Virgil Tănase ?
Contains Link

Cristian P.14 hours ago

Intamplarea (sau nu) face sa fi citit, doar cu o zi inainte de aparitia pe site-ul ioncoja.ro a scrisorii lui Virgil Tanase, cateva pagini din cartea profesorului Corvin Lupu „Tradarea Securitatii in Decembrie 1989”, Editura Elion, 2015.
Numele Virgil Tanase mi-a atras atentia in articolul de pe site; am vazut apoi articolul si pe justitiarul.ro.
Desi prima intentie a fost sa reproduc de atunci fragmentul de mai jos (pe care il reproduc fara diacritice), am observat ca un cititor i-a cerut profesorului Ion Coja sa comenteze articolul, ceea ce s-a si facut.
Prin urmare:
Iata intregul paragraf la care ma refer (incepe la pagina 74 si se continua pe pagina 75 a cartii mentionate):
Notele de subsol 85-88 sunt la pagina 74, iar 89-90 la pagina 75).

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
„Securitatea, ca si alte servicii secrete din blocul sovietic, in primul rand K.G.B., a dorit sa tina sub control pe cei care se opuneau regimului ceausist. Aceasta preocupare s-a accentuat dupa anul 1977, cand au fost trimisi in Occident un numar de critici ai regimului socialist de stat, in general si a celui ceausist, in special. In ultimii 10-12 ani ai regimului, au fost monitorizati, protejati si sustinuti adversari dovediti ai lui Ceausescu: Silviu Brucan (Saul Bruckner), Virgil Magureanu (Imre Asztalos), Radu Filipescu, Ion Ilici Iliescu, Mircea Dinescu (85), Andrei Plesu, Gheorghe Apostol, Virgil Tanase (86), Paul Goma (87) si altii. Multi dintre ei au primit pasapoarte sa circule in voie in strainatate si au revenit in tara. In anul 1988, Silviu Brucan a circulat intre Occident si Moscova, in vederea pregatirii inlaturarii lui Nicolae Ceausescu, contribuind la coordonarea actiunilor conspiratorilor, cu cele ale serviciilor secrete din Occident si din U.R.S.S., respectiv sa faca legatura intre conspiratori si serviciile straine care au declansat, cu ajutorul Securitatii si al pucistilor din Armata, revolta populara anticeausisita. Silviu Brucan a fost ocrotit chiar de seful Unitatii 0110 („anti-K.G.B.”), gl. Victor Niculicioiu (88). Pe langa legaturile cu Securitatea, Silviu Brucan a recunoscut ca vizita saptamanal Ambasada U.R.S.S. din Bucuresti, impreuna cu Ion Iliescu, sub pretextul ca merg sa citeasca cotidianul moscovit „Pravda” (89) Brucan fusese pedepsit de Ceausesti cu domiciliu obligatoriu in Damaroaia, unde nu s-a mutat, locuind la fiica sa, in cartierul Primaverii, cu stirea Securitatii. Gl. Aurel Rogojan afirma ca dizidentii erau niste oportunisti. Ei nu s-au ridicat public impotriva regimului Ceausist, ci unelteau din umbra pentru a prelua puterea.”

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

85. Socrii lui Mircea Dinescu, respectiv Ludmila Loghinovskaia si Albert Kovacs, intretineau legaturi permanente in Uniunea Sovietica, cu stirea si indulgenta Securitatii.
86. Scriitorul Virgil Tanase, oponent al regimului ceausist, trimis de Securitate la Paris si ramas acolo, a figurat la Securitate ca defector, nu ca transfug.
87. Paul Goma a fost recrutat din anii studentiei de serviciul intern de informatii si, ulterior, a fost transferat la D.I.E. si pregatit pentru a emigra in Occdent si a indeplini acolo misiuni, El este ginerele ilegalistului P.C.R. Petru Navodaru, intelectual care a privit cu dispret atat regimul lui Dej, cat si dictatura de dezvoltare a lui Ceausescu. A plecat la Paris, cu pasaport de turist eliberat de Securitate. In 1977, cana a plecat la Paris, cu pasaport de turist si nu s-a mai intors, a fost condus la aeroport cu masina, de insusi gl. Nicolae Plesita. Vezi Viorel Patrichi, op cit., p.62. Termenul pe care gl.Plesita il foloseste pentru a desemna instruirea unui agent in folosul muncii informative a Securitatii este „a brichisi”.
88. Alex Mihai Stoenescu, „Istoria loviturilor de stat…”, p.330
89. Antonia Rados, op.cit., p.141
90. Aurel Rogojan, „Dintr-o iarna in alta…Romania in resorturile secrete ale istoriei”, Editura Proema, Baia Mare, 2009, p.23