CD
1.398 aprobate

denitsoc@gmail.com
149.102.242.167

 

CUM AR PUTEA BENEFICIA PAKISTANUL DE ADMITEREA IN BRICS?
Abbas Haşemit

Recent, al 15-lea summit BRICS a avut loc la Johannesburg, Africa de Sud, pe 23 august 2023. Acest summit a atras o atenție semnificativă, deoarece parteneriatele și alianțele joacă un rol crucial în modelarea contururilor geopoliticii. BRICS a fost înființată în 2009 cu patru state membre, inclusiv Brazilia, Rusia, China și India. Cu toate acestea, includerea Africii de Sud în 2010 a dus la extinderea organizației pentru prima dată și a fost redenumită BRICS.

John O’Neill, economist la Goldman Sachs, a propus pentru prima dată ideea BRIC în 2001. Goldman Sachs a prezis că economiile piețelor emergente ale celor patru state membre VOR DOMINA ECONOMIA GLOBALĂ PÂNĂ ÎN 2050.
BRICS a apărut ca un bloc economic și politic semnificativ.

Recentul summit al BRICS a atras o atenție semnificativă în întreaga lume, deoarece a explorat ideea introducerii unei monede unificate alternative pentru comerțul între țările membre. Această inițiativă are potențialul de a provoca lumea condusă de SUA. Țările BRICS au un PIB combinat mai mare decât cel al țărilor din G7. Țările membre ale organizației sunt, de asemenea, responsabile pentru mai mult de 26% din PIB-ul global.

În plus, BRICS întruchipează 41% din populația lumii, în mod colectiv. În plus, la Fondul Monetar Internațional, statele membre dețin 15 la sută din puterea de vot. În încercarea de a schimba ordinea mondială condusă de SUA și de a da mai mult cuvânt de spus Sudului Global, forumul s-a deschis pentru extindere în continuare. Șase noi membri, inclusiv Egipt, KSA, Emiratele Arabe Unite, Iran, Argentina și Etiopia au fost adăugați la BRICS în al 15-lea summit.

Interesul altor 40 de țări pentru apartenența la BRICS demonstrează importanța în plină dezvoltare a organizației la nivel global.
Rațiunea BRICS se bazează pe colaborarea Sud-Sud și pe creșterea influenței economiilor emergente din întreaga lume. Cu toate acestea, China și India sunt în dezacord cu privire la ideea extinderii BRICS.

Spectrul de a fi respins de cererea de aderare a Pakistanului de către India îi bântuie pe factorii de decizie ai celui dintâi. Prin urmare, nu a făcut nicio cerere oficială de a se alătura grupului.
Aderarea Pakistanului la BRICS ar putea afecta interesele strategice ale Indiei. Acesta din urmă s-a poziționat pentru a contracara hegemonia Chinei în cadrul organizației, care ar putea fi perturbată de includerea Pakistanului.

Conducerea și factorii de decizie din Pakistan nu trebuie doar să ia în considerare beneficiile economice potențiale, ci și implicațiile diplomatice. Țara deliberează serios cu privire la perspectivele de aderare la bloc. Beneficiile economice ale aderării la BRICS, pentru Pakistan, par să depășească provocările generate de obținerea statutului de membru. Țara și-ar putea atenua dependența de Statele Unite pentru comerț, deoarece apartenența la BRICS ar deschide noi întreprinderi pentru Pakistan pentru a-și diversifica comerțul.

Blocul a înființat două instituții, Contingent Reserve Arrangement (CRA) și New Development Bank (NDB), pentru a sprijini membrii din punct de vedere economic, ceea ce are o importanță majoră. Primul ar trebui să asiste statele membre în depășirea provocărilor balanței de plăți pe termen scurt, deoarece deține o bază de capital de peste 100 de miliarde USD. Pe de altă parte, BND oferă finanțare membrilor BRICS fără condiții stricte, spre deosebire de Fondul Monetar Internațional (FMI).

Pakistanul este un susținător ferm al unei lumi multipolare. Aderarea la BRICS l-ar poziționa alături de alte state care împărtășesc ideologii similare.
Alianța Pakistanului cu economiile emergente este imperativă pentru prosperitatea sa. Țara se bucură deja de relații cordiale cu unele dintre statele membre ale BRICS. China și Pakistanul au deja legături strânse datorită Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC), un proiect emblematic al Inițiativei Belt and Road (BRI).

Pakistanul și Rusia și-au reevaluat, de asemenea, perspectiva de politică externă unul față de celălalt, în trecutul recent, din cauza dinamicii regionale și globale în schimbare. Mai mult, Rusia poate ajuta Pakistanul să ajungă pe piețele din Asia Centrală, ceea ce poate stimula comerțul și economia acestuia din urmă. De asemenea, furnizează arme și munitiii Pakistanului împreună cu petrol ieftin pentru a satisface nevoile economice, energetice și de apărare ale țării.

Arabia Saudită și Pakistanul se bucură, de asemenea, de relații bilaterale cordiale, întrucât prima a susținut în mod semnificativ balanța de plăți a celui din urmă prin investițiile sale. Aderarea la BRICS va promova aceste relații cu Pakistanul. De asemenea, poate ajunge pe piețele din Brazilia și Africa de Sud prin aderarea la acest bloc.

De asemenea, Pakistanul se bucură de relații bune cu alți membri BRICS. Cu toate acestea, India este singura țară care poate obiecta la aderarea Pakistanului la BRICS. Pakistanul trebuie să adopte o politică externă prudentă față de India pentru a crea o atmosferă de beneficiu reciproc și de cooperare.
O mare parte din comerțul Pakistanului este conectată în cadrul BRICS, ceea ce subliniază importanța blocului pentru comerțul țării.

Aproape 35,2% din totalul importurilor din Pakistan au fost din țările BRICS, în timp ce exporturile Pakistanului către aceste țări au reprezentat 11,1% în anul 2021. Pakistanul își poate raționaliza obiectivul de politică externă de a trece de la geopolitică la geoeconomie, deoarece BRICS ar deschide mai multe noi afaceri pentru Pakistan. La nivel global, țara continuă să se lupte cu imaginea sa dură din cauza extremismului și terorismului.

Aderarea la BRICS va ajuta țara să-și ridice imaginea la nivel global prin formarea de relații comerciale cu țările membre. De asemenea, ar conduce Pakistanul către formularea unei politici externe independente prin scăderea dependenței sale de instituțiile occidentale și de Statele Unite. Cu toate acestea, pentru a depăși obstacolele în calea aderării la BRICS, Pakistanul trebuie să ia decizii prudente de politică externă pentru a aborda în mod diplomatic preocupările altor membri și a stabili relații cordiale cu India.

De asemenea, țara ar trebui să-și echilibreze relațiile cu Europa și Statele Unite printr-o diplomație perspicace. De asemenea, ar trebui să-și lărgească baza de impozitare, să pună în aplicare reforme de guvernare și să-și crească exporturile pentru a construi un caz solid în timp ce solicită aderarea la BRICS.

Aderarea la BRICS va duce la prosperitate economică și bunăstare pentru Pakistan, deoarece blocul este gata să devină un pilon puternic al creșterii globale în viitor. Țara ar trebui să delibereze serios asupra perspectivelor de aderare la bloc pentru a beneficia de influența sa în creștere.

AVIZ:
Abbas Hashemite – este observator politic și analist de cercetare pentru probleme geopolitice regionale și globale. În prezent lucrează ca cercetător și jurnalist independent, exclusiv pentru „New Eastern Outlook“.

Sursa: https://journal-neo.su/2023/11/09/how-pakistan-could-benefit-from-brics-membership

Traducerea: CD