O adevărată lecție de atitudine națională și de respect pentru istorie

 

16.09.2020 Dragoș Dumitriu

Fostul ministru de Externe dă o adevărată lecție de atitudine națională și de respect pentru istorie – și lansează un atac dur la adresa pe președintelui Iohannis, așa cum PSD nu a mai făcut demult

BUCUREȘTI, 16 sept – Sputnik. Titus Corlățean, poate cel mai pregătit om politic din actuala conducere a PSD, a transmis un mesaj extrem de critic la adresa președintelui, care amintește de alte zile ale PSD decât cele ale lui Ciolacu.

Totodată vicepreședintele Senatului dă o adevărată lecție de patriotism – ceea ce din nou lipsea PSD, amintind de zilele în care premierul Viorica Dăncilă încălzea inimile românilor prin superbele sale intervenții de la Strasbourg și Bruxelles.

Demersul lui Corlățean este cauzat de gestul lui Iohannis de a retrimite Parlamentului legea Zilei Trianonului – dar și de motivația absurdă a deciziei. Corlățean este coautor al Legii, alături de Șerban Nicolae.

Astăzi, cel care pretinde că este președintele tuturor românilor a demonstrat încă o dată că este cel mai lipsit de respect pentru identitatea și simbolistica națională românească dintre toți șefii de stat ai României de după 1990”, scrie Corlățean.

Fostul ministru de Externe îl numește pe Iohannis ”pseudopreședintele României” și îl acuză că a dovedit încă o dată ”lipsă de respect pentru sacrificiul Armatei Române în Primul Război Mondial, pentru jertfa românilor de pe o parte și de alta a lanțului munților Carpați, care au luptat, unii dintre ei, sub ocupație imperială austro-ungară înainte și în Primul Război Mondial pentru realizarea Marii Uniri, pentru reunificarea națiunii române”.

Acest gest este, totodată, și o supremă desconsiderare a eforturilor uriașe întreprinse de reprezentanții elitei politice, diplomatice, administrative și bisericești a României postbelice de atingere a obiectivului național de reunificare”, subliniază fostul șef al diplomației.

Titus Corlățean consideră că trimiterea la Parlament pentru reexaminare a Legii reprezintă ”un gest rușinos care îl descalifică încă o dată pe cel care, cu încălcarea atributelor constituționale prezidențiale, nu încetează să semene ură, dezbinare și să împrăștie venin în societatea românească”.

Klaus Werner Iohannis nu a fost, nu este și nu va fi președintele nostru, al românilor”, subliniază Corlățean. ”Este o persoană care disprețuiește simbolistica națională românească și care le refuză românilor bucuria de a sărbători, potrivit legii, recunoașterea internațională a Marii Uniri a Transilvaniei cu România”.

Eminentul jurist atrage atenția că Iohannis nu se poate substitui voinței Parlamentului și nici Curții Constituționale, ”instituții care au decis deja asupra oportunității, legalității și constituționalității acestei legi”.

Și, subliniază Corlățean, mai presus de orice, președintele ”nu poate câștiga bătălia împotriva propriului popor, a simbolisticii fundamentale românești, care trebuie onorată și care trebuie să marcheze în egală măsură și onoarea memoriei unor demni înaintași, care au pus mai presus de orice interesele naționale românești în detrimentul altor interese, mult mai mărunte, omenești, egoiste, pe care în prezent le împărtășește pe deplin numitul Klaus Werner Iohannis”.

În finalul mesajului său, Titus Corlățean se adresează opiniei publice, dar și reprezentanților Armatei Române, activi, în rezervă, în retragere sau veterani, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și ai celorlalte culte din România, organizațiile nonguvernamentale sau simpli cetățeni, ”care au salutat cu căldură gestul de onoare al Parlamentului de a adopta la 13 mai 2020 Legea de declarare a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon”.

Titus Corlățean îi asigură că ”Parlamentul României va duce cu aceeași demnitate până la capăt procesul de adoptare a acestei legi și că îl va obliga pe Klaus Werner Iohannis să promulge legea amintită”.

Un gest de onoare – și un mesaj care, așa cum menționam, lipsea de ceva timp din repertoriul PSD, cam de la preluarea de către Marcel Ciolacu, cel care a spus că vehemența criticilor la adresa lui Iohannis a fost păguboasă pentru PSD.