Interese siriene și interese rusești în România. Pe cine îi are la mână Omar Haissam?

Ce scria în notele despre Sevil Shhaideh pe care Klaus Iohannis le-a primit de la servicii | OPINIE
Silviu Sergiu , 09 ianuarie 2017
Scandalul Sevil Shhaideh s-a stins la fel cum a izbucnit. Cu viteză amețitoare. Președintele Klaus Iohannis i-a refuzat protejatei lui Liviu Dragnea funcția de premier, agenda publică a fost ocupată cu nominalizarea lui Sorin Grindeanu, iar Sevil Shhaideh a ieșit brusc din atenția opiniei publice. Respingerea sa a fost cauzată de vulnerabilități la adresa siguranței naționale, care o făceau incompatibilă cu calitatea de vicepreședinte al CSAT.
Soțul său, Akram Shhaideh, este un personaj controversat, bănuit de relații cu serviciile secrete siriene. Secretomania instituțiilor pe acest subiect poate fi un indiciu că lucrurile sunt destul de serioase.Prin decizia lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh a rămas o figură publică importantă. Este vicepremier și ministru al Dezoltării Regionale. Chiar dacă nu a ajuns în CSAT, cred că discuția despre pericolele la adresa siguranței naționale rămâne valabilă. E posibil ca vulnerabilitățile să nu fi fost înlăturate.
Citește și dezvăluirea zilei: Rețeta mătușii Tamara. Cum a primit ministrul Justiției, Florin Iordache, 90.000 euro donație de la tatăl și socrul pensionari
Cert este că Sevil Shhaideh nu este singurul demnitar PSD bănuit a fi sub influența nefastă a serviciilor secrete siriene. PSD are o adevărată tradiție în acest sens. Mulți lideri social-democrați au fost, de-a lungul timpului, în relații dubioase cu agenții Damascului. Cel mai celebru dintre ei: Omar Hayssam. Bănuit a fi cel care a gestionat afacerile strategice ale Siriei pe teritoriul României, Omar Hayssam a țesut, în anii ’90, o veritabilă pânză de păianjen a corupției, în care au fost prinși foarte mulți politicieni.Într-un articol publicat în „Cotidianul“ pe 7 octombrie 2012, Aurel Rogojan, fost înalt ofițer al Securității comuniste, șeful de cabinet al gen. Iulian Vlad, scria despre „înalții demnitari iremediabil compromiși prin acte de corupție de către Omar Hayssam“. El estima că numărul politicienilor români care au primit bani de la sirian, de ordinul sutelor de mii de dolari, depășește 100. În capul listei: Gabriel Oprea (700.000 de dolari) și Viorel Hrebenciuc (400.000 de dolari).Povestea lui Omar Hayssam începe în anii ’80. Pe atunci era un tânăr sirian (născut în 1963), sosit în țara noastră, în plină dictatură ceaușistă, pentru a face studii în domeniul construcțiilor. Unchiul său, Mohamed Farzat, făcuse afaceri cu tractoare în România cu ICE Dunărea, firmă a Securității unde a lucrat și Dan Voiculescu. Ulterior, Farzat a fost deconspirat drept ofițer al serviciilor de securitate siriene.După Revoluție, Omar Hayssam a rămas în România și s-a lansat în afaceri dubioase cu apă minerală și lemn. „Omar nu a corupt, în primul rând, pentru el. Pe Omar, pe armele traficate de el și pe banii săi negri cineva conta în planificarea «revoluțiilor arabe». Scopul acelor planificatori scuza mijloacele și-l mandata pe Omar să încalce legea, să închidă ochii oamenilor legii din România și să cumpere protecție politică“, a scris Rogojan în 2012.