Domnul Călin Kasper, autorul comentariului de mai jos, m-a făcut să-mi aduc aminte de un comentariu auzit la Vocea Americii în urmă cu vreo 40 de ani. A fost șocant pentru mine să aflu că, datorită mecanizării, în agricultura SUA lucrează numai 3% din populație. Repet: trei la sută din populație! Iar apoi, după câteva fraze, la aceeași emisiune, urma și partea a doua a informației: 30% din industria americană lucrează pentru agricultură! Ca să producă tractoare, chimicale etc.
M-au pus pe gânduri aceste cifre, mai ales a doua: 30% din industrie lucrează pentru agricultură! Adică fermierii / țăranii americani au plecat la oraș să muncescă în uzine care produc cele de care are nevoie agricultura intensivă modernă. În esență, au lăsat traiul sănătos de la fermă pentru condiția de muncitor în halele industriale!… Care este câștigul ?

În răspuns la ADNAN.
ADNAN, tu ne indemni sa adoptam un sistem care in occident exista de mult si este falimentar. Este falimentar pentru ca are nevoie de energie, tractoare, masini agricole, ingrasaminte, antibiotice cu care injecteaza intr-o veselie animalele, ca sa nu le omoare vre-o boala, care ar bantui in voie, la atatea animale inghesuite la olalata. Ca sa realizeze, ce? Alimente abundente, dar de proasta calitate, fara gust, fara miros, fara vitamine! Cu preturi de cost uriase, care trebuie subventionate de stat (adica de populatie!). Deci, din agricultura asta castiga corporatismul, iar populatia plateste de doua ori: odata plateste produsele proaste in mod direct si inca odata indirect, datorita subventiilor.

Ori agricultura clasica, cu boii si cu caii, este mult mai ecologica si poate fi facuta de orice taran! Veti rade, fiindca prostia la asta indeamna, dar daca ai putea gandi inainte sa razi, poate ca ai mai putea fi salvat. Fiindca aceasta agricultura are niste avantaje la care agricultura aia mare, nici nu viseaza:
1) Are niste preturi de cost atat de mici, incat, daca ar fi folosita macar partial, doar pe 10% din terenurile Romaniei, am avea alimente dupa care s-ar bate tarile alea, a caror agricultura o lauzi tu, ca nebunele!
2) Este o agricultura ecologica, nu are nevoie de ingrasminte chimice, pesticide, nu secatuieste pamantul, asigura o dezvoltare durabila, impleteste perfect agricultura cu zootehnia, nu produce deseuri, tot ce da campul, e folosit de animale, iar gunoiul animalelor e folosit la fertilizarea solului.
3) In caz de razboi, doamne fereste, agricultura asta ar functiona pe mai departe, pe cand cea pe care o lauzi tu, s-ar bloca dupa o singura zi de conflict.
4) De ce sa folosesc tractoare si masini agricole, cand am animalele, care si asa trebuiesc puse la munca, ca sa fie sanatoase?
Nu vedeti ca tot modelul asta agricol actual este bazat pe exploatarea omului si a mediului cu salbaticie, ca profitul sa-l ia corporatiile de profil? Si noi cu ce ne alegem? Cu pesticide si hormoni in alimente, cu terenurile secatuite, cu mediul distrus (consumand motorina), impurificand apele, imbolnavind animalele care, crescand ingramadite unele in altele, au o stare ca vai de capul lor.
Daca lauzi agricultura asta, inseamna ca esti de acord ca sa mananci gaini aproape moarte, alimente cu hormoni (citeam mai daunazi ca o mama era innebunita ca fiului ei incepusera sa-i creasca… scuzati-ma, tate de femeie). Daca esti de acord cu toate astea, prietene, si crezi ca-ti priesc, te sfatuiesc ca de fiecare data cand bei un pahar de apa, sa dizolvi si o lingurita de pesticide in ea.

Iarta-ma ca sunt asa de dur, evident ca exagerez, dar o fac ca sa intelegeti ca pentru Romania, acesta este drumul care ne-ar scapa de corporatism, oligarhie, dependenta de altii. Atunci cand vom produce singuri tot ce avem noi nevoie, atunci Romania va fi o tara puternica iar oamenii ei ar trai fericiti si sanatosi, dupa portile curtilor s-ar auzi iar glasuri de copii jucandu-se.
Nu egoismul exacerbat, goana dupa imbogatire, ci modestia, intinderea atat cat te tine plapuma, armonia intre oameni si prietenia sunt lucrurie spre care trebuie sa tinda o societate. Ceea ce propui tu, duce intr-o cu totul alta directie.