Vesti bune: Comisia Europeana a autorizat pentru consum prima insectă ca aliment nou: viermele galben uscat.

Comisia Europeană a autorizat, vineri, introducerea pe piață a unei a doua insecte, Locusta migratoria (lăcusta călătoare), ca … aliment nou.Pe bune! Prima insectă ca aliment, viermele galben uscat, a fost autorizată în iunie anul acesta….dar nu se vinde! Locusta migratoria (lăcusta călătoare) va fi disponibilă ca aliment sub formă congelată, uscată și de pudră și este destinată comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare. Această autorizație vine în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de EFSA, care a concluzionat că lăcusta migratoare este … sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă.

Potrivit CE, produsele care vor conține acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice … Această autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre în care a fost depusă cererea. În luna iunie a acestui an a fost autorizată prima insectă ca aliment nou: viermele galben uscat.

În diverse studii, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei „De la fermă la consumator” ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.