ȚARA NATALĂ A IPOCRITILOR
de M. Reza Behnam

„Și ce fel de vieți duc acești oameni, care se dau drept morali? Dragul meu prieten, uiți că suntem în țara natală a ipocriților.” ~ Oscar Wilde

Într-un interviu televizat recent, președintele Joseph Biden a fost întrebat dacă crede că președintele rus Vladimir Putin este un criminal. Într-o demonstrație de bravadă politică externă și cu puțină ezitare, el a răspuns: „Da”.
Se spune că comentatorii rareori pun la îndoială comportamentul violent al președinților Americii.
Statele Unite și-au asumat rolul de arbitru al binelui și răului, aruncându-se inevitabil ca o națiune cea mai decentă, cu dreptul de a-i condamna și pedepsi pe alții.

Istoria a demonstrat că credința Americii în excepționalism a crescut o aroganță care i-a obișnuit pe liderii săi să creadă că au dreptul să-și folosească puterea politică și militară în mod distructiv în întreaga lume.
Înainte de a condamna comportamentul altor națiuni, America are nevoie de un adevăr național și reconcilierea socotind cu propriul său trecut și prezent violent.

Pentru ca o țară să traseze un nou curs, trebuie să-și facă nedreptățile vizibile.
Putin este, fără îndoială, un autocrat nemilos, dupa normele :democratiei occidentale, dar nu un criminal odios.
Trebuie doar să luăm în considerare recentele crime ordonate de un președinte american, fostul președinte, Donald Trump.
Încălcând dreptul internațional și ordinele executive americane existente, Trump a ordonat uciderea generalului iranian Qasem Soleimani în ianuarie 2020. Pe lângă Soleimani, alte nouă persoane au murit în atacul de pe Aeroportul Internațional din Bagdad.
Iar în noiembrie 2020, Trump, cu Israelul ca acoliti, l-a asasinat pe savantul nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh.

Modelul de violență al Americii a fost intensificat in războiul președintelui George W. Bush împotriva “terorii” – atacuri militare asupra Afganistanului, Irakului, extrădăriile, site-urilor negre ale CIA (închisori secrete), Guantanamo și utilizarea torturii.

Când președintele Barack Obama a preluat funcția de el a extins utilizarea „listelor de ucis ” ale lui Bush – liste de obiective umane. Obama a autorizat sute de atacuri militare cu drone, care au ucis nenumărat civili non-combatanți, inclusiv copii. Fără proces, el a impus condamnarea la moarte a presupușilor suspecți de terorism.

Trump a continuat practicile predecesorilor săi, cu și mai puține garanții. Administrația Biden analizează în prezent dacă dorește să continue politica de ucidere în secret a oamenilor din țările din întreaga lume.
Președinții americani au ordonat lovituri de stat, invazii și războaie în care milioane de oameni au murit. Unele dintre cele mai evidente cazuri includ Vietnam, Cambodgia, Laos, Indonezia, Brazilia, Chile, Guatemala, Congo, Nicaragua, El Salvador, Iran, Irak (1991 și 2003), Afganistan, Pakistan, Somalia, Libia, Siria și sprijinul SUA pentru Arabia Saudită, deoarece bombardează civilii din Yemen.

Crima nu este singura formă de violență pe care Statele Unite au folosit-o pentru a-și croi drum in hegemonie.
Sancțiunile economice care privează oamenii de alimente, medicamente și capacitatea de a-și câștiga existența au devenit arma principală a politicii externe a SUA. Sute de mii de civili au murit ca urmare a embargourilor sua și a sancțiunilor economice impuse unor țări precum Cuba, Iran și Venezuela, țări care au refuzat să accepte cererile SUA.

Statele Unite joacă rolul de polițist global încă din cel de-al Doilea Război Mondial. Oamenii din Orientul Mijlociu, au suferit enorm de pe urma intimidarii, agresiunii militare și a presiunile financiare ale Washingtonului.
De la atacurile din 11 septembrie, Orientul Mijlociu a intrat în majoritate covârșitoare sub controlul SUA. Navele de război americane, bombardierele, dronele și bateriile de rachete și peste 100.000 de soldați americani acoperă regiunea. Iranul, Libanul, Siria și Yemenul se numără printre reținerile regionale.

Din cauza refuzului lor de a se înclina în fața presiunilor americano-israeliene, s-au confruntat cu atacuri economice și militare devastatoare.
Pentru a-și cimenta hegemonia, Washingtonul a înrolat regimurile arabe despotice și Israelul apartheid ca satrapi regionali. În ciuda înregistrărilor abisale privind drepturile omului ale aliaților săi din Golful Arab, Statele Unite le oferă acces la cele mai letale arme pentru a zdrobi disidența internă. Pentru a menține parteneriatul imperial cu Israelul,
Liderii Americii au fost de acord cu crimele de război comise de Israel în Gaza și Cisiordania ocupată și s-au asigurat că palestinienii vor continua să sufere și să moară în propria lor țară.
Un record pe cinste.

Dr.M. Reza Behnam este un politolog ale cărui specialități includ politica externă americană și istoria, politica și guvernele orientului mijlociu.
Sursa: https://original.antiwar.com/Reza_Behnam/2021/03/24/the-native-land-of-the-hypocrite
Traducerea: CD