CD
4 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

DOAR MUNCĂ IEFTINĂ?
– China a devenit o putere manufacturiera
by https://worldaffairs.blog/2020/09/08/just-cheap-labor-how-china-became-a-manufacturing-powerhouse

Mulți oameni au reprezentari simpliste despre creșterea Chinei ca o putere manufacturiera. Și această neînțelegere (ignoranță?) este, de asemenea, motivul pentru care aceiași oameni cred că corporațiile multinaționale au de gând să se mute rapid cu fabricile din China. Logica din spatele acestei reprezentari se reduce în cea mai mare parte la: „China are forță de muncă ieftină și astfel a devenit un gigant de fabricație.”

Chiar asa? dacă sărăcia este singura cerință de a deveni un centru de producție, în mod evident, orice altă țară în curs de dezvoltare din lume ar fi avut rezultate bune. Luați în considerare si acest lucru: în timp ce China și India au aproape aceeași populație, in China puterea de fabricație este de aproape 10 ori mai mare decat in India.

Să analizăm acest fenomen mai îndeaproape.
Creșterea Chinei în industria prelucrătoare din ultimii patruzeci de ani nu a fost decât uimitoare. Luați în considerare faptul că, în 1980, producția de fabricație din SUA a fost de aproape cinci ori mai mare decât a Chinei. Cu toate acestea, doar treizeci de ani mai târziu – în 2010 – China a depășit SUA ca țară #1 din lume in materie de fabricație. Acest lucru a fost, de asemenea, destul de important, deoarece SUA a fost lider de fabricație pentru ultimii 110 ani!

Încă o dată uimitoare: în ultimul an, excedentul comercial al Chinei în bunuri fabricate a fost … enorm 1 trilion de dolari.
Desigur, forța de muncă ieftină a făcut o mare diferență în 1980, 1990 și chiar până în 2006 sau cam asa ceva. Cu toate acestea, după aceea, salariile Chinei au prins sa creasca fata de alte țări cu venituri medii, în curs de dezvoltare. Acum, salariile din China sunt de 2,5 ori mai mari decât în Mexic sau de 5 ori mai mari decât în Vietnam.

Astfel, în timp ce salariile chinezilor s-au triplat pe parcursul unui deceniu (2008-2018), cota Chinei din valoarea adăugată globală a producției aproape s-a dublat de la 15% la 28%!

Deci, evident, există mult mai mult decât forță de muncă ieftină.

De fapt, există zeci de factori holistici care fac dintr-o țară un producător de succes. (Nu toate dintre ele sunt pozitive – de exemplu, legile de mediu laxe – dar asta e partea întunecată a producției mai peste tot). Înțelegerea acestora va ajuta să vedem ce provocare descurajatoare este pentru companiile străine cand se vor confrunta în găsirea de noi țări pentru a înlocui China.
Nu există nici o magie, și toți cei zece factori enumerati mai jos sunt critici:

**1. Muncă calificată, productivă și disciplinată:
Da, mai mult decât a fi ieftin, chiar și cei mai prost plătiți lucrători trebuie să aibă toate aceste trei calități. Oamenii care fac pantofi sau asambleaza jucarii încă au nevoie de reale competențe și coerență. Produsele și cerințele se schimbă tot timpul, iar lucrători trebuie să se poată adapta extreme de rapid. Mai mult decât atât, acești oameni trebuie să apară la locul de muncă în fiecare zi și în mod constant, efectiv. În multe țări, nu puteți găsi astfel de lucrători de înaltă calitate.

**2. Mediu și Hi-tech Fabrici de fabricație:
O jucărie de plastic sau un bec poate părea foarte simplu, dar există o mulțime de chimie, metalurgie, știința materialelor și mult mai mult, în spatele lor ca să le facă din materiile prime. Acum imaginați-vă televizoare, motoare auto etc., fabricile au nevoie de ingineri foarte sofisticați pentru a face produsele la specificațiile si la costul corect. E multă inovație aici în spatele scenei.

**3. Producerea la scară larga: Asamblarea a 100.000 de iPhone-uri pe zi necesită o fabrică total diferită de cea care scoate 1.000 de smartphone-uri pe zi – fiecare proces va fi diferit de la un capăt la altul. Automatizarea, fabricile inteligente, roboții și tehnologia 5G vor fi din ce în ce mai importante în fabricile viitorului.
Din 2016, China a fost #1 în achiziționarea de roboți industriali. Anul trecut, China a instalat mai mulți roboți decât SUA, Japonia, Coreea de Sud și Germania combinate!

**4. Elasticitate și flexibilitate:
Vă puteți ocupa de o cerere bruscă suplimentara pentru inca 1 milion de electronice noi pentru a satisface cererile de Crăciun? Puteți trece rapid de la o versiune medie la o versiune mai nouă si mult mai larga a unui produs? De exemplu, China a fost capabila de a construi rapid fabrici de masti și LABORATOARE DE TESTARE COVID19 în termen de 2-3 săptămâni.

**5. Design la prototipuri la produse:
Clienții doar vor veni cu modele de produse vagi sau extrem de complexe si sofisticate și apoi se așteaptă ca producătorul să facă toate lucrările. Firmele chineze au atât de mult talent și experiență încât pot crea adesea un prototip în câteva zile. Și aceste firme trebuie să fie suficient de creative pentru a sugera modele alternative și caracteristici. Acestea sunt abilități de neprețuit care pur și simplu nu pot fi dezvoltate în câteva luni. Vezi clipul video cu Tim Cook (Apple’s CEO)

**6. Logistică: vă asigurați că piesele și materiile prime sunt întotdeauna disponibile pentru fabric. Cât de rezistente, agile și eficiente sunt lanțurile de aprovizionare? te descurci cu toți muncitorii? Ce zici de testare și de transport maritim în toate produsele la timp? lucrați cu clienți din întreaga lume și să vă ocupați de diferite limbi, probleme juridice etc.?

**7. Infrastructură: Guvernul chinez trebuie să se asigure că fabricile au terenuri, electricitate, apă, clădiri, depozite, drumuri, Internet etc. Și trebuie să fie accesibile. Acestea pot suna ușor pentru cineva din SUA, dar națiunile în curs de dezvoltare, cum ar fi India sau Indonezia pot lupta pentru a oferi o infrastructură de înaltă calitate? De exemplu, până de curând, penele masive de curent erau foarte frecvente în India.
Portul Shanghai,cel mai mare port container din lume, acesta este acum total automatizat și condus de roboți, vehicule autonome și 5G. Nu există alt port maritim ca acesta înca in lume. Vezi clipul video.

**8. Transport:
Deși acest lucru se încadrează în infrastructură, trebuie să fie precizat. Un tren glonț care reduce timpul de călătorie cu 60% … porturi de mare adâncime, care se pot ocupa de nave masive și milioane de containere … noi aeroporturi amplasate strategic peste tot în țară … trenuri de marfă care pot călători mii de mile (cum ar fi de la Xian, China la Barcelona, Spania) … acestea sunt proiecte monumentale cu care nici o țară nu se poate intrece cu China. Acesta este motivul pentru care Xi Jinping’s Belt and Road Initiative – DRUMUL MATASII este cu adevărat vizionar.

**9. Ecosistem:
Acesta este un factor unic de succes pentru China. Există un ecosistem pentru orice fel de fabrică. De exemplu, o fabrică de îmbrăcăminte ar beneficia foarte mult dacă există zeci de fabrici din apropiere care se specializează în diferite tipuri de materiale – bumbac, lână, mătase, denim, nailon, poliester etc. În mod similar, o companie de smartphone-uri ar dori să lucreze îndeaproape cu alte firme care se specializează în microfoane, difuzoare, camere, ecrane, plăci de circuite imprimate etc. Alți experți în servicii, cum ar fi avocați internaționali, consultanți de marketing, și designeri sunt, de asemenea, indispensabili. Fără astfel de ecosisteme de 360 de grade, nicio țară nu se poate aștepta să fie o superputere de fabricație. Shenzhen, capitala electronică a lumii, este un exemplu stelar de astfel de ecosistem.

**10. Scutiri fiscale, subvenții, stimulente, acorduri comerciale: În cele din urmă, aveți nevoie de un guvern foarte Inteligent și Vizionar, care in planurile de 5, 10, 20 de ani, în avans, face investiții uriașe, știe să atragă și să păstreze investitorii străini și interni, să ofere reduceri fiscale și subvenții, negocia acorduri comerciale inteligente, etc pentru a crea un mediu win-win / castig/castig.
Deci, acestea sunt secretele din spatele succesului Chinei. Alte țări pot încerca să reproducă acest model, dar trebuie să fie pregătite să investească mult și să planifice pe termen lung. Cea mai productiva investitie este invatamantul de calitate, educatia adaptata la cererile viitorului! În timp ce o parte din fabrici se vor muta din China, din cauza salariilor ridicate din China și dorința Chinei de a îmbunătăți mediul său, americanii nu ar trebui să viseze de decuplare rapidă sau mutarea fabricilor. Acesta este motivul pentru care 75% din producătorii din SUA în China spun că nu isi vor muta producția din China! Mutarea din China în orice mod semnificativ va dura un deceniu … în cazul în care alte țări în curs de dezvoltare vor putea executa strategia lor de fabricație fără cusur, tot intr-un deceniu.
Bonus: China a exportat enorm, 150 miliarde măști chirurgicale pentru restul lumii între martie și septembrie a acestui an. Chiar și companiile de masini electronice, cum ar fi BYD au convertit unele dintre spațiile lor de fabricatie hi-tech in spatii de producție de masini de fabricat automat măști.
Chinezii stiu bine: Banul Vorbeste!

Nota traducatorului:
Dati click pe linkul de la sursa si accesand siteul original veti putea vedea fotografiile si clipurile video ce ilustreaza articolul original.
Sursa : https://worldaffairs.blog/2020/09/08/just-cheap-labor-how-china-became-a-manufacturing-powerhouse
Traducerea CD