Document EXPLOZIV de la INTERPOL: Oligarhul Plahotniuc, omul care face legătura între MAFIA rusă                       și politicienii români

28.01.2016 Ziarul National

nicolaeapostu.com

 

„Evenimentul zilei” dezvăluie rețeaua de tip mafiot care îl are în prim-plan pe Vladimir Plahotniuc. Oligarhul acuzat că are legături dubioase cu politicieni și personalități publice din România a fost monitorizat de o importantă structură internațională de securitate, care a descoperit conexiunile acestuia cu Mafia Rusă. Plahotniuc a fost identificat ca unealtă a temutului sindicat al crimei „Solntsevskaya Bratva”.

Citește și (DOC) FILMUL evenimentelor: Unde a DISPĂRUT Vlad Plahotniuc?

Asupra unui lider al crimei organizate de la Moscova, structură mafiotă la care ar fi aderat și afaceristul din Republica Moldova, FBI a descoperit pașapoarte cu diverse identități, emise de state diferite, la fel cum avea și Vladimir Plahotniuc. Documentele secrete arată că gruparea mafiotă de la Moscova a încercat să pătrundă în politica mai multor state.Un document oficial emis de Biroul Interpol de la Roma anunța, în anul 2007, inițierea unei supravegheri a lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul din Republica Moldova acuzat de mii de basarabeni că a pus mâna pe structurile statului, în Republica Moldova. Afaceristul figura în evidențele organizației internaționale care monitorizează infractorii cu două pașapoarte eliberate de autoritățile din România: unul anulat, în anul 2007, iar altul emis pe 29 iulie 2011. În nota Interpol Roma se precizează că Plahotniuc este suspectat de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată și spălare de bani”. Biroul Interpol Roma a cerut autorităților din Republica Moldova să pună la dispoziție informații despre Vladimir Plahotniuc, care era bănuit de legături cu gruparea criminală „Solntsevskaya Bratva”, considerat cel mai mare și cel mai puternic sindicat al crimei din mafia rusă.

Legături cu sindicatul crimei din Moscova

În solicitarea adresată autorităților din Republica Moldova, în care cerea date despre Vladimir Plahotniuc, Interpol preciza: „Începând cu anul 2005, structurile noastre competente au adunat imobiliare, în Desenzano del Garda și Sirmione, în spatele cărora au stat operatori financiari străini, legați cu principalele grupări oligarhice din Rusia. Aceste persoane veneau în Italia cu zboruri private, la indicația grupărilor criminale, precum Solntsevskaya”.

CITIȚI AICI Investigația INTEGRALĂ care scoate la lumină legăturile de tip MAFIOT ale lui Plahotniuc cu MAFIA rusească

Sursa: premium.evz.ro.

 

 

(DOC) FILMUL evenimentelor: Unde a DISPĂRUT Vlad Plahotniuc?

Pol28.01.2016 Ziarul National

 

 

 

 

 

 

 

 

Controversatul om de afaceri și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat (PD), Vladimir Plahotniuc, cel care în noaptea zilei de 21 decembrie 2015 a promis că se implică activ în politică și va implementa „o terapie de șoc”, menită să scoată R. Moldova din criza în care se află, nu a mai apărut în public din 13 ianuarie curent, atunci când președintele Nicolae Timofti a respins candidatura sa pentru funcția de premier.

15 octombrie 2015

Vladimir Plahotniuc a anunțat că se „autosuspendă” din PD pe data de 15 octombrie 2015, ziua în care liderul PLDM, Vlad Filat, era reținut și spunea de la tribuna Parlamentului că acesta a capturat instituțiile din R. Moldova. „Având în vedere necesitatea ca ancheta în cazul BEM să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influențe externe instituțiilor de drept, dar având în vedere și acuzațiile care mi se aduc, chiar dacă nu au fost niciodată probate și sunt nefondate, consider că este oportun să mă autosuspend din funcția de prim-vicepreședinte al PD. De asemenea, mă autosuspend din calitatea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul BEM”, spunea Plahotniuc într-o postare pe Facebook.

21 decembrie 2015

Chiar dacă lucrurile în cazul BEM nu au fost clarificate deocamdată, în dimineața zilei de 21 decembrie, mai exact în jurul orei 3.00, Plahotniuc a revenit în politică, tot pe Facebook, publicând un mesaj în care anunță că nu mai poate să stea deoparte și revine în politică pentru a scoate R. Moldova din criza politică. „După o perioadă de timp în care am putut privi mai detașat scena politică din țara noastră, am ajuns la concluzia că, deja de câțiva ani, partidele politice se învârt în același cerc vicios și nu reușesc să găsească soluții de ieșire (…)

 

Chiar și în aceste zile, în loc să se caute soluții pentru formarea unei majorități politice cât mai stabile, dezbaterea este legată de cine ce funcții să ocupe, lucru care acționează total împotriva eforturilor de formare a majorității parlamentare.De ce nu avem majoritate politică până acum? Pentru că se caută prim-miniștri și președinți, în loc să se caute mai întâi voturi și soluții politice pe termen lung. Zilele trecute, am avut întâlniri cu mai mulți parteneri externi, oficiali veniți să discute situația politică din țara noastră, dar și membri ai corpului diplomatic. Ei au solicitat să afle și opinia mea legată de modul în care putem asigura această stabilitate politică și mă bucur că pe ei îi preocupă în primul rând acest subiect, pe care și eu îl consider prioritar (…) Le-am prezentat soluțiile, așa cum le văd eu, și am fost întrebat de ce nu mă implic în implementarea lor, dacă există astfel de soluții. Am promis atunci că mă voi implica, iar acum a venit momentul să o fac. Începând de astăzi, revin în partid și voi participa în mod direct la formarea majorității parlamentare care să asigure o guvernare stabilă și care sper să reușească să cumuleze inclusiv voturile necesare pentru alegerea președintelui țării în luna martie, anul viitor. Scopul meu și al PD este să participăm la crearea unei majorități care să asigure un suport politic consistent pentru ceea ce are nevoie Republica Moldova acum: o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic”, scria Plahotniuc. Întâmplător sau nu, la ora 9.00 dimineața (21 decembrie – n.r.) un grup de 14 deputați comuniști au anunțat că-l părăsesc pe Vladimir Voronin și sunt dispuși să scoată R. Moldova din criza politică, după ce votaseră, pe 29 octombrie 2015, alături de democrați și socialiști, demisia Guvernului Streleț.

24 decembrie 2015

Plahotniuc a ieșit iarăși la rampă pe 24 decembrie și a salutat constituirea Platformei social-democrate în Parlament (20 de deputați PD + 14 transfugi comuniști – n.r.). „Se face astăzi un pas important pentru consolidarea unei majorități parlamentare solide, care ar putea fi capabilă să îndeplinească, prin acțiuni concrete, lucrurile de care este nevoie acum, în țară: menținerea stabilității și crearea unor mecanisme noi, profund democratice, de funcționare a statului”, spunea democratul. Totuși, chiar dacă liderul PD, Marian Lupu, a insistat pe lângă președintele Timofti să-l propună pe Vlad Plahotniuc la funcția de premier, șeful statului l-a desemnat pe Ion Sturza. Ultimul s-a prezentat în Parlament, unde urma să prezinte programul de guvernare, dar și echipa sa, pe 4 ianuarie, dar unii deputați din PD, PL și întreaga fracțiune a socialiștilor au boicotat ședința.

13 ianuarie 2016, ora 13.00

Noua majoritate parlamentară, formată din 56 de deputați democrați, liberali, foști comuniști și șapte liberal-democrați, a decis să-l propună pe Vlad Plahotniuc drept candidat la funcția de premier. Pe 13 ianuarie, PD a organizat un miting de amploare în scuarul Teatrului de Operă și Balet, iar la acesta și-a făcut apariția candidatul pentru funcția de premier al noii majorități. Plahotniuc a venit la manifestația organizată în susținerea candidaturii sale flancat de bodyguarzi și a promis „numai lucruri bune în 2016”. „Nici nu m-am așteptat să veniți astăzi aici într-un număr atât de mare.

 

Avem în parlament o majoritate parlamentară care va susține o guvernare proeuropeană. Dar numai acea guvernare care va aduce liniște, ordine și bunăstare. (…) În 2016 vă așteaptă vești bune. Moldova va renaște”, spunea atunci Plahotniuc. Candidatura lui Plahotniuc i-a fost prezentată pe 13 ianuarie lui Timofti la Reședința de la Condrița de către Marian Lupu, Andrian Candu și Dumitru Diacov, reprezentând Patridul Democrat, și Mihai Ghimpu, Corina Fusu și Valeriu Munteanu, reprezentând Patridul Liberal.

14 ianuarie 2016

Câteva ore mai târziu, Nicolae Timofti respingea candidatura lui Plahotniuc, invocând probleme de integritate. Șeful statului a solicitat să fie înaintat alt candidat, dar democrații s-au încăpățânat să-l propună repetat pe Vlad Plahotniuc. Ultimul chiar i-a scris o scrisoare președintelui, în care îi dădea asigurări că e o persoană onestă și sinceraTimofti nu s-a lăsat înduplecat și, seara, l-a desemnat candidat la funcția de premier pe Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului său. Din această zi, Plahotniuc nu a mai reacționat în niciun fel la evenimentele din R. Moldova și nici nu a apărut în public.

 

 

 

15 ianuarie 2016

Păduraru a fost premier desemnat doar câteva ore, deoarece a renunțat la mandatul încredințat de Timofti.   În seara zilei de 15 ianuarie, președintele Timofti a decis să satisfacă solicitarea celor 56 de deputați din noua majoritate parlamentară și l-a desemnat în funcția de premier pe Pavel Filip.

20 ianuarie 2016

Guvernul Filip a fost învestit în după-amiaza zilei de 20 ianuarie. Învestirea Guvernului a avut loc în 32 de minute și 53 de secunde. Noii membri ai Guvernului au depus jurământul în aceeași zi, la miezul nopții, pe ascuns, în timp ce în centrul Chișinăului protestau mii de oameni.

 

EVZ // Investigația INTEGRALĂ care scoate la lumină legăturile de tip MAFIOT ale lui Plahotniuc cu MAFIA rusească

„Evenimentul zilei” de la București dezvăluie rețeaua de tip mafiot care îl are în prim-plan pe Vladimir Plahotniuc.

 

 

Oligarhul acuzat că are legături dubioase cu politicieni și personalități publice din România a fost monitorizat de o importantă structură internațională de securitate, care a descoperit conexiunile acestuia cu Mafia Rusă. Plahotniuc a fost identificat ca unealtă a temutului sindicat al crimei Solntsevskaya Bratva. Asupra unui lider al crimei organizate de la Moscova, structură mafiotă la care ar fi aderat și afaceristul din Republica Moldova, FBI a descoperit pașapoarte cu diverse identități, emise de state diferite, la fel cum avea și Vladimir Plahotniuc.

 

 

Documente secrete arată că gruparea mafiotă de la Moscova a încercat să pătrundă în politica mai multor state.Un document oficial emis de Biroul Interpol de la Roma anunța, în anul 2007, inițierea unei supravegheri a lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul din Republica Moldova acuzat de mii de basarabeni că a pus mâna pe structurile statului, în Republica Moldova. Afaceristul figura în evidențele organizației internaționale care monitorizează infractorii cu două pașapoarte eliberate de autoritățile din România: unul anulat, în anul 2007, iar altul emis pe 29 iulie 2011.În nota Interpol Roma se precizează că Plahotniuc este suspectat de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată și spălare de bani”.Biroul Interpol Roma a cerut autorităților din Republica Moldova să pună la dispoziție informații despre Vladimir Plahotniuc, care era bănuit de legături cu gruparea criminală Solntsevskaya Bratva, considerat cel mai mare și cel mai puternic sindicat al crimei din mafia rusă.

Legături cu sindicatul crimei din Moscova

În solicitarea adresată autorităților din Republica Moldova, în care cerea date despre Vladimir Plahotniuc, Interpol preciza: „Începând cu anul 2005, structurile noastre competente au adunat imobiliare, în Desenzano del Garda și Sirmione, în spatele cărora au stat operatori financiari străini, legați cu principalele grupări oligarhice din Rusia. Aceste persoane veneau în Italia cu zboruri private, la indicația grupărilor criminale, precum Solntsevskaya”. Documente secrete, făcute publice în timpul scandalului WikiLeaks, din anul 2010, arată că gruparea Solntsevskaya Bratva, al cărei nume cartierul Solntsevo, Moscova, operează sub protecția FSB, serviciul de securitate al Federației Ruse. Dezvăluirile făcute de WikiLeaks arată că Interpol monitoriza activitatea unor organizații de crimă organizată, iar grupări mafiote ruse, precum Podolskaya și Solntsevskaya, din Moscova, din Mexic.
 

 


Lider al mafiei, identități multiple, ca și Plahotniuc

Solntsevskaya este suspectată de tentative de penetrare în politica mai multor state. S-a aflat, de exemplu, că Israelul a dejucat o astfel de tentativă, după ce s-a demonstrat că gruparea mafiotă se ocupa cu spălare de bani în Țara Sfântă. Printre alte „preocupări” ale mafioților ruși se numără asasinate comandă, extorcare jocuri de noroc ilegale, pariuri, trafic cu armament, criminalitatea informatică, trafic de ființe umane, prostituție, trafic de droguri, furturi, incendiere, luare de mită, spălare de bani, fraudă, furt, crimă, furt de mașini sau comerț ilegal cu organe.Cel mai cunoscut lider al Solntsevskaya a fost Vyacheslav Kirillovich Ivankov, asasinat pe 28 iulie 2009, într-un restaurant din Moscova. Ivankov a fost arestat de FBI, în SUA, pe 8 iunie 1995, fiind acuzat de extorcare de 2,7 milioane de dolari de la o firmă de consultanță de investiții. Coincidență stranie cu Plahotniuc: în momentul arestării sale, Ivankov avea asupra sa mai multe pașapoarte cu mai multe identități, eliberate de țări diferite. Așa cum am arătat în ediția de marți, Plahotniuc a avut două identități: în România se numea Vlad Ulinici, iar în Republica Moldova Vladimir Plahotniuc. În acte, oligarhul moldovean, pe lângă numele diferit, a indicat și date de naștere diferite, care modifică Codul Numeric Personal (CNP), după care este verificată orice persoană de către autorități sau instituții bancare. La data nașterii, în pașaportul moldovenesc figurează ziua de 28 decembrie 1965, iar în cel românesc este trecută ziua de 1 ianuarie 1966.Dispariția misterioasă a unor file din dosarul Interpol Moldova Plahotniuc a recunoscut că a fost monitorizat de Interpol, în 2007, deși negase, inițial, informațiile apărute în presă și confirmate de fostul ministrul de Interne moldovean, Dorin Recean. „Am fost sub monitorizare o anumită perioadă. În aceeași listă erau și alte persoane importante din structurile de stat ale altor țări. Și asta pentru că am aterizat cu un avion charter într-o regiune din nordul Italiei, unde oameni de afaceri din Rusia au făcut mai multe achiziții de imobile“, a spus Plahotniuc. Acesta a adăugat că „toți putem fi monitorizați de Interpol. E o procedură clasică, simplă și absolut legală”. La rândul lui, Dorin Răcean a declarat că dosarul legat de Plahotniuc a fost închis, în anul 2008, dar, din arhiva biroului local Interpol au dispărut 13 file.Furt uriaș, descoperit de autoritățile britanice Numele lui Vladimir Plahotniuc a fost pomenit și de autoritățile britanice. Înalta Curte de Justiție de la Londra a dezvăluit o serie de documente, provenite de la mai multe companii din Anglia și Scoția, care demonstrează că un anume Plahotniuc ar fi beneficiarul a zeci de milioane de euro, prin furtul a circa 80% din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova. Concret, susțin autoritățile britanice, oligarhul s-ar fi îmbogățit în urma atacurilor de tip raider din anii 2010 și 2011. În acea perioadă, în urma unor decizii judecătorești, considerate ilegale, mai multe pachete de acțiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank și ale societății de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore. Plahotniuc este acuzat și de concesionarea păguboasă a Aeroportului Internațional Chișinău.


Afaceri cu dansatoare, țigări și combustibil

Despre afacerile dubioase ale lui Vladimir Plahotniuc, presa din Chișinău a scris că au început, la începutul anilor ’90, cu „exportul” de dansatoare în străinătate, în fapt un paravan pentru prostituție de lux, printr-o agenție de turism. De asemenea, în perioada 1998-2001, oligarhul ar fi coordonat firmele care se ocupau cu distribuția și comercializarea țigărilor de la întreprinderea Tutun – CTC, pe atunci una dintre cele mai profitabile afaceri. Tot în aceeași perioadă, autoritățile române au identificat numeroase rețele de traficanți de țigări dinspre Republica Moldova, în care ar fi fost implicat un anume Vlad Ulinici, în fapt al doilea nume al lui Vladimir Plahotniuc.Plahotniuc, în schimb, spunea că s-a ocupat de cules de struguri, din care a făcut vin și l-a exportat în Rusia. Din biografia lui reiese că, între anii 1991 și 1993, a lucrat la Centrul de prevenire și reabilitare a copiilor victime ale violenței, „Minor”, din cadrul Primăriei Chișinău. Apoi, ca economist într-o companie cu capital străin Euro Est Hundel Ltd Moldova, iar mai târziu, compania Voyage SRL Moldova. În 1995 a fondat grupul financiar moldo-american de Angels, pe care l-a condus până în 2001. Tot în acel an a fost numit director comercial al companiei care se ocupa de importul și vânzarea de produse petroliere, Petrom Moldova SA. A devenit CEO al companiei și a activat în această funcție până în 2010.  În 2005, a fost ales ca vice-președinte al Consiliului de administrație al băncii comerciale Victoriabank, astăzi una din cele mai mari bănci din Republica Moldova, iar în 2006 a devenit președinte, funcție pe care a îndeplinit-o până în ianuarie 2011.

 

 

Control asupra traficului cu combustibil

Din poziția de șef al Petrom, în perioada în care șeful statului era Vladimir Voronin, Plahoniuc s-a îmbogățit în urma comerțului cu benzină și motorină. „E omul rușilor”, spunea Dragoș Nedelcu, în „Evenimentul zilei”, „așa că tot el a generat și criza gazului rusesc din Moldova”.Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, vine, anul acesta, cu completări: „Era o sucursală a Petromului, care avea o condiție avantajoasă. Ei luau la jumătate de preț petrolul, printr-o decizie destul de aberantă a conducerii de atunci. Petromul, încă neprivatizat, le permitea să ia la jumătate de preț pentru a reinvesti. Banii erau reinvestiți în România, în procesul politic”. O analiză a Transparency International privind contrabanda cu produse petroliere din Republica Moldova arată că România era printre principalii exportatori în țara de peste Prut, după Ucraina, în perioada în care Petrom era condusă de Plahotniuc. A condus Petrom, din postura de director general, timp de nouă ani. Mai mult, prin intermediul firmei Victoria Invest Ltd, Vlad Plahotniuc a obținut controlul asupra a 35% din acțiuni, în decembrie 2003, pe care le-a vândut, în 2008, contra sumei de 24 de milioane de euro.

 

Big-brother în camerele de hotel

În Chișinău, cea mai cunoscută locație de cazare este Hotel Nobil, care aparține lui Vladimir Plahotniuc. În acest hotel, Dragoș Nedelcu scria că s-a întâlnit cu Cozmin Gușă, în anul 2010. În perioada în care s-a aflat în Republica Moldova, trimis de Sorin Ovidiu Vîntu, mulți vorbeau că toate camerele din Hotel Nobil sunt dotate cu aparatură. Cine îl deranja pe Plahotniuc din lumea mafiotă, dispărea subit… sau se retrăgea o perioada îndelungată la țară. Așa a ajuns să conducă Moldova. Pe Nedelcu îl completează, acum, și Ion Sturza, care a declarat, pentru Adevărul live, că Plahotniuc „întotdeauna a utilizat șantajul, coruperea, inclusiv prin metode mai puțin ortodoxe”. „El avea un club de noapte la Chișinău, care era vizitat de tot felul de politicieni de la București”, a subliniat Sturza.

Clubul preferat de politicieni români

Clubul de noapte la care face referire Ion Sturza se numește „Drive” (foto), o locație exclusivistă amplasată într-o zonă ultra-centrală a Chișinăului, în incinta Hotelului Codru. Este deținut de firma ÎCS „Drive” SRL, care, la rândul său, aparține în proporție de 100 % firmei off-shore „Otiv Prime Hospitality BV”, înregistrată în Olanda.„Otiv Prime Hospitality BV” deține și ÎCS „Codru Hospitality” SRL (Hotelul Codru) și ÎCS „Nobil Club” SRL (Hotelul Nobil), despre care presa a scris că aparțin lui Vlad Plahotniuc. Clădirea în care este amplasat Clubul Drive aparțin unei alte firme controlate de oligarh, ÎCS „Finpar Invest” SRL.

Are vilă de lux în Pipera

În anul 2009, atunci când Vladimir Plahotniuc a solicitat schimbarea numelui în Vlad Ulinici, el a declarat că are domiciliul într-o zonă rezidențială: pe strada Erou Iancu Nicolae, din orașul Voluntari, din județul Ilfov. Casa cu un etaj este ascunsă pe o străduță, alături de alte vile de lux din zonă. Locuitorii susțin, însă, că Plahotniuc vine rar pe acolo.

Avertismentul lui Traian Băsescu: „O Moldovă destabilizată de Plahotniuc, un risc de securitate națională pentru România”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu (foto), a declarat că actualul guvern din Republica Moldova este „puternic afectat” de influența lui Vladimir Plahotniuc. Băsescu susține că actualul premier, Pavel Filip, este „lacheul lui Plahotniuc”. Despre „acest mogul”, Plahotniuc, fostul șef al statului a mai spus că „în loc să fie cu Filat (Vlad Filat, fost premier condamnat pentru corupție – n. r.) în pușcărie, el stă și face guverne”. „Știu cine a mâncat din mâna lui Plahotniuc, din România, și cine mănâncă și acum”, a adăugat fostul șef al statului, la B1TV. Întrebat la cine se referă, acesta a recunoscut că este vorba despre „politicieni, în primul rând”. „Totul are o limită. O Moldova destabilizată de Plahotniuc înseamnă un risc de securitate națională pentru România”, avertizează Băsescu.

Sursa: Evenimentul Zilei, România