Sorin Turle

„La articolul 168, după alineatul (15) se introduce un nou alineat, alineatul (151) cu următorul cuprins: „(151) Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate în baza alin. (9) şi nu pot fi folosite în alte cauze penale și pentru dovedirea altor fapte.”

Deci treaba-i cam asa: respectivul are perchezitie pe un anume caz aflat in ancheta, dar cautand pe hard disc in baza de date, se descopera dovezi pentru alte infractiuni si mai grave (ce-o fi, evaziune de ordinul sutelor de mii de euro, delapidare, trafic de influenta sau chiar crima, sa zicem). Dar procurorul nu va putea folosi acele dovezi, ci mai mult, e obligat sa le stearga despre copie si sa nu dea curs la ele. Va trebui eventual sa deschida alt dosar in care sa anunte pe respectivul de o noua perchezitie in vederea obtinerii acelor dovezi pe care le-a mai gasit odata. Bineinteles ca anchetatul nu le va distruge intre timp, cum altfel.
De asemenea, foarte discutabil daca acel hard disc cu datele originale poate ramane in custodia procuraturii (mai curand nu…), a.i pe masura ce se deschid dosarele pe baza dovezilor gasite legate de alte infractiuni, aceste dovezi sa nu fie distruse de catre anchetat daca HDD-ul ramen la el, deoarece printre propuneri se spune ca:

„(10) Dacă ridicarea obiectelor care conţin datele informatice prevăzute la alin. (1) ar afecta grav desfăşurarea activităţii persoanelor care deţin aceste obiecte, procurorul poate dispune efectuarea de copii, care servesc ca mijloc de probă. Copiile se realizează cu mijloace tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea informaţiilor conţinute de acestea.”

Adica se poate invoca faptul ca ridicarea HDD-ului de catre procuratura afecteaza grav desfasurarea activitatii respectivui sub diverse motive (sa zicem chiar ca ar fi un server), a.i procurorul daca a descoperit in cadrul primei perchezitii dovezi pentru alte infractiuni, trebuie sa se duca (ANUNTAT, cu un nou mandat, deci anchetatul e prevenit de noua perchezitie) pentru fiecare din celalalte cazuri in parte, separat, ca sa faca copiile de date….daca, bineinteles, mai are de unde le lua….ghici daca o sa aiba…

Bineinteles, maldarul asta de aberatii absurde se mai poate bloca, trebuie sa se pronunte si CCR-ul, dar deh….intentia se vede.