De ce politizează fraȚii Muraru teme sensibile ale istoriei RomânieiSIDONIA

BOGDAN 16 MARTIE 2021.

Premierul Florin Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, având în vedere abordarea „incompatibilă” cu statutul acestuia de înalt responsabil al Guvernului, prin „punerea în discuţie a dimensiunilor Holocaustului” şi încercarea de a pune pe umerii comunităţii evreieşti „aducerea comunismului în România”.

Simpatiile legionaroide ale domnului Otav Bjoza erau cunoscute demult, inclusiv în perioada în care președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Bjoza la propunerea consilierului său, Andrei Muraru. Istoricii IICCMER care documentau în perioada anilor 2015 abuzurile regimului comunist știau și de simpatiile legionaroide ale lui Bjoza.

Pe scurt, legionarii au devenit victimele comuniștilor, atunci când au preluat puterea în stat, mulți dintre ei fiind trimiși, ca deținuți politici, în temnițele comuniste fără un proces corect, dar în același timp, mișcarea legionară și liderii ei marcanți au îmbrățișat sentimente antisemite și au contribuit, astfel, la procesul de exterminare în masă a evreilor. Istorici știu să explice toate aceste nuanțe.

De ce Andrei Muraru a făcut lobby pentru Bjoza la acel moment uitând aceste detalii din viața sa? Deoarece condamnarea torționarilor îl ajuta în ascensiunea politică, Bjoza fiind în mod indubitabil și o victimă a regimului comunist.

De ce aplaudă demiterea lui Bjoza acum fratele său, Alexandru Muraru, proaspăt deputat PNL? Cei doi frați au revigorat tema antisemitismului ca să culeagă alt tip de roade politice.

Problema fraților Muraru, unul pe cale să ajungă, fără merite profesionale, ambasador al României în SUA, iar celălalt deputat PNL, cu rol în comisia de control a SRI, este că se folosesc, fără scrupule, de teme istorice ale României pentru ascensiunea politică.

Andrei Muraru a făcut parte din echipa de istorici ai IICCMER care a documentat fișele ofițerilor din aparatul represiv care au comis abuzuri asupra românilor. Numai că nu a fost singur. Toată munca uriașă de documentare pentru descoperirea ultimilor călăi aflați în viață a reprezentat o muncă în echipă, iar meritele pentru condamnarea torționarilor ar fi trebuit luate în echipă. Din păcate, odată ajuns în brațele PNL, Andrei Muraru a uitat de restul istoricilor și s-a profilat public, în văzul tuturor, drept cel mai important istoric cu rol în procesul de condamnare al torționarii. Nu e corect și nu e principial să procedezi astfel, câtă vreme tu, până să beneficiezi de sprijin politic, ai făcut parte dintr-o echipă.

De ce mai nou frații Muraru s-au reprofilat pe antisemitism?

A nu se înțelege că un proces public de condamnare a antisemitismului nu ar fi important în România sau un muzeu pe această temă în București. Ambele tipuri de totalitarism ale secolului XX trebuie condamnate cu aceeași tărie. Iar în privința curentului antisemit, Biserica Ortodoxă Română este datoare cu niște scuze publice pentru preoții, din interbelic, care au încurajat flagelul antisemit.

Nu a făcut-o încă. Nu l-am auzit vorbind pe patriarhul Daniel despre păcatul legionar al Bisericii în perioada interbelică. Această controversă o explică și cercetează în mod profesionist istoricul Ion Popa, iar un interviu pe această temă cu el îl puteți citi aici.

În ciuda acestor evidențe istorice, nu pot însă să nu observ că frații Muraru au îmbrățișat cauza antisemitismului tot dintr-o perspectivă mică, a beneficiilor carieriste. Israel este un stat cu legături puternice în Departamentul de Stat american și, probabil, Andrei Muraru speră că aceasta este noua rețeta pentru a ajunge la diplomații americani. Altceva nu prea are în joben, el neavând studii în relații internaționale ca să stăpânească temele diplomaților americani referitoare la Estul Europei.

Lucurile sunt ceva mai complicate în realitate, iar rețeta a fost încercată fără succes și de Liviu Dragnea. Și el a încercat să-l câștige pe premierul israelian, prin mutarea ambasadei la Ierusalim și, astfel, să ajungă la sânul lui Donald Trump. Numai că a avut „ghinion”.

Poate, totuși, ar fi bine ca frații Muraru să separe lucrurile, să facă politică, dacă asta au ales, și să lase temele istorice strict istoricilor care nu doresc nici faimă personală, nici avantaje politice, nici funcții sau numiri, iar tot ce-i mână în lupta este numai pasiunea de a cunoaște în profunzime realitățile politice trecute.

Have your say

Comentariu.

PNL-Cîţu a comis două prognoze greşite.

1. Nu a anticipat recursul absolut imprevizibil la moţiunea AUR, – un exemplu clasic de „gândire laterală”, concept pentru care, la sărăcia digitală de la noi, Google.ro trimite direct la periodicul Intelligence, 27 septembrie 2008.

2. S-a crezut că useriştii se vor speria citind în presă pe consilier zicând: „Am informat oficial Comisia Europeană, SUA, Israel și Germania despre planul USR PLUS de a crea o nouă majoritate parlamentară cu un partid neofascist, antisemit.“ Extern, înnegrirea imaginii României complică Schengenul şi acordarea de vize USA. Intern, Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională au de verificat respectarea drepturilor acelei zecimi din electorat care a votat un partid pus la izolare, adică socotit că nu există, fără să avem vreo decizie judecătorească în acest sens.

O fĂcĂturĂ politicĂ pericolul antisemitismului în România

Nistorescu Editorial .

Există ceva mai grav ca balamucul moțiunii de cenzură. Oricît de deștepți ar fi jurnaliștii și fătucele lor rispite prin guvern și prin parlament, tot nu pot epuiza toate scenariile posibile. Găselnițele românești sunt proverbiale. Țara lui Păcală nu se dezminte nici în politică. Din păcate, imaginația și improvizația sunt pe cale să ne joace niște feste cumplite. Penibilul premier Vasilică, zis și Cîlțu, a amenințat că va informa partenerii europeni și transatlantici (pe unde a fost arestat și pe unde a lăsat niște datorii!) despre pericolul alianței extremiste pe cale de a se contura în România. Și care ar putea să-l debarce din fruntea guvernului său bezmetic. Părea o ameințare, o împunsătură, un avertisment.

Sentința care a făcut din FDGR un succesor în drepturi de organizație fascistă

Cînd colo, un deputat liberal, total șters în politică, devenit deputat și promovat consilier, pe numele său Alexandru Muraru (unul chelios cu figură de acoperit, mai nou omniprezent în spatele premierului, considerat specialist în antisemitism) chiar a trimis o scrisoare către cancelariile Uniunii Europene și către partenerul nostru strategic unde, mai nou,frati-su joacă rolul de ambasador începător al României la Washington. Probabil că ambasadorul Moraru a și dat fuga pe la diverse uși spre a băga pe țeava americanilor amenințarea planetară care se naște în România. Numai dificultățile și deruta în care se scaldă liderii americani fac ca amenințarea semnalată de la București să nu fie băgată în seamă mai mult decît merită și să nu stîrnească valuri uriașe.

FDGR şi FDGS – entităţi distincte care moştenesc ilegal „Grupul Etnic German” (I)

Ce a scris deputatul consilier doctor istoric politolog și expert antisemit Alexandru Muraru, la indicația premierului Cîlțu către cancelariile europene și către canalele de decizie politică și de comunicare ale aliațior strategici? În numele profețiilor sale (tot ce incriminează este mai mult la timpul viitor) el dă alarma pentru planetă:

Totodată, am transmis scrisoarea oficială către un număr important de organizații internaționale cu un rol major în prevenirea și combaterea antisemitismului, a negării Holocaustului, în protecția memoriei victimelor regimurilor totalitare și a drepturilor minorităților etnice sau sexuale …. Pe termen mediu, pericolul real al acestei cooperări este creșterea la putere a AUR prin utilizarea influenței USR PLUS și compromiterea demersurilor pentru promovarea egalității de gen, a diversității și a drepturilor minorităților, în special a drepturilor LGBTIQ în România. Nu există nicio îndoială că, după această alianță, AUR își va continua cu mai multă fervoare discursul xenofob, antisemit și homofob.

Iohannis face din România o țară antisemită?

Consecințele acestei alianțe de neconceput între USR PLUS și un partid politic neofascist, xenofob, homofob și antieuropean vor fi grave pentru climatul de toleranță, încredere și stabilitate din România, precum și din Europa, deoarece ar putea duce la alte astfel de asociații în viitor, cu consecințe de neimaginat pentru procesul politic din UE.

expresia „cui cu cui se scoate”.

În final, am făcut apel către omologii mei să condamne public și să împiedice imediat – arătând astfel că nu că nu tolerează asocierile dintre forțele politice de masă și extrema dreaptă din statele membre ale UE – orice cooperare politică sau asociere între USR-PLUS și Alianța pentru Unirea Românilor, în orice etapă și în orice scop”.

În documentul oficial am explicat că Alianţa pentru Unirea Românilor este un partid politic profund naţionalist, antieuropean, înclinând spre extrema dreaptă a spectrului politic. Este condus de persoane care au făcut în trecut şi recent afirmaţii cu conţinut xenofob, homofob şi sexist, sau au glorificat personalităţi istorice condamnate pentru crime împotriva umanităţii. Membrii săi sunt promotori deschişi ai partidelor şi organizaţiilor paramilitare istorice fasciste româneşti, precum Mişcarea Legionară şi Garda de Fier, care au participat activ, în trecut, la exterminarea evreilor şi la desfăşurarea Holocaustului. Pe scurt, acest partid politic promovează intoleranţa şi discriminarea minorităţilor naţionale, religioase şi rasiale şi se opune diversităţii în România şi Europa. Alianţa pentru Unirea Românilor promovează politici identitare şi noţiunea de supremaţie a unei identităţi etnice, religioase şi rasiale. Acest lucru reiese numeroase acţiuni, mesaje, incidente care au dominat spaţiul politic şi public din decembrie 2020 până în prezent. Pe scurt, acest partid politic promovează intoleranţa şi discriminarea minorităţilor naţionale, religioase şi rasiale, şi se opune diversităţii în România şi Europa”.

Lectura acuzațiilor scornite ca un răsunător semnal de alarmă compus de deputatul liberal Alexandru Muraru, zis și expert în antisemitism și consilier de specialitate al premierul Cîlțu (și el înregimentat ca luptător de ocazie și combatant al antisemitismului) este de natură să îngrozească, să provoace panica și să plaseze România între țările în derivă, amenințate de un val de extremism și antisemitism. Ceea ce este și fals, de rea-credință și antiromânesc în cel mai violent mod. Cîțu și Muraru, inclusiv Iohannis își blamează țara pentru un pericol imaginar doar că sa își conserve puterea.

Există un asemenea pericol în țara noastră sau Alexandru Muraru exagerează pentru a încerca să obțină sprijinul marilor puteri și al lobby-ului evreiesc de pretutidneni, plus sprijinul mișcării internaționale LGBT? Să rămînă infractorul Cîțu în funcție și filosemitul Klaus Iohannis, președinte de onoare și artizan al succesiunii bunurilor unei organizații fasciste fără probleme!

Dacă ar fi vorba doar de o găselniță a bolborositului premier și al noului președinte al organizației PNL (jud Iași), plasat și consilier pentru antisemitism la Palatul Victoria, am zîmbi înțelegători. Cei cu resurse mai modeste sau fără caracter folosesc tehnicile cele mai grosolane. Nu-i poți cere bietului Cîlțu ceea ce nu gîndește! Din păcate, gonflarea amenințării antisemitismului în România este o strategie mai veche a președintelui Klaus Iohannis și a grupului său de putere. Și atitudinea fostului primar de Sibiu vine de la marea sa afacere făcută pe genunchi cu FDGR-ul, transformat în succesor al organizației fasciste interzise prin lege și prin Tratatul de pace de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre FDGR, succesor al Grupului Etnic German, condmnat inclusiv de Tribunalul de la Nuremberg. Căciulelile președintelui față de acuzațiile de antisemitism nu vin decît din dorința sa de a menține dincolo de agenda publică afacerea „FDGR succesor al Grupu Etnic Germanvînătorii de antisemiți și antisemitisme caută cu lupa vinovați și pericole inexistente? Și astfel comit excese?

În lupta lor, evreii spun „dinte pentru dinte”! Românii sunt mai veseli. La o prostie răspund cu o alta. Ei folosesc