Daca nu intelegem prea bine ceea ce citim mai jos haideti sa facem o paralela cu ce se intampla de 28 de ani cu Romania, acaparata treptat, doar ca nu prin afluirea de populatie ci prin jonglerii juridice si financiare, in urma carora noi am ramas fara cea mai mare parte a avutiei nationale, inclusiv aproape jumatate din teritoriu. In consecinta un sfert din romani au luat calea bejeniei. Nu cumva… Brrr!!!

––– Mesajul redirecţionat –––
De la: Ilarion
Data: duminică, 14 ianuarie 2018, 10:20 +02:00
Tema: Fw: Fwd: guvernatorii militari israelieni au dat instrucțiuni legale și militare cu privire la modul de a controla orașele palestiniene și satele şi să continue să transforme Cisiordania și Fâșia Gaza în închisori uriașe sub control și supraveghere militare…

Cum a făcut Israelul din Palestina cea mai mare închisoare din lume

Palestine Ocupatie

Războiul de șase zile din 1967 dintre Israel și armatele arabe a condus la ocupația din Cisiordania și Fâșia Gaza. Israelul a făcut să treacă acest război drept un război întîmplător. Dar noi înregistrări istorice și înregistrări arhivistice arată că Israelul a fost, dimpotrivă, bine pregătit.
În 1963, personalitățile armatei, autoritățile judiciare și civile israeliene au participat la Universitatea Ebraica de a studia un plan cuprinzător de gestionare a teritoriilor pe care Israelul le va stăpâni patru ani mai târziu și milionul și jumătate dintre palestinienii care au trăit acolo.
Aceasta cercetare a fost motivată de eșecul Israelului în tratamentul palestinienilor din Gaza, în timpul scurtei ocupației sale în timpul crizei Suez în 1956. În luna mai 1967, cu câteva săptămâni înainte de război, guvernatorii militari israelieni au dat instrucțiuni legale și militare cu privire la modul de a controla orașele palestiniene și satele şi să continue să transforme Cisiordania și Fâșia Gaza în închisori uriașe sub control și supraveghere militare. Așezările, punctele de control și pedeapsa colectivă au fost parte a acestui plan, așa cum este prezentat de istoricul israelian Ilan Pappe, în cea mai mare închisoare de pe Pământ: O istorie a teritoriilor ocupate, un studiu detaliat al ocupației israeliene. Publicat cu ocazia celei de a 50-a aniversări a războiului din 1967, cartea a fost nominalizată pentru Palestina Premiile Book 2017, un premiu care va fi acordat de către Orientul Mijlociu Monitor de la Londra la 24 noiembrie. Orientul Mijlociu Eye l-a întrebat pe Pappé despre cartea sa și despre ceea ce ea ne învață.
pappe
Middle East Eye: Cum se bazează această carte pe cartea dvs. anterioară, „Curățirea etnică a Palestinei”, care s-a axat pe războiul din 1948?
Ilan Pappé: Această carte este, în mod evident, continuarea cărții mele anterioare, Curățirea etnică, care a descris evenimentele din 1948. Văd întregul proiect sionist ca o structură, nu doar ca un eveniment unic. O structură de colonizare prin care o mişcare de colonişti colonizează o ţară. Atâta vreme cât colonizarea nu este absolută și populația indigenă rezistă printr-o mișcare de eliberare națională, fiecare perioadă pe care o studiez este doar o fază a aceleiași structuri.
Cea mai mare închisoare este o carte de istorie, dar această poveste nu s-a terminat, suntem încă la același capitol istoric. Mai mult decât atât, va exista probabil o a treia carte despre evenimentele secolului 21 și modul în care aceeași ideologie de epurare și deposedare etnică este pusă în aplicare în acest nou secol și pe aceia  care se opun -palestinienii.
nett
MEE: Vorbești despre purificarea etnică care a avut loc în iunie 1967. Ce s-a întâmplat cu palestinienii din Cisiordania și Fâșia Gaza? Cum a fost diferit de purificarea etnică a războiului din 1948?
IP: În 1948, planul a dus în mod clar la expulzarea cât mai multor palestinieni din Palestina. Coloniștii credeau că ar putea crea în Palestina un spațiu evreiesc complet liber de palestinieni. Ei aproape că și-au atins scopul, după cum știți. 80% dintre palestinienii care au trăit în statul Israel au devenit refugiați.
Așa cum am arătat în carte, au existat politicieni israelieni care au crezut că am putea repeta în 1967 ceea ce am făcut în 1948. Dar marea majoritate dintre ei știau că războiul de șase zile din 1967 a fost prea scurt. În plus, exista deja televiziunea, iar în 1948 existau deja refugiați.
Deci, cred că strategia aleasă nu a fost purificarea etnică ca în 1948. Ei au decis să procedeze așa cum aș numi o purificare etnică progresivă. În unele cazuri, au expulzat mulțimi de oameni ca în Ierihon, în vechiul oraș al Ierusalimului și în jurul Qalqilya. Dar, mai ales, au blocat palestinienii în propria lor țară sub cizma unui regim strict militar, în ideea că un asemenea loc ar fi la fel de eficace ca și expulzările. Din 1967 până în prezent, există o purificare etnică foarte lentă care se întinde pe o perioadă de 50 de ani, atât de lentă încât uneori nu poate afecta decât o singură persoană într-o singură zi. Dar dacă ne uităm la întreaga situație din 1967 până în prezent, vom vedea că există sute de mii de palestinieni care nu au voie să se întoarcă în Cisiordania sau Gaza.
MEE: Faceți diferența între două tehnici militare folosite de Israel: modelul deschis al închisorilor din Cisiordania și modelul maxim de închisoare de securitate în Fâșia Gaza. Cum definiți aceste două modele? Termenii pe carew îi utilizați sînt termenii oficiali militari?
IP: Eu folosesc acești termeni ca metafore pentru a explica cele două forme de colonizare pe care Israel le provoacă palestinienilor în teritoriile ocupate. Insist asupra folosirii acestor termeni, deoarece cred că soluția cu două state este de fapt modelul închisorii.
Israelul controlează direct sau indirect teritoriile ocupate și evită să meargă în orașe și sate palestiniene dens populate. S-au despărțit în Fâșia Gaza în 2005 și continuă să desființeze Cisiordania. Există o Cisiordanie evreiască și o Cisiordania Palestiniană care nu mai are coerență teritorială. În Gaza, israelienii sunt gardieni ai închisorii care îi privează pe palestinieni de orice contact cu lumea exterioară, dar care nu intervin în ceea ce fac în interiorul lor.
Cisiordania este un fel de închisoare în aer liber pentru infractorii minori care au dreptul să meargă afară la locul de muncă. Și chiar dacă în interiorul ei nu există abuzuri grave, este încă o închisoare. Președintele palestinian Mahmud Abbas, dacă vrea să se mute din zona B în zona C, trebuie să ceară israeliților să deschidă bariera. Și este un simbol pentru mine că președintele nu se poate mișca fără ca temnicerul israelian să-și deschidă cușca. Această stare de lucruri, desigur, provoacă reacții palestiniene. Palestinienii nu sunt pasivi și nu acceptă situația. Am avut prima Intifada și a doua Intifada, și poate vom vedea o a treia intifadă. Israeliții le vorbesc palestinienilor cu logica lor de gardieni: dacă  rezistați, vă vom elimina toate privilegiile, așa cum facem în închisoare. Nu vei putea lucra afară. Nu veți putea să vă mișcați liber și veți fi pedepsiți colectiv. Gardienii închisorii folosesc în mod obișnuit pedeapsa colectivă drept represalii.
MEE: Comunitatea internațională condamnă din vîrful buzelor construcția sau extinderea așezărilor israeliene în teritoriile ocupate. Ea nu  le consideră ca o parte esențială a structurii coloniale israeliene ca tine în carte. Cum a început așezările israeliene și este întemeierea lor rațională sau religioasă?
IP: După 1967, au existat două hărți de așezări sau colonizări. A existat o hartă strategică proiectată de stânga în Israel. Și tatăl acestui hărţi a fost regretatul Yigal Allon, strateg principal care a lucrat cu Moshe Dayan în 1967 pe un plan de control al Cisiordaniei și Fâșiei Gaza. Scopul lor a fost strategic, nu atât  ideologic, deși, în mintea lor, Cisiordania aparținea Israelului.
Ei nu au vrut ca evreii să se stabilească în zone arabe dens populate. Ei au spus că trebuie să ne stabilim acolo unde palestinienii nu sunt prea numeroși. De aceea au început cu Valea Iordanului, deoarece în Valea Iordanului existau sate mici, dar populația nu este la fel de densă ca în alte părți ale Palestinei. Dar au întâmpinat o problemă: în momentul în care și-au desenat harta strategică, s-a născut o nouă mișcare religioasă mesianică. Gush Emunim, mișcarea religioasă națională evreiască, nu a vrut să se inspire din harta lor strategică de a stabili așezări. Ei au vrut să urmeze harta Bibliei. Ei au crezut că în Biblie găsim exact locul vechilor orașe evreiești. Și, conform hărții biblice, evreii trebuiau să se stabilească în mijlocul Nablus, Hebron și Betleem, în mijlocul celor mai importante locuri ale vieții palestiniene. La început, guvernul israelian a încercat să controleze această mișcare biblică pentru a se putea localiza mai mult în mod strategic. Dar, conform jurnaliștilor israelieni, Shimon Peres, care a fost ministru al apărării la începutul anilor 1970, a decis să permită așezări biblice. Palestinienii din Cisiordania trebuiau să se supună stabilirii a două tipuri de colonii, strategice și biblice.
Comunitatea internațională recunoaște că, în conformitate cu dreptul internațional, indiferent dacă este o colonie strategică sau biblică, toate sunt ilegale. Din păcate, comunitatea internațională din 1967 a acceptat argumentul israelian că „așezările sunt ilegale, dar temporare, odată ce pacea este asigurată, ne vom asigura că totul este legal, dar atâta timp cât pacea nu este acolo, noi avem nevoie de așezări pentru că suntem încă în război cu palestinienii. ”
MEE: Spui că „ocupația” nu este termenul potrivit pentru a descrie realitatea în Israel, în Cisiordania și în Fâșia Gaza. Și în Palestina, un interviu cu Noam Chomsky, critici termenul „proces de pace”. De ce nu sunt acești termeni cei corecți?
IP: Cred că alegerea cuvintelor este foarte importantă. Modul în care definiți o situație vă poate afecta abilitatea de a o schimba. Cuvintele rele au fost legate de situația din Cisiordania în Fâșia Gaza și în interiorul Israelului. Ocupația cuvântului presupune în mod normal o situație temporară. Soluția ocupației este sfârșitul ocupației, armata invadatoare se întoarce în țara sa, dar nu este situația din Cisiordania, nici în Israel, nici în Fâșia Gaza. Termenul care o descrie cel mai bine este, după părerea mea, cel al colonizării, chiar dacă acest termen pare anacronic în secolul al XXI-lea. Da, Israel colonizează Palestina. A început să o colonizeze la sfârșitul secolului al XIX-lea și să o colonizeze astăzi. Este un regim colonial care stabilește așezări și controlează toate Palestina în moduri diferite. În Fâșia Gaza, el controlează din afară. În Cisiordania, controlul este diferit în zonele A, B și C. Politica este încă diferită pentru palestinienii care trăiesc în taberele de refugiați cărora Israelul nu le permite să se întoarcă acasă. A nu permite oamenilor evacuați să se întoarcă pe terenurile lor este un alt mod de perpetuare a colonizării. Totul este conectat, totul face parte din aceeași ideologie. Deci, cred că cuvintele „proces de pace” și „ocupație” dau, împreună, impresia falsă că singurul lucru de făcut pentru a avea pace între Israel și Palestina viitoare este de a face să se retragă armata israeliană din Cisiordania și din Fâșia Gaza. Dar armata israeliană nu se află în Fâșia Gaza sau în zona A. De asemenea, are o prezență foarte mică în zona B, unde nu este necesară. Nu există pace în aceste locuri. Situația este și mai rea decât înainte de acordurile de la Oslo din 1993.
Așa-numitul proces de pace a permis Israelului să-și continue colonizarea, dar de această dată cu sprijin internațional. Prin urmare, sugerez să vorbim despre decolonizare, nu despre pace. Sugerez să discutăm o schimbare în legislația care guvernează viața israelienilor și palestinienilor. Cred că trebuie să vorbim despre un stat apartheid. Trebuie să vorbim despre curățirea etnică. Trebuie să găsim ce să înlocuim apartheidul. Avem un model bun cu Africa de Sud. Singura modalitate de a înlocui apartheidul este un sistem democratic. O persoană, o voce sau, cel puțin, un stat bi-național. Cred că acesta este vocabularul care trebuie folosit, pentru că dacă vom continua să folosim cuvintele vechi, vom continua să ne pierdem timpul și forțele, fără a schimba realitatea pe teren.
MEE: Ce se va întâmpla cu conducerea militară israeliană asupra palestinienilor? Va exista o mișcare de neascultare civilă ca cea a Ierusalimului din iulie anul trecut?
IP: Cred că va exista neascultare civilă nu numai în Ierusalim, ci și în toată Palestina, și aceasta include și palestinienii care trăiesc în Israel. Societatea însăși nu va accepta această situație pentru totdeauna. Nu știu ce formă va lua neascultarea. Nu știm ce se poate întâmpla atunci când autoritățile nu au o strategie clară și indivizii decid să-și poarte propriul război de eliberare.
Ceea ce a fost cu adevărat impresionant în Ierusalim este că nimeni nu a crezut că rezistența populară ar reuși să forţeze israelienii să anuleze măsurile de securitate pe care le-au pus în aplicare în Haram Al-Sharif. Cred că acest lucru poate fi un model pentru rezistența viitoare. O rezistență populară punctuală, nu peste tot, dar ori de câte ori aveți nevoie de ea.
Rezistența populară nu se oprește niciodată în Palestina, chiar dacă mass-media nu vorbește despre ea. Locuitorii demonstrează împotriva zidul apartheidului, protestând împotriva exproprierii pământului, duc greve a foamei pentru că sunt prizonieri politici. Micul popor se luptă cu obstinație.

Daca nu intelegem prea bine ceea ce citim mai jos haideti sa facem o paralela cu ce se intampla de 28 de ani cu Romania, acaparata treptat, doar ca nu prin afluirea de populatie ci prin jonglerii juridice si financiare, in urma carora noi am ramas fara cea mai mare parte a avutiei nationale, inclusiv aproape jumatate din teritoriu. In consecinta un sfert din romani au luat calea bejeniei. Nu cumva… Brrr!!!

––– Mesajul redirecţionat –––
De la: Ilarion
Data: duminică, 14 ianuarie 2018, 10:20 +02:00
Tema: Fw: Fwd: guvernatorii militari israelieni au dat instrucțiuni legale și militare cu privire la modul de a controla orașele palestiniene și satele şi să continue să transforme Cisiordania și Fâșia Gaza în închisori uriașe sub control și supraveghere militare…

Cum a făcut Israelul din Palestina cea mai mare închisoare din lume

Palestine Ocupatie

Războiul de șase zile din 1967 dintre Israel și armatele arabe a condus la ocupația din Cisiordania și Fâșia Gaza. Israelul a făcut să treacă acest război drept un război întîmplător. Dar noi înregistrări istorice și înregistrări arhivistice arată că Israelul a fost, dimpotrivă, bine pregătit.
În 1963, personalitățile armatei, autoritățile judiciare și civile israeliene au participat la Universitatea Ebraica de a studia un plan cuprinzător de gestionare a teritoriilor pe care Israelul le va stăpâni patru ani mai târziu și milionul și jumătate dintre palestinienii care au trăit acolo.
Aceasta cercetare a fost motivată de eșecul Israelului în tratamentul palestinienilor din Gaza, în timpul scurtei ocupației sale în timpul crizei Suez în 1956. În luna mai 1967, cu câteva săptămâni înainte de război, guvernatorii militari israelieni au dat instrucțiuni legale și militare cu privire la modul de a controla orașele palestiniene și satele şi să continue să transforme Cisiordania și Fâșia Gaza în închisori uriașe sub control și supraveghere militare. Așezările, punctele de control și pedeapsa colectivă au fost parte a acestui plan, așa cum este prezentat de istoricul israelian Ilan Pappe, în cea mai mare închisoare de pe Pământ: O istorie a teritoriilor ocupate, un studiu detaliat al ocupației israeliene. Publicat cu ocazia celei de a 50-a aniversări a războiului din 1967, cartea a fost nominalizată pentru Palestina Premiile Book 2017, un premiu care va fi acordat de către Orientul Mijlociu Monitor de la Londra la 24 noiembrie. Orientul Mijlociu Eye l-a întrebat pe Pappé despre cartea sa și despre ceea ce ea ne învață.
pappe
Middle East Eye: Cum se bazează această carte pe cartea dvs. anterioară, „Curățirea etnică a Palestinei”, care s-a axat pe războiul din 1948?
Ilan Pappé: Această carte este, în mod evident, continuarea cărții mele anterioare, Curățirea etnică, care a descris evenimentele din 1948. Văd întregul proiect sionist ca o structură, nu doar ca un eveniment unic. O structură de colonizare prin care o mişcare de colonişti colonizează o ţară. Atâta vreme cât colonizarea nu este absolută și populația indigenă rezistă printr-o mișcare de eliberare națională, fiecare perioadă pe care o studiez este doar o fază a aceleiași structuri.
Cea mai mare închisoare este o carte de istorie, dar această poveste nu s-a terminat, suntem încă la același capitol istoric. Mai mult decât atât, va exista probabil o a treia carte despre evenimentele secolului 21 și modul în care aceeași ideologie de epurare și deposedare etnică este pusă în aplicare în acest nou secol și pe aceia  care se opun -palestinienii.
nett
MEE: Vorbești despre purificarea etnică care a avut loc în iunie 1967. Ce s-a întâmplat cu palestinienii din Cisiordania și Fâșia Gaza? Cum a fost diferit de purificarea etnică a războiului din 1948?
IP: În 1948, planul a dus în mod clar la expulzarea cât mai multor palestinieni din Palestina. Coloniștii credeau că ar putea crea în Palestina un spațiu evreiesc complet liber de palestinieni. Ei aproape că și-au atins scopul, după cum știți. 80% dintre palestinienii care au trăit în statul Israel au devenit refugiați.
Așa cum am arătat în carte, au existat politicieni israelieni care au crezut că am putea repeta în 1967 ceea ce am făcut în 1948. Dar marea majoritate dintre ei știau că războiul de șase zile din 1967 a fost prea scurt. În plus, exista deja televiziunea, iar în 1948 existau deja refugiați.
Deci, cred că strategia aleasă nu a fost purificarea etnică ca în 1948. Ei au decis să procedeze așa cum aș numi o purificare etnică progresivă. În unele cazuri, au expulzat mulțimi de oameni ca în Ierihon, în vechiul oraș al Ierusalimului și în jurul Qalqilya. Dar, mai ales, au blocat palestinienii în propria lor țară sub cizma unui regim strict militar, în ideea că un asemenea loc ar fi la fel de eficace ca și expulzările. Din 1967 până în prezent, există o purificare etnică foarte lentă care se întinde pe o perioadă de 50 de ani, atât de lentă încât uneori nu poate afecta decât o singură persoană într-o singură zi. Dar dacă ne uităm la întreaga situație din 1967 până în prezent, vom vedea că există sute de mii de palestinieni care nu au voie să se întoarcă în Cisiordania sau Gaza.
MEE: Faceți diferența între două tehnici militare folosite de Israel: modelul deschis al închisorilor din Cisiordania și modelul maxim de închisoare de securitate în Fâșia Gaza. Cum definiți aceste două modele? Termenii pe carew îi utilizați sînt termenii oficiali militari?
IP: Eu folosesc acești termeni ca metafore pentru a explica cele două forme de colonizare pe care Israel le provoacă palestinienilor în teritoriile ocupate. Insist asupra folosirii acestor termeni, deoarece cred că soluția cu două state este de fapt modelul închisorii.
Israelul controlează direct sau indirect teritoriile ocupate și evită să meargă în orașe și sate palestiniene dens populate. S-au despărțit în Fâșia Gaza în 2005 și continuă să desființeze Cisiordania. Există o Cisiordanie evreiască și o Cisiordania Palestiniană care nu mai are coerență teritorială. În Gaza, israelienii sunt gardieni ai închisorii care îi privează pe palestinieni de orice contact cu lumea exterioară, dar care nu intervin în ceea ce fac în interiorul lor.
Cisiordania este un fel de închisoare în aer liber pentru infractorii minori care au dreptul să meargă afară la locul de muncă. Și chiar dacă în interiorul ei nu există abuzuri grave, este încă o închisoare. Președintele palestinian Mahmud Abbas, dacă vrea să se mute din zona B în zona C, trebuie să ceară israeliților să deschidă bariera. Și este un simbol pentru mine că președintele nu se poate mișca fără ca temnicerul israelian să-și deschidă cușca. Această stare de lucruri, desigur, provoacă reacții palestiniene. Palestinienii nu sunt pasivi și nu acceptă situația. Am avut prima Intifada și a doua Intifada, și poate vom vedea o a treia intifadă. Israeliții le vorbesc palestinienilor cu logica lor de gardieni: dacă  rezistați, vă vom elimina toate privilegiile, așa cum facem în închisoare. Nu vei putea lucra afară. Nu veți putea să vă mișcați liber și veți fi pedepsiți colectiv. Gardienii închisorii folosesc în mod obișnuit pedeapsa colectivă drept represalii.
MEE: Comunitatea internațională condamnă din vîrful buzelor construcția sau extinderea așezărilor israeliene în teritoriile ocupate. Ea nu  le consideră ca o parte esențială a structurii coloniale israeliene ca tine în carte. Cum a început așezările israeliene și este întemeierea lor rațională sau religioasă?
IP: După 1967, au existat două hărți de așezări sau colonizări. A existat o hartă strategică proiectată de stânga în Israel. Și tatăl acestui hărţi a fost regretatul Yigal Allon, strateg principal care a lucrat cu Moshe Dayan în 1967 pe un plan de control al Cisiordaniei și Fâșiei Gaza. Scopul lor a fost strategic, nu atât  ideologic, deși, în mintea lor, Cisiordania aparținea Israelului.
Ei nu au vrut ca evreii să se stabilească în zone arabe dens populate. Ei au spus că trebuie să ne stabilim acolo unde palestinienii nu sunt prea numeroși. De aceea au început cu Valea Iordanului, deoarece în Valea Iordanului existau sate mici, dar populația nu este la fel de densă ca în alte părți ale Palestinei. Dar au întâmpinat o problemă: în momentul în care și-au desenat harta strategică, s-a născut o nouă mișcare religioasă mesianică. Gush Emunim, mișcarea religioasă națională evreiască, nu a vrut să se inspire din harta lor strategică de a stabili așezări. Ei au vrut să urmeze harta Bibliei. Ei au crezut că în Biblie găsim exact locul vechilor orașe evreiești. Și, conform hărții biblice, evreii trebuiau să se stabilească în mijlocul Nablus, Hebron și Betleem, în mijlocul celor mai importante locuri ale vieții palestiniene. La început, guvernul israelian a încercat să controleze această mișcare biblică pentru a se putea localiza mai mult în mod strategic. Dar, conform jurnaliștilor israelieni, Shimon Peres, care a fost ministru al apărării la începutul anilor 1970, a decis să permită așezări biblice. Palestinienii din Cisiordania trebuiau să se supună stabilirii a două tipuri de colonii, strategice și biblice.
Comunitatea internațională recunoaște că, în conformitate cu dreptul internațional, indiferent dacă este o colonie strategică sau biblică, toate sunt ilegale. Din păcate, comunitatea internațională din 1967 a acceptat argumentul israelian că „așezările sunt ilegale, dar temporare, odată ce pacea este asigurată, ne vom asigura că totul este legal, dar atâta timp cât pacea nu este acolo, noi avem nevoie de așezări pentru că suntem încă în război cu palestinienii. ”
MEE: Spui că „ocupația” nu este termenul potrivit pentru a descrie realitatea în Israel, în Cisiordania și în Fâșia Gaza. Și în Palestina, un interviu cu Noam Chomsky, critici termenul „proces de pace”. De ce nu sunt acești termeni cei corecți?
IP: Cred că alegerea cuvintelor este foarte importantă. Modul în care definiți o situație vă poate afecta abilitatea de a o schimba. Cuvintele rele au fost legate de situația din Cisiordania în Fâșia Gaza și în interiorul Israelului. Ocupația cuvântului presupune în mod normal o situație temporară. Soluția ocupației este sfârșitul ocupației, armata invadatoare se întoarce în țara sa, dar nu este situația din Cisiordania, nici în Israel, nici în Fâșia Gaza. Termenul care o descrie cel mai bine este, după părerea mea, cel al colonizării, chiar dacă acest termen pare anacronic în secolul al XXI-lea. Da, Israel colonizează Palestina. A început să o colonizeze la sfârșitul secolului al XIX-lea și să o colonizeze astăzi. Este un regim colonial care stabilește așezări și controlează toate Palestina în moduri diferite. În Fâșia Gaza, el controlează din afară. În Cisiordania, controlul este diferit în zonele A, B și C. Politica este încă diferită pentru palestinienii care trăiesc în taberele de refugiați cărora Israelul nu le permite să se întoarcă acasă. A nu permite oamenilor evacuați să se întoarcă pe terenurile lor este un alt mod de perpetuare a colonizării. Totul este conectat, totul face parte din aceeași ideologie. Deci, cred că cuvintele „proces de pace” și „ocupație” dau, împreună, impresia falsă că singurul lucru de făcut pentru a avea pace între Israel și Palestina viitoare este de a face să se retragă armata israeliană din Cisiordania și din Fâșia Gaza. Dar armata israeliană nu se află în Fâșia Gaza sau în zona A. De asemenea, are o prezență foarte mică în zona B, unde nu este necesară. Nu există pace în aceste locuri. Situația este și mai rea decât înainte de acordurile de la Oslo din 1993.
Așa-numitul proces de pace a permis Israelului să-și continue colonizarea, dar de această dată cu sprijin internațional. Prin urmare, sugerez să vorbim despre decolonizare, nu despre pace. Sugerez să discutăm o schimbare în legislația care guvernează viața israelienilor și palestinienilor. Cred că trebuie să vorbim despre un stat apartheid. Trebuie să vorbim despre curățirea etnică. Trebuie să găsim ce să înlocuim apartheidul. Avem un model bun cu Africa de Sud. Singura modalitate de a înlocui apartheidul este un sistem democratic. O persoană, o voce sau, cel puțin, un stat bi-național. Cred că acesta este vocabularul care trebuie folosit, pentru că dacă vom continua să folosim cuvintele vechi, vom continua să ne pierdem timpul și forțele, fără a schimba realitatea pe teren.
MEE: Ce se va întâmpla cu conducerea militară israeliană asupra palestinienilor? Va exista o mișcare de neascultare civilă ca cea a Ierusalimului din iulie anul trecut?
IP: Cred că va exista neascultare civilă nu numai în Ierusalim, ci și în toată Palestina, și aceasta include și palestinienii care trăiesc în Israel. Societatea însăși nu va accepta această situație pentru totdeauna. Nu știu ce formă va lua neascultarea. Nu știm ce se poate întâmpla atunci când autoritățile nu au o strategie clară și indivizii decid să-și poarte propriul război de eliberare.
Ceea ce a fost cu adevărat impresionant în Ierusalim este că nimeni nu a crezut că rezistența populară ar reuși să forţeze israelienii să anuleze măsurile de securitate pe care le-au pus în aplicare în Haram Al-Sharif. Cred că acest lucru poate fi un model pentru rezistența viitoare. O rezistență populară punctuală, nu peste tot, dar ori de câte ori aveți nevoie de ea.
Rezistența populară nu se oprește niciodată în Palestina, chiar dacă mass-media nu vorbește despre ea. Locuitorii demonstrează împotriva zidul apartheidului, protestând împotriva exproprierii pământului, duc greve a foamei pentru că sunt prizonieri politici. Micul popor se luptă cu obstinație.