Domnule profesor,

Urmare a unei interventii pe facebook, in legatura cu situatia pe care dl Piperea o gestioneaza la Oltchim, am fost contactat de catre unul din fostii directori ai Oltchimului, si am aflat ca tot circul care se face in jurul Oltchim nu are nici o legatura cu situatia de fapt. Va dau aici cateva elemente, in speranta ca veti reusi sa deschideti o dezbatere publica pe aceasta tema.

1. Acum doi ani, datoriile Oltchim erau de 500 milioane Euro, iar acum ni se spune de catre administratorul judiciar ca ele sunt de vreo 739 milioane. De unde or fi aparut 239 milioane?

2. Unul din actionarii minoritari ai Oltchim, PCC, firma polonezo-germana , gurile rele spun ca si BND are ceva interese acolo, este proprietarul unui combinat asemanator cu Oltchimul si, evident, concurent acestuia. Tot timpul a blocat decizii favorabile Oltchimului, in AGA, inca din primul moment de cand a devenit actionar. Se ridica, astfel o prima intrebare: cine a fost criminalul care a permis vanzarea unui pachet de actiuni, concurentei? In tot acest timp, desi normele CNVM prevad sanctiuni clare impotriva actionarilor care au un comportament contrar intereselor firmei, CNVM-ul platit regeste a tacut chitic si i-a lasat sa-si faca de cap, fara a-i sanctiona in nici un fel.

3. O alta lovitura a fost vanzarea Arpechimului catre OMV fara a se stipula vreo obligatie de furnizare a etilenei si propilenei catre Oltchim, ceea  ce a dus la afectarea a 70% din capacitatea de productie. Dupa ce, urmare a multiplelor demersuri facute de echipa Roibu, s-a obtinut trecerea istalatiilor de etilena si propilena la Oltchim si dupa ce tot Oltchim a investit in repunerea acestora in functiune, pe langa investitiile facute la Rm valcea, in valoare de zeci de milioane de euro, Ponta a decis ca Oltchimul trebuie oprit, exact cand trebuia pornit. Aveau pana si acceptul Comisie europene de a transforma datoriile in capital, dar totul s-a blocat aici, in tara, de catre niste ticalosi.

4. Ca sa puna capac la toate, administratorul judiciar Piperea a ras toata conducerea si pune in aplicare pas cu pas un plan al PCC, neaprobat de adunarea creditorilor. Aveti aici linkul: http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2013-05-13/Actionarii+Oltchim+au+respins+propunerea+de+reorganizare+a+PCC

Daca timpul va permite cred ca, avand deja o statura publica, i-ati putea ajuta fie si numai prin deschiderea unei dezbateri publice in care sa auzim si opinia celor de acolo. Ce parere aveti?

Cu stima,

Viorel Dumitrache

 

Nota redacției: Domnule Dumitrache, dacă vom mai fi chemați la Nașul TV, vom ridica și problema OLTCHIM-ului. Poate îmi veți mai da niște informații, precum cea legată de acționarul PCC, și mie mi se pare că aici este cheia: de ce l-au lăsat să-și facă de cap?