Stimate domnule profesor Coja,

Sper ca rândurile mele să vă găsească sănătos și voios. V-am văzut la Nașul TV într-o emisiune cu un „jurnalist” plin de sine care nu vă lăsa să vă spuneți punctele de vedere.

Privitor la textul „Mircea Dinescu în dezvăluirile făcute de Aurel I. Rogojan” în cartea „Puterea umbrei”, doresc să fac câteva precizări pe care vă rog să le publicați.

Tot grupul de așa ziși „dizidenți”, din care fac parte și cei menționați de autorul Rogojan (Dinescu, Pleșu, Măgureanu, Caramitru etc) erau de fapt agenți ai Securității. Nu poți să fii concomitent disident și agent al Securității! Este elementar. Calitatea lor de agenți a fost dovedită, inclusiv de înalți ofițeri de Securitate, cum ar fi colonelul Marian Ureche, fost șef în cadrul Direcției I a DSS, iar după lovitura de stat fost șef al Serviciului Independent de Protecție și Anticorupție al Ministerului de Justiție (SIPA), prieten și colaborator al d-lui Rogojan, care în cartea domniei sale „Serviciul de informații al Justiției dezvăluit din interior”, ne spune și ofițerii de securitate care i-au avut în legătură operativă (col. Achim pe Caramitru și Dinescu, col. Mălureanu pe Pleșu etc.). Împrejurarea că ei lucrau și ce servicii secrete străine, cu aprobarea și susținerea Securității, nu schimbă fondul problemei.

Ceaușescu primea informații despre acești „dizidenți” urmăriți și protejați de Securitate și i se făceau informări în legătură cu măsurile (chipurile) luate împotriva lor. Ceaușescu trebuia să ia mii de decizii în tot felul de nișe. Privitor la toate acestea el primea propuneri și se consulta. Dl. Rogojan dezinformează când spune că Ceaușescu a decis privitor la X sau Y „disident”. Măsurile le propunea Securitatea. Cu domiciliu „forțat”, mai lung sau mai scurt, au fost trimiși cei care erau avuți în vedere de generalul Vlad să aibă aureolă de luptători dizidenți pentru a fi înălțați în funcții mari agenții Securității, cea care s-a pregătit să păstreze controlul asupra societății românești și după Ceaușescu. De aceea, în 22 decembrie 1989, la ora 11 și ceva, din ordinul Securității, s-a deschis intrarea la Televiziune doar pentru acești falși dizidenți controlați și susținuți de Securitate, așa cum altora nu li s-a permis, chiar dacă unii dintre ei erau și ei oameni cu angajamente la Securitate. Ion Gavrilă Ogoranu, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu și alții au încercat cu disperare să intre și să vorbească, dar nu au fost lăsați. Cei care controlau intrarea în emisie erau agenții diversioniști Cazimir Ionescu și Mihai Lupoi.

Virgil Măgureanu a fost trimis la Focșani, dintr-un motiv foarte clar, dovedit ulterior. Ca să fie mai aproape de frontiera de est a țării, întrucât el a făcut mai multe deplasări în URSS, în perioada pregătirii revoltei populare și a loviturii de stat de către Securitate, al cărei lucrător fusese în anii 1970. Deci, „disident” cu acte în regulă, cu domiciliu forțat, dar și cu pașaport dat în secret pentru a pregăti și a susține atacul împotriva României care se pregătea. Trădare în toată regula. De altfel, asemenea deplasări, pe fond ilegale, au făcut și alții: Ion Iliescu (vezi mărturiile col. de securitate Viorel Roșu), iar colonelul de contrainformații militare Valentin Raiha ne spune în cartea sa „În decembrie 1989 KGB a aruncat în aer România cu complicitatea unui grup de militari”, Editura Ziua – Omega Press Investment, București, 1995, că în 10 decembrie 1989, cu o cursă specială TAROM, s-a deplasat la Moscova un grup de complotiști români, ofițeri de informații militare cu foarte înalte răspunderi, care s-au dus să realizeze acordul fin al complotului.

Dl. Rogojan, pe care împreună cu dl. prof. Cristian Troncotă l-am deconspirat cu probe indubitabile că falsifică documente și spune minciuni, încearcă și acum, după trei decenii de manipulare a poporului român (o parte din acestea le-am publicat în cartea noastră „Prăbușirea mitului Securității. Adevăruri ascunse despre generalul Iulian Vlad și Securitatea regimului comunist din România”), să arunce fumigene prin care să convingă opinia publică de faptul că Securitatea, trădătoare până în măduva oaselor, ar fi fost patriotică și ar fi slujit poporul român.

*

Nota redacției: În ziua de 22 decembrie 1989 am fost în față la Comitetul Central, unde am stat până după plecarea elicopterului. M-am întors acasă și când i-am văzut că apar la TV niște năuci, m-am speriat că Țara încape pe mâna unora ca Mircea Dinescu și am plecat la TV, să mă asigur că va exista și o voce de om normal, a mea! La Tv era mare înghesuială, toți voiau să urce în studioul de unde se făcea transmisia către țară. La ușă era pe post de cerber un actor, pe care îl cunoșteam: Gil Andriescu. Dar am avut un lapsus și nu-mi aminteam numele omului. Am stat puțin deoparte, încercând să-mi aduc aminte de numele actorului. În timpul acesta a intrat Dan Deșliu, căruia i s-a făcut loc cu mult respect. La un moment dat s-a auzit o vorbă: „Faceți loc pentru generalul Voinea!” și a intrat un militar, nu procurorul Dan Voinea. Dacă am văzut că intervine un general de armată mi-am zis că lucrurile se vor normaliza și nu mai este nevoie de mine. Am mai stat câteva minute, m-am întâlnit cu Răzvan Teodorescu, acesta mi-a spus că țiganii au intrat în casa lui Ceaușescu și sunt în pericol tablurile de colecție din casa fugitului. A fost de părere să mergem acolo și să încercăm să facem ceva. Am plecat spre casa lui Ceaușescu, pe drum ne-am despărțit, iar eu am fost convins că Ceaușescu nu putea locui decât pe malul lacului, așa că m-am dus să-i caut casa pe actualul bulevard Mircea Eliade. Era liniște peste tot. M-am întors la televiziune, unde hărmălaia era și mai mare, m-am decis să mă întorc acasă. Am luat-o pe bd Aviatorilor spre Piața Victoriei. Lumea curgea în sens opus. Țin bine minte îngrijorarea care m-a cuprins când am văzut că erau prea mulți țigani printre acei manifestanți…
Abia târziu, prin luna martie, am aflat care era casa lui Ceaușescu, atunci când Vatra Românească a căpătat un sediu în ograda locuinței respective…
După ani de zile l-am întrebat pe site pe Gil Andriescu ce căuta el la poarta televiziunii să-i trieze pe participanții la revoluție! Nu mi-a răspuns niciodată. Se pare că a făcut parte din echipa de actori mobilizați de Sergiu Nicolaescu.

Ion Coja