Slobozia, slobozenie, căpătoșenie!
DINESCU ŞI  „RIVOLUȚIA” ,
de  Petre Anghel

Fiindcă vor unii să ştie cum e cu Mircea Dinescu, scrisei şi eu mai ieri următoarele:
Primul care a apărut la Televiziunea română, în 1989, a fost chiar revoluționarul de profesie Mircea Dinescu. Era cel mai indicat să reprezinte poporul, fiindcă venise de la Slobozia (născut în 1950), localitate care, prin denumire, vorbea deja de originea lui nobilă în sensul dorinței de slobozenie.
Mircea Dinescu a venit prima dată la București cu gândul să se facă actor. Nu a reușit la facultate și s-a aciuiat pe lângă cenaclul lui Eugen Barbu, încă lansator de talente pe acea vreme. De sub bagheta magică a lui Barbu și a lui Fănuș Neagu va ajunge, peste ani, un apropiat al lui Marin Preda. Dar până atunci mai avea de curtat niște frumoase tinere și câțiva criticiși istorici literari: Romul Munteanu, Eugen Simion, Lucian Raicu, Nicolae Manolescu.

În 1971, lui Mircea Dinescu îi apare primul volum de versuri, „Invocație nimănui”.
Avea 21 de ani și este socotit „noul Rimbaud român”.
Scandalurile cu scriitorii, succesul la fete, băutul în public, lipsa respectului pentru ceilalți justificau elogiul. Curând va deveni secretarul organizației tinerilor uteciști din Uniunea Scriitorilor. Poemul lui „Sunt tânăr, doamnă!” face furori:
„Sunt tânăr, Doamnă, vinul mă știe pe de rost
și ochiul sclav îmi cară feciorele prin sânge,
cum aș putea întoarce copilul care-am fost
când carnea-mi înflorește și doar uitarea plânge”.
Mircea Dinescu este un bun actor, chiar dacă nu-l ajută prea mult dicția; discursul lui se bazează pe limbajul non-vebal, mâinile, buzele și scărpinatul în ceafă (la tâmplă se atinge rar) fiind componente de bază.

Biografia lui este demnă de un erou balzacian: venit în Capitală doar cu iluzii, ca mai to
ți scriitorii, se va însura cu fiica unei rusoaice și a unui ungur, va fi premiat și răspremiat de Uniunea Scriitorilor, de Academie și va trăi din sinecură: întâi portar (?) la Asociația scriitorilor (evident, doar cu numele), apoi redactor la revista Luceafărul (ei, da, ăsta chiar era visul oricărui tânăr scriitor). Armata o face lângă casă, cică la intervenţia lui Fănuș Neagu, întâmplător, desigur, la o unitate a Securității. Cărțile lui au fost traduse în maghiară și în germană (de Werner Söllner, un distins colaborator al securității române).

Debutul lui în poezie a fost strălucitor: critici tineri, bătrâni, universitari sau debutanți s-au grăbit să-l elogieze. Lucian Raicu, cel cu care va sta cu Marin Preda la masă în noaptea morții, văzuse în Dinescu un poet „bântuit de talent, un extraordinar talent, cuvintele șoc și metaforele percutante îi vin în cascadă, proaspete și nepăsătoare, cu încărcătură afectuoasă și cinică, brutal repezite și tandre, proletare și nobile, înscriindu-se laolaltă pe un traseu totuși bine determinat, spunând exact ce li s-a menit să spună, fără ezitări, fără ambiguități.”

Pentru cazul în care „rivoluția” ar fi întârziat și mai mult, Mircea Dinescu își pregătise și varianta „trăiesc bine cu comuniștii până la moarte, că am origine  sănătoasă”  și astfel a absolvit academia de Științe politice Ștefan Gheorghiu, patronată de tovarășul Leonte Răutu.
Acesta era bun prieten cu tovarășul Gheorghe Rădulescu, astfel că, înainte de 89, Mircea face parte dintre apropiații lui Gogu, pe care-l vizitează la casa de vacanță a acestuia, situată în Câmpia Dunării, icișa la Comana. Nu vorbeau numai despre „cetatea ideală” a lui Platon, ci și despre literatură, căci acolo poposeau și alți viitori revoluționari, ca Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Ion Caramitru. Iar el nu era prea ocupat cu studiile, fiind la fără frecvență și, oricum el era intersat de școala vieții, nu de doctrine, fie ele chiar de stânga (oare, de stânga?).
După apariția de la televizor, imediat după fuga dictatorului, jucând bine rolul oferit de Ion Caramitru (devenit regizor prost dintr-un actor foarte bun) care-i recomandă „Mircea, fă-te că lucrezi”, Dinescu ajunge, chiar în acea  seară, președintele Uniunii Scriitorilor. Va fi susţinut de floarea cea vestită a întregului Apus (sau Răsărit): Octavian Paler, Eugen Simion, Aurel DragoșMunteanu. Nu a fost, totuși, prea ușor, fiindcă poeta Ana Blandiana (și ea contestatară și prietenă cu Gogu) l-ar fi vrut pe George Macovescu. A ieșit învingătoare generația tânără. Macovescu era cominternist, dar făcuse „greșeala” de a-l susține pe Ceaușescu la congresul în care îi contestase C. Pârvulescu realegerea ca secretar general al partidului. Acum lua sfârșit naționalismul ceaușist, se creau condiții pentru globalizarea venită dinspre Vest.

Despre prestația lui Dinescu, fostul coleg de la revista Luceafărul, poetul Cezar Ivănescu, va afirma: „Uniunea Scriitorilor trebuia să devină după Revoluţie acea centrală de energie, acel nucleu de energie care să numească şi să buşească preşedinţi în ţara asta. Pentru că aveam această autoritate. Din această instituţie de autoritate şi de ţinută morală, a ajuns o instituţie oarecare, falimentară. Din ce cauză? Din cauza faptului că s-a ocupat numai cu bişniţa măruntă, cu afacerile lor de bişniţari nenorociţi de la Dinescu şi până la actualii conducători ai Uniunii – şi nu cu lucrurile mari. Nu s-au gândit la condiţia scriitorului român, nu s-au gândit cum să transforme această instituţie, care a fost foarte puternică sub comunişti şi a fost o  adevărată redută a democraţiei, cum s-o transforme din nou într-o instituţie puternică şi în democraţie, care să poată să facă ceva în ţara asta”.

Nemainsemnând prea multe Uniunea Scriitorilor, fiindcă noii guvernanți nu mai aveau nevoie să țină scriitorii într-o organizație puternică și cu autoritate morală, Mircea Dinescu se dedică afacerilor. Mărturisește că sfatul l-a primit de la o funcționară a ambasdei germane care i-ar fi spus prietenește că literatura nu mai înseamnă nimic în capitalism, banul este totul. Drept urmare, înființează reviste, le vinde, înființează altele, mai vinde din ele și cupără terenuri agricole și vii.
La o lansare de produs, vin marca Dinescu, îl are oaspete chiar pe președintele Iliescu. La plecare îl conduce pe acesta la automobil și vrea să-i dea o damigeană de vin. Președintele, sărac și cinstit, cum îi e felul, refuză, dar Mircică insistă: „ia-o, bre, nea Ioane, ce dracu, dacă nu bei dumneata, bea coana Nina”! Harașo democrație! Lume civilizată, soro, nu glumă.

Având de ales între eternitatea artei și foșnetul rublei, poetul din Slobozia a optat pentru moneda europeană. Din tânărul prin care treceau „săgețile vestirii”, se mai văd cu ușurință doar buzele groase, de lăutar care a cântat pe la nunțile boierilor, salivând după un ciubuc gras.
*
*
*
Nota Redacției Îi unosc bine pe amândoi, pe Petre Anghel și pe Mircea Dinescu. Petre Anghel mi-a fost student și coleg. Om serios, în căutarea binelui și a adevărului, descoperitor de frumuseți… După formula clasică.
Pe Mircea Dinescu, care umbla fără nciiun  rost prin București, băiat simpatic și „haios”, am vrut, m-am oferit să-l pregătesc să intre la facultate, unde examenul de  admitere era dur de tot. Vorbisem cu doi colegi – Petrică Nicolau și dl Radu Toma, de la franceză – să-i dăm meditații gratuit.
N-a mers. Nu l-am putut convinge că i-ar putea folosi la ceva  Universitatea, lui, ca poet, ca scriitor. Dinaintea refuzului, mi-am zis că M.D. este un suflet de boem autentic, mai greu de înțeles de unul ca mine, chiar dacă nu eram nici eu chiar întruchiparea conformismului și a corectitudinii sociale.
După o vreme am auzit însă că Dinescu al nostru este student! Unde, domnule? La pe atunci disprețuita fabrică de activiști Ștefan Gheorghiu. Deh! Se intra fără admitere, fără concurs, doar pe bază de dosar.  Se alegea astfel praful de autenticitatea boemei lui Mircea Dinescu!. ..Dimpotrivă, dovedea un conformism indecent! Dezgustător! Dezolant…
Un urechist, acest Dinescu! Tot ce știe știe din auzite! Nu din citite! N-a călcat în viața lui într-o bibliotecă! Cu siguranță a scris mai mult decât a citit, iar de scris a scris numai câteva cărțulii de poezii mediocre. O pot dovedi oricând, așa cum am dovedit-o și înainte de 1990…
A fost cam așa: apăruseră în presă, în România literară, cronici supra laudative, semnate de Eugen Simion și Dan Cristea. A mai apărut și o cronică reținută, care susținea că nici vorbă să fie vorba de un mare poet: Poet mediocru, concluziona Valentin F. Mihăescu.
Eu, coleg cu toți trei și în bune relații cu toți patru(!), m-am simțit obligat să intervin. Am declarat de la bun început adevărul: nu citisem volumul de versuri analizat, Paznic de poduri (?), despre care scriseseră cei trei redutabili critici. Așa că m-am limitat la citatele date de aceștia. O analiză școlărească a citatelor semnalate cu extaz critic de Eugen Simion și Dan Cristea dovedea platitudinea poetică a textelor, lipsa de acoperire a ditirambilor cu care fusese gratulat ialomițeanul!
La Valentin F. Mihăescu în schimb, citatele erau elocvente pentru teza autorului: lipsa de poezie din poeziile sloboziotului!..
.
…S-a încercat în acei ani cu nevrednicul o manevră: să fie propulsat în locul lui Nikita, ca lider al poeziei românești! Nikita Stănescu supărase pe cei care-l cercetaseră și-l invitaseră să facă disidență, să se dea cu Europa Liberă! S-a ținut tare Nikita, deh, ploieștean!, și nici măcar n-a cochetat cu emisarii Occidentului liber provocator. Din păcate, criticii cei mai importanți, care până atunci îl ridicaseră pe Nikita în slăvi, au descoperit peste noapte geniul poetic al lui Mircea Dinescu. Complet inexistent! Cum s-a dovedit cu prisosință după 1990, când Dinescu s-a lăsat de poezie…
Ce scrisese însă până atunci nu fusese poezie, fuseseră niște texte haioase, piperate cu aluzii anti-sistem. Complet lipsite de „boltă metafizică” – vorba lui Fănuș Neagu.
Inconsistența intelectuală a bietului Dinescu este depășita numai de aplombul său, tipic pentu impostorii din literatură.
Petre Anghel s-a arătat mult prea îngăduitor cu un nechemat care s-a mai băgat și în politică, cu același insucces general! Un produs al sistemului corupt, întreținut artificial pe ecranele TV, ca piesă care are rolul ei în angrenajul minciunii, al falsității, al manipulării. Un rol bine jucat înainte de 1990. Mai apoi s-a arătat arama coclită!
i.c.