Dragi prieteni,

M-am întors dintr-o călătorie de câteva zile facută cu colegii de promoţie a sotului meu la Budapesta. Am revăzut această frumoasă capitală europeană, elegantă şi mai curată decât Parisul. (Compar cu Parisul, căci din păcate, nu are rost sa compar cu curăţenia din oraşele românesti .)
Nu a fost o excursie organizată, dar totuşi am avut câteva servicii punctuale cu ghid. Desi nu era prevăzut în program, o ghidă ne-a condus la Piata Eroilor, un frumos ansamblu de statui ai regilor Ungariei şi ne-a prezentat pe scurt istoria lor.
In fata statuii lui Matia Corvin, a început o pledoarie înflăcărată contra tratatului de la Trianon, care a amputat Ungaria. Eu am sărit ca arsă şi am zis că această pace a fost o pace justă, căci românii constituiau majoritatea populaţiei din Transilvania. Ea a replicat ca aşa o fi acum, dar la epoca respectivă nu era aşa. Eu i-am spus ca nu pot sa accept astfel de neadevaruri, eu, care cunosc în deaproape situatia, căci bunicul meu a fost miner într-o mină de aur si un strămoş de-al meu a murit legat de coada calului. Ghida a zis că ea povesteşte ce a învăţat la şcoală şi că nu e vina ei, nici vina mea că avem păreri diferite, ci e vina istoriei.
Dar de toată evidenţa, ea, ca şi colegii ei vor ţine acelasi discurs în fata următorului grup de turisti ajuns la Budapesta. (Iar ungurii nu vor menţiona niciodată, că în fond şi Matia Corvin avea sânge românesc după tatăl lui.)
Va povestesc ce am trăit eu si ce am auzit eu cu urechile mele. Deci nu e vorba de zvonuri sau de manipulări ! Este purul adevar. Ungurii sunt foarte activi şi au o influenţă mediatică importantă; ei nu s-au resemnat de pierderea Transilvaniei si consideră românii ca pe nişte intruşi ţigani. De altfel, de mult avusesem ecouri din partea unor francezi, care mirati de ardoarea interlocutorilor unguri, mă întrebau care e adevărul cu privire la Transilvania. De fapt ungurii nu se ascund de loc. In 2007 am remarcat că pe prima pagină a unei biografii a lui Nicolas Sarkozy scria ca „tatăl sau vine dintr-o ţară din Europa Centrală cu geografía amputată”.
De asemenea, în 1992 s-a publicat în Occident o istorie a Transilvaniei unde ungurii popularizează cu abilitate teoriile lor (cum ca latinophonii ar fi părăsit Transilvania o dată cu armata romană si în secolul IX, când au ajuns acolo ungurii ar fi găsit ţinutul nelocuit).
Cum sa nu ma doară pe mine astfel de teorii absurde ? In Transilvainia erau (şi sunt) unguri doar în regiunea secuiască si la orase, dar altfel nu sunt multe sate de unguri. Bunicii mei dinspre mamă erau dintr-un sat de lânga Cluj şi la ei în sat nu era picior de ungur.
Nu era nici un ungur, nici în satul de mineri de lânga Brad al bunicilor mei dinspre tată. La mina de aur unde lucra bunicul, şefii erau nemţi; dar nici acolo nu prea erau unguri. Dupa cum am spus, bunica dinspre tată a avut un strămoş care a fost omorât legat de coada calului. Ea era rubedenie chiar si cu Horia.
In memoria strămoşilor mei, ma revolt si sa ma neliniştesc. De altfel, poate ca zidurile frumoaselor clădiri din Budapesta inchid şi o picatură din sudoarea strămoşilor mei.
Diaspora română din secolul XIX a avut o contribuţie decisivă la crearea României. Personal, eu nu-mi imaginez că diaspora română din Paris, ar avea puterea de a ameliora situaţia economico-politică a României, care, pe de o parte, e zguduită de loviturile crizei mondiale şi, pe de altă parte, se zbate înnămolită într-o corupţie generalizată.
Dar cred ca diaspora română din Occident ar avea datoria să încerce sa corecteze interpretările greşite, vehiculate uneori în ziare sau chiar în atlase, cum ar fi informaţii tendenţioase cu privire la Transilvania, amalgamul : rrom-român, problema rău cunoscută a Basarabiei, etc.
Trebuie să facem ceva !
Si nu e uşor; mai ales în contextul actual care nu e de loc favorabil României. Caci constat cu tristeţe degradarea imaginii ţării noastre în străinătate. In momentul de faţă o origine română se declină cu ruşine. Activitătile ilicite ale ţiganilor, ca de altfel şi a foarte multor români, au creat în Occident o impresie dezastruoasă despre România.
Pun dedesubt un mesaj care prezinta manevrele viclene ale ungurior care speră ca situaţia Transilvaniei sa fie rediscută în cadrul Comunitatii Europene.
Ar fi bine să-l difuzăm.
Mi-e pur şi simplu teamă de viitor !

Cu stimă,
Simina Lazăr

Simina LAZAR HUSER

Sent: Friday, May 10, 2013 8:35 AM
Sent: Sunday, March 24, 2013 12:12 AM
Subject: Fw: TRANSILVANIA in PERICOL

Se ştie că Ungaria are un interes major pentru ca România să nu intre nici în anul 2013 în spaţiul Schengen şi acţionează în această direcţie, cu sprijinul Olandei, Finlandei şi Germaniei. Ca urmare, românii get-beget acceptă acordarea, cu multă generozitate şi în mod gratuit, a cetăţeniei şi paşaportului din partea Ungariei, fără să cunoască limba ungară, Constituţia şi imnul, istoria şi geografia acestei ţări.
Pe cale de consecinţă, românii care obţin şi cetăţenia Ungariei se pot angaja uşor în toate ţările Uniunii Europene, fără niciun fel de restricţii.
Mai nou, pensionarii români get-beget care cer şi obţin cetăţenia ungară beneficiază de pensie din partea Ungariei, pensie care este de două, trei ori mai mare decât pensia din România, la care sunt obligaţi să renunţe.
Pe surse, s-a aflat că sunt peste 2,5 milioane de cetăţeni români care au obţinut dubla cetăţenie în Ungaria. Zilnic se duc în Ungaria mii de români, în cele 920 de localităţi, pentru a dobândi cetăţenia acestei ţări şi paşaportul unguresc. Acţiunea diabolică de acordare a cetăţeniei ungare pentru românii get-beget constituie un precedent foarte periculos pentru Uniunea Europeană, dar pentru Guvernul Ungariei este prioritatea numărul unu.
Până în toamna anului 2014 se acţionează pentru acordarea cetăţeniei ungare pentru cel puţin încă două milioane de români. Apoi, Ungaria va solicita organismelor europene de la Bruxelles să constate, pe bază de acte de identitate şi paşapoarte, că în Ardeal sunt 4-5 milioane de cetăţeni unguri. Apoi, cer autonomia teritorială a acestei provincii istorice româneşti, prin aplicarea principiului autodeterminării popoarelor.
Aşa-zisul război al steagurilor, din luna februarie a.c., declanşat de Guvernul de la Budapesta, face parte din programul Ungariei de internaţionalizare a problemei….
Atentie mare – difuzeaza, sa stie tot romanul cum se lucreaza impotriva Romaniei!