nicu pîrîu
47 aprobate
gravatar.com/nicupiriux
nicu.piriu@gmail.com
78.96.82.199
Războiul diplomatic dintre Washington și Beijing se încinge. Președintele Donald Trump a anunțat joi că pregătește măsuri contra guvernului de la Beijing, ca represalii pentru modul dezastruos în care au gestionat epidemia din Wuhan, permițând răspândirea coronavirusului în întreaga lume.
„Ar fi fost mult mai bine dacă am fi știut o serie de lucruri acum câteva luni. Epidemia ar fi putut fi restrânsă la provincia chineză unde a apărut. Cu siguranță, azi lumea plătește un preț foarte mare pentru ce au făcut”, a declarat Trump, citat de CNN.
În ultimele zile, președintele american s-a referit de mai multe ori la coronavirus, numindu-l simplu „virusul chinezesc”, fapt ce a stârnit indignare la Beijing. În replică, oficialii chinezi îi acuză pe americani că au adus virusul în China, fără a oferi însă detalii sau probe.
Declarațiile liderului american survin într-un moment în care China a lansat o operațiune masivă de propagandă, pozând în mari experți în coronavirus, deși, așa cum a subliniat liderul de la Casa Albă, modul inițial în care au abordat epidemia, la sfârșitul anului trecut, a fost unul defectuos, fapt ce a dus la epidemia din Wuhan, dar și la răspândirea virusului în lume. Mai mulți specialiști europeni au atras atenția că este probabil ca virusul să fi început să circule pe continentul nostru cu câteva săptămâni înainte să ne dăm seama.
Autoritățile chineze vor însă să facă uitate greșelile inițiale și felul în care au ascuns situația împrăștiind în cele patru zări echipe de medici care vin să dea indicații colegilor europeni. La ora actuală, presa europeană este plină de „părerea specialistului chinez”, care, de cele mai multe ori, vine să strâmbe din nas.
Pe de altă parte, președintele Donald Trump a atras atenția și asupra modului subit în care epidemia a dispărut din China, țară cu 1,3 miliarde de locuitori.
Trump și-a exprimat surprinderea că Beijingul se laudă că nu mai are niciun caz nou.
„Nu știu ce să cred despre ce anunță ei, să sperăm că este adevărat. Cine știe? Sper să fie adevărat!”
Într-adevăr, dacă este să ne uităm la cât de contagios este coronavirusul, cum se propagă prin intermediul unor persoane asimptomatice, este de domeniul incredibilului că epidemia a dispărut ca prin farmec. Chiar și cu mult-lăudatele măsuri de izolare socială, milioane, zeci de milioane de chinezi tot au circulat – poliția, armate, personalul medical, cei din sectoarele de aprovizionare – și atunci te întrebi cum de virusul a dispărut brusc din circulație?
Sunt mulți cei care, cuprinși de panică, ascultă declarațiile „experților” chinezi și sunt căzuți în fund de admirație, dar să nu uităm că regimul care și-a sigilat cetățenii în case n-ar avea nici cea mai mică ezitare să facă să dispară alte victime ale coronavirusului care ar avea tupeul să se îmbolnăvească după ce guvernul de la Beijing s-a declarat victorios în lupta cu epidemia!