Inamicul nr 1 al lui Vladimir Putin înscrie masiv: parlamentarii britanici sprijină ‘amendamentul Magnitsky’
Marea Britanie va fi capabilă să impună sancţiuni persoanelor care comit încălcări grave ale drepturilor omului în cadrul aşa-numitului „amendament Magnitsky”, susţinut marţi de parlamentarii britanici.
Modificarea noului proiect de lege privind sancţiunile şi spălarea banilor a trecut prin Parlament fără vot, deoarece a fost susţinut atât de conservatorii de guvernământ, cât şi de principalul partid de opoziţie – laburist.
În timpul dezbaterilor, parlamentarii au făcut referire la proiectul legislativ folosind numele de „amendamentul Magnitsky”, o referire la cazul lui Serghei Magnitsky, un avocat rus care a fost arestat în 2008, după ce a afirmat că oficialii Kremlinului s-au implicat în fraude fiscale pe scară largă.
Avocatul şi contabilul Serghei Magnitsky a fost închis, torturat, şi, în final, omorât în bătaie într-o închisoare din Rusia în 2009, după ce s-a plâns în nenumărate rânduri de maltratare.
Impact enorm asupra Rusiei şi Chinei
Legislaţia va permite îngheţarea a numeroase conturi din enormul sistem financiar britanic, care vehiculează active aparţinând oligarhilor ruşi.
Evoluţia este considerată o victorie majoră pentru William Browder, un fost investitor, cel care a generat propunerea legislativă şi un om considerat inamicul public numărul 1 al lui Vladimir Putin.
William Browder este fostul angajator al lui Serghei Magnitsky, şi cel mai mare investitor american în Rusia anilor 1990. Browder a fost expulzat din Moscova în Marea Britanie în 2005, după ce devenise evident că firma sa, Hermitage Capital, ajunsese pe radarul Kremlinului. A urmat acapararea ilegală a firmei lui Browder de către oligarhii ruşi, proces în care au fost comise o serie de ilegalităţi de către statul rus.
Unul dintre avocaţii lui Browder, Serghei Magnitsky, care urmărea cazul, a depus plângeri despre fraudarea, de către oligarhii ruşi a unei sume de 220 de milioane USD. Drept urmare Magnitsky a fost arestat şi torturat în închisoare, decedând în urma relelor tratamente în 2009.
Moartea lui Magnitsky l-a determinat pe William Browder să renunţe la cariera sa din lumea financiară şi să înceapă o campanie împotriva abuzurilor comise de Kremlin.
Browder a realizat că modul cel mai eficace de a combate comportamentul ilegal şi deseori criminal al oligarhilor este îngheţarea conturilor şi proprietăţilor acestora în Occident, acolo unde criminalii îşi cheltuie fondurile obţinute ilegal.
Eforturile sale au determinat administraţia americană (Obama) să adopte Legea Magnitsky, (care îngheaţă activele şi refuză vizele pentru cei responsabili) şi apoi adoptarea legii Global Magnitsky Act, sub care oficiali corupţi care comit abuzuri grosolane ale drepturilor omului ajung sub jurisdicţia americană, indiferent dacă au legătură cu dosarul Magnitsky sau nu.
Legislaţia, ca şi amendamentul sprijinit de britanici ieri, nu vizează în mod specific ruşii, ci orice persoană care comite abuzuri grosiere. Sub incidenţa ei cad extrem de multe persoane care au comis crime împotriva populaţiei în cazuri concrete în Rusia, dar mai ales din China, unde de 19 ani regimul comunist duce o campanie de exterminare în masă a practicanţilor Falun Gong – care a rezultat în zeci de milioane de victime – şi care s-a metamorfozat într-o urâtă industrie de jaf de organe, organizată de Partidul Comunist.
Evoluţia din Marea Britanie survine într-o perioadă de criză în relaţiile dintre Downing Street şi Kremlin, ca urmare a unui atac presupus cu substanţe toxice de luptă, comis asupra unui fost spion rus şi a fiicei sale. Londra acuză de Moscova de comiterea atacului, deşi Rusia neagă orice implicare.
„Această legislaţie va permite Regatului Unit să acţioneze împotriva celor responsabili pentru infracţiuni grave la nivel mondial. Marea Britanie se ridică pentru drepturile omului la nivel global „, a declarat Browder pe Twitter.
Primul ministru Theresa May a vorbit în 14 mai despre implementarea unui amendament gen „Magnitsky” într-una din alocuţiunile sale care au avut loc în urma atacului Skripal.
Comenteaza