|
george-turle@t-online.de 93.229.30.21
Imi spun si eu o parere, dincolo de cronologia evenimentelor. Doua puncte:
1. Se pare ca armata rusa a fost (mult) supraevaluata. Ucraina e un adversar mediu, cu multa tehnica primita pe parcurs si surprinsa de evenimente prin proria ei ignoranta in ce va sa vina. Adica nu au prevazut atacul si nu si-au facut prea mari probleme, fapt care a inlesnit elementul surpriza, distrugerea aeroporturilor, a unei bune parti din apararea anti-aeriana, infrastructura plus alte elemente. Si totusi, rusii au suferit pierderi mari si au fost usor dragati catre un razboi de uzura. Nu cred ca au rost tentative de explicatii gen „nu au folosit un nivel de putere comparabil cu adevarata capacitate militara a lor”, „nu au apelat la super-tehnologii” etc. Putin a avut un plan clar de actiune, care viza schimbarea de regim in cateva zile, practic in 2-3 zile Kievul ar fi fost in plan sa cada. 2. Putin a fost privit de catre multi drept un soi de aparator al crestinatatii, in speta ortodoxe. Dar dincolo de polemicile asupra motivelor conflictului (n-am chef sa intru in ele), de aliantele pe care le are fiecare in conflictul respectiv si indiferent de abordarea fiecaruia pe marginea subiectului, ucrainienii sunt si ei crestini, iar Putin afirma chiar ca „sunt frati si ca au o istorie impreuna). Iar tu, ca numit frate, cu istorie comuna si exponent crestin, sa apelezi la o divizie de radicalisti islamisti (gen ISIS) ceceni impotriva ucrainienilor, e ceva de-a dreptul…. |
Sorine, în Ucraina se confruntă a 5 a armată a lumii cu a 15 a, dar care a mai săltat datorită infuziei SUA, NATO. Ca armament Ucraina nu stă deloc rău: are un tanc în primele 8-10 din lume, un sistem antiaerian între primele 5 din lume, o experiență de luptă în Donbas de aproape 8 ani etc.. Dacă cineva își închipuia că împotriva celui de-al doilea stat ca mărime din Europa, după Rusia, adică Ucraina un război fulger este naiv. Ucraina nu este Ungaria!
Tot naivitate este și faptul că Rusia este judecată după gândirea noastră și nu a lor. Nu a folosit în exces supremația aeriană, mai ales că în primele ore a dat o puternică lovitură apărării antiaeriene ucrainiene. Despre pierderile mari, în condițiile în care Ucraina, începând din a doua zi, nu a mai publicat numărul morților în rândul militarilor, paramilitarilor, ci doar al civililor, dă-mi voie să am îndoieli. Nu cred nici pierderile declarate oficiale de ruși, nici pierderile socotite de ucrainieni.
Deocamdată și aici îi citez pe americani: ”nu știm intențiile reale ale lui Putin, nu știm de ce a ales mixul între soldați recruți fără experiență de luptă cu veterani, de ce nu și-au folosit supremația aeriană”. Am văzut că europenii sunt isterizați de pierderile rușilor iar la noi ce să mai spun… Antena 3 a prezentat imagini ca fiind reale dintr-un joc pc.
Sorine, te rog să te uiți la modul cum sunt încercuite grupările militare ale Ucrainei, la ce tehnică de luptă au folosit rușii în orașe și cum înaintează. O imagine face cât 1000 de cuvinte și poți înțelege și cam ce vrea Putin.
În plus, Rusia ar fi trebuit să învețe ceva din experiența cecenă, nu crezi?
P.S 1) Militarii ucrainieni masacrați barbar în I-le Șerpilor și jeliți de toată Europa s-au predat la ruși
2) Cecenul prezentat de ucrainieni ca fiind singurul supraviețuitor al unui detașament de elită cecen este cecen, dar trăiește de vreo 10 ani în Ucraina și nu este militar în trupele cecene.
3) Fantoma de la Kiev, celebrul pilot ce a distrus cu un Mig 29 5-1-20 avioane rusești, nu există pentru că Ucraina nu avea niciun Mig 29 operativ de luptă
P.S.S Țin să te contrazic….În acest moment puterea militară poate excede puterea economică, că pe termen mediu și lung puterea economică își va pune amprenta este cu totul altceva. Dacă ai dubii te uiți la rebelii hutti yemeniți ori talibani.
Cine mai poate da crezare stirilor ….
Great demonstration how we should not be so quick to believe videos…
https://twitter.com/LeilaniDowding/status/1497958499959156744
Dati clik pe likul de mai sus sa vedeti montajul
Sorine, îmi spun și eu o părere. Daca tăceai, filozof ramineai.
MN are perfecta dreptate, daca nu postai filozof ramaneai.
Restul este insuficient dezvoltat sa duca la vre-o idee clara, iar crestinismul si cecenii chiar cu puncte puncte si multa imaginatie personala nu duce la un rezultat filozofic.
Nici interventia incalcita la aceste comentarii nu lamureste ceva si nici nu aduce ceva nou.
Adevaratii analisti de razboi nu se bazeaza pe stirile zilei si nu produc analize in fazele incipiente razboiului cand propaganda ambelor parti infecteaza puternic media cu stiri , zvonuri, poze si videoclipuri false.
Sa nu ne grabim la estimari, oricum nu ne ajuta la nimic, calmul si clarviziunea trebuie sa ne conduca. Entuziasmarile infantile bazate pe fobii si simpatii nu duc la nimic constructiv.
Iata un articol interesant in Activ News:
RUSIA DEZVALUIE
– Rusia a dezvăluit pe ce principiu România poate să-și recupereze teritoriile locuite de români
De Vlad Pârău
Principiul respectării integrității teritoriale este aplicabil doar statelor ale căror guverne îi reprezintă toți locuitorii teritoriului lor, a afirmă ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul participării sale prin videoconferință la o sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, informează agenția Interfax, citată de Știri pe Surse.
„În ceea ce privește campania lansată privind presupusa încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, ai cărei inițiatori manifestă o deplină indiferență și dispreț față de încălcarea drepturilor omului, aș dori să atrag atenția asupra Declarației din 1970 privind principiile dreptului internațional privind relațiile de prietenie și cooperarea între state în conformitate cu Carta Națiunilor Unite”, a spus ministrul de externe rus, care consideră agresiunea inițiată de regimul Putin drept o „presupusă” încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Reamintim că, în 1994, Rusia s-a angajat în cadrul Conferinței de la Budapesta să garanteze granițele de atunci ale Ucrainei, în schimbul renunțării de către Kiev la arsenalul nuclear moștenit din epoca sovietică.
Lavrov a subliniat că Declarația din 1970, aprobată prin rezoluție consensuală a Adunării Generale a ONU, prevede că principiul respectării integrității teritoriale este aplicabil statelor „care respectă în acțiunile lor principiul egalității în drepturi și al autodeterminării popoarelor (… ) și, ca urmare, au Guverne reprezentând fără diferențe de rasă, crez sau culoare a pielii, toți oamenii care locuiesc pe un anumit teritoriu. Guvernul neo-nazist de la Kiev, evident, nu a fost și nu este așa în raport cu popoarele din Ucraina”, a afirmat șeful diplomației ruse. El nu a detaliat folosirea epitetului de „neo-nazist” cu referire la guvernul de la Kiev.
„Filozofia arogantă a Occidentului, bazată pe sentimentul propriei superiorități, trebuie să se încheie.
Egalitatea suverană a statelor este un principiu cheie al Cartei ONU. Se aplică pe deplin lucrărilor Consiliului pentru Drepturile Omului. Rusia este întotdeauna deschisă la o discuție egală, cu respect reciproc asupra oricăror probleme, este pregătită să găsească un echilibru just al intereselor”, a conchis șeful diplomației ruse.
Este foarte interesant faptul că Rusia restrânge aplicarea prrincipiului respectării integrității teritoriale doar la statele ale căror guverne îi reprezintă toți locuitorii teritoriului lor. De asemenea, conform ideologiei lui Lavrov, dacă guvernul Republicii Moldova sau cel al Ucrainei nu-i respectă sau chiar îi oprimă pe cetățenii români majoritari în regiunile Bugeac, Basarabia, Hotin și Bucovina, atunci integritatea lor teritorială nu se justifică, iar România, la fel ca Rusia, ba chiar Polonia și Ungaria, ar fi îndreptățite să intervină militar peste granițe pentru a-și elibera concetățenii din fostele republici sovietice.
Sursa: https://www.activenews.ro/stiri/Rusia-a-dezvaluit-pe-ce-principiu-Romania-poate-sa-si-recupereze-teritoriile-locuite-de-romani-173060
Nu știu cât de frați or fi rușii și ucrainenii. Se mai văd asemenea „frați”, precum chinezii, japonezii, coreenii etc., care de fapt se dușmănesc. Alți frați: sârbii și croații, englezii și irlandezii, ca să nu mai vorbim de tot felul de populații africane care se măcelăresc atunci când se întâlnesc.
Domnitorii Moldovei nu disprețuiau deloc ajutorul tătarilor, al polonezilor, al turcilor și al altor lifte când interesele lor le cereau să lupte chiar împotriva fraților.
Ucrainenii sunt câini din fire, mai răi decât ungurii. Totuși, ca s-o fac pe analistul de geopolitică:)) cred că e în interesul nostru, al românilor, ca Ucraina să rămână deocamdată așa cum e. Dacă s-ar destrăma, am ajunge prea aproape de Marele Vecin de la Răsărit, iar asta n-a fost niciodată de bine!
Normal un conflict fratricid (daca tot il definea chiar Putin asa) ar trebui sa ramana fratricid, aia era ideea.
Cat despre ucrainieni vs rusi, am spus, nu ma bag in detalii, nu polemizez. Natura conflictului e a naibii de incurcata, iar neutralitatea Ucrainei (starea pe care Putin spunea ca doreste pentru ea), in NATO sau nu in NATO, sau regiunile separatiste, sunt doar o mica parte a cauzei. Sunt multe altele, incurcate, care tin de motive economice, de potentiala concurenta, de santaje (si intr-un sens si in celalalt) samd. O mostra, pentru cine are un pic de rabdare sa citeasca (cine-si aduce aminte si de motivatia construirii NS2).
https://www.reuters.com/article/shell-chevron-ukraine-idUSL5E8GBAE020120511
E in buna parte un razboi al oligarhilor (ai ambilor).
Citat:
„Ucrainenii sunt câini din fire, mai răi decât ungurii. Totuși, ca s-o fac pe analistul de geopolitică:)) cred că e în interesul nostru, al românilor, ca Ucraina să rămână deocamdată așa cum e. Dacă s-ar destrăma, am ajunge prea aproape de Marele Vecin de la Răsărit, iar asta n-a fost niciodată de bine!”
Ce-i drept, nu a fost. Iar pe de alta parte nu poti avea mai multe cantare. Acceptarea ideii separatismului pe motivul ca o anumita etnie e majoritara intr-o anumita regiune poate seta precedente periculoase.
O clarificare scurta referitoare la pct. 1:
Nu cred ca, realist vorbind, or fi prea multi care isi pot imagina ca Ucraina va rezista prea mult de acum incolo, dar in mod clar si rusilor le-a fost incomparabil mai greu (si le va fi in continuare) decat si-ar fi putut inchipui. Si vorbim de un adversar cel mult mediu (chiar sub-mediu) fata de care rusii se vad nevoit sa apeleze la armament care nu va mai putea alege intre tinte militare si cele civile (TOS-urile, de pilda). De acum vor recurge la „totul e permis”, lucru la care au apelat doar partial pina acum. Problemele de logistica si organizare de care au dat dovada, recurgerea la „sheer power” (data de numar mare de soldati, cantitate mare de echipament fata de care pierderile sa nu fie decisive), arata in practica, fata de datele de hartie, slabiciuni semnificative, la indemana de exploatat de catre un adversar cu alt ivel tehnologic fata de ucrainieni. Chiar cantitatea relativ mica de echipament primit dinafara (in special javelinele si numarul limitat de drone din Turcia) s-au simtit.