Noua Ordine Mondială: China afirmă că va colabora cu Rusia pentru a crea o nouă forță internațională”

Noua Ordine Mondială: China afirmă că va colabora cu Rusia pentru a crea o nouă forță internațională”

Un înalt oficial chinez a declarat că Rusia și China ar putea îndrepta lumea într-o „direcție rezonabilă”

Un înalt oficial chinez a declarat că țara sa va continua parteneriatul cu Rusia în speranța de a crea o nouă ordine internațională care să concureze cu influența occidentală.

„Partea chineză este dispusă să colaboreze cu partea rusă pentru a implementa în mod continuu cooperarea strategică la nivel înalt între cele două țări, pentru a proteja interesele comune și pentru a promova dezvoltarea ordinii internaționale într-o direcție mai justă și mai rezonabilă”, a declarat luni directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, potrivit Bloomberg.

Comentariile vin pe fondul războiului în curs de desfășurare al Rusiei cu Ucraina, care a dus la indignare internațională și la un efort al multor guverne occidentale de a sancționa Rusia și de a-i tăia influența în întreaga lume.

Cu toate acestea, campania internațională de influență pare să fi apropiat Rusia și China, președintele chinez Xi Jinping urmând să se întâlnească în cursul acestei săptămâni cu președintele rus Vladimir Putin, în prima călătorie externă a lui Xi de la începutul pandemiei COVID-19.

Deși China nu a oferit Rusiei sprijin direct sau scutire de sancțiuni, și-a extins colaborarea comercială cu economia rusă, care se luptă să găsească parteneri internaționali. Aproximativ 81% din importurile de mașini rusești din al doilea trimestru au provenit din China, potrivit Bloomberg, în timp ce firma chineză de telefoane Xiaomi a devenit cea mai populară în Rusia în aceeași perioadă de timp.

China a fost, de asemenea, un consumator de încredere de combustibil rusesc, cumpărând gaz natural lichefiat (GNL) la un preț foarte scăzut din Rusia. Acest aranjament a fost în beneficiul ambelor țări, oferind Rusiei un cumpărător pentru resursele sale energetice, în timp ce China a folosit câștigul pentru a vinde surse de energie la un preț mai mare unei economii europene care s-a aflat în criză de resurse pe fondul sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Rusia și China construiesc un gazoduct masiv de 55 de miliarde de dolari numit „Puterea Siberiei”, care livrează gaz din Siberia la Shanghai”, a declarat Rebekah Koffler, fost ofițer de informații al DIA și autorul cărții „Cartea de joc a lui Putin: Planul secret al Rusiei de a învinge America”. „Aceasta este o evoluție majoră de importanță strategică, deoarece Putin pivotează spre Asia într-un mod substanțial. Kremlinul a ajuns la concluzia că relațiile dintre Rusia și SUA sunt iremediabile și că sancțiunile americane și occidentale sunt menite să rămână în vigoare pe termen nelimitat.”

Rusia și China au colaborat, de asemenea, pentru a trimite transferuri de bani în China, în yuani, fără a utiliza sistemul de mesagerie SWIFT, ceea ce ajută Rusia să ocolească sancțiunile internaționale și lucrează în direcția obiectivului chinezesc de devalorizare a influenței dolarului american.

„Rusia a stabilit deja o metodă de transfer de plăți pentru a converti valuta bancară în yuan chinezesc, ocolind SWIFT”, a declarat Koffler, adăugând că Ministerul rus de Finanțe a anunțat, de asemenea, că țara „trece la yuan, jucând în favoarea obiectivului strategic al Chinei de a înlocui dolarul american cu yuanul chinezesc ca monedă de rezervă internațională dominantă până în 2049”.