,,Nota de plată agreată de Iohannis cu Trump” – se confirmă WikiLeaks românesc?

Publicat in Polemici,controverse

La scurt timp după revenirea președintelui Iohannis de la Washington, una dintre cele mai apreciate și misterioase figuri ale Internetului, economistul DanDiaconu – autorul site-ului ,,Trenduri economice” – făcea o dezvăluire demnă deJulian Assange: ,,nota de plată” agreată de Iohannis cu Trump, în cadrul ultimeiși intempestivei vizite în SUA. Dan Diaconu folosea o exprimare directă: ,,Cicăasta ar fi o parte din nota de plată agreată de Plăvan în SUA”.

Săplătim pentru cazarea militarilor SUA în România

Pentrucei care nu au citit atunci, iată lista lui Diaconu, publicată pe pagina sa deFacebook – și veți înțelege de ce am spus încă de atunci că e o adevăratădezvăluire tip ,,WikiLeaks” românească:

–2,5 miliarde $ – coplată pentru o nouă mega-bază militară americană în România;

–cheltuielile de staţionare ale armatei americane vor fi suportate de România înproporţie de 50% în prima fază, urmînd să fie crescute pînă la 80%.

Aicine oprim pentru o scurtă paranteză: primele două puncte seamănă cu înțelegereafăcută de SUA cu Polonia, prin care Varșovia s-a angajat să investească 2miliarde euro în noua bază militară, pe care președintele Duda a numit-o,oarecum în glumă, ,,Fort Trump”. De asemenea, președintele Andrzej Duda adeclarat că e normal ca țara ,,apărată” de SUA să participe la cheltuielile militariloramericani.

Darsă continuăm lista ,,WikiLeaks-ului” lui Dan Diaconu, care ne privește direct:

–România va avea un buget de înarmare separat de Bugetul Ministerului ApărăriiNaţionale. În prima fază, va fi de 0,8% din PIB, urmînd să ajungă în doi ani laaproape 2%!;

Dinnou paranteză: cifra de 4% (2% actuali + 2% noi) din PIB a fost vehiculată ,,pesurse”; de asemenea, președintele a declarat la Washington că 2% actual ,,esteprea puțin”.

Favorizareafirmelor SUA și a Marii Britanii contra… UE!

Continuămlista lui Dan Diaconu:

–companiile americane vor beneficia de facilităţi speciale. S-a discutatinclusiv ca, din punct de vedere penal, legea americană să primeze pentru oricesocietate cu acţionariat american (chiar nu înţeleg cum se poate face asta, darn-ar trebui să ne mai mire nimic);

Paranteză:facilitățile se subînțeleg chiar din Decla­rația comună; în privința faptuluică legea americană primează – această practică a fost dezvăluită de mai mulțicritici francezi ai politicilor SUA.

,,WikiLeaks”continuă cu un punct foarte interesant, iată-l în formularea autorului:

–,,România ar urma să spargă solidaritatea UE în ceea ce priveşte Brexitul, prinsemnarea separată a unui tratat cu UK – tratat prin care vor fi introdusevizele pentru cetăţenii care intră prima dată în Anglia”.

Comentariulmeu, ca persoană aflată în apropierea ,,jocurilor puterii” de la începutulBrexit: aceasta este o posibilitate pe care Marea Britanie a încercat-o imediatdupă declanșarea Brexit. Mai exact, dau un indiciu: vă aduceți aminte defrecvența crescută a vizitelor prințului Charles? Ce s-a întîmplat ulterior,și-a pierdut interesul pentru România, sau atunci executa o misiune?

Incidentulde la Kabul – o confirmare a listei?

DanDiaconu a revenit cu alte puncte de pe ,,nota de plată agreată de Plăvan înSUA” – și se referă din nou la aspecte militare:

–reducerea cu 80% a posturilor de conducere din armată şi suplimentareasoldaţilor – ,,adică a cărnii de tun”, comentează economistul;

–creşterea prezenţei româneşti în teatrele de război alături de SUA;

–dezvoltarea unui corp de armată compus din mercenari străini.

Întretimp au avut loc incidentele de la Kabul – care au scos la iveală două aspecteteribile: Ambasada României este, de fapt, un fel de agentură de ”Intelligence”;militari români sînt exploatați de firme internaționale afiliate NATO.

Șiasta nu e tot, pentru că teatrele de război generate de intervențiileamericane, în care noi sîntem parte prin diverse tratate ,,strategice”, au șialte ocupații… asupra cărora vom reveni în alt articol.

PentruTurcia… aceeași strategie ca în cazul Rusiei?

Dar,să mai consemnăm alte trei prevederi economico-fiscale, care te îngrozesc, purși simplu! Mai ales că primele două par extrem de posibile. A treia… nici nu-mipermit să o comentez (încă):

–,,întreruperea treptată a raporturilor comerciale cu Turcia, introducerea detaxe vamale abuzive şi înrăutăţirea condiţiilor de obţinere a vizei româneştipentru cetăţenii turci”;

–,,sancţionarea automată a tuturor companiilor sancţionate de SUA”;

–,,crearea unei Zone Libere a Gurilor Dunării cu statut autonom”.

Relațiacu Turcia este una dintre cele mai importante din punct de vedere economic –iar eliminarea ei de pe piața românească ar duce la un debușeu pentru altestate. Ce se poate observa este… metoda Putin, aplicată lui Erdogan. Maiprecis, charismaticul și puternicul lider turc este, de ceva timp, ținta uneicampanii de distrugere a imaginii în mass-media românești – exact cum s-aprocedat și cu Vladimir Putin. De la Putin s-a trecut la rusofobie, fapt care areușit într-o oarecare măsură. Desigur, în cazul Rusiei era mai ușor, mareaputere de la Est fiind supusă unor sancțiuni internaționale. În cazul Turciei,este ceva mai greu din acest punct de vedere, dar… aici apare ajutorulreligios.

Maiprecis, din informațiile mele, se va insista – culmea! – pe accentepseudo-naționaliste, subliniind pericolul prea marii prezențe musulmane la noiîn țară. O teză stupidă – atît din punct de vedere al raportului între numărulcredincioșilor ortodocși și islamici, cît și al relației istorice tolerantedintre națiunea română și cea turcă. Dar, așa cum s-a reușit inducerea ideii căRusia a fost un permanent pericol – și chiar un inamic! – pentru România, așase poate face și în cazul Tuciei. Cu o populație din ce în ce mai slab educată,nici o manipulare nu e imposibilă!

Arfi un pericol o deteriorare a relațiilor cu Turcia? Desigur, pentru că arînsemna o izolare a României la Marea Neagră – și despărțirea de un partenerloial. În schimb, cer… apropierea de Ucraina, poate cel mai periculos vecin înultimii ani! Distructivul Canal Bîstroe, pierderea Insulei Șerpilor și a uneipărți a platoului continental al Mării Negre, permiterea contrabandeifrontaliere la scară largă, atacul la identitatea națională a românilor și,peste toate, debandada generalizată – iată un cumul de pericole reale pentruRomânia, pe care scrie Ucraina. Și mai scrie ceva – Joe Biden și susținereaSUA!

GurileDunării și o întrebare sinceră: mai e România a noastră?

Înfine, ultima ,,dezvăluire” a lui Dan Diaconu. ,,Crearea unei Zone Libere aGurilor Dunării cu statut autonom”. Greu de comentat, în sensul că… nimic nu eimposibil din punct de vedere ,,strategic”! Nu ne vine să credem, dar înRomânia actuală există zone pe care NU avem control – și care pot provoca celemai mari probleme. Ați ghicit, sînt bazele americane! Și nu numai… Să neamintim că, recent, un senator american de care nici nu auzisem a declaratpublic că nu i se pare normal ca reactoarele (3 și 4) de la Cernavodă să fieconstruite de chinezi… pentru că ,,baza americană de la Kogălniceanu estefoarte aproape”!… În plus, intervenția la Cernavodă este blocată de FondulProprietatea, controlat de… americani! Tot cu prilejul întîlnirii de laWashington, Trump și Iohannis au discutat de montarea la Cernavodă a unor minireactoare americane, nu continuarea în sistemul de la reactoarele 1 și 2.Menționez două aspecte: firma CANDU, constructorul canadian al reactoarelor 1și 2, a fost cumpărat de… chinezi; mini reactoarele americane NU au fostsuficient utilizate (testate în regim normal), asta a spus-o revoltat chiarfostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu: ,,Nu voi susține însăniciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se aflăîncă în fază de testare/dezvoltare”.

Întrebare:mai e Cernavodă a noastră? Răspundeți dumneavoastră. Dar, per ansambluldezvăluirilor lui Dan Diaconu – o altă întrebare devine logică și necesară: maie România (a) noastră?

DRAGOȘDUMITRIU