Generalul Anton Gămurari despre arestarea protestatarilor capcana de la GBC şi activitatea de proxenet a lui Plahotniuc, sub „krîşa” KGB // Interviu
Sursa:
jurnal.m

30.05.2016

Interviu cu generalul-maior de poliţie Anton Gămurari, membru al Uniunii Veteranilor şi reprezentant al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr

– Persoanele arestate în urma protestului din 24 aprilie sunt suspectate de „dezordini în masă” şi riscă până la opt ani de puşcărie. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a catalogat dosarul drept unul politic, fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc. Iniţiatoarea partidului politic PAS, Maia Sandu, a declarat că regimul intimidează astfel persoanele care i se împotrivesc şi că guvernarea a revenit la practicile bolnăvicioase din perioada comuniştilor. Totodată, 21 de ONG-uri au emis o declaraţie comună în care se spune că aplicarea arestului preventiv faţă de protestatari în lipsa unei motivări suficiente lasă impresia unei justiţii selective care vrea să descurajeze protestatarii. Cum credeţi, care este adevăratul scop al reţinerii protestatarilor şi ce risc prezintă aceste persoane de sunt ţinute în arest?
 
– În primul rând, e o istorie nu prea frumoasă în politica de astăzi a guvernării, pentru că toate protestele au fost paşnice, inclusiv cel de pe 24 aprilie. Altă treabă e că poliţia a fost angajată în acea zi să închidă strada Bulgară, ca să nu fie acces spre casa lui Plahotniuc. Acest lucru a fost făcut chiar pe linia bulevardului Ştefan cel Mare, ceea ce a şi dus la situaţia care s-a creat, pentru că dacă nu era acolo poliţia nu se întâmpla nimic. Oamenii ar fi trecut pe alături şi ar fi mers mai departe. Ştiind că acolo este locul de trai al lui Plahotniuc, poate ar fi şuierat sau ar fi strigat nişte cuvinte „bune” şi atât. Dar s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat – la rândurile de poliţie a fost şi reacţia lumii, printre care erau şi tineri, şi vârstnici, şi femei cu copii, de aceea nu putea fi vorba despre un dezastru contra puterii, cum se anunţă acum. Şi încă ceva: în rândurile protestatarilor au fost infiltraţi provocatori, care au şi fost primii care au aruncat pietre, ca înapoi să primească de la poliţie gaze lacrimogene, gaze psihotrope etc. Cei din primele rânduri, desigur, au reacţionat mai dur şi am avut ceea ce am avut, dar asta nu înseamnă că au fost nişte acte de vandalizare, de distrugere. A fost pur şi simplu o reacţie adecvată la situaţia care era la moment.

– Dosarul a stârnit din start multe dubii şi semne de întrebare, începând cu ridicarea manifestanţilor de către mascaţi la 6 dimineaţa, chiar dacă nu era vorba despre infracţiuni flagrante, suspecţii nu se ascundeau şi nu au opus rezistenţă, şi continuând cu limitarea accesului în sala de judecată a reprezentantului Delegaţiei Uniunii Europene, împuternicit să asiste la proces. Până aici, prognozele nu sunt îmbucurătoare. Care va fi finalitatea în acest dosar?
 
– În Constituţie e scris că arestările în caz de noapte, în afară de cazurile în care se săvârşesc crime în flagrant, sunt categoric interzise. Ora 6 dimineaţa e încă oră de noapte. De la 23:00 până la 6:00 se consideră ore de noapte. Şi acţiunile organizate de foştii mei colegi, să zicem aşa, mascaţi, cu forţă, cu diferite atribuţii de reţinere a unor

criminali deosebit de mari, sigur că au fost nu doar că ilegale, dar şi pur şi simplu neomeneşti. Înţeleg când arestezi un criminal, un „hoţ în lege”, când este necesitatea de a reţine în aşa formă şi în aşa mod. Dar aici era un fost coleg de-al nostru, Alexandru Panuţă, care a servit ţara până la pensie, a luptat pentru ţară, a fost rănit, are ordine, medalii, a fost un poliţist destoinic, care a apărat cinstea Republicii Moldova la campionatele de sambo, şi nu doar ale RM, ci şi ale fostei Uniuni Sovietice, unde a luat primul loc. Deci nu e un om de rând. Mai ales că atunci când era în rândurile protestatarilor el răspundea de ordinea publică, nu arunca pietre. Eu am vorbit cu ministrul de Interne, cu alţi colegi de-ai noştri şi le-am lămurit situaţia aceasta. Ei au promis să vadă corect ce a fost, dar până acum văd că nu s-au luat măsuri. Ei au primit câte 30 de zile de arest preventiv, mai ales, ştiţi în ce formă – când judecătoarea a citit sentinţa cu spatele la aceşti oameni. E o ruşine mare.
 
– Observatorii organizaţiei neguvernamentale CReDO, specializată în monitorizarea întrunirilor publice, au fost prezenţi la protestul din 24 aprilie în toate cele mai importante locuri şi momente ale demonstraţiei. Concluziile observatorilor despre protest au fost: „Paşnic, dar cu câteva episoade de violenţă care pot fi caracterizate ca huliganism individual (nu dezordini în masă)”. De unde şi până unde, la 10 zile de la protestul care, până la urmă, a decurs fără mari incidente, s-a ajuns la „dezordini în masă”?
 
– Nicidecum nu putem spune că au fost dezordini în masă. Însă a durat 10 zile pentru că aşa treabă trebuie pregătită, s-a strâns un fir de la o televiziune, un fir de la alta, de la telefoanele care filmau pe acolo. Se putea în aceeaşi zi de făcut, reţinerile, restul, dar nu primiseră ordinul. Dacă statul e capturat şi toate serviciile noastre stau sub ordin la o persoană care se numeşte Vlad Plahotniuc, închipuiţi-vă de la cine a venit acest ordin. Se vede cu ochiul liber că este de undeva indicaţie şi ei au acţionat conform indicaţiilor şi nu conform celor întâmplate. Să vă spun ceva. Eu am fost a doua zi la Spitalul Militar al MAI şi acolo era ministrul de Interne, pe care l-am întrebat ce s-a întâmplat. El mi-a spus că sunt cinci persoane internate în spital, care au primit leziuni corporale, că unul dintre ei are ceva în regiunea unui ochi, o lovitură, iar restul – aşa. Eu cred că şi aceşti băieţi au fost ţinuţi acolo special mai mult timp, ca să arate că na, avem jertfe. Cu toată stima faţă de Jizdan, dar, mă rog, jocul e joc. Eu am glumit, zic: „La voi era numai un om care putea să facă diferite provocări, ăsta e Cavcaliuc, dar voi l-aţi dus nu ştiu unde şi acum faceţi nişte lucruri pe care el v-ar învăţa să le faceţi altfel”. La care am primit răspunsul: „Dacă era Cavcaliuc, era mai grav.”
 
– Cunoscutul analist român Armand Goşu declara, anterior, că pe 24 aprilie protestatarilor li s-a pregătit o ambuscadă la Global Business Center, sediul de afaceri al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Despre acest lucru au vorbit şi organizatorii protestelor. Este vorba despre autobuzele parcate în faţa GBC, despre cele două coloane separate de poliţişti şi de sportivii din spatele clădirii. Dvs. vi s-a creat această impresie, că au fost pregătite toate „condiţiile” pentru o vărsare de sânge?
– Era pregătită o provocare mai puternică la sediul clădirii lui Plahotniuc, pe bd. Cantemir, unde stăteau autobuzele alimentate cu combustibil şi se aştepta că poate cineva le-a da foc, le-a răsturna, că se începuse chiar a zgâlţâi un autobuz de acolo. Dacă intrau acolo protestatarii mă tem că ar fi fost jertfe.

Pentru că toate lunile acestea eu şi colegii mei am avut o grijă foarte mare – ne temeam că ar putea exista o provocare de ordin major. Să ne arunce în Piaţă un cadavru, să zicem. Ori să se încingă o bătaie sângeroasă acolo, la sediul Orăşelului Libertăţii. Şi multe altele. Pentru că în ziua de astăzi pentru bani, pentru o bunăstare oarecare, sunt mulţi doritori de a face aşa ceva. Şi e bine că le-a ajuns mintea, mai ales la conducerea Ministerului de Interne, să nu meargă la aşa ceva, dimpotrivă, poate chiar să stopeze anumite acţiuni de la persoane care vroiau să facă aşa ceva.
Dar vreau să vă spun că nu sunt de mirare provocările. Eu personal sunt jertfa unei asemenea provocări. Ei spun: „Noi avem materiale”. Dacă ne urmăresc, dacă ne ascultă, e clar că vor avea ceva. Le compilează şi dintr-o mişcare îţi fac trei. E foarte simplu, pentru că în zilele de astăzi posibilităţile tehnice îţi permit să organizezi după plăcere tot ce-ţi doreşti. Aşa că nu vă miraţi de treburile care s-au petrecut pe 24 aprilie.
 
– În ultimii ani au existat nenumărate declaraţii privind trecutul de proxenet al prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Despre acest lucru au vorbit atât politicieni şi lideri de opinie de la Chişinău, cât şi personalităţi din afara ţării. Ca fost angajat al Ministerului de Interne, care a stat la baza formării tuturor trupelor speciale, ce cunoaşteţi despre presupusa activitate de proxenet a lui Vladimir Plahotniuc?
 
– N-aş vrea să vorbesc despre această persoană, dar dacă aţi pus întrebarea, vă răspund. Eu în anii ’88, ’89, deserveam în mare măsură, când eram de serviciu, centrul oraşului, unde erau hotelurile Inturist şi Chişinău, restaurante şi alte instituţii. Inturist era deservit de două servicii – de Ministerul de Interne şi de KGB. De acolo, din centrul cela, au crescut nişte persoane care au devenit foarte bogate în republică, inclusiv Plahotniuc. Aş numi încă trei persoane, dar pe urmă o să-mi spuneţi că fac aluzie că şi-au făcut bogăţiile nu curat. De aceea n-o să le numesc, dar o să vă spun că unul mai n-a devenit prim-ministru în ultimul timp, altul a devenit explorator de petrol aproape în toată lumea, iar al treilea a devenit politician. În privinţa lui Plahotniuc vreau să vă spun un lucru: eu ţineam acolo un post unde erau băieţi mai apţi, care puteau să se conformeze cu situaţia care se crea, mai ales când erau oameni străini, veniţi din alte ţări. Iată, să zicem, Mihai Bobescu, care de cele mai multe ori l-a reţinut pe Vlad Plahotniuc pentru că se ocupa cu vinderea fetelor la diferiţi businessmani. Au fost şi nişte cazuri când nişte fete au fost duse în Turcia şi când una n-a dorit să le îndeplinească dorinţele celor care au cumpărat-o – i-au tăiat sânii şi au omorât-o pe fetiţa ceea. Cine trebuie să răspundă pentru ea? Cel care a vândut-o? Şi a vândut-o, cu părere de rău, Plahotniuc. Această activitate de proxenetism se întâmpla în ’88 – ’91. Iată el atunci se ocupa cu treburile acestea, că primii bani se vede că acolo şi i-a făcut. Pe urmă deja a pornit pe alte linii. Atunci avea şi sediu în hotelul Chişinău, unde punea la cale toate procedurile astea, şi atunci el a învăţat o şcoală „bună” cum să facă bani pe seama necazurilor oamenilor şi cum să folosească aceste fete în diferite situaţii. Iată este hotelul Nobil. În principiu acolo fetele nu-s departe, ULIM e perete în perete. Când îi trebuie, la un sunet, îi vine persoana respectivă şi el o introduce sub orice persoană venită în ţară şi care are nevoie. Şi el e foarte strict la chestia asta, că ele se tem de dânsul ca de dracu şi îndeplinesc întocmai orice ordin,

că vin diferite persoane, care cu businessul, care cu altceva, şi el se străduieşte să ţină toate aceste persoane sub control prin aşa metode. În primul rând, toate numerele se ascultă, se filmează. Nu mai zic de toată elita noastră politică şi de cei aflaţi la guvernare. Ei toţi sunt la control, pentru că prin ceva au fost prinşi, filmaţi, înregistraţi. Şi desigur pe ei pe toţi îi ţine de un loc vulnerabil. Ţineţi minte filmul cu Filat? E tot din opera ceea. Aşa că nu vă miraţi de ceea ce se face în ţara noastră. Tehnica pe care o are acest individ e mai performantă decât la MAI şi la Securitate. De aceea el îşi permite multe, cu toate că nu are voie, conform legii. Dar cine e legea în ţara noastră? Vladimir Plahotniuc.

– Un fost ofiţer Fulger dezvăluise, acum câteva săptămâni, că în 1993 l-a prins pe Vladimir Plahotniuc în timp ce „vindea prostituate” la etajul 13 al unei clădiri din Chişinău. Ştiţi ceva despre acest caz?

– Cazuri ca acestea a fost nu unul şi nu două, au fost cu mult mai multe. Dar imaginaţi-vă: poliţistul îl reţine pe acest individ, îl aduce la comisariat şi până el scrie raportul Plahotniuc iese pe altă uşă, pentru că a dat un sunet, iar ofiţerul de serviciu primeşte ordin să-l elibereze şi „bună ziua”. Sau plătea. Poliţia atunci nu primea bani cu lunile, era vai de dânşii. Şi mulţi dintre ei mergeau la aşa ceva, luau acei bani necăjiţi şi-l eliberau. Dar vreau să vă spun că nu la toţi le dădeau drumul aşa cum îi dădeau lui. Faceţi concluziile. Şi nu era vorba doar despre ministrul de Interne, eu mă refer la securitate. La securitatea statului. Pentru că el activa în zona ceea, unde era sub „acoperişul” acestor servicii, şi nicio persoană nu putea să activeze până nu avea acceptul de undeva, cumva. Mai ales că asta se făcea nu într-o zi, nu într-o lună, dar cu anii. Şi imaginaţi-vă că dividendele de la aceste activităţi undeva rămâneau.Eu sunt sigur că în slujbele operative şi ale Ministerului de Interne, şi ale securităţii naţionale sunt documente mai mult decât destule. Şi nu doar pe el, ci şi pe alţii. Nu mai zic că erau persoane care-şi permiteau să cheltuiască în cazinoul de la Inturist, pe noapte, un milion de lei, tot cu ajutorul fetelor (ele acolo stăteau în rând să nimerească la această persoană). Vă imaginaţi – un milion de lei pe noapte?! Dar el era fecior de preşedinte, care acum stă sub arest acasă.

– Ce ne puteţi spune despre relaţiile lui Plahotniuc cu KGB-ul sovietic, lucru despre care, la fel, au existat mai multe declaraţii în spaţiul public?
 
– Nicio activitate din asta pe care el o avea nu putea să fie făcută fără „krîşa” acestor servicii. A securităţii şi a MAI-ului. Nu la fiecare persoană i se dădea voie să se ocupe cu aşa ceva. Lui îi dădeau voie. Întrebaţi-vă de ce.
– Revenind la situaţia din ţară, care vor fi acţiunile de mai departe ale Platformei Civice Demnitate şi Adevăr?
– Noi, toţi cei care suntem în Consiliul Marii Adunări Naţionale, în Platforma DA, avem o practică de viaţă destul de bună şi avem tineretul care a ridicat această mişcare şi continuă să fie un motor al tuturor acţiunilor pe care le face Platforma DA. Dar noi suntem oameni care ştim ce înseamnă legea, pe când acestor persoane care astăzi sunt în Guvern, în Parlament nu le pasă de lege şi de răspundere. Procuratura, justiţia, avocatura, toate sferele sunt sub o persoană. Chiar şi statul acesta e capturat de o singură persoană. Şi e clar că toţi până la unu îndeplinesc ordine la fiecare pas.

Dacă Plahotniuc le-a spus să nu meargă la concilieri, să nu se întâlnească cu oamenii, să nu iasă în faţa celor 100 de mii de oameni veniţi în PMAN, aşa şi s-a făcut. Ei parcă trăiesc în altă lume, iar oamenii cu nevoile şi grijile lor – în alta. Din cauza aceasta este o ruptură foarte mare între guvernare, conducerea ţării, şi între oamenii care protestează în PMAN, care trăiesc în această ţară şi care o duc de azi pe mâine.
Acest Guvern are deja mai mult de 100 de zile şi nu vedem nicio schimbare. Şi dacă n-o să vină nişte ajutoare materiale din alte ţări e vai şi vai, mai ales că procentele astea cu care ei iau bani din bănci, 25%, trebuiesc întoarse. Miliardul, care a fost furat de un grup întreg de persoane despre care nu se spune nimic, trebuie întors. Şi clar că noi, cei din Platforma Demnitate şi Adevăr, vrem să schimbăm situaţia. Trebuie să schimbăm absolut toată elita politică şi să curăţim terenul pentru oameni care nu au fost implicaţi în toate aceste treburi. Dacă n-o să mergem la alegeri anticipate şi n-o să-i dăm la o parte pe toţi cei de la conducere atunci eu tare mă tem că ţara noastră va nimeri într-un colaps nu doar economic, dar şi banditesc, de dictatură.
 Recent am avut o adunare pe care nici nu noi am iniţiat-o, dar au venit oameni din republică şi ei ne impun pe noi să luăm diferite măsuri, să activăm. Toate măsurile acestea au fost acceptate şi le vom îndeplini. Nu putem lăsa ţara de izbelişte. Există punctul acesta care se numeşte Plahotniuc, iar deasupra lui merg ca o piramidă restul, oamenii lui, Procuratura, justiţia, Guvernul, Parlamentul. Şi toată piramida aceasta creşte. Dacă nu vom lua măsurile respective pentru a schimba situaţia în ţară, pentru a mătura elita politică şi pentru a întoarce în ţară oamenii de treabă, atunci eu nu ştiu unde o să ajungem, pentru că, din câte înţeleg, teritoriul acesta care se numeşte Republica Moldova este pregătit pentru altceva. Nu se face nimic, dimpotrivă, se continuă să se fure. De aceea cum noi să nu stăm în Piaţă, să nu protestăm şi să nu ne cerem adevărul?

– Vă mulţumim pentru interviu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.