Patria,Aurul si…Olteanul de la BNR!

E bine sa se stie:România a menținut cantitati importante de aur la Banca Angliei chiar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când țara adunase, în total, în rezerve, 240 de tone de aur, „cea mai mare cantitate de aur existentă la un moment dat în tezaurul BNR din toată istoria României”!!.

Într-o discuție mai mult decat interesanta a cunoscutului jurnalist si finantzist Adrian Vasilescu, consilier de strategie în cadrul Băncii Naționale a României, acesta „retrasează”pentru necunoscatori , istoria si evolutia rezervei de aur a României . Astfel ,Domnia sa a explicat că, după criza din 1929-1933, economia românească intrase pe un trend eminamente ascendent, De pildă, anul 1938, „a fost chiar un an de boom economic”.În acest context leul devenise o monedă cunoscută,ba chiar o monedă „tare” de schimb, care circula pe piețele internaționale și avea și o bună acoperire”. De retinut și faptul că BNR a susținut și a reușit să obțină ca,in plin razboi, pana si în relațiile economice cu Germania – care avea o marcă slăbită pe piețele internaționale – plățile reciproce să fie făcute în aur…

„Unele plăți erau făcute direct în Elveția, deci aurul era transportat din Germania în Elveția, iar băncile elvețiene ne confirmau prin extras de cont că a intrat atâta aur în conturile lor și abia atunci BNR dădea liber pentru exportul de mărfuri… Întâi se făcea plata și apoi plecau mărfurile”, a explicat consilierul BNR. Astfel, România a reușit să strângă în conturi 240 de tone de aur: „A fost cea mai mare cantitate de aur existentă la un moment dat în tezaurul BNR din toată istoria României”.

Aurul de la BNR

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, argumentează Adrian Vasilescu, România avea „vreo 11 tone chiar la FED, în SUA, vreo 22 de tone de aur la Banca Angliei”… Încă un argument, în opinia consilierului BNR, pentru care nici în zilele noastre, Brexitul nu ar trebui să devină o sperietoare în legătură cu siguranța aurului păstrat la Banca Angliei…El amintește că pe vremea războiului, „avioanele americane și avioanele britanice ne bombardau țara, Valea Prahovei era bombardată în fiecare zi, la fel Brasvul , Ploieștiul și Bucurestiul . Totuși, în război cu aceste țări, Aurul României a rămas intact si fara „intzelepciunea „profesionala a … patriarhului finantzelor romanesti ,Isarescu . Nu s-a pierdut, nu s-a rătăcit, nu ne-a fost luat măcar un gram…nici chiar de Hitler! Așa am terminat războiul tot cu… 240 de tone de aur”. Cât costă aducerea rezervei de aur în România? Numai polița de asigurare cica ar fi cat chiria pe 23 ani de la Banca Angliei…

Potrivit BNR, Tezaurul avea, la începutul anului 1944,(deci in plin razboi , extractia de aur nu a incetat !!) peste 231 de tone, din care aproape 191 de tone se păstrau în țară!!, iar peste 40 de tone în străinătate. Pentru aurul ținut în țară a fost organizată,la ordinul Maresalului, o evacuare secreta din tezaurul BNR , la Mănăstirea Tismana, în cadrul unei operațiuni secrete, care a primit numele de cod „Neptun”.În afară de BNR, au participat la acea operațiune instituții impoartante ale statului: guvernul României, prin implicarea ministerelor Apărării Naționale și al Finanțelor, Biserica Ortodoxă Română, Marele Stat Major, serviciile de informații, Societatea Căilor Ferate Române. În perioada 1944-1947, cele aproape 190 de tone de aur din Tezaurul BNR – dublu decat azi !! (la care se adăugau aproape 3 tone de aur polonez,) lăsat în păstrare la BNR din 1939, au stat inițial în… pivnița din incinta mănăstirii, iar ulterior au fost mutate în peștera de lângă mănăstire. La începutul anului 1947, aurul – aproape 200 de tone!- a fost readus în tezaurul BNR din București. Adrian Vasilescu mai amintește că, în câțiva ani după război, din maximul istoric de 240 de tone, România a mai rămas cu doar 53 de tone: „Nu s-a putut folosi aurul acesta… pe care il mai aveam pentru dezvoltarea României. (…) Nu poți să folosești tot aurul. România a avut nevoie mereu și are nevoie și acum de o acoperire în aur. Acum nu mai facem politică monetară cu aur, nu mai este obligatoriu să ai aur în rezerve, Dar este important să ai ( I-auzi-ia!) doar pentru un singur lucru: credibilitatea financiara a țării în afara granițelor ei”.

Cu doar 53 de tone de aur în rezervă, România a început să cumpere din nou aur, inclusiv pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.Pentru ca…„ si Ceaușescu ținea aur la Banca Angliei , a dus în trei rânduri 30 de tone în afara țării, cu un avion specializat în transport de aur, înainte de 1985. (…) Și a dus câte 10 tone pe an în 3 ani”, mai explică Adrian Vasilescu.Rezerva a început însă să se subțieze serios după ce Ceaușescu, urmandu-si damblaua, s- a decis că vrea să plătească în avans datoria externă a României. „Practic, nu mai avea posibilitatea să se mai împrumute, a trebuit să vândă și din rezervele de aur de la Banca Națională pentru a plăti nenorocita aia de datorie la FMI… Apoi, după ce a terminat cu vânzările de aur, a constatat că a rămas … prea puțin și a început iar să -si sporeasca extractia de aur… .”Era deja prea tarziu…Rezerva de aur nu a fost vândută complet, mai rămăseseră în conturi circa 20 de tone, iar în 1989 Ceaușescu s-a „trezit” si a mai cumpărat încă 40 de tone; care,firesc, se aflau depozitate în țară .

Deci ,se poate sa-ti pastrezi Aurul si acasa! Fara chirie,fara taxe de trasfer … Astfel România a trecut granița de cumparare la cumpăna anilor 1989-1990 cu 60 de tone de aur (…). cand era deja toata cantitatea în țară. În afară, nu mai era nimic. De asta noi (BNR, n.r.) am … dus iar afara , în 2000-2001-2002, 61 de tone de aur, la Banca Angliei. Între 1989 și 2000, România nu a mai avut aur la Banca Angliei. În prezent, rezervele de aur ale României însumează 103,7 tone, dintre care 61,2 tone sunt depozitate la Banca Angliei, însă sunt în administrarea BNR. Vezi Doamne : „Păstrarea aurului la Banca Angliei reprezintă o recunoaștere internațională a calității rezervelor de aur ale BNR”(!?), precizează cu mandrie stupida BNR în punctul de vedere trimis la Parlament. Acesta a votat însă legea de modificare a statutului BNR, inițiată de fostul lider PSD și de senatorul social-democrat Șerban Nicolae, prin care rezerva de aur a României aflată în afara țării sa fie integral repatriată, în ciuda obiecțiilor BNR și a lipsei unui aviz (!?) din partea Băncii Centrale Europene. Parlamentul a decis: Rezerva de aur va fi repatriată…Atata doar ca Parlamentul acum a ajuns ca bunica;ea vorbeste,ea aude… (d.d.rujan)