. Comentariul dlui SURENA este bine venit! Aș fi vrut și eu să-l întreb pe Stan al nostru care era cuvîntul prin care Caesar îi denumea pe occitani… Dar am renunțat, ca să nu creadă Stan că-mi stă în gât, ca să-l citez și cu această afirmație, complet lipsită de acoperire.
Stan o mai pățește astfel o dată, sper să-i fie de folos!
Tuturor, Ani Mulți Înainte pe acest site!
Pe urmele dacilor

„Romanul Cezar cînd a cucerit Galia AR FI SPUS că soldații lui nu vorbeau latina atît de bine ca occitanii ”

Daca spuneai ca in „Bello Gallico” la pag. X Iulius Cezar a spus ce tu ii pui in gura lui Cezar, aveai dreptate! Oricine putea sa verifice. Daca nu a spus-o Cezar in cartea lui si citeai din Plutarh, Appianus, Tacitus, Dio Cassius sau Ammianus ori Zosimos trebuie sa indici sursa.
Nu merge cu „AR FI SPUS” si sa nu indici nicio sursa in sprijinul afirmatiei tale. Tocmai aceste „scapari” intalnite la majoritatea comentariilor tale duc demersul tau in derizoriu si la faptul ca dupa ce ai fost „reevaluat”, „albit” ai ajuns din nou frustrat. Tu nu esti tracolog, tu esti dacospathos este o diferenta si daca nu intelegi iti explica d.Coja cum sta treaba cu tracologia pentru ca a cunoscut un mare tracolog, dar care nu era dacopat.

Pot sa vin si sa spun ca Tucidide AR FI SPUS ca getii ERAU sciti si cum Tucidide este peste Herodot si multi alti istorici ai antichitatii pot sa o spun ca am dreptate. Si ma ajuta si textul respectiv pentru ca nu este atat de clar in greaca veche : „getii si celelalte popoare din aceste tinuturi se marginesc cu scitii si intrebuinteaza acealeasi arme [ ca si ] {ca sunt din } acest popor, ei sunt toti arcasi calari ”
In paranteza [] este traducerea dupa Lisseanu iar {} este traducerea altor istorici care spun ca getii erau sciti si fac legatura cu massagetii.
Massagetii ( Μασσαγέται) sunt sciti, ca multi ii considera geti si apoi daci fara a aduce nimic in sprijinul teoriei lor decat denumirea cu getii, asta e o alta problema, dar plecand de la descoperirile arheologice care ne indica faptul ca sunt iranieni si ce stim este ca numele lor ar insemna fie puternicii γέται -Magnetius ori marii γέται-Rishi in timp ce Ammianus si Claudius ii considera pe alani ca fiind descendentii massagetilor . Despre alani se considera sigur ca erau iranieni si se pot vedea si toponimele lasate de ei inclusiv in Franta.
Daca reanalizam textul lui Herodot privind campania lui Darius putem sa-i dam crezare lui Vlad Totoianu care afirma ca getii erau sciti si de asta s-au luptat cu persanii.
Si mai pot da si un exemplu vizavi de daci unde arheologul Ioan Motzoi Chicideanu afirma ca din punct de vedere arheologic dacii se inrudeau cu celtii din Europa Centrala nu cu tracii de la sud de Dunare.

In antichitate exista o Iberie si o Albanie in… Caucaz, apoi exista un trib al burilor de origine tracica la Ocnele Mari iar in armata lui Traian erau soldati din tribul burilor….germanici. Burii germanici sunt amintiti de Tacitus si erau vecini cu marcomanii si quazii si se inrudeau, se pare, cu suebii. Au fost destui care analizand superficial textele istorice au afirmat ca burii de la Ocne s-au impartit in doua luptamd si de partea dacilor si de partea romanilor.

Ce ignora multi este faptul ca istorici greci si romani erau efocentristi si ei nu au fost niciodata interesati cu adevarat de vecini. Ce au scris grecii despre limba lui Alexandru Macedon? L-au adoptat si au facut din macedonieni greci, erau greci, iliri sau traci ori pur si simplu macedonieni? Nu stim cu adevarat! Stim ca Alexandru se adresa macedonienilor in macedoniana si grecilor in greaca.
Nu o sa gasiti la greci ori la romani un tratat de pace asa cum a fost cel egipteano-hittit scris biling. Nu o sa gasiti dictionare ca la asirieni sa vorbeasca despre limba ebraica, mitani, urartu ori egipteana, decat texte in limba romana ori greaca, greaca fiind lingua franca a antichitatii. Asa se face ca in Germania cea mai importanta monografie a antichitatii nu veti gasi mai nimic despre limba germanilor. O sa gasiti in lumea elenistica limba greaca alaturi de arameica, de hieroglife, de scrierea demotica ori de sanscrita.

P.S Toate denumirile la triburile si popoarele europene din antichitate au fost date de….greci pentru ca ei au inventat γεωγραφία si tot ei au inventat si… istoria chiar daca la noi ajunge pe filiera latina.