Trump ordonă declasificarea unor documente de uragan cu focuri încrucișate

19 ianuarie 2021 Actualizat: 19 ianuarie 2021
mai mare mai mic

Președintele Donald Trump a ordonat declasificarea documentelor confidențiale anterioare legate de „Uraganul Crossfire”, ancheta FBI asupra campaniei sale din 2016.

Mutarea vine în ultima sa seară la birou.

Materialele nu au fost făcute publice imediat.

Departamentul de Justiție a furnizat Casei Albe la 30 decembrie 2020, un liant de materiale legate de ancheta FBI privind uraganul Crossfire, porțiuni din care au fost clasificate și nu au fost comunicate Congresului sau publicului, a declarat Trump într-un memorandum pentru avocat general, directorul serviciilor de informații naționale și directorul CIA.

„Am solicitat documentele astfel încât să poată fi efectuată o revizuire a declasificării și aș putea stabili în ce măsură materialele din liant ar trebui să fie eliberate sub formă neclasificată”, a spus Trump în memo. „Am stabilit că materialele din acel liant ar trebui să fie declasificate în măsura maximă posibilă.”

Trump a spus că FBI, într-o scrisoare de răspuns din 17 ianuarie, „și-a notat obiecția continuă față de orice declasificare ulterioară a materialelor din liant și, de asemenea, pe baza unei revizuiri care a inclus acțiuni ale comunității de informații, a identificat pasajele a crezut că este cel mai important să ne ferim de dezvăluirea publică ”.

„Am hotărât să accept redacțiile propuse pentru clasificarea continuă de către FBI în acea depunere din 17 ianuarie”, a spus Trump. „Prin prezenta declasific materialele rămase în liant. Aceasta este hotărârea mea finală în cadrul revizuirii declasificării și am îndrumat procurorul general să pună în aplicare redacțiile propuse în depunerea FBI din 17 ianuarie și să returnez la Casa Albă o copie redactată în mod corespunzător. ”

Președintele a adăugat: „Decizia mea de declasificare a materialelor din liant este supusă limitelor identificate mai sus și nu se extinde la materialele care trebuie protejate împotriva divulgării în conformitate cu ordinele Curții de Supraveghere a Informațiilor Externe și nu necesită divulgarea anumitor persoane informații de identificare sau orice alte materiale care trebuie protejate împotriva divulgării conform legislației aplicabile. În consecință, la îndrumarea mea, procurorul general a efectuat o revizuire adecvată pentru a se asigura că materialele furnizate în liant pot fi dezvăluite de Casa Albă în conformitate cu legislația aplicabilă. ”

Ancheta de contraspionaj a FBI-uraganului Crossfire Hurricane în campania Trump din 2016 a fost lansată în iulie 2016 pentru a investiga acuzațiile de intervenție rusă în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, inclusiv posibilele legături între Rusia și orice campanii politice.

Ancheta a fost preluată în mai 2017 de avocatul special de atunci și fostul director al FBI, Robert Mueller. Până în aprilie 2019, el a concluzionat că ancheta nu a găsit dovezi care să demonstreze că Trump sau campania sa conspiraseră sau coordonaseră cu bună știință guvernul rus pentru a influența rezultatul alegerilor, deși sa constatat că guvernul rus a intervenit în alegerile din 2016.

*

Nota redacției – Documentele lăsate de Trump pentru a fi declasificate și publicate se pare că-i vor da mare bătaie de cap lui Bideu, cu consecințe neașteptate. Le-ar merita, impostorul cel mai mare de după Obama.