CD
1.630 aprobate
denitsoc@gmail.com
98.96.216.19
NU EXISTĂ ASIGURĂRI PENTRU TAIWAN SUB TRUMP
De Denny Roy 24/12/2024 – https://asiatimes.com/2024/12/no-assurances-for-taiwan-under-trump-2-0

Acest articol cu valoare informatională zero este tradus integral de Cutia Pandorei fără nici o notă critică, explicativă sau măcar ironică.
Analizand articolul pornesti ca in orice analiză serioasă de la premizele tezei pusă in discutie de autor. La capitolul premize găsesti tot felul de speculatii ieftine sau fraze tipic propagandistice care starnesc ilaritatea, dar nu reusesc totusi să irite sau incite redactorii de la Cutia Pandorei, acestia au preferat să lase textul neatins, de parcă ar fi avut vre-o valoare informatională sau măcar de divertisment.
Aveti aici, mai jos titlul si sursa articolului in discutie:
CD

PREȘEDINTELE TRUMP AR PUTEA REZOLVA PROBLEMELE CU CHINA ÎN CÂTEVA ORE: SĂ VÂNDĂ BEIJINGULUI INSULA TAIWAN!
https://cutiapandorei.org/a/presedintele-trump-ar-putea-rezolva-problemele-cu-china-in-cateva-ore-sa-vanda-beijingului-insula-taiwan-676cfb4a80ad3
Publicat de CutiaPandorei la 26 Decembrie 2024 la 08:44
Autor: Denny Roy, cercetător Honolulu

Autorul Denny Roy, o mixtură etnică foarte colorată din Hawai vine cu speculatii foarte diverse si insolente privitor la situatia Taiwanului, pozitionandu-se ca un impartial, ca tot hawaianul ce merge la sambătă sinagogă.
SUA sunt privite ca fiind incă hegemonul care isi permite orice ii convinge intereselor sale, iar China un vassal care răspunde mecanic si previzibil la stimulii americani.

Ne spune autorul: “Taiwanul autonom are o mulțime de motive să se teamă că Trump îl va vinde Beijingului, în ciuda tuturor șoimilor din China în mijlocul lui. Taiwanul este în nebunie. Următoarea administrație americană ar putea să nu aibă în suflet interesul său. Numirea de către viitoarea administrație Trump 2.0 a șoimilor, precum Marco Rubio, Mike Waltz și Elbridge Colby pentru funcții de conducere superioară ar fi aparent de bun augur pentru Taiwan.”

Unele observatii sunt realiste si deja dovedite. “Din păcate, realitatea este mai complicată. Taiwanul se așteaptă deja la vreme nefavorabilă de la Washington pe două fronturi. Primul este cererea ca Taiwanul să-și majoreze cheltuielile pentru apărare de la nivelul actual de 2,5% din PIB. Trump a spus că cifra ar trebui să fie de 10%.
Cel de-al doilea tsunami anticipat este un război comercial reînviat între SUA și China, care ar dăuna indirect Taiwanului, printre alți prieteni americani, prin scăderea câștigurilor Chinei de pe piața americană, reducând astfel capacitatea Chinei de a achiziționa exporturile altor țări din Asia-Pacific.”

Ca să nu aveti surprize vă atentionez că intreaga speculatie a lui Denny Roy se bazează pe asumpția că SUA mai au incă toate cărtile in mană, puterea militară si influenta hegemonică in Asia de Sud Est, ceea ce nu se mai verifică.
Si as vrea să va ofer si eu la randul meu un punct de vedere, chiar dacă nu opus, dar diferit de cel al lui Denny.

Se vorbeste mult in media occidentală, cu intemeiată ingrijorare, de dezvoltarea in linie logaritmica a tehnologiei de varf a Chinei ceea ce atrage imediat si dezvoltarea tehnologiei militare.
Fără a da citire unor declaratii din ambele parti putem singuri să vedem că toată această dezvoltare ingrijorătoare poate duce si la o nouă strategie a Chinei in privintta Taiwanului, dar rămanand in stil chinezesc.

Chiar si autorul a trebuit să recunoscă că: “China a reacționat nu dând înapoi, ci îmbunătățind dimensiunea și calitatea exercițiilor sale militare din apropierea Taiwanului. Comandantul american indo-pacific, amiralul Samuel Paparo a observat că în 2024 „a văzut cele mai multe repetiții și cele mai multe exerciții comune din Republica Populară Chineză pe care le-am văzut vreodată”.

China, prin manevrele sale militare in jurul Taiwanului, arată Taiwanului si SUA că Problema Taiwanului nu mai intră in vechile matrite ale gandirii militare aplicate din 1950 incoace, de cand Taiwanul a rămas sub protectia scump platită a SUA.
Taiwanul poate constitui, dacă vrem să acceptăm si o altă fatetă a realitătii din Asia de Sud Est, o adevărată capcană strategică pentru armata americană dacă va interveni cu forte si materiale pe insula capcană.
De aici si teama lui Trump[de fapt a Pentagonului care ii suflă la ureche], “Trump își exprimă adesea ezitarea cu privire la apărarea Taiwanului, deoarece este prea mic, prea aproape de China și neimportant în raport cu SUA.”

Pe de altă parte Taiwanul nu mai este unicul producator de cipuri si in curand China va umbri Taiwanul cu capacitatile sa in materia cipurilor, iar SUA vor si ele să nu mai depindă de Taiwan si să producă la ei acasă.

In altă ordine de idei autorul vine cu lozinci expirate din colectia nemuritoare a democratiei talmudice.
“Taiwan a devenit o democrație liberală chineză prosperă, exemplificând tipul de transformare pe care Washington o promovează la nivel mondial. Acest proiect provine din imaginea de sine a Americii, dar reflectă și o credință larg răspândită că democratizarea promovează pacea, deoarece guvernele democratice tind să nu se lupte între ele. Un Taiwan autonom ajută, de asemenea, la ancorarea ordinii politice liberale sponsorizate de SUA în Asia. Ca atare, acceptarea unei preluări ostile a Taiwanului ar slăbi, poate fatal, poziția de conducere strategică a Americii în regiunea Asia-Pacific.”
Deci pană la urmă nu atat idea democratiei trumfătoare si pacifiste este determinantă ci pozitia de hegemon a SUA in regiune.

Autorul isi revine totusi din reveria democratiei si incepe să vadă realitatea.
“Cu toate acestea, gândirea lui Trump despre Taiwan nu se bazează aparent pe viziuni ideologice sau strategice care fac ca autonomia Taiwanului să fie valoroasă pentru Statele Unite. În schimb, Trump își subliniază resentimentele față de Taiwan pentru că ar fi furat producția de semiconductori din Statele Unite și pentru că nu a plătit pentru protecția militară a SUA, chiar dacă Legea relațiilor SUA-Taiwan nu obligă SUA să apere Taiwanul militar, iar Taiwanul plătește pentru armele și proviziile SUA. De patru ori, Biden a declarat public că va trimite forțe americane să apere Taiwanul în cazul unui atac din RPC. În schimb, Trump își exprimă adesea ezitarea cu privire la apărarea Taiwanului, deoarece este prea mic, prea aproape de China și neimportant în raport cu SUA. Pe de altă parte, Trump își exprimă respectul și prietenia față de liderul chinez Xi Jinping și chiar a recunoscut că a luat aminte la sfaturile lui Xi.”

Si mai constată autorul că “Trump a demonstrat, de asemenea, că este dispus să compromită obiectivele strategice în urmărirea unui acord comercial bilateral cu Beijingul. Trump a decis să renunțe la sancțiunile americane împotriva gigantului chinez de telecomunicații ZTE ca o favoare pentru Xi în 2018. De asemenea, el i-a spus lui Xi că sprijină tratamentul dur al Chinei față de uiguri. În plus, șoimii anti-China și pro-Taiwan din administrația Trump 2.0 ar putea să nu reziste mult. În timpul primului mandat al lui Trump, rata de rotație în rândul înalților funcționari a fost extraordinar de mare.”

Pe de altă parte Denny remarcă că: “Musk s-a autointitulat „un fel de pro-China”. El adoptă poziția guvernului RPC conform căreia Taiwan face parte din China, echivalând relația Taiwanului cu RPC cu relația guvernului federal al SUA cu statul american Hawaii.. În sfaturile lor pentru Trump, se poate aștepta ca Ramaswamy și Musk să acorde prioritate evitării unui război american cu China, mai degrabă decât păstrarea democrației Taiwanului.”

Autorul articolului avansează si o altă ipoteză, evident ce vine din actiunea variată si derutantă a SUA de parcă China este mesmerizată si gata să reactioneze mereu previzibil la asemenea manevre ipotetice.
“Există, de asemenea, o posibilitate non-trivială ca Trump și Xi să ajungă la un mega-acord pentru a reseta relațiile SUA-China. Beijingul ar promite că va remedia surplusul comercial uriaș al Chinei cu SUA – problema legată de China despre care Trump a vorbit cel mai mult – prin cumpărarea de produse americane suplimentare în valoare de zeci de miliarde de dolari.”.

Denny o aruncă ca pe o eventuală ipoteză că “China l-ar asigura pe Trump că SUA ar putea continua să facă comerț liber într-o Asia de Est dominată de China.”
Dar de fapt nu este o ipoteză ci o realitate deja petrecută, SUA nu au fost eliminate in nici un fel de la comertul din regiune si mai mult, chiar si la Summitul de la Kazan al BRICS, Putin a precizat că nu se lupăt impotriva dolarului, care este invitat să participe la activitatea tranzactională a membrilor si partenerilor BRICS unde fiecare natiune vine cu moneda ei natională.

Ceea ce China a lucrat cu răbdarea traditională ca lumea să inteleagă a găsit audientă la Pentagon si deci este posibil ca “Trump ar abandona conducerea strategică a SUA în Asia. El este deja înclinat să creadă că costurile conducerii americane globale depășesc beneficiile realizate de americanii obișnuiți. Ca parte a acestei retrageri, Washingtonul ar renunța la alianțele și bazele sale militare de pe marginea de vest a Pacificului și va înceta vânzările de arme către Taiwan.

Exercitiile militare ale Chinei in jurul Taiwanului au reusit totusi să arate cat ar costa o interventie amaricană in zonă.
China a stiut să aplice una din strategiile recomandate de Sun Tzu in Arta Razboiului, să convingi inamicul că nu are nici o sansă inainte de a mai da lupta.

Denny fără vre-o urmă de ironie si cu o figură serioasă, ne i-a drept altii si incearcă să ne convingă: “Desigur, mulți membri ai Congresului SUA ar obiecta. Dar, așa cum a arătat clar fenomenul Trump, nu ar trebui să subestimăm gradul în care politicienii Partidului Republican își vor sacrifica principiile și chiar convingerile de bază pentru a rămâne pe partea bună a lui Trump.”

Este pur si simplu o jignire a inteligentei cititorului să vorbesti serios de sacrificarea principiilor si convingerilor republicanilor, sau a oricăror politicieni, nu numai din SUA.

Ne mai asigură autorul ca “Deși America nu a fost niciodată mai dură cu China, acest lucru se întâmplă în mijlocul unui anti-internaționalism care face parte din pachetul „Make America Great Again” al lui Trump. În consecință, teama perenă a Taiwanului de a fi vândut de America este mai relevantă ca niciodată.
Coreenii își văd în mod tradițional țara ca pe un „crevete printre balene”. Din ce în ce mai mult, acea metaforă se aplică cel puțin la fel de bine și pentru Taiwan, cu potențialul SUA de a deveni ca una dintre balene.”

Dacă coreenii văd numai balene in jurul lor este problema lor, dar SUA nu poate fi o balenă ci doar un negutător de creveti, căci puterea militară nu-i mai permite să inghită nici măcar creveti, desi se aruncă in tirade la Groenlanda si la Canalul Panama.
“Make America Great Again” – “Să facem America mareată din nou” a devenit de fapt “Să facem America hegemon din nou” si lumea nu mai vrea să pună umărul la asa ceva sub lozinca mincinoasă a democratiei talmudice.

Atlanta 08/01/2025