CD
1.489 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
“Azi este limpede că pentru a ajunge la istorie așa cum a fost, buna credință și simpla etică a cercetării nu ajung. Mai este nevoie de explorarea arhivelor și, desigur, de stăpânirea epistemologiei și metodologiei care duc la țintă. Iar pe un plan mai larg, de înțelegerea comunicativă a adevărului.
Altfel spus, pe scenă este istorie la distanță de ceea ce s-a petrecut în realitate – o istoriografie, într-un anumit înțeles, naivă, oarecum precară și rămasă datoare în raport cu faptele atestate de izvoare.
Ce încredere mai poate avea cititorul care vrea să fie informat și are scrupule?
Pe ce-și poate întemeia atitudinile?
Iar pe terenul istoriografiei naive, oamenii controversează fără șanse mari de dezlegare a disputelor.”
(Din volumul A. Marga, Vocația gândirii în crizele de azi, în curs de publicare)

VEZI ARTICOLUL INTEGRAL AICI;

Este interesant ca Andrei Marga, ca de obicei, vede infractiunea in fragranta ei criminală dar uită să ne arate făptuitorul/criminalul, cel ce Profită din infractiune.
“Istoriografia naivă”, inseăltoare nu aparut din senin, In spatele oricărei actiuni sau inactiuni se află un interes si cunoscand interesul afli si făptuitorul/criminalul.
Teoretizarea fenomenelor sociale are partea ei bună: “ adoptarea epistemologiei și metodologiei care duc la țintă.”
Dar ce facem in fata tintei?
Unde este metodologia pentru găsirea metodei inefabile de a pedepsi făptuitorul, pentru a nu se mai intampla infractiunea?
Să speram ca Andrei Marga in volumul următor ce se va ocupa tot de “Vocația gândirii în crizele de azi”, sau intr-un capitol adăugat– addendum – la prezentul volum, va indica tocmai aceste metode decisive si izbăvitoare.

Lectur ăplacută ,
CD