Din cate scrie pe youtube, la dezbatere participa Radu Jude – regizor, Adrian Cioflanca – istoric!!!; ar trebui sa te puna pe ganduri…
Mosulica asta le amesteca rau, asa ca marturia lui lasa de dorit.
Iar marturia lui de la minutele mentionate de tine nu se refera la ceea ce ai scris, adica la ordinul de a executa toti evreii din Basarabia refugiati la Odessa, ci la ordinul de represalii, cel de mai jos.

In ordinul de represalii nu apare cifra de 50 de evrei pt un soldat, asa cum spune el; si nici nr total de evrei care trebuiau executati ca represalii. Ordinul prevede executia unui nr de COMUNISITI, nu de EVREI.
Ordinul a fost asa:

PREŞEDINŢIA CONSILIULUI DE MINIŞTRI

Cabinetul Militar al Conducătorului Statului Nr. 562 din 23.X.1941, ora 12.30

Ca urmare a celor petrecute la Comandamentul Militar Odessa, în ziua de 22 octombrie a.c., d. mareşal Antonescu ordonă:

1. Comandamentele militare şi autorităţile din Odessa se vor instala in afara oraşului sau in clădiri din oraş, care au fost in prealabil şi în mod perfect şi sigur curăţate de echipe speciale şi deminate, se vor cerceta cu atenţiune şi împrejurimile lor.
2. D. mareşal Antonescu ordonă să se raporteze cine este responsabil de neexecutarea sau de incompleta executare a ordinului Comandamentului de căpetenie nr. 3 016 din 16 octombrie 1941 şi ord. nr. 3 092 din 16 octombrie 1941 al Comandamentului Vrancea.
3. Deoarece este aproape sigur că acţiunea de la Odessa a fost pusă la cale de către comunişti locali şi pentru a se înlătura pe viitor o asemenea acţiune d. mareşal ordonă să se treacă la represalii severe astfel:
a) Pentru fiecare ofiţer român sau german, mort în urma exploziei vor fi executaţi 200 comunişti, pentru fiecare soldat mort cîte 100 comunişti; execuţiile vor avea loc în cursul zilei de azi.
b) Toţi comuniştii din Odessa vor fi luaţi ca ostateci, de asemenea cîte un membru din fiecare familie evreiască. Li se vor aduce la cunoştinţă represaliile ordonate în vederea lor şi familiilor lor, că la al doilea act asemănător vor fi toti executaţi.
c) Masurile luate vor fi date publicităţii şi afişate în Odessa şi împrejurimi, chiar în cursul zilei de azi.

Din nou, atentie la surse!

.

Nota redacției. Mulțumim dlui Mihai pentru publicarea documentului original. Document care nu face referință la evrei, ci la comuniști, pe aceștia îi consideră Ion Antonescu vinovați de asasinat, iar nu pe evrei. Evreii sunt pomeniți ca viitori ostateci, care să fie executați dacă se va mai repeta un atac terorist la adresa armatei. Unde este crima de război a lui Mihai Antonescu!

Cât priveșe dimensiunea represaliilor, se știe că acestea nu au respectat întocmai ordinul mareșalului, iar nici mareșalul nu s-a supărat pentru asta. Astfel că morții de la Odessa nu au fost de ordinul miilor, nici măcar al sutelor! Iar ei nu au fost evrei, ci „comuniști din Odessa”.