CD
1.089 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

AVERTISMENTUL CHINEI DAT SUA PRIVIND TAIWANUL
De Paul D. Shinkman

China a navigat cu unul dintre cele trei portavioane ale sale în apropierea teritoriului american Guam, au confirmat oficialii japonezi, încheind un an deja combativ cu o mișcare rară pe care Beijingul a semnalat-o ca un avertisment clar adresat administrației Biden asupra Taiwanului.
Flota chineză, condusă de portavionul Liaoning, a provocat deja mai multe confruntări cu aliații americani din regiune cu turul său în Pacificul de Vest, cel mai recent prin efectuarea a aproximativ 260 de exerciții de decolare și aterizare în apropiere de insula japoneză Okinawa, unde se află o baza militară majoră a SUA.

Operațiunile au determinat forțele aeriene japoneze să desfasoare avioane de luptă și elicoptere, precum și un distrugător și alte elemente ale forțelor sale de autoapărare sa-i apere pe americani, care nu au facut nici o miscare.
Oficialii japonezi au confirmat, de asemenea, joi, că navele chineze au tranzitat mai departe, spre sud, în apropiere de marginea de vest a teritoriului pe care SUA îl revendică ca parte a îndepărtatei insule Guam – un element critic al capacității Americii de a proiecta puterea militară în regiune, atât ca un punct de oprire și o bază pentru bombardiere strategice ale Forțelor Aeriene și submarine ale Marinei SUA.

Știrile de stat chineze au încadrat deschis desfășurarea de forte ca o provocare fățișă fata de SUA și un avertisment puternic împotriva comportamentului continuu al flotei americane în acest an care a revoltat Beijingul.
Operațiunea „a arătat că portavionul chinez este gata să apere țara împotriva potențialelor atacuri ale SUA lansate de acolo, inclusiv încercări de interferență militară în problema Taiwanului”, potrivit unui articol din Global Times, în limba engleză, care citează analiști chinezi.

Deși Global Times nu este un purtător de cuvânt direct al Partidului Comunist Chinez, oficialii americani cred că instituția este aliniată cu opiniile sale și publică în mod regulat ceea ce oficialii de la Beijing aleg să nu spună public.
Flota a 7-a a Marinei SUA, responsabilă de operațiunile din regiune, nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii și nici nu a spus dacă a răspuns în vreun fel la desfășurarea de forta chineză.

Mișcarea punctează elocvent un an care a cunoscut tensiuni sporite între Beijing și Washington.

Beijingul și-a exprimat indignarea față de vizita președintelui Camerei Nancy Pelosi în Taiwan în august – o mișcare pe care democratul din California a reprogramat-o anterior, se pare că din cauza preocupărilor legate de revenirea din partea Chinei. Deși Casa Albă a susținut mișcarea, s-a distanțat în mod evident de ceea ce a considerat o decizie independentă a liderului Congresului.

Cu toate acestea, China nu a uitat ceea ce ea consideră o ușurintă diplomatică de neiertat.
Global Times s-a referit la aceasta în mod clar în analiza sa despre cea mai recentă desfășurare a portavionului Liaoning.
„China nu va ataca niciodată bazele militare americane din Guam atâta timp cât armata americană nu atacă China sau nu interferează în problema Taiwanului”, a scris acesta, citând analiști chinezi, „dar a avea si demonstra astfel de capacități este un factor de descurajare împotriva potențialelor provocări ale SUA”.

De asemenea, a citat cel mai recent proiect de lege de finanțare a armatei americane pe care Biden l-a semnat săptămâna aceasta și care finanțează niveluri fără precedent de vânzări de arme și alt sprijin militar direct către Taiwan – o mișcare de acord oficialilor americani că este concepută pentru a schimba echilibrul puterii militare în Pacific.

Senatorul Robert Menendez, democrat din New Jersey și președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, la începutul acestei luni, a numit legislația „una dintre cele mai importante din ultimii ani”, „prevăzând teatrul pentru descurajare reală prin implementarea unei strategii mai rezistente pentru Taiwan în cazul în care China continuă. urmând un curs de coliziune spre război.”

Sursa: https://www.usnews.com/news/world-report/articles/2022-12-29/china-sails-warships-near-guam-in-warning-to-u-s-over-taiwan

Traducerea CD