FORUMUL BOAO DĂ TONUL MULTILATERALISMULUI ÎN LOCUL PROTECȚIONISMULUI
– Liderii globali si directorii de afaceri/companii salută modelul China
Scris de reporterii personalului Global Times Publicat: Apr 20, 2021

Forumul de profil înalt, Boao pentru Asia (BFA) tinut în Provincia Hainan din China de Sud, o insulă ce reprezinta fruntea reformei țării de deschidere multilaterala, a lansat o pistă pentru un model de cooperare chinezesc-inovant, care oferă un invelis de argint, o protectie, atât de necesara pentru economia mondiala bântuita de protecționism, entuziasmand pana si pe unii liderii globali și directori de mari afaceri/companii care susțin multilateralismul.

Forumul, este cea mai mare adunare în persoană de până acum din acest an, se pare că se diferențiază de alte evenimente precum Grupul celor Șapte (G7), care are bariere în calea participării largi, dupa cum au declarat observatorii. Conferința centrată pe multilateralism pare să fi convins întreprinderile străine să exploreze o cale și mai profundă pe piața chineză.

Teren propriu pentru multilateralism
Într-un discurs principal prin video la ceremonia de deschidere a BFA 2021, marți, președintele chinez Xi Jinping a cerut o mai mare integrare economică globală și a avertizat împotriva unui nou război rece și a confruntării ideologice în „orice formă”.

„Nu trebuie să lăsăm regulile stabilite de una sau câteva țări să fie impuse altora sau să permitem unilateralismului urmărit de anumite țări să stabilească ritmul pentru întreaga lume”, a subliniat Xi, potrivit Agenției de știri Xinhua.

Președintele chinez a expus, de asemenea, „concepte chinezești” și „soluții chinezești” pe fondul situațiilor internaționale și regionale actuale, subliniind soluția Chinei de a construi dezvoltarea și prosperitatea pentru Asia și pentru intreaga lume.

China va continua să desfășoare cooperarea anti-COVID-19 cu OMS și cu alte țări, își va onora angajamentul de a face vaccinurile un bun public global și va face mai mult pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să învingă virusul, a menționat Xi, reiterând angajamentul Chinei de a continua deschiderea multilaterala.

Inițiativa privind Centura și Drumurile (BRI), propusă de China, a primit, de asemenea, mențiuni repetate în discursul său. „Vom construi un parteneriat mai strâns pentru deschidere și incluziune”, a declarat Xi, citând un raport al Băncii Mondiale care sugerează că, până în 2030, proiectele BRI ar putea ajuta la ridicarea a 7,6 milioane de persoane din sărăcie extremă și 32 de milioane de persoane din sărăcie moderată în întreaga lume.

Aceasta este a cincea oară că Xi a participat la forum, fie în persoană sau prin intermediul video. Conferința BFA din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19.

Discursul lui Xi a demonstrat hotărârea guvernului chinez de a extinde reforma și deschiderea multilateral și a manifestat, de asemenea, angajamentul Chinei ca țară în curs de dezvoltare majoră de a oferi un impuls puternic redresării economiei globale în era post-COVID-19 prin promovarea schimburilor economice internaționale, a declarat marți Leif Johansson, președintele AstraZeneca, pentru Global Times.

“Remarcile demonstrează angajamentul pe termen lung al Chinei față de globalizarea economică și participarea la guvernarea globală și reprezintă soluțiile de colaborare ale Chinei pentru a câștiga în lume”, a afirmat Johansson.

Adunarea la nivel înalt s-a dovedit a fi un eveniment important pentru liderii globali care cred in multilateralism.

„Interesele tuturor țărilor se întrepătrund. Creșterea protecționismului comercial și politizarea problemelor au subminat foarte mult schimburile economice internaționale”, a declarat marți primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, prin intermediul unui link video.

Nazarbayev a mai spus că vaccinurile împotriva COVID-19 ar trebui să fie accesibile și accesibile tuturor pentru a preveni în mod eficient răspândirea pandemiei. Concurența slabă și politizarea vaccinurilor dăunează eforturilor globale de a controla epidemia.

Președintele indonezian Joko Widodo a declarat, de asemenea, într-un discurs video că pandemia a arătat că lumea este un sat global și este nevoie de o conducere globală colectivă, fara hegemoni care sa-si impuna propriile interese.

„Consolidarea guvernării globale se bazează pe spiritul de a căuta un numitor comun în timp ce se aprofundează diferențele. Țările asiatice au urmat spiritul de cooperare și s-au angajat într-un multilateralism mai incluziv. Sperăm să stimulăm multilateralismul prin RCEP [Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător]”, a declarat președintele sud-coreean Moon Jae-in prin intermediul link-ului video, adăugând că modelul de prevenire a epidemiilor de cooperare în Asia de Nord-Est a dat un bun exemplu pentru lume.

Refrenul cooperării multilaterale, spre deosebire de confruntarea decuplării, este considerat a fi făcut din dezbaterile BFA in domeniul de origine în care abordarea chineză a integrării regionale și a parteneriatului global reverberează, au declarat experții.

Spre deosebire de alte reuniuni internaționale inițiate de Occident, cum ar fi G7, care stabilesc anumite bariere pentru participare sau cooperare și, prin urmare, nu sunt neapărat deschise tuturor țărilor, în special țărilor în curs de dezvoltare, BFA este deschisă lumii și oferă mai multe posibilități de guvernanță globală și cooperare industrială, Wang Peng, profesor asistent al Școlii de Inteligență Artificială Gaoling de la Universitatea Renmin din China , a declarat marți pentru Global Times.

Procesul de integrare globală și mecanismul de cooperare multilaterală s-au confruntat cu mari obstacole, potrivit lui Wang, invocând măsura SUA de a reveni în regiunea Asia-Pacific cu inițiative protectioniste, precum grupul Quad de a-și forma propriile clici pentru a crește confruntarea intra-Asia.

SUA și-a exercitat jurisdicția cu braț lung în regiunea Asia-Pacific și a influențat cooperarea în Asia, a declarat expertul, cerând țărilor din Asia să încheie acorduri regionale, inclusiv RCEP, pentru a încuraja o mai mare cooperare și complementaritate.

China și-a depus joi instrumentul de ratificare a RCEP la Secretarul General al ASEAN, marcând finalizarea oficială de către țară a procedurii de ratificare a mega-acordului, a dezvăluit vineri Ministerul chinez al Comerțului.

La începutul lunii aprilie, Ministerul Comerțului și Industriei din Singapore a anunțat că națiunea sud-est asiatică și-a depus instrumentul de ratificare, fiind astfel prima dintre economiile participante la RCEP care a finalizat procesul oficial de ratificare.

Afacerile sunt străine convinse
Viabilitatea BFA vine peste ca stimularea recursului economiei pentru comunitatea de afaceri străine.

„În ciuda tensiunilor geopolitice actuale, China a fost întotdeauna angajată într-o atitudine incluzivă de deschidere și cooperare. Credem că piața chineză va fi mai dinamică și conține mai mult potențial”, a declarat marți Sylvain Laurent, vicepreședinte executiv al companiei franceze de software Dassault Systèmes, pentru Global Times.

În timpul discursului său principal, Xi a promis să pună în aplicare pe deplin Legea investițiilor străine și normele și reglementările sale de sprijin, să reducă și mai mult lista negativă privind investițiile străine, să continue să dezvolte Portul de Liber Schimb Hainan și să dezvolte noi sisteme pentru o economie deschisă la standarde mai înalte.

„Faptul că forumul din acest an a avut loc conform programului ne-a permis să apreciem eforturile și succesul guvernului chinez în combaterea pandemiei”, a declarat marți Leon Wang, vicepreședinte executiv al AstraZeneca, pentru Global Times.
Acest lucru, împreună cu angajamentul de deschidere al Chinei, a insuflat o mare încredere în AstraZeneca pentru a-și extinde rădăcinile în China și pentru a extinde operațiunile locale, potrivit lui Wang.

China este deja a doua cea mai mare piață AstraZeneca, reprezentând aproximativ 20 la sută din vânzările mondiale ale gigantului farmaceutic britanico-suedez.

Descriind BFA ca pe o „întâlnire” anuală mult așteptată, care vine la scurt timp după cele două sesiuni ale Chinei ca un punct de întâlnire perfect pentru a discuta direcțiile de mers înainte, a declarat Denis Depoux, directorul general global al Roland Berger, adăugând că conferința din acest an este și mai așteptată după un an de întrerupere.
Este esențial să restabilim dialogul și cooperarea care au fost puse în pericol de mai mult de un an de pandemie, a declarat Depoux luni pentru Global Times.
„Ceea ce mă impresionează cel mai mult este faptul că BFA, ca o platformă importantă pentru dialogul la nivel înalt în regiunea Asia-Pacific, a fost încă ținută fără probleme conform programului și toată munca a fost coordonată eficient”, a declarat Depoux, menționând că acest lucru a jucat un rol pozitiv în restabilirea încrederii în creșterea Asiei și a lumii intregi.

Traducerea CD