Rezoluție a PE care condamnă presiunile separatiştilor asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria
Acasă » Lumea

Parlamentul European a votat astăzi o rezoluție în care este condamnată încălcarea drepturilor omului în Transnistria, pornind de la noile plângeri ale școlilor cu predare în limba română. Rezoluția a fost inițiată de europarlamentari români, informează Europa Liberă.

Axata initial pe dreptul la educatie, rezolutia cu privire situatia scolilor cu predare in grafie latina din regiunea transnistreana a capatat, dupa negocieri intre grupurile politice din Parlamentul European, si o expresie politica. Documentul adoptat de Parlamentul European «condamna politizarea educatiei in regiunea separatista Transnistria din Republica Moldova si cere respectarea dreptului cetatenilor de limba română de a avea acces la educatie in limba lor materna». Rezolutia mai cere incetarea oricarei forme de presiune indreptata catre institutiile de invatamant in limba romana din regiunea transnistreana, informează Europa Liberă.

Pe parcursul a șase pagini, eurodeputatii descriu atacurile ciclice la care a fost supus de-a lungul anilor de catre asa-numitele autoritati din dreapta Nistrului invatamantul in grafie latina, inclusiv «atacul din anul 2013 asupra a opt scoli cu predare in limba română» si hartuirea profesorilor de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol.
Condamnand «lipsa unei participari constructive a asa numitelor autoritati din regiunea transnistreana la negocierile in formatul 5 plus 2, avand drept rezultat un progres minimal al acestora», documentul solicita Inaltului reprezentant al UE pentru poltica externa, Catherine Ashton, sa ridice problema educatiei in limba română in cadrul urmatoarei runde de negocieri in formatul 5 plus 2 programate a avea loc luna aceasta.

Nu in ultimul rand, PE solicita Federatiei Ruse sa aplice decizia CEDO „potrivit careia Rusia a violat dreptul la educatie in cazul scolilor moldovenesti cu predare in limba romana din regiunea transnistreana, subliniind ca prezenta trupelor rusesti in regiunea separatista conduce la un climat care pune in pericol respectarea drepturilor omului.”

Comisiei Europene i se cere „sa grabeasca procedurile pentru aplicarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, iar statelor membre si Consiliului UE sa adopte, pana in vara, Acordul privind liberalizarea vizelor.”

*

Text preluat de pe blog