă maghiară, construcţia de stadioane, burse pentru elevi şi studenţi, cadou financiar la naşterea unui maghiar şi până la sprijinirea fermierilor  , asociati politic. Pe de altă parte, în ultmii 30 de ani, guvernele de la Bucureşti au ignorat zonele Harghita şi Covasna, care au fost acoperite de influenţa totală a UDMR şi a politicienilor de la Budapesta. Investiţiile Ungariei au continuat ilegal,  chiar şi în timpul pandemiei. 
Fundaţia Pro Economica, în calitate de manager al programului de dezvoltare economică în Transilvania, program finanţat de Viktor Orban, a anunţat în aprilie că 5.000 de proiecte agricole in judeţele Mureş, Covasna şi Harghita si au primit o subvenţie totală de peste 75 de milioane de euro. (Fundaţia ProEconomica e condusă de Monika Kozma, consiliera preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc.)
Ministrul maghiar de Externe n-a ratat momentul si a anunţa… dubland miza la Bucureşti, că Ungaria ar fi cheltuit 250 de milioane de euro pentru proiectul economic din Transilvania. În total, suma investită anul trecut depăşeşte 1 miliard de euro, susţin sursele… nediplomatice. 
Din pacate,„Banii se împart discriminatoriu: ajung doar la etnicii maghiari şi, ceva mizilic, la românii… care sunt în relaţii bune si voteaza cu UDMR”, susţin surse politice. Unul dintre românii eligibili este liderul PSD Mureş, Vasile Gliga, derbedeul primind în 2018  12.000 de euro de la statul maghiar pentru utilaje agricole, potrivit G4Media …. Judeţul Mureş e condus de o coaliţie PSD-UDMR. La nivel naţional, chiar dacă nu a guvernat alături de social-democraţi, UDMR a încheiat un acord cu Liviu Dragnea şi a votat în Parlament majoritatea proiectelor PSD, printre care şi mutilarea codurilor penale.
In sfarsit,  Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a pus condiţii clare pentru continuare investiţiilor maghiare în Româniasă fie semnat un acord bilateral, care să respecte dreptul international, iar fondurile să fie distribuite unitar, ”nu pe criterii etnice, nu prin încălcarea legislaţiei europene sau româneşti privind concurenţa pe piaţă”.  Răspunsul diplomatului maghiar: „Nu mai există contracte în derulare”
Adrian Năstase,coarda batrana, a sesizat Comisia de la Veneţia Programul derulat în ultmii ani de Ungaria în Transilvania încalcă o decizie a Comsiei de la Veneţia cu privire la relaţia dintre minorităţi şi statul-mamă. În 2001, Ungaria, condusă tot de Viktor Orban, a adoptat o lege privind statutul maghiarilor care trăiesc în ţările vecine. Practic, Unagaria devenea responsabilă şi pentru cetăţenii din afara graniţelor – inclusiv cei din Ardeal. În baza unor legitimaţii, etnicii maghiari din România ar fi primit diferite ajutoare din partea Budapestei. Guvernul României, condus de Adrian Năstase, a cerut opinia Comisiei de la Veneţia, forul european de drept constituţional. Iar Comisia de la Veneţia a decis că responsabilitatea pentru protecţia minorităţilor revine în primul rând statelor gazdă, nu statelor-rude. ”Adoptarea unor măsuri unilaterale care acordă beneficii minorităţilor înrudite este legitimă doar dacă se respectă suveranitatea statului”, se arată în hotărârea Comisiei de la Veneţia. Or, decizia Ungariei de a acorda ajutor financiar maghiarilor din Transilvania s-a făcut fără acordul României. Aşadar, deşi au trecut aproape 20 de ani, politica externă gândită de Viktor Orban a rămas neschimbată. 
„Maghiarii din afara graniţelor sunt parte a naţiunii maghiare” a raspuns Péter Szijjártó luna trecută la Budapesta.  ” În anii 2000, UDMR, condusă de Marko Bela, era un mediator abil între România şi Ungaria. Acum, UDMR face total politica lui Viktor Orban”. Următorul scandal: 100 de ani de la Trianon  care a consfinţit noile graniţe ale Ungariei după destrămarea Imperiul Austro-Ungar Pentru România si Europa, e motiv de sărbătoare. ”Tratatul de la Trianon nu înseamnă decât consfinţirea juridică, la nivelul relaţiilor internaţionale, a Actului de importanţă cu adevărat primordială al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin exercitarea dreptului de autodeterminare al naţiunii române, care pentru România reprezintă momentul principal de referinţă al creării statului român unitar modern”, a spus Bogdan Aurescu. Doar pentru Ungaria, e motiv de suparare deoarece  şi-a pierdut două treimi din teritoriu,luate cu japca de la 5 tari vecine!!
În acest context, Viktor Orban practică  şi peste graniţe, „politica traumei”,   inducand  ideea că Ungaria ar trăi… o drama de cel puţin un secol. Nu întâmplător a publicat recent acea fotografie cu harta Ungariei Mari…. E o formă de populism ieftin din care încearcă in continuare să obţină voturi… Pe plan extern, cu acceptul unui credul Gaga politic- e vorba de Dragnea!- a creat conditiile unor provocări în crescendo la adresa României în „cinstea” zilei de 4 iunie, chiar şi prin recenta vizita a ministrului de Externe”. 
Initial ,Péter Szijjártó programase iniţial o vizită privată la Cluj şi Alba Iulia, unde ar fi trebuit să se întâlnească cu comunitatea maghiară. Strategic, Bogdan Aurescu l-a… invitat mai întâi la Bucureşti, pentru o discuţie oficială. Dacă ar fi refuzat invitaţia MAE şi ar fi mers direct la Cluj, diplomatul maghiar ar fi riscat carantina timp de 14 zile, pentru că România e în stare de alertă. ...d.d.r.