1.
Obscenitatea publică cu Adrian Năstase
de CRISTIAN CAMPEANU
„El, ministru, prim-ministru, blogger, el parte inextricabilă din trecutul ţării, a fost umilit şi batjocorit o dată cu ţara şi cu trecutul ei şi a fost aruncat în temniţele regimului Basescu. Cine este vinovat? Cine trebuie să plătească pentru această nedreptate naţională? Cine se face vinovat de această crimă de neiertat? Încotro trebuie îndreptat degetul acuzator? Spre cine sau spre ce trebuie îndreptată ura fierbinte şi curată a poporului, a masselor? Spre Băsescu? Surpriză, dar nu.”
Adrian Năstase a revenit pe scena publică cu un interviu manipulator la Antena 3, care a dorit să opună aura de martir al cauzei anti-Băsescu pe care o poartă Năstase, imaginii de trădător conciliant pe care încearcă să i-o confecţioneze lui Ponta. Spectacolul, pe alocuri obscen, a avut însă o singură ţintă: Departamentul Naţional Anticorupţie. Un motiv în plus pentru a susţine independenţa admirabililor procurori ai acestei instituţii, care trebuie apărată de „samuraii” regimului USL.
Ca teoretician al retoricii, Hitler era convins că cea mai bună propagandă trebuie să aibă drept obiect „marea minciună”, o miniciună atât de revoltător de mare încât nicio persoană decentă şi raţională să nu o poată accepta. Propaganda trebuia să apeleze nu la raţiunea indivizilor ci la sentimentele masselor. „Massele – spunea Hitler – sunt feminine şi proaste. Numai emoţia şi ura le pot ţine sub control”. Antena 3 aplică această reţetă de inspiraţie nazistă a propagandei de aproape opt ani. Ura faţă de Băsescu şi faţă de tot ceea ce poate fi asociat cu Băsescu (Occident, UE, Boc, Macovei, Morar si, mai nou, Kovesi) este constanta acestei propagande, la fel cum ura faţă de evrei era constanta propagandei naziste. Latura aşa-zis „feminină” (să fim bine înţeleşi, nu împărtăşim nicio clipă acest concept al feminităţii, dar este conceptul cu care operează propaganda) este asigurată de poveşti „de suflet” despre suferinţă şi nedreptate cum a fost cea a celebrei de acum „artiste a foamei”, Cristiana Anghel.
Aceste două componente – „feminitatea emotiva” şi „ura” – au fost prezente şi în interviul, despre care însuşi Gâdea a admis că a fost regizat, „acordat” de Năstase Antenei 3. Partea „feminină” trebuia asigurată de povestea „de suflet” despre tentativa de sinucidere, care poate fi probată cu cicatrice nevazute, de povestea cu trecerea revolverului din mâna stângă în mîna dreapta, de momentul culminant, care trebuia să ţină publicul cu mâna la gură, al luptei cu poliţistul salvator. Nu, Adrian Năstase nu a fost un laş! El a văzut în închisoare filmul „Samuraiul” şi, asemeni samurailor care nu suportau dezonoarea pe care o spălau prin seppuku, nici el nu a suportat indignitatea condamnării şi a trecut revolverul din mâna stângă în mâna dreaptă la un milimetru de carotida, fie-i numele lui Bradisteanu laudat! Şi nu a – cum se zice – „recurs la acest gest extrem” numai pentru că el a fost umilit, nu, ci pentru că, o dată cu el, întreaga naţiune a fost umilită. Umilita de verdictul judecătorilor, de Uniunea Europeană, care i-a cerut lui Antonescu să nu-l graţieze, de Băsescu, un om care, în setea lui de răzbunare, a murdărit, o dată cu această condamnare, însuşi „trecutul României”! Partea „feminină” este asigurată de relatările despre viaţa din închisoare, când Adrian Năstase sufera pentru ca nu poate bea un pahar de vin alături de familie de Crăciun şi refleactează solitar la soarta deţinuţilor politici de la Jilava, la zecile de mii de victime ale comunismului care au trecut prin centrul de tranzit de la Fortul 13. Ei, deţinuţi politici, el, deţinut politic. Cumplită soartă! Dar acum, mărturiseşte el, se află în faţa unui nou început, a unei noi vieţi! Adrian Năstase a trecut prin ritualul experienţei închisorii şi acum iese un om nou, purificat, renăscut. Adrian Năstase începe o viaţă nouă. Aliluia!
Şi aici, începe partea de „ură”. Pentru că nu poate fi mai clar că Adrian Năstase a fost victima curata a unei nedreptăţi strigătoare la cer. El, ministru, prim-ministru, blogger, el parte inextricabilă din trecutul ţării, a fost umilit şi batjocorit o dată cu ţara şi cu trecutul ei şi a fost aruncat în temniţele regimului Basescu. Cine este vinovat? Cine trebuie să plătească pentru această nedreptate naţională? Cine se face vinovat de această crimă de neiertat? Încotro trebuie îndreptat degetul acuzator? Spre cine sau spre ce trebuie îndreptată ura fierbinte şi curată a poporului, a masselor? Spre Băsescu?
Surpriză, dar nu. Băsescu, nu mai este – ne spune Năstase cu înţelepciunea sa cinegetică – nu mai este decât o vulpe moartă de pe care fug şi puricii. Ce rost are să te răzbuni pe o vulpe moartă? Duşmanul, adevăratul duşman al lui Năstase şi al ţării, este în altă parte! Este la DNA, care în opt ani a creat un regim de teroare, care Lui Însuşi i-au făcut 50-60 de dosare. Adevăratul duşman este la Înalta Curte, care a îndrăznit să accelereze procedurile şi audierile şi să pronunţe un verdict ruşinos. Şi pentru ce? Ca să dea un exemplu? Ca să se ploconească în faţa Vestului? Aceştia sunt duşmanii adevăraţi ai României: DNA, Justiţia şi Occidentul. Martor este Năstase, spre pilda suflării pesediste adunate astăzi în Congres.
Şi astfel, propaganda de tip nazist a Antenei 3 transformă eroismul procurorilor DNA, care îşi riscă mai mult decât carierele pentru a duce la bun sfârşit dosarele de mare corupţie, în trădare de ţară, independenţa judecătorilor si celeritatea în servilism faţă de Înalta Poartă şi prietenii din Occident, în inamici de moarte ai natiunii vesnic „feminine si pline de ura”.
Interviul lui Adrian Năstase a reprezentat un exemplu perfect de ceea ce Andrei Pleşu numeşte „obscenitate publică”. Pentru a aduce lucrurile în matca raţiunii, trebuie să amintim că Adrian Năstase NU este condamnat politic, ci pentru corupţie, că DNA şi independenţa Justiţiei sunt, alături de libertatea de expresie, cele mai de preţ bunuri câştigate în ultimii 24 de ani, că acestea se află sub o teribilă presiune şi ameninţare, şi că spectacolul prost regizat, prezentat de Năstase si de lacheii lui Voiculescu, oferă un temei în plus pentru oricine nu şi-a pierdut minţile prin tenebrele propagandei, să apere aceste câştiguri fragile. Si apropo, de dragul adevărului, ar trebui spus că „Samuraiul” nu este un film japonez despre cavaleri medievali gata de sacrificiu în numele onoarei, ci  un film franţuzesc cu gangsteri.
2.
Congres PSD. Alegându-şi vicepreşedinţii regionali, pesediştii tranşează fără PNL problema regionalizării
Ponta, lider suprem, cu Dragnea în coastă şi Năstase – „reper moral“
de CRISTIAN CAMPEANU
Congresul PSD care începe astăzi va aduce confirmarea lui Victor Ponta în funcţia de preşedinte, dar cu un anumit preţ. Numărul doi al partidului, Liviu Dragnea, îşi va consolida semnificativ poziţia, devenind preşedinte executiv şi lord al baronilor PSD. Totodată, Congresul va marca revenirea simbolică a lui Adrian Năstase în PSD, pe postul de „reper moral“.
Congresul PSD se desfăşoară sub semnul minciunii. Pentru că o minciună este sloganul congresului – „120 de ani de social-democraţie în România” –, din motive evidente, şi tot o minciună este şi mesajul de unitate de monolit în jurul liderului necontestat Victor Ponta, pe care doreşte să-l transmită PSD. Ponta candidează, practic, singur, după câştigarea alegerilor şi, firesc, va fi reconfirmat fără emoţii în funcţia de preşedinte. Dar asta nu înseamnă şi că îşi va consolida puterea în partid. Dimpotrivă, cel care va face acest lucru va fi secretarul general Liviu Dragnea. Pentru Dragnea, PSD va modifica statutul pentru a (re)crea funcţia de preşedinte executiv, ceea ce va întări considerabil poziţia acestuia. În locul lui, pe funcţia de secretar general va veni Andrei Dolineaschi, un politician creat de Liviu Dragnea şi poreclit, ca atare, în Botoşaniul natal, „Liviu Dragnea 2”.
Relaţia dintre Ponta şi Dragnea rămâne de urmărit, pentru că PSD (FDSN, PDSR etc.) a mai avut odată preşedinte executiv în perioada Oliviu Gherman – preşedinte, Adrian Năstase – preşedinte executiv, dar atunci nu exista nici un dubiu cine deţinea puterea în partid. Acum, Ponta nu pare dispus să joace încă rolul lui Gherman. În plus, precedentul istoric ne arată că, oricât bine ar fi făcut partidului, nici unul dintre prim-miniştrii de după 1990 nu a rezistat în fruntea acelui partid după prim-ministeriat.
Regionalizarea, la voia lui Dragnea
La schimb, Dragnea pare să-i fi lăsat lui Ponta mai multe posturi de vicepreşedinţi, atât la nivel regional, cât şi la nivel central. Pentru prima oară se vor organiza alegeri pentru vicepreşedinţi regionali, pentru cele opt regiuni de dezvoltare. Astfel, pentru Bucureşti-Ilfov, unicul candidat este primarul sectorului 3,Robert Negoiţă, un apropiat al lui Ponta şi Nicolae Bănicioiu, după cum a putut auzi toată lumea. Pentru Regiunea Centru candidează ministrul Apărării, Mircea Duşa, în vreme ce lui Constantin Niţă de la Braşov i s-a oferit postul de vicepreşedinte naţional. Pentru Nord-Est candidează primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, pentru Nord-Vest, Ioan Rus, un fel de mentor al lui Ponta, în Sud-Vest, preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, şi preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, în Vest, şeful CJ Timiş, Titu Bojin, şi preşedintele PSD Caraş Ion Mocioalcă, iar în Regiunea Sud, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă. Regiunea Sud-Est a fost una cu probleme pentru că se anunţa o luptă grea între Marian Oprişan, de la Vrancea, şi preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. În cele din urmă, mafia lui Mazăre a câştigat, Oprişan, care se află în tabăra Dragnea, s-a mulţumit cu un post de vicepreşedinte naţional, iar omul lui Mazăre candidează împotriva primarului Buzăului, Constantin Boşcodeală. Majoritatea acestor vicepreşedinţi sunt apropiaţi ai lui Ponta, dar ei vor trebui să dea socoteală lui Dragnea atât pe linie de partid, cât şi pe linie executivă, după realizarea regionalizării. Regionalizare care se va face, după cum arată aceste alegeri, după cum va dori Liviu Dragnea, fără negocieri cu PNL sau cu ceilalţi parteneri din USL.
La nivel central însă, cu excepţia lui Oprişan, Ponta va fi înconjurat de “yesmeni şi sicofanţi”: Nicolae Bănicioiu, Dan Şova, Titus Corlăţean, Niţă, celebrul Constantin Nicolescu de la Argeş şi, desigur, Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. Vicepreşedinţi vor mai fi şi Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu, ca urmare a fuziunii cu UNPR.
Reperul moral Năstase
Congresul va marca şi revenirea în PSD a lui Adrian Năstase. Pentru că nu i s-a putut organiza o întoarcere oficială, acesta neavând încă dreptul legal să ocupe funcţii politice, s-a găsit soluţia organizării unui moment festiv în care pe scenă vor fi introduşi toţi foştii preşedinţi ai partidului. Toţi ceilalţi – Iliescu, Roman, Gherman, Geoană – vor face însă figuraţie. Punctul culminant şi ovaţiile se aşteaptă la apariţia lui Năstase, victima regimului Băsescu.
Revenirea lui Năstase a fost pregătită din timp, iar interviul dat de el miercuri la Antena 3 face parte din această strategie, dar acest elan politic a fost temperat ieri de Iliescu, care, întrebat despre rolul lui Năstase în PSD, a răspuns: „De reper, un reper moral. Nu se va mai angaja, cred, curând într-o poziţie activă, mai ales în viaţa politică”. Intrebat dacă Adrian Năstase va aduce critici PSD la congres, Iliescu a raspuns: „Cum o să-şi permită?”.