Ce se întâmplă cu patrimoniul PCR ?
No issue detected
surena2 hours ago
.
Fondurile de pensii suplimentare ale RS Romania sau de ce nu avem azi bani de pensii
Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R., din ziua de 10 septembrie 1984
Au participat tovarăşii: Nicolae Ceauşescu, Iosif Banc, Emil Bobu, Elena Ceauşescu, Lina Ciobanu, Ion Coman, Nicolae Constantin, Constantin Dăscălescu, Ion Dincă, Alexandrina Găinuşe, Manea Mănescu, Paul Niculescu, Gheorghe Oprea, Gheorghe Pană, Ion Păţan, Dumitru Popescu, Gheorghe Rădulescu, Ilie Verdeţ, Ştefan Andrei, Ştefan Bîrlea, Marin Enache, Petru Enache, Mihai Gere, Suzana Gâdea, Ana Mureşan, Elena Nae, Ion Radu, Ion Stoian, Ioan Totu, Ioan Ursu, Richard Winter.
Au fost invitaţi tovarăşii: Silviu Curticeanu, Constantin Radu, Gheorghe Stoica, Maxim Berghianu, Petre Gigea, Constantin Mitea, Dumitru Alecu.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut ordinea de zi. Mai aveţi ceva de propus? (Nu).
PUNCTUL 1
Raport privind aplicarea măsurilor referitoare la majorarea retribuţiilor
Aţi văzut Raportul, dacă aveţi ceva de spus?
Tov. Elena Ceauşescu: De acord.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Care este situaţia pensiilor? De fapt, am spus să lăsăm la o parte, să facă un material.
Tov. Maxim Berghianu: Conform programului aprobat, care s-a aplicat, pensia medie este de 1278 lei, iar pensia medie cu vechime integrală este de 1750 lei. Deci, asta înseamnă că asigurăm creşterea corespunzătoare a pensiilor.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Deci pensia medie [este de] 1750 [lei]?
Tov. Maxim Berghianu: Cu vechime integrală.
Tov. Nicolae Ceauşescu: În viitor, să nu mai dăm fără vechime integrală!
Tov. Elena Ceauşescu: Restul sunt pensii de boală, de invaliditate.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Pensia de boală este altceva!
Tov. Maxim Berghianu: Acum este pensia medie cu vechime integrală, 1750 lei.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Bine.
Tov. Maxim Berghianu: Din calculele făcute, datorită faptului că indicii de preţuri rămân la 123, ca atare se menţin preţurile în urma măsurilor luate, pensiile vor creşte cu circa 6 la sută, vorbesc de pensia reală, în loc de 5 la sută cât a fost stabilit.
Pe baza indicaţiilor date de tovarăşul secretar general, se lucrează la un material – care îl ştiţi – în legătură cu pensia suplimentară; au fost foarte mulţumiţi unii pensionari datorită faptului că au primit un spor mai mare din cauza suplimentării pensiei. Aşa cum am spus, se lucrează acum la această problemă, în sensul ca pensia suplimentară de 2 la sută – majoritatea sunt cu 2 la sută, numai vreo 3500 dau 4 la sută, deci un număr neînsemnat – să fie de 3 la sută. Se apreciază că, dacă pensia suplimentară ar fi de 3 la sută, am obţine nişte încasări mai bune şi am putea treptat, conform indicaţiilor tovarăşului secretar general, să nu le mai majorăm din fondul de stat, mă refer la pensia medie, ci pe seama fondurilor de pensii suplimentare.
Fondurile încasate în perioada aceasta au fost de circa 45 miliarde, s-au plătit 15 miliarde, rămânând circa un sold de 31 miliarde. Dacă majorăm la 3 la sută pensia suplimentară, contribuţia crescând, vor fi nişte suplimentări mai mari la cei care se pensionează, deci ar rezulta un fond de circa 2,6 miliarde lei la nivelul unui an, din care s-ar plăti circa 72 milioane.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Sigur, trebuie văzut în final.
Tov. Maxim Berghianu: În 1990 s-ar încasa, la pensia suplimentară, 17 miliarde de lei.
Tov. Petre Gigea: 59 miliarde.
Tov. Maxim Berghianu: Ceea ce înseamnă un sold în plus de 17 miliarde, dând o majorare corespunzătoare pensiei medii reale, cu vechime integrală, de 2,8 miliarde. Rămâne să facem materialul ordonat.
Tov. Nicolae Ceauşescu: O să-l discutăm separat.
Tov. Elena Ceauşescu: Când o să avem materialul.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Aici, la retribuţii cred că este foarte bine.
Tov. Gheorghe Rădulescu: Foarte bine.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Vom ajunge la creşterea retribuţiei reale cu 8 la sută în viitor, pe căile care se spun aici, în material; aşa cum am stabilit, de altfel, la Conferinţa Naţională a partidului. De acord.
(Toţi tovarăşii sunt de acord).
Practic, toată lumea a primit majorarea pensiilor, nu mai sunt categorii care n-au primit?
Tov. Maxim Berghianu: Spre deosebire de alte dăţi, când noi am încurajat pe cei cu vechime incompletă, de data aceasta, conform sarcinilor stabilite de tovarăşul secretar general, s-au majorat pensiile la cei cu vechime integrală.
Tov. Nicolae Ceauşescu: La retribuţii, toată lumea a primit?
Tov. Maxim Berghianu: Da.
Tov. Silviu Curticeanu: De la 1 august au fost majorate retribuţiile la toate categoriile. Şi pensiile la fel.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De data aceasta, nu s-au majorat la aşa-zişi cu retribuţii mici sau dacă nu au vechimea integrală; pensia de bază s-a majorat ţinând seama şi de vechimea integrală. Pensia de boală sau celelalte pensii, este altceva.
Tov. Maxim Berghianu: Este mai echitabil aşa.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Atunci să aprobăm, să-l considerăm aprobat; să scriem şi în legătură cu pensiile, punând aici accentul, la pensii, pe activitatea completă sau integrală.
Tov. Elena Ceauşescu: În comunicat.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Da. Nu mai sunt probleme? (Nu).
Bun. Mai departe.
PUNCTUL 2
Propunerile în legătură cu prelungirea valabilităţii Tratatului de la Varşovia.
Aţi văzut propunerile? (Da.)
Să lăsăm deocamdată pe 5 ani, şi pe urmă o să mai vedem.
Tov. Constantin Dăscălescu: Este bine.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De acord.
(Toţi tovarăşii sunt de acord).
PUNCTUL 3
Propunerile privind participarea delegaţiei române la următoarele două sesiuni ale Conferinţei de la Stockholm.
Aţi văzut propunerile. Aveţi ceva observaţii?
Tov. Gheorghe Rădulescu: Sunt bune.
Tov. Nicolae Ceauşescu: De acord.
(Toţi tovarăşii sunt de acord).
sursa:Arhivele Naţionale Istorice Centrale, fond C.C. al P.C.R – Cancelarie, dosar nr. 48/1984, f. 2; 6-9.
Legea 3/1977 prevedea in cap.7 modul cum se calculeaza pensia suplimentara.Dupa ’90 banii au disparut, li s-a inchis gura pensionarilor indreptati la pensia suplimentara cu o crestere a punctului de pensie, zero si un pic,adica nimic. Nimeni nu spune unde s-au evaporat miliardede lei din aceste fonduri in 1990 si ce s-a ales cu fondurile suplimentare de pensii. Daca citim cu atentie stenograma vedem ca era vorba de 2,45 mld.$ la nivelul anului 1989.Azi ar insemna undeva 4,80-5 mld.$ adica 35% din pensiile platite fara a lua in considerare dobanda. O crestere cu 10% a redeventelor si cu 15% la petrol ar asigura statului nu numai fondurile necesare echilibrarii bugetului asigurarilor sociale,dar si constituirea unor fonduri de pensii administrate de stat pe doua componente: finantarea investitiilor publice si finantarea bancilor de stat.Cam asta facea cizmarul analfabet cu banii,ii punea la lucru,ii plasa.
păi dacă nimeni nu spune unde s-au evaporat miliardele în 1990, vă spun eu: în buzunarele șmecherilor care au pus mîna pe România. Și atenție e vorba de cca 3,5 miliarde de dolari surplus la bugetul statului.
asta-i ca întrebarea: unde e aurul României după 1990? Sau: unde sînt, lemnul, gazul, petrolul, grîul, tractoarele, trenurile, vapoarele, uzinele, fabricile, pămîntul, etc., după 1990? Unde sînt românii, că și ei au dispărut cu milioanele din țară?
..ok eu am o mica nelamurire cu aceasta transcriere citez: ” Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R., din ziua de 10 septembrie 1984″ ok si nea Max vine si zice :” Tov. Maxim Berghianu: În 1990 s-ar încasa, la pensia suplimentară, 17 miliarde de lei ” …..cum domnilor 1990 ca in ’89 fu revolutia ..hai ca da cu virgula ….
Bancile din Romania sugruma clientii ca sa scoata bani iar apoi sa isi mute sediul in alte tari. Momesc populatia cu credite ca sa puna mana pe case si apartamente scumpe…bineinteles sunt si banci serioase si chiar CEC e serioasa insa banii s au devalorizat si inflatia mereu a pus amprenta pe Romania
Ce observăm în aceste discuții?
– Extrema acuratețe și concizie (la obiect) cu care se discutau problemele, pe bază de cifre
– Ceaușescu dispunea în legătură cu Tratatul de la Varșovia, se comporta ca un adevărat șef de stat
Câtă deosebire între Tovarășul și așa-zișii șefi de stat din ziua de azi.
Păcat că nu l-a dus mintea să valorifice la maximum atuurile pe care le avea, dictator fiind.
Dar nu vi se pare că nici pe noi nu ne-a dus mintea să pricepem pe ce lume trăim?! N-am priceput că sacrificiile care ne-au fost impuse nu aveau drept scop huzurul și luxul dictatotului, ci acumularea de valori în beneficiul statului, al poporului român! Nici măcar acum, după 27 de ani, nu suntem în stare să vedem cât am greșit și noi, cei care ne-am dorit să scăpăm de Ceaușescu fără să ne asigurăm că cine vine în locul lui va fi mai de ispravă!
Stimate dle profesor. Sunt povesti cu sacrificiile acelea ca sa achitam datoria externa. Drept dovada ca in aprilie 89 cand a fost achitata in totalitate situatia romanilor nu s a imbunatatit cu nimic ba mai tare s a impus rationalizarea ca sa iasa oamenii in strada in final. Povestea ca presedintele nu stia e de o naivitate iesita din comun.
Dle profesor, asta e Istoria. Cine și cum poate să se asigure că după o revoluție vin alții mai buni? O revoluție înseamnă pur și simplu: ne-am săturat de voi, așa nu mai merge, oricine-ar veni e preferabil. Iar greșeala, la nivel de popor, mi se pare un termen lipsit de sens.
Planul lui ceausescu e istorie si nu o mai putem schimba. Romanii trebuie sa caute solutii inovatoare care sa le aduca beneficiu. Cei care si au lasat banii la CEC s au trezit cu economia de o viata transformata in valoarea a 2 laptopuri dupa 20 30 ani de munca. Banii nu se lasa in banci ci banii se investesc in ceva concret….
E o naivitate sa raportezi anii 80 la anul 2017 si sa justifici ce? Pana si in USA nu are relevanta puterea dolarului din 1980 care era cel putin dubla decat azi. Pensiile se platesc astazi cu bugetul de azi nu cu anii 80. Restul sunt detalii. Nu poti contribui azi ptr ziua de pensie din urmatorii 30 ani… sunt doar povesti. Dolarul nu are deloc valoarea din 1987 tot asa cum nu o sa o aiba pe cea din anul 2047. Daca o sa mai existe dolari atunci…. ca lei romanesti sigur dispar in Euro.
Ma tem ca nu ati inteles esenta problemei.Vorbim de cateva miliarde de dolari care existau fizic si care s-au evaporat. Este o suma enorma care trebuie sa fi lasat urme si se poate afla unde s-au evaporat banii.Fiind o suma destul de mare,trebuie sa mai fi ramas ceva de recuperat.Din memoriile fostilor demnitari comunisti,de ex Mizil, aflam ca tov. punea acesti bani la lucru,adica sa produca alti bani nu sa stea la umbra in banci.Exista mai multe studii facute in acea perioada in care rezulta clar ca autoritatile comuniste anticipau imbatranirea populatiei si marirea decalajului intre populatia activa si pensionari. Exsita un studiu care demonstreaza ca investirea a 1 mld de $ in perioada 1984-1988 in modernizarea minelor de aur are la baza studii care anticipau cresterea pretului la aur.Ce a spus Isarescu referitor la studiile BNR care anticipau o scadere a pretului si in baza caruia s-au inchis minele este o mare minciuna,asa cum o spune si fostul guvernator.Astfel,Isarescu isi justifica activitatea de asasin economic,la fel au procedat si altii. Primul ministru al Romaniei post decembriste si primul presedinte spuneau ca economia romaneasca este un morman de fiare vechi. Lucru care nu corespundea realitatii pentru ca existau multe ramuri industriale care erau dotate cu cea mai moderna tehnologie, la nivelul acelor ani. Aceasta anatema a permis jaful care va urma, privatizarile facute doar de dragul privatizarilor.
Statul roman a avut garantii pentru toate creditele acordate inainte de ’89,multe dintre ele au fost transferate unor persoane particulare,cum ar fi Patriciu, Voiculescu, asa cum explicam campurile de exploatare din Kazahstan,Libia ori interesul de a face pierdute garantiile legate de Krivoi Rog. De mai bine de un sfert de secol ne vaitam ca nu avem bani,dar am mostenit o tara fara datorii,cu creante de primit si garantii la creditele acordate. Nu vrem sa recunoastem faptul ca acumularea de capital din Romania are la baza jaful asupra statului,adica asupra majoritatii romanilor si nu aptitudinile antreprenoriale ale capitalistilor romani,aptitudini care pentru majoritatea capitalistilor sunt marete,sublime,dar lipsesc cu desavarsire. Azi vedem ca daca nu mai sunt abonate la bugetul de stat marii industriasi intra in isolventa, faliment avand grija sa lase numeroase datorii la stat si urme ale jafului.Acesti bani furati trebuie recuperati pentru ca nu este normal sa le spunem unor oameni care au muncit o viata intreaga,la batranete, ca nu avem bani de pensii si ca trebuie sa accepte si niste pensii de mizerie,ei nefacand parte dintre „speciali” ori privilegiatii sistemului instaurat dupa ’89.Din cate stiu crimele impotriva umanitatii si subminarea economiei nationale nu au un termen de prescriere, sunt fapte foarte grave care au consecinte deosebite in timp.Toata lumea vorbeste de crimele Revolutiei franceze,ruse, de Revolutia culturala in China, de crimele nazismului,ale comunismului,dar de crimele postdecembriste nu se sufla o vorba si mai ales de consecintele economice,demografice, respectiv exodul in masa a romanilor datorat saraciei,coruptiei si esuarii statului si institutiilor de stat, de caracatita securisto-comunista care a acaparat statul roman dupa 1990.Vorbim de deriva statului numai cand avem tragedii si vedem neputinta sistemului si agonia statului roman,toate suprapuse peste indiferenta si somnolenta unei populatii bombardata mediatic cu n scandaluri si problema zilei de maine,populatie care incearca sa supravietuiasca,sa devina imuna traind cu speranta ca la 4 ani poate schimba ceva ori speranta ca „seniorii” Romaniei ii vor trage de urechi pe vasalii autohtoni ori ii vor inchide.
In incheiere vreau sa va spun ca tot ce tine de trecutul nostru are relevanta,a lua in calcul doar realitatile de azi si o proiectie mediocra a unui viitor nesigur inseamna a deveni niste oameni de paie,fara trecut,fara prezent si fara viitor,eventual fara nume,cu numere intr-o tara la periferia lumii civilizate (ce a mai ramas din ea),ceva de genul :
https://www.youtube.com/watch?v=BE4oz2u6OHY
nu poti umbla dupa cai morti, ca nici macar datoriile pe care tari ca Iraq libia germania etc le au fata de Romania nu sunt achitate azi, de ce s-ar descoperi acele miliarde disparute? si cum calculezi valoarea leului ceausist, la raportarea de astazi? Noi avem o singura sansa de recuperare de bani,si de obtinut: de la statul german ptr crimele fasciste din Salaj comise de Horty si de catre Hitler pana in octombrie 1944 cand romanii au eliberat in sfarsit nord-vestul Romaniei.
va pierdeti timpul , suntem prea mici sa ne batem cu isarescu, cu miliardari ca voiculescu si altii. Iar voiculescu nu e atat de nociv pentru Romania pe cat este iohanis, si actualul premier. Sincer.