Domnul Călin Kasper, autorul comentariului de mai jos, m-a făcut să-mi aduc aminte de un comentariu auzit la Vocea Americii în urmă cu vreo 40 de ani. A fost șocant pentru mine să aflu că, datorită mecanizării, în agricultura SUA lucrează numai 3% din populație. Repet: trei la sută din populație! Iar apoi, după câteva fraze, la aceeași emisiune, urma și partea a doua a informației: 30% din industria americană lucrează pentru agricultură! Ca să producă tractoare, chimicale etc.
M-au pus pe gânduri aceste cifre, mai ales a doua: 30% din industrie lucrează pentru agricultură! Adică fermierii / țăranii americani au plecat la oraș să muncescă în uzine care produc cele de care are nevoie agricultura intensivă modernă. În esență, au lăsat traiul sănătos de la fermă pentru condiția de muncitor în halele industriale!… Care este câștigul ?
În răspuns la ADNAN.
ADNAN, tu ne indemni sa adoptam un sistem care in occident exista de mult si este falimentar. Este falimentar pentru ca are nevoie de energie, tractoare, masini agricole, ingrasaminte, antibiotice cu care injecteaza intr-o veselie animalele, ca sa nu le omoare vre-o boala, care ar bantui in voie, la atatea animale inghesuite la olalata. Ca sa realizeze, ce? Alimente abundente, dar de proasta calitate, fara gust, fara miros, fara vitamine! Cu preturi de cost uriase, care trebuie subventionate de stat (adica de populatie!). Deci, din agricultura asta castiga corporatismul, iar populatia plateste de doua ori: odata plateste produsele proaste in mod direct si inca odata indirect, datorita subventiilor.
Ori agricultura clasica, cu boii si cu caii, este mult mai ecologica si poate fi facuta de orice taran! Veti rade, fiindca prostia la asta indeamna, dar daca ai putea gandi inainte sa razi, poate ca ai mai putea fi salvat. Fiindca aceasta agricultura are niste avantaje la care agricultura aia mare, nici nu viseaza:
1) Are niste preturi de cost atat de mici, incat, daca ar fi folosita macar partial, doar pe 10% din terenurile Romaniei, am avea alimente dupa care s-ar bate tarile alea, a caror agricultura o lauzi tu, ca nebunele!
2) Este o agricultura ecologica, nu are nevoie de ingrasminte chimice, pesticide, nu secatuieste pamantul, asigura o dezvoltare durabila, impleteste perfect agricultura cu zootehnia, nu produce deseuri, tot ce da campul, e folosit de animale, iar gunoiul animalelor e folosit la fertilizarea solului.
3) In caz de razboi, doamne fereste, agricultura asta ar functiona pe mai departe, pe cand cea pe care o lauzi tu, s-ar bloca dupa o singura zi de conflict.
4) De ce sa folosesc tractoare si masini agricole, cand am animalele, care si asa trebuiesc puse la munca, ca sa fie sanatoase?
Nu vedeti ca tot modelul asta agricol actual este bazat pe exploatarea omului si a mediului cu salbaticie, ca profitul sa-l ia corporatiile de profil? Si noi cu ce ne alegem? Cu pesticide si hormoni in alimente, cu terenurile secatuite, cu mediul distrus (consumand motorina), impurificand apele, imbolnavind animalele care, crescand ingramadite unele in altele, au o stare ca vai de capul lor.
Daca lauzi agricultura asta, inseamna ca esti de acord ca sa mananci gaini aproape moarte, alimente cu hormoni (citeam mai daunazi ca o mama era innebunita ca fiului ei incepusera sa-i creasca… scuzati-ma, tate de femeie). Daca esti de acord cu toate astea, prietene, si crezi ca-ti priesc, te sfatuiesc ca de fiecare data cand bei un pahar de apa, sa dizolvi si o lingurita de pesticide in ea.
Iarta-ma ca sunt asa de dur, evident ca exagerez, dar o fac ca sa intelegeti ca pentru Romania, acesta este drumul care ne-ar scapa de corporatism, oligarhie, dependenta de altii. Atunci cand vom produce singuri tot ce avem noi nevoie, atunci Romania va fi o tara puternica iar oamenii ei ar trai fericiti si sanatosi, dupa portile curtilor s-ar auzi iar glasuri de copii jucandu-se.
Nu egoismul exacerbat, goana dupa imbogatire, ci modestia, intinderea atat cat te tine plapuma, armonia intre oameni si prietenia sunt lucrurie spre care trebuie sa tinda o societate. Ceea ce propui tu, duce intr-o cu totul alta directie.
Referitor strict la articol, pot fi de acord in proportie de 60%; restul de 40% apartine bolilor din agricultura, pe care nu le poti tine sub control / starpi decat tot cu chimicale. Daca nu stropesti cerealele, te invadeaza moliile, gargaritele, plosnitele si taciunele; daca nu vaccinezi animalele, iti mor sub ochi; daca nu stropesti legumele, pomii si vita, ii mananca omizile, viespile, paianjenii si mana; etc, etc. Sa ari cu plugul tras de cai, sa treieri si sa cari cu batozele de-acum saptezeci de ani si cu carutele? Ma intreb daca autorul articolului a tras vreodata in viata lui de un sac de grau sa-l ia dintr-o magazie si sa-l puna intr-o caruta, sa vada cum e. Nu aici e problema, nu aici e buba, cum zice romanul. Buba nu-i existenta mecanizarii si a chimizarii, ci BUBA E PRETUL MARE DIN AMONTE AL MECANIZARII SI CHIMIZARII, ADICA PRETUL MARE LA MOTORINA, CHIMICALE, INGRASAMINTE, PIESE DE SCHIMB, ETC, ETC. Pretul mare ii sileste pe oameni sa adune pamanturile in mari ferme, care isi permit sa cumpere toate astea; iar marile ferme lucreaza exagerat de chimizat pentru ca nu vor sa angajeze oameni la lucrarile manuale, ci vor sa le faca tot mecanizat, ca ies mai ieftin. Dar va spun ca un hectar de porumb prasit manual si unul prasit mecanizat nu se compara, cel prasit manual da productie mai mare decat cel mecanizat (mentinand constante celelalte variabile, adica samanta, aratul, semanatul, cantitatea de ingrasaminte aplicata, apa, etc). Articolul simplifica exagerat de mult variabilele. Il invit pe autor la prasila manuala la porumb si floarea soarelui, vara viitoare, ca sa stie altadata ce spune.
dar cine mai are nervi sa mearga cu plugul pe 2 hectare,ca in evul mediu:!?!
munca fizica e epuizanta,de aici mureau romancele ca mustele la anul 1900,dupa ce nasteau pe camp 10 copii in timpul vietii,la 40 de ani mureau,de la atata munca fizica in gradina.
Nimeni nu a propus renunțarea la tractoare! Nu denaturați lucrurile!
Nu murea nici-o romanca.
Ba dimpotriva ajungeau toate la peste 90 ani.Si de arat arau barbatii cu plugu tras de boi.Doar la prasit foloseau si calu pentru ca acesta merge mai repede dar nu are forta.Si de facut faceau doar 4 sau 5 copii si mai rar mai multi.
Cand cineva de la Directia Agricola te vede cu dosarul sub brat pe coridoarele lor intra in birou si le spune colegilor : Inca unul pe care il mananca-n cur. Ceilalti spun : Ia baga-l aici sa ne distram putin. Si il iau la intrebari despre acte de care n-a auzit nici cel cu coarne. Il sperie de maniera ca cei mai multi deja pleaca hotarati sa se opreasca din tentativa de a deveni fermieri sau patroni. Daca insul e capos si nu se lasa, incepe birocratia sa-si ascuta ghearele pe rabdarea, banii, nervii omului. Si, de obicei, nu se lasa pana nu il termina. Cate unul care stie sa deschida usa …cu capul, sau are pe cineva dintre ei, sau mult mai sus, reuseste sa invinga …invincibilul si face ferma. Apoi, afland de ferma, vine Garda Financiara care il intreaba daca doreste un control adevarat, cu consecintele de rigoare sau da zece milioane lei vechi amenda pana nici nu se stie ce e in acte. De frica omul da zece milioane si ei ii scriu ca i-au gasit ceva de doi lei ca a gresit si toata lumea e multumita. Apoi vine Garda de mediu si constata ca bazinul de retentie a urinei nu e bine amplasat si il fac sa il astupe, sa sape altul si il amendeaza asa usor cu 25 milioane lei vechi. Apoi isi fac aparitia cei de la ITM (insp. terit. de munca)si verifica daca angajatii au carte de munca, daca au instructajul de protectia muncii, etc si daca esti in regula cat de cat scapi cu o masa la un restaurant de 4-5 stele. Dupa care urmeaza ISU unde pompierii daca gasesc ceva chistoace pe jos in curte si vreun stingator nu functioneaza (Doamne fereste sa nu ai cumva stingatoare) incep sa scrie la procesul verbal si te tot intreaba ce ai de zis inainte de a scrie suma… Apoi colac peste pupaza vine ANSVA / SANEPID care nu pleaca fara sa masoare si distanta dintre vaci si cum arata vasele de muls si unde e faianta din laptarie si inca multe de tot. Cand au trecut toti si deja primii vin a doua oara sa vada daca ai indeplinit ceea ce ti-au scris cu data remedierii, etc incepi sa il crezi pe cel care a zis ca daca te-a mancat in cur acum taci si umbla.
Destui, s-ar găsi destui!
Veni și vremea de plug,
Și mi-am pus boii la jug,
Cucul cântă și eu mâi
Și mă-ngân cu glasul lui,
Dorul îmi ține de coarne
Și dragostea pune boabe.
„Știam cântecul de la tata, care-l cânta când ieșea la arat, cu plugul tras de boi. Avea două perechi de boi mari și blânzi, fala satului era cu ei. Uneori, mă lua cu el la prășit, ca eu să țin boii de căpăstru, iar el să țină de coarnele de la prășitoare. Doamne, ce mai cânta tata atunci! Era fericit, simțea că trăiește. Tatăl meu cânta foarte frumos, avea un glas pătrunzător și puternic, când îi dădea drumul, sărea lampa din cui. Așa că am crescut cu cântecul în casă. Și dacă tata n-a avut feciori, m-a învățat pe mine să fac de toate cele ce face un bărbat la gospodărie. Când el mergea la cosit, eu trebuia să înjug boii și să vin cu carul, ca să încărcăm fânul. Și eram micuță, nu ajungeam la greabănul lor să-i înjug, și atunci ei știau, Doamne, ce înțelepte animale, se lăsau jos în genunchi, ca să le pun jugul peste cap și apoi se ridicau!”
(GHERGHINA STANCU)
http://www.formula-as.ro/2013/1059/acasa-1/gherghina-stancu-am-trait-frumos-16145
Oamenii mureau din pricina birurilor multe, fără putință de dat și plătit. Din ce să trăiești dacă ți se lua tot, ba mai trebuia să mergi să faci zile de muncă la boier…și la popă.
Agricultura țărănească/tradițională nu-i ,precum cea „modernă”, contra naturii; de aceia nu are nevoie nici de azot, nici de erbicide, nici de insecticide.
Nu peste multă vreme se va vorbi de „agricultura modernă” ca de cea mai mare catastrofă ecologică; chimicale la greu, nivelat terenuri, defrișări, stricarea echilibrului (microsistem cu bacterii, insecte, plante, ciuperci, animale, șamd) prin arat, mai ales cel de adîncime.
„Uitaţi-vă la aceste lanuri cu secară și orz. Aceste lanuri vor da o recoltă de aproximativ 22 de baniţe (1300 livre, aprox. 600 Kg) per acru (4047 m2). Este o recoltă care se poate compara cu recoltele de vârf din Prefectura Ehime. Dacă se poate compara cu cele mai bune recolte din Prefectura Ehime, ar putea cu usurinţă să se compare cu recoltele de top din întreaga ţară, din moment ce Ehime este una din zonele cele mai bune pentru agricultură din Japonia… şi totuşi aceste câmpuri nu au fost arate de 25 de ani.
Ca să seamăn, pur şi simplu arunc toamna, seminţe de secară și orz pe câmpuri separate, în timp ce orezul este încǎ în picioare. Câteva sǎptămâni mai târziu, recoltez orezul și împrǎştii spicele de orez înapoi pe câmp. La fel procedez şi cu semănarea orezului. Grânele de iarnă vor fi tăiate în jurul datei de 20mai. Cam cu douǎ săptămâni înainte, arunc seminţe de orez peste recoltă de secară si orz. După ce recoltez secara și orzul și sfărâm paiele, le arunc înapoi pe câmp.
Presupun că fososirea aceleiaşi metode pentru semănarea orezului şi a grânelor de iarnǎ (secarǎ, orz) este unică pentru acest gen de agricultură. Oricum, există chiar o metodă mai simplǎ. Dacă trecem la urmatorul lan, permiteţi-mi să menţionez că aici, orezul a fost semănat toamna trecută, odatǎ cu recolta de iarnǎ. Toată semănarea pentru tot anul a fost terminată înainte de Anul Nou.
S-ar putea sǎ remarcaţi faptul că trifoiul alb și buruienile cresc și ele în aceste lanuri. Seminţele de trifoi au fost semănate printre orez la începutul lui Octombrie, cu puţin timp înaintea secarei şi orzului. Nu îmi bat capul cu sădirea buruienilor, deoarece ele apar singure cu multa uşurinţă.
Deci ordinea semănarii este aceasta: la începutul lui Octombrie, trifoiul este împrăştiat printre orez; seminţele pentru recolta de iarnǎ urmeazǎ să fie împrăştiate la jumătatea lunii.
La începutul lunii Noiembrie, orezul este recoltat, apoi seminţele pentru urmatoarea recoltă sunt semănate şi resturile paielor de la recolta anterioara sunt aruncate prin lan. Secara şi orzul pe care le vedeţi au fost crescute în acest fel. Dacă se ia în calcul un sfert de acru de teren (aprox. 1000 m2), unul sau doi oameni pot face toată treaba necesară pentru creşterea orezului şi a grânelor de iarnă în câtevazile. Pare puţin probabil să existe o modalitate mai uşoară de a creşte cereale.
Această metodă contrazice în totalitate tehnicile moderne de agricultură. Ea aruncă pe fereastră toate cunoştinţele ştiinţifice şi tradiţionale de agricultură. Cu acest mod de abordare a agriculturii, care nu foloseşte nici o maşinărie, nici un fertilizator şi nici o substanţă chimică este posibil să se obţină recolte la fel de bogate sau chiar mai bogate ca recoltele medii care se obţin într-o fermǎ japoneză. Dovada se coace în faţa ochilor
dumneavoastră.”
(Revoluția unui spic, Masanobu Fukuoka 1978)
http://www.permacultura.ro/wp-content/uploads/2010/11/Revolutia-unui-spic1.pdf
bine domnule ,ma predau.
Ai dreptate,cum am scris si mai jos,si sper sa ai dreptate,ca pe viitor sa revina lumea la ecologie,la natura si la cumpararea lucrurilor de calitate(dar scumpe)si nu a lucrurilor ieftine care duce la consumism alarmant si la POLUARE,productie peste masura.
Abia atunci lucrurile de calitate or sa aiba valoare, mancarea fara E uri, pantofii de calitate,care te tin 10 ani(nu 3 luni produsi in CHINA).
Schimbarea mentalitatii,ce spune acest domn Kasper,va duce la prabusirea imperiului CHINEZ,pentru ca el produce mult,ieftin(gratis aproape)si de foarte proasta calitate.
Cumperi un radio care te tine 6 luni,ieftin chinezesc,si distrugi natura prin ne-reciclarea lui la gunoi,in loc sa iei unul scump care te tine o viata!
Insa ca sa schimbi mentalitatea trebuei si vointa politica……de aici vine totul de fapt…..si ca sa se intample asta,va trebui sa mai treaca vreo 30 de ani pana ce resursele de petrol mondiale se vor epuiza si vom trece la masini pe baza de apa,masinile hibrid,si scapam de poluare.
Dar tehnologia deja poate trece pe masinile hibrid,dar NU SE DORESTE ASTA acum pentru ca sa faca banii companiile mari petroliere(care ar falimenta……)companii americane.
Pai de ce crezi ca americani se lupta in Irak cu ISIS? pentru petrolul asta…..ca rebelii aia partizani musulmani au luptat de partea americana,pana ce au intors armele si ataca deja rafinarii americane in Irak,ca sa dea de BANI si ei….si de aici a inceput razboiul cu ISIS. ISIS luptau cu americanii contra lui ASSAD in Siria,iar acum americanii au intors armele….atunci se numeau AL NUSRA si FSA.
Asta e politica,pe bani.Vorbeam de bani,pentru ca in capitalism fara bani nu poti sa faci absolut nimica!! nu merge ca pe timpul lui Ceausescu,cand banii nu valorau nimic,ci tigarile Kent,mancarea,salamul de sibiu ,erau aur in valuta forte,dar nu leii romanesti!
Legume bio sau nu: un experiment simplu
O fetiţă în vârstă de 9 ani din Statele Unite a făcut un experiment foarte simplu cu trei tipuri de cartofi dulci crescuţi într-un mod diferit, iar rezultatele finale ale acestuia au fost uimitoare.
În primul pas al experimentului, un cartof dulce achiziţionat de la supermarketul local a fost introdus timp de trei săptămâni într-un pahar cu apă, în speranţa că-i vor creşte frunze şi rădăcini. Totuşi, primul pas a rămas fără niciun rezultat.
Aşa că a schimbat cartoful cu unul nou, din aceeaşi sursă, pe care l-a ţinut în apă o perioadă la fel de lungă. În cele trei săptămâni nici acest cartof nu a dat vreun semn de viaţă.
Dezamăgită, fetiţa s-a hotărât să-i spună vânzătorului de la magazin despre eşecul experimentului.
„Cartofii ăştia nu încolţesc niciodată. La fermă îi stropesc cu nişte chimicale denumite Bud Nip”, fost replica scurtă a vânzătorului.
În aceste condiţii, fetiţa s-a decis să cumpere un cartof dulce de la raionul cu produse „bio” al supermarketului în speranţa ca acesta va încolţi. Ajunsă acasă, a luat cartoful „bio” şi l-a ţinut trei săptămâni într-un pahar cu apă. În tot acest timp, plantei i-au crescut „nişte frunze blegi”, de aproximativ 5 centimetri.
Nemulţumită şi de acest rezultat, fetiţa, împreună cu bunica sa, au mers la piaţă pentru a încerca unul din cartofii dulci de la fermierii din zonă.
În numai o săptămână de stat în paharul cu apă, cartoful a crescut uimitor de mult, frunzele şi ramurile sale ajungând la o lungime de peste 20 de centimetri.
La o scurtă căutare pe Google s-a dovedit că Bud Nip, cunoscut şi ca Taterpex sau Clorprofam, este un erbicid amestecat cu hormoni de creştere cu care se stropesc recoltele de căpşuni, cartofi, usturoi, ceapă, spanac, roşii, fasole, soia şi altele.
În urma testelor efectuate pe animale s-a dovedit că erbicidul este letal şi poate duce la apariţia tumorilor. Atunci când este folosit, pătrunde în toată planta şi opreşte procesul de creştere, iar o simplă spălare a legumelor nu ajută la nimic.
„Cu atâtea chimicale în mâncare, nu e de mirare că atâţia oameni sunt diagnosticaţi cu cancer!” a concluzionat fetiţa de 9 ani.
Problema alimentelor crescute într-un mediu industrializat şi plin de pesticide devine din ce în ce mai mare în ultima perioadă în întreaga lume. Pe lângă chimicalele folosite în procesul de creştere, pe piaţa alimentelor putem găsi şi ”Organisme Modificate Genetic”. Cel mai mare producător de OMG-uri este compania americană Monsanto care a primit aprobarea să-şi comercializeze bunurile şi pe pieţele din România, Portugalia şi Spania, în restul Europei fiind interzisă.
Chiar dacă mulţi susţin că populaţia lumii nu poate fi hrănită prin metodele tradiţionale de agricultură, creşterea naturală şi tradiţională a alimentelor este deocamdată singura modalitate prin care pot fi evitate pericolele pentru sănătate şi mediu cauzate de agricultura industrială.
Romania a avut doi ministri angajati ai Monsanto: Valeriu Tabara si Stelian Fuia.
http://www.badpolitics.ro/valeriu-tabara-si-stelian-fuia-agentii-orange-ai-pdl-contra-sanatatii-romanilor-dioxina-portocalie-vrea-moartea-agriculturii-romanesti/
http://www.badpolitics.ro/ce-naiba-cauta-soia-modificata-genetic-in-toata-mancarea-noastra/
Va multumesc pentru interventia dumneavoastra! Merita remarcat si faptul ca sintem pe primul loc in lume la import de seminte modificate genetic, pentru insamantari. Oare de unde importam? Cu ce consecinte, atat pentru sanatatea Natiunii cat si pentru economia Tarii?
Sirul problemelor in Romania si in toata lumea e foarte de mare si se merge din rau , in mai rau .
Vorba unui amic sirb ,mai rau se poate sigur, mai bine mai greu.
Gindeam deunazi , cit de mult s-a inrautatit calitatea hranei in decursul ultimilor 50 de ani .Daca cineva mi-ar fi prognozat acest lucru nu l-as fi crezut .O fi lucrind in America numai 3% din populatie in agricultura dar trebuie mentionat cu litere de-o schioapa ,aceea este agricultura Frankestein .
O agricultura care sa produca hrana normala pentru consumul uman trebuie sa fie formata din ferme mici familiale de legume 5-10 hectare si ferme mijlocii de cereale , soia ,cartofi etc de 20 – 100 de hectare .
Fermele gigant produc abominatii . Fermele cu mii de vaci hranesc vitele cu furaje a caror componenta e deliranta ,porumb gmo si hormoni de crestere care procoaca tumori in creier sau pe sub brat .
E clar ca se apropie sfirsitul lumii .Hrana in America nu numai ca nu are gust ,e chiar ucigatoare .Cu hrana care o consuma americanii nici nu trebuie sa-i mai atace nimeni .Cancerul a devenit o banalitate in USA , aproape toti au .
I-a uitati ce ne propun japonezii:
http://www.dailytech.com/Japanese+Make+Delicious+Nourishing+Steaks+From+Human+Feces/article21932.htm
„ion” vorbeste despre bani ca valoare suprema si etalon de performanta, ca obiectiv de tezaurizare de valoare, ne ademeneste in cloaca in care pradatorii planetari pot avea control; nu peste mult timp, gandirea lui va fi calificata drept o boala psihica care va trimite bolnavul in exil afara din societate;
„adnan” vorbeste despre viata, despre firesc, despre normalitate, viitor stabil in armonie cu natura, legile divine; intre ei nu poate fi un dialog, sunt lumi opuse.
erta:
in loc de „adnan”
a se citi „Calin Kasper in raspuns la adnan”
Nu-i adevarat pretul spus aici la cartofi. Aici in Apuseni, macar ca nu e zona specifica avem cartofi frumosi la 0,80 lei – max 1 leu / kg. Desi pe vremuri familiile aveau 8 – 12 copii nu era somaj. Era in schimb o emulatie, o zbatere incredibila a tuturor pentru a avea cat mai mult pamant. DE CE ERA GOANA DUPA PAMANT ? PENTRU CA DACA AVEAU PAMANT ERA REZOLVATA PROBLEMA TRAIULUI INTREGII FAMILII. De forta de munca familia nu ducea lipsa. Daca avea baieti cu atat mai mult, daca avea fete urma sa aiba gineri si se cheama ca daca familia era sanatoasa, bine gospodarita si condusa, daca avea si un dram de noroc pe parcursul a doua generatii era o familie instarita. In mod natural constituia un model, un titlu de fala, era un tel, un standard incitant de atins pentru toti membrii comunitatii, carora nu trebuia sa vina statul sau partidul sa le organizeze false intreceri socialiste. In satul traditional romanesc falsul, minciuna, stahanovismul nu aveau loc. Ca a fost viabila forma de viata descrisa de dl prof. si atinsa si de mine o dovedeste faptul ca – iata – a trecut in acest model de societate, secolele, cu toate ca bolile, molimele, navalirile de lacuste, unele cu aripi si altele cu pene-n par si carnea sub oblanc, n-au ocolit defel spatiul romanesc, ba chiar as putea spune ca aveau o predilectie pentru acesta.
Foarte adevarat.Bravo/Numai aricultura individuala,a taranului,mai poate salva omenirea.Populatia lumii mananca acum numai ce le dau marile corporatii alimentare,care produc hrana in mod intensiv,fortat,si sintetic.Domnul Pavel Corut a organizat”Fratia Creatorilor”pentru salvarea populatiei,a naturii si a Romaniei.Cine crede in asa ceva si cine e patriot il poate contacta.
Nici in curtea taranilor nu mai gasiti mancare curata si naturala. S-au „convertit” la metode noi pentru mai mult „spor” a fi „competitivi”. Urmariti cu atentie reportajul de mai jos realizat de PRO tv:
– Nicio masa fara HORMONI partea 1 din 2
https://www.youtube.com/watch?v=ZigmOQtjEbk
– Nicio masa fara HORMONI partea 2 din 2
https://www.youtube.com/watch?v=aHtxZkX4s9s
PSS-
iar la nivelul nostru de ONG, seminarii,dezbateri cu tineretul,pentru a avea un job,
ajutorul romanesc-cursuri gratuite de informatica,bucatarie,management,frizerie,
comert romanesc-un site puternic romanesc pe motive patriotice.
Totul incepe de aici.
Ca neolegionarii se ocupa de 20 ani de parastase si pomelnice,sa puna coliva legionarilor simiscarii.De aceea spuneam ca Legiunea e ,,trecut,, pentru ca asa au facut-o dupa 1989 securistii neo-legionari!
domnule,mai sus spui si despre natalitate,egoism,asta nu tine de mine,ci de popii ortodocsi,sa duca neamul pe calea cea buna,sa faca copii romani multi,etc.
Apoi in privinta agricola,aici trebuie venit cu solutii concrete de la guvern.De aceea spuneam ca guvernul PSD este tradator national,pentru ca ROVANA PLUMB mareste alocatiile pentru citez ,,200.000 copii,, adica pe romaneste,pentru tigani,ca ei sunt cei mai saraci,si incurajeaza mana intinsa,iar cei care sunt harnici,trebuie sa plateasca 35 taxe noi,ca sa ii sprijine pe tiganii lenesi si cersetori!
aici e problema de fapt.
Ca tot NASTASE a negociat intrarea Romaniei in Europa,in UE, la capitolul agricultura,,pe o patrime din teritoriul agricol national Romania primeste fonduri europene,,
adica 3 patrimi vor ramane buruieni,ca sa cumpere strainii pamantul!
asta a semnat t…. tradator nastase 15 case!
sentinta capitala,cu moartea,ar fi prea blanda! ar trebui dus la Pitesti,la reeducare,timp de 24 ore pe zi,timp de 10 ani ! picatura chinezeasca!
ce e de facut acum,cand episodul s-a consumat?
marirea si negocierea din nou a unor acorduri cu UE si FMI.
proiecte concrete pentru tineret.Si implementarea proiectelor existente.
POLONIA a acordat multe procente din PIB doar pentru studiul informaticii si educatie,si cercetare.
Ce produce bani,ce produce evolutie,trebuie incurajat.Ceea ce propui dumitale,se putea in Romania mare in anii 30 ori in rai pe lumea cealalta.Traim alte vremuri,trebuie sa ne adaptam,si sa luptam cu armele pe care le avem.
Degeaba vrei mitraliera,daca ai doar un cutit de bucatarie la lupta!
eu sunt ,,adnan,,semnat cu sens invers,de anti-islam….
ideea mea este cea de pragmatism.Ceea ce spune domnul de mai sus e adevarat dar nu foloseste la nimic,atata vreme cat nu te poti lupta cu sistemul monopol din occident.
Si face o eroare,e mult mai scump sa faci agricultura pe 1 hectar,decat pe 1000 sau chiar 10.000 hectare de-o data cum fac in vest,injectate cu hormoni animalele,etc…
si asta se vede in Romania,taranul vinde cu 4 lei kil de cartofi,
importate de la mama dracului din Germania,injectati acesti cartofi,la 2 lei kilul.
Cum e posibil? autorul de mai sus se contrazice.
Daca era ne-rentabil dadea faliment sistemul din vest,care are ferme gigantice,cu 12.000 de vaci
si profitul il are si din procesarea laptelui,in aceeasi ferma,deci nu duce laptele la fermentat si procesat la alta firma! ci la propria firma!
aici e problema….noi romanii de ce nu avem 10 judete ale noastre,agricole,si are KALIL un arab, un judet intreg agricol,nu exagerez?
acest KALIL are teren in Oltenia si Banat,cat judetul ialomita,la un loc!
si nu doar el,ci firme din olanda italia,israel,etc.
Atunci noi ce facem? cu ce solutie miraculoasa sa vii? mai degraba sa luam fonduri europene,cum face polonia si sa dezvoltam TURISMUL,si o parte ramasa a agriculturii….alta solutie nationala nu vad.
INDIVIDUALA,fiecare sa aiba putin pamant,si sa manance pentru familia lui din gradina proprie.Dar asta nu e afacere,e strict subzistenta…
Ioane, incepe sa-mi placa de tine, ca ai devenit mai rational. Iar eu nu ma contrazic de loc, fiindca industria asta agricola din vest ar fi falimentara, daca n-ar fi subventionata. Am scris doar destul de clar asta, cum de n-ai observat?
Zici ca ce propun eu este agricultura de „subzistenta”? Cine ti-a spus matale asta? Hai sa-ti dau un citat din memoriile unui legionar (sper sa nu faci alergie din cauza asta), omul nu mai traieste din pacate, dar a fost un om si jumatate. Numele lui este Dan Ion, ar trebui sa-i porti simpatie, ca ii porti numele. Iata ce scria acest Dan Ion in memoriile lui, „Amintiri din alte vremi”, atunci cand e eliberat din puscarie si ajunge acasa:
„Aşa, după opt ani am ajuns acasă unde mă aşteptau alte surprize. Lăsasem o gospodărie cu un grajd plin cu bivoliţe, altul cu cai, oi, porci, stupi, maşină de coasă, maşină de scos cartofi, maşină de semănat, separator de unt, cazan de fiert cartofi, patru care, poduri pline cu cereale. Nimic nu mai era. Ai mei erau flămânzi. Soţia spunea că cumpărau o pâine neagră şi mâncau trei inşi o singură dată. Soţia era bolnavă, fiica mea Mărioara, dată afară din Şcoala Tehnică, ginerele, Mon, care era ofiţer, dat afară din armată. Peste tot necazuri, din cauza mea, pentru că luptasem ca poporul român să fie un popor mândru şi de caracter. În curte nu mai era niciun animal, doar un câine, care curând, a murit şi el.“
Cine crezi ca muncea pe camp? Dan Ion si din cand in cand il mai ajuta sotia. Si mai mergea si la sedintele de cuib, mai avea si marsuri, mai avea si alte obligatii legionare. Asa ca poate te mai gandesti si la asta, dar si la legiune, atunci cand o critici. Ti-as scrie mai multe, dar parca chiar tu ne reprosai ca nu stim diferenta intre un articol si un comentariu. Datorita tie, am aflat ca un comentariu n-are voie sa fie lung. Uite ca m-am conformat!
Intr-un alt documentar sunt descrise practicile monopoliste ale investitorilor straini. Un olandez spune ca in tara lui statul i-ar fi INTERZIS sa detina o ferma asa de mare cum detine in Romania. Pentru a elimina monopolurile statul olandez IMPUNE LIMITE pana la care se poate dezvolta un fermier.
Din acelasi documentar reies frustrarile si tragedia oamenilor de afaceri romani. Si in acest caz solutia este simpla: NATIONALIZAREA si scoaterea „investitorilor” straini afara din tara in SUTURI. Fara mila!
https://www.youtube.com/watch?v=92-ILGvA_b4
Despre monopolurile si mafia de pe piata de legume si fructe sustinute de statul roman corupt:
Sultanii pietelor
https://www.youtube.com/watch?v=7WbARUJeO0I
Mancam ce vor hotii
https://www.youtube.com/watch?v=KL5Cdr_cFTs
Orice cetatean stie ca in Romania statul si functionarii lui sunt corupti. Orice cetatean care a incercat sa dezvolte o afacere stie ca inamicul numarul 1, pentru a putea dezvolta afacera, sunt statul si functionarii corupti. Si un amarat de functionar poate sa-ti puna afacerea pe butuci.
Daca cineva are impresia ca acest Kalil a ajuns unde a ajuns pentru ca este cinstit, a muncit corect, a platit taxe si impozite si a reinvestit profitul obtinut se inseala. In Romania de azi nu poti ajunge acolo decat daca furi si faci evaziune fiscala si daca ai practici ilegale si monopoliste. A ajuns acolo pentru ca a dat spagi grase si pentru ca a fost sustinut de institutiile corupte ale statului si pentru ca a dat spagi grase.
Apropo, stiati ca firma lui este „agricultorul” care lucreaza pamantul de la Nana? Al cui o fi acel pamant?
Pe „piata agricola” s-au cerat monopoluri, in majoritate detinute de straini pentru ca au dat spagi si toate ilegalitatile ao fost trecute cu vederea. Majoritatea monopolistilor sunt STRAINI. Acestor straini trebuie sa li se permita sa cumpere pamant in Romania, exact cat li se permite si romanilor in tarile lor.
Pentru a reveni la normalitate, singura solutie este NATIONALIZAREA.
O astfel de stire ar trebui sa puna pe ganduri o tara intraga:
http://www.agro-tv.ro/investitorii-italieni-au-cumparat-un-milion-de-hectare-de-teren-agricol-in-romania/
Un documentar in care sunt descrise practicile „investitorilor” italieni si afacerile lui Kalil.
https://www.youtube.com/watch?v=qnXcZC-4mvY