CD
855 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
ORDINEA MONDIALĂ ARATA DIFERIT DE LA MOSCOVA SAU BEIJING
De M. K. Bhadrakumar – diplomat

Ministerul chinez al Apărării și-a anunțat astăzi participarea la exercițiul strategic de comandă și personal Vostok 2022 din Rusia, care este programat pentru 30 august-5 septembrie. Declarația discretă de la Beijing a spus că China va trimite câteva trupe, iar participarea este în cadrul a planului anual de cooperare al celor două țări.

Declarația a menționat că „vor participa și India, Belarus, Tadjikistan, Mongolia și alte țări”. Acesta a spus că participarea chineză „are scopul de a aprofunda cooperarea pragmatică și prietenoasă cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de coordonare strategică între toate părțile participante și de a spori capacitatea de a face față diferitelor amenințări de securitate”.

În ceea ce poate fi interpretat ca o referire oblică la conflictul din Ucraina și la tensiunile marilor puteri în general, Beijingul a afirmat că exercițiul „nu are legătură cu situația internațională și regională actuală”.
Vostok este unul dintre evenimentele de vârf ale ciclului anual de antrenament al Forțelor Armate Ruse pentru a testa pregătirea națională pentru un război la scară mare, de mare intensitate, împotriva unui adversar avansat tehnologic, într-un conflict multidirecțional, la nivel de teatru.

Vostok 2018 a implicat aproximativ 300.000 de militari – precum și 1.000 de avioane și elicoptere 80 de nave și 36.000 de tancuri, vehicule blindate și alte vehicule – și a avut o amploare fără precedent. Și forțele ruse, chineze și mongole au fost singurii participanți și au fost promovate ca o demonstrație militară ruso-chineză atent orchestrată.

Se pare că participarea chineză va fi redusă, în ciuda furtunilor care se adună la orizont atât pentru Rusia, cât și pentru China. Anunțul chinez vine la o zi după ce președintele rus VLADIMIR PUTIN A FOLOSIT UN LIMBAJ EXCEPȚIONAL DE DUR PENTRU A CONDAMNA „ELITELE GLOBALISTE OCCIDENTALE”, ACUZÂNDU-LE CĂ PROVOACĂ HAOS, „AVIVEAZĂ CONFLICTE DE LUNGĂ DURATĂ ȘI NOI ȘI URMĂRESC AȘA-NUMITA POLITICĂ DE IZOLARE” ÎN URMĂRIRE. A UNEI AGENDE „PENTRU A MENȚINE HEGEMONIA ȘI PUTEREA CARE LE SCAPĂ DIN MÂINI”. Putin a afirmat: „AU NEVOIE DE CONFLICTE PENTRU A-ȘI PĂSTRA HEGEMONIA”.

Discursul în care s-a adresat marți la cea de-a 10-a Conferință de la Moscova privind securitatea internațională, de la Moscova, conținea și câteva referiri ascuțite la regiunea Asia-Pacific.
Putin a spus:
„NATO se târăște spre est și își construiește infrastructura militară… SUA au făcut recent o altă încercare deliberată de a alimenta flăcările și de a stârni probleme în Asia-Pacific. Escapada SUA către Taiwan nu este doar o călătorie a unui politician iresponsabil, ci o parte a strategiei americane deliberate și orientate spre un scop, menită să destabilizați situația și să semene haos în regiune și în lume. Este o demonstrație nespusă de lipsă de respect față de alte țări și de propriile lor angajamente internaționale.

Considerăm asta ca pe o provocare bine planificată.
„Ei vor să transfere vina pentru propriile eșecuri asupra altor țări, și anume Rusia și China, care își apără punctul de vedere și proiectează o politică de dezvoltare suverană fără a se supune dictatului elitelor supranaționale.
„De asemenea, vedem că Occidentul colectiv se străduiește să-și extindă sistemul bazat pe blocuri în regiunea Asia-Pacific, așa cum a făcut cu NATO în Europa. În acest scop, ei creează uniuni militare-politice agresive, cum ar fi AUKUS și altele.”

În mod semnificativ, Putin a cerut „o ÎNTĂRIRE RADICALĂ A SISTEMULUI CONTEMPORAN AL UNEI LUMI MULTIPOLARE”. El a spus: „Toate aceste provocări sunt globale și, prin urmare, ar fi imposibil să le depășim fără a combina eforturile și potențialele tuturor statelor…
„Rusia va participa activ și asertiv la astfel de eforturi comune coordonate; împreună cu aliații, partenerii și colegii săi de gândire, va îmbunătăți mecanismele existente de securitate internațională și va crea altele noi, precum și va întări constant forțele armate naționale și alte structuri de securitate, oferindu-le arme și echipamente militare avansate. Rusia își va asigura interesele naționale, precum și protecția aliaților săi.”

În mod remarcabil, totuși, comentariile chineze se îndepărtează în general de a pune între paranteze problema Taiwanului și conflictul din Ucraina ca fiind analoge, ca simptomatice ale chinurilor nașterii unei lumi multipolare.
Într-un comentariu de astăzi, editorul principal al People’s Daily, Ding Yang, a semnalat încă o dată că adevăratul pericol este ca SUA și că China „intră în somn în conflict”.

El a scris că SUA este „ca un cal fugit care alergă sălbatic spre prăpastia războiului”, dar scopul este cum să profiti de pe urma unui război, sau mai degrabă „cum să profiti de pe urma războiului altcuiva”. Ding a adoptat o perspectivă marxiană conform căreia politica SUA este condusă de interesele capitalului american și „Washington vede China ca pe un inamic pentru că a luat cascavalul americanilor”.

După cum vede el, la baza strategiei SUA este „strângerea Chinei de pe piața globală și din lanțul de producție”. Astfel, chiar și în ceea ce privește Taiwanul, „Unul dintre obiectivele principale este acela de a crea tensiuni și de a trage în continuare Taiwan Semiconductor Manufacturing Company în asediul SUA împotriva Chinei”.

Ideologia, drepturile omului etc., sunt doar alibiuri pentru competiția de capital pentru piețe. În mod clar, deranjează SUA faptul că „capitalul chinez începe, de asemenea, să se globalizeze”.
Deng este încrezător că „Dacă urmăm logica dezvoltării capitalului așa cum o văd ei, ceea ce contează este că producția chineză îi va împinge în cele din urmă din lanțul industrial global, lăsându-i fără bani de câștigat și fără muncă de făcut. Așa că primul lucru pe care doresc să-l facă este să își maximizeze cota de pe piața chineză.”

„Atunci, următorul lucru de făcut este, inevitabil, să punem în aplicare un control global asupra capitalului chinez și a producției chinezești.” Aici se află pericolul, deoarece „opțiunea războiului este o parte inerentă a exportului și expansiunii de capital american”.

Dar avantajul Chinei este că „spre deosebire de calea istorică a expansiunii globale a capitalului occidental, există o logică de „dezvoltare comună” în spatele capitalului chinez care pleacă în străinătate”.

Interesant este că ziarul guvernamental China Daily a raportat astăzi că deținerile Chinei de trezorerie americane au fost reduse și mai mult până în iulie, dar China este doar una dintre multele alte țări care fac acest lucru, inclusiv Japonia, care reacționează la ciclul de înăsprire al Fed.

Dar „declinul se poate încetini treptat”. Ideea este că este „nerealist” ca China să renunțe la deținerile de datorii ale SUA, atâta timp cât Trezoreria SUA rămâne un activ de rezervă internațional critic!
Aceasta este diametral opus căii revizioniste pe care a urmat-o Rusia.[1]

Sursa: https://www.indianpunchline.com/world-order-looks-different-from-moscow-beijing

NT:
1. De fapt aplicarea celor doua metode concomitent va duce la un mai sigur si mai rapid succes; a se juca la doua capete este de fapt tehnica preferata a SUA care este combatuta acum prin propriile metode.
Traducerea: CD