Motto: “Se intâmplă să am dreptate, când n-aş vrea să am şi mă intristează nedreptatea care-mi dă dreptate, exact când nu ar trebui”. Ilie Dumitrascu
Eu, l-am suspendat pe  Basescu in ziua de 24 septembrie 2009, cand am publicat, “Umilirea armatei nationale” si l-am demis in februarie 2011, cand am scris “Comandantul suprem la raport”.
Astazi, declar cele doua mesaje “scrisori pierdute”, pentru ca presedintele suspendat nu a inteles responsabilitatile pe care le avea pentru intarirea capacitatii de aparare a tarii. 
Demagogia si cinismul discursului presedintelului suspendat cu privire la reforma statului roman nu ma mai poate pacali. Acum stiu ca acesta nu dispune de notiuni elementare privind modul in care statul a evoluat la nivel european si cum au fost formate armatele moderne ale statelor europene. Basescu nu poate sa inteleaga rolul si functiile unei armate, pentru ca nu intelege nici rostul si rolul statului, chiar in contextul apartenentei la organizatiile de securitate.
Din nefericire, noi, militarii tarii, activi sau in rezerva, traim de pe o zi pe alta, la fel ca toti cetatenii onesti ai acestei tari, cu promisiuni uitate sau amânate dar si cu minciuni, despre care Basescu, spera zadarnic, sa nu ne mai aducem aminte de ele.
In timpul mandatelor lui Basescu, armata a fost blasfemiata, ignorata si  contrapusa altor institutii conform principiului “dezbina si stapaneste”.
Basescu a fost complice cu alti iresponsabili, cunoscuti sau necunoscuti, la actuala stare de disperare a celor care au purtat sau mai poarta uniforma Armatei României si nu intelege nimic din umilinta pe care o duc pe epoleti militarii activi si in rezerva.
Eu, l-am suspendat si demis pe Basescu, pentru ca:
1.     Discursul sau politic in care a clamat permanent reforma statului este profund demagogic. In fapt, nu dispune de notiuni elementare privind modul in care statul s-a dezvoltat si modernizat la nivel European, nu cunoaste rolul si functiile acestuia si nici modalitatatile prin care armatele moderne participa la indeplinirea functiilor statului. A ignorat mereu experientele societatilor occidentale care vegheaza ca prioritatile armatei sa fie in atentia liderilor politici.
2.     Iresponsabilitatea, incompetenta, lentoarea si indiferenta sa au prejudiciat grav si pe termen lung, imaginea si credibilitatea Armatei Romaniei in societate.
 
3.     Nu a luat decizii vitale, asa cum ii cereau atributele constitutionale, pentru cresterea capacitatii combative a armatei si imbunatatirea continua a conditiilor de instructie si viata ale militarilor. Dimpotriva, Basescu a diminuat capacitatea de lupta a trupelor prin neputinta sa de a lua decizii responsabile pentru continuarea modernizarii organismului militar.
 
4.     Nu a cerut CSAT sa declanşeze analiza strategica a apărării.  Initierea si finalizarea procesului de analiza a apararii ar fi permis clasei politice dar si contribuabilului sa inteleaga care este starea armatei si care sunt optiunile de continuare realista a reformei din armata, pe baza de prioritati si costuri.
 
5.     Contribuabilul roman nu a fost informat sistematic, transparent si onest de catre comandantul fortelor armate, in legătură cu  capacitatea de lupta si moralul armatei, dacă poate, sau nu, să îşi indeplinească misiunile si cu ce  costuri.
 
6.     A amanat decizia de achizitie a avionului multirol. Ca o consecinta, Romania este decredibilizata si umilita ca tara membra NATO, deoarece ar trebui sa i se faca politia aeriana de catre alte tari. Basescu a afirmat cu ipocrizie la sfarsitul anului 2011: „Ea (patrularea aeriană de către alte ţări) este şi costisitoare şi umilitoare din punct de vedere al capacităţii forţelor armate în general şi al forţelor aeriene în special”.
 
7.     Nu a luat pozitie oficiala si nu i-a aparat pe militari, subordonatii sai, in calitatea de comandant al fortelor armate, atunci cand unii politicieni de marca ai Romaniei de astazi, s-au intrecut, bagatelizand, programele de achizitii sau nevoile armatei sau cand au facut afirmatii defaimatoare si iresponsabile la adresa militarilor. Exemple: “un militar poate fi instruit într-o zi”trebuie să cheltuim câteva miliarde de euro ca să ne jucăm de-a aviaţia militară sau nu, în an de criză?”, altul afirma cu referire la achizitia avionului multirol ca “azi m-am uitat pe cerul patriei si am constat ca era senin”, iar altul a decretat: “nu e nici o problemă, banii necesari pentru achiziţia avioanelor multirol ne vor fi rambursaţi de NATO”.
8.     A dezonorat pe militari si a decredibilizat ierarhia militara prin acordarea discretionara a gradelor militare. Avansarile la gradul de general dar si tolerarea avansarilor stupefiante in grad a unor persoane publice, fara instructie si studii militare, a starnit stupoare, nedumerire, controverse si  polemici. Pentru militarii care au obtinut onest gradele militare, aparitii editoriale cu titlurile: “Dezertori avansati”, “Stelele de general isca polemici”,  ”Generalii armatei de ate, mingi si tirbusoane” sau, de data mai recenta, “Tablagiu avansat general”,  “Coloneliada”, “Armata de tinichea a lui Basescu”, au fost umilitoare.
9.     La fel ca si pe timpul regimului comunist, a numit in functii importante, inclusiv de sef al SMG, generali cu grad inferior cerintelor functiei. Indiferent cate calitati ar fi avut cei numiti in functie, timpul nu a mai avut rabdare cu ei, pentru ca asa a vrut Basescu. In mod iresponsabil, i-a umilit pe generalii cu grade superioare, lasand sa se inteleaga ca, de fapt, nu criteriile sunt cele care guverneaza acordarea gradelor si numirea in functie, ci bunul plac al cuiva, de data aceasta a lui Basescu.
 
10. I-a mintit pe militari in decembrie 2008, spunand: „Pentru că discutăm despre o perioadă de criză, aş vrea să vă asigur că programele vitale ale Armatei, programele de inzestrare, nu vor fi oprite. Criza nu justifică nici stoparea reformei, nici continuarea proceselor de modernizare a Armatei. Acest lucru vreau să-l ştiţi bine şi să aveţi incredere că se dă Armatei atenţia cuvenită”.
 
11. In 2009, militarii au fost mintiti din nou: „Şi mai este un lucru care mărturisc că mă deranjează: dezbaterile pe tema pensiilor militare. Sunt opinii diferite, unii spun că sunt militari în rezervă care pierd la pensie. (…) Ca atare, vă asigur că dacă această lege va ajunge într-o formă care pune sub semnul întrebării menţinerea pensiilor ofiţerilor în rezervă o voi trimite înapoi la Parlament pentru a fi discutată şi pusă în regulă. (…) Pensiile militare nu pot fi afectate”.
 
Astazi, 22 iulie 2012, nu am dubii cu privire la decizia mea de a-l demite, pentru ca intre promisiuni şi realitate, intre vorbele si faptele lui Basescu, au fost distorsiuni grave si ca pe timpul mandatelor lui de presedinte, doar  neputinta, minciuna si incapacitatea au avut continuitate.
Acest mesaj l-am scris si in numele militarilor activi care nu pot vorbi despre condiţiile de instrucţie, tehnica de lupta depasita si neperformanta, salarii amputate si bulversarea ierarhiei militare prin avansari frauduloase, dar au dreptul să tacă si sa fie in slujba statului roman. Ei au inteles ca, chiar in aceste conditii, trebuie sa fie gata sa-si faca datoria, iar la nevoie sa-şi dea si viaţa pentru ţară, asa cum s-a intamplat si cu militarii ale caror destine au fost curmate in accidentul aviatic de la inceputul lui iulie 2012.
General maior (r) Iordache OLARU