de Andrei Marga
Istoria evreilor este plină de miracole, iar despre ele au scris nenumăraţi evrei şi neevrei, unii atenţi la ceea ce se petrece în profunzimea vieţii evreieşti, alţii vehiculând clişee.
Cum să scriu, la rândul meu, fără să repet ceea ce au spus deja alţii, unii poate chiar mai convingător? Atunci când am publicat volumul „Fraţii mai mari. Întâlniri cu iudaismul” (Hasefer, Bucureşti, 2009), resimţeam nevoia de a mărturisi ceea ce datorez, ca fiecare filosof şi chiar cetăţean european, grandioasei culturi a poporului evreu şi cum şi cât am ajuns să mi-o însuşesc.
Scrierile lui Habermas, discuţiile cu principala personalitate a filosofiei mondiale actuale şi contactul cu scrierile evreieşti, de la Maimonide, trecând prin Mendelsohn, Graz, Rosenzweig, la Scholem, Idel, Avineri, Yovel, Wistrich şi mulţi alţii, mi-au deschis orizonturi de înţelegere.
Acum, aflându-mă într-un semestru de predare la impresionanta The Hebrew University of Jerusalem şi trăind efectiv, aşadar fără graba turistului, în capitala poporului lui David şi Moise, resimt că am mai mult de spus.
Nu este vorba de a comunica date istorice, pe care alţii le pot evidenţia mai calificat (pregătirea mea fiind în filozofie şi sociologie), ci de a vorbi despre Israelul de azi, care este socotit, pe drept, cel puţin un dublu „miracol”: al creării unui stat modern, într-un context geografic şi istoric eminamente advers, şi al creării uneia dintre cele mai competitive economii ale lumii de către o ţară care nu de mult a atins abia şapte milioane de cetăţeni.
Shimon Perez spunea, acum câţiva ani, că Israelul este „o naţiune care mereu începe (perpetual starts-up)” – începe un nou suiş în istoria sa străveche. Cunoscutul lider vorbea despre „secretul israelienilor (Israeli secret)”, care a poziţionat ţara lor în mod extraordinar în lumea în care trăim. George Friedman (vezi volumul său „The Next Decade” (Anchor, New York, 2012) arăta, pe bună dreptate, că Israelul are astăzi capacitatea de a se apara singur şi a trecut de forţele considerabile care au căutat să-l anihileze, cel mai recent transformând în eşec temutul terorism organizat de inamici.
Plec de la aceste reflecţii pentru a circumscrie, în cât mai puţine cuvinte, „miracolul economic” al Israelului şi „secretul” său (după ce, în „Fraţii mai mari. Întâlniri cu iudaismul, am abordat „miracolul” construcţiei statului modern pe pământul biblic al evreilor).
Să luăm în seamă faptele, apelând, de această dată, mai ales la sinteza lui Dan Senor şi Saul Singer, „Start-up nation. The Story of Israel’s Economic Miracle” (Twelve, New York, Boston, 2011), care aduce în atenţie mulţi indicatori concludenţi. Israelul a fost atacat armat de şapte ori, din 1948 încoace, şi a fost supus terorismului, intifadei şi altor lovituri ca nici un alt stat din lume. „Nici un soldat străin nu a venit în ajutorul său” – notează Shimon Perez. Embargourile ridicate împotriva sa l-au costat peste 100 de miliarde de dolari. Cu toate că Damasc, Amman, Cairo, Beirut sunt aproape, ca distanţă, este anevoios pentru israelieni să călătorească în ţările vecine, care se interpretează pe sine, din nefericire, mai curând ca inamici.
Israelul este „cel mai mic spaţiu national de pe glob, în situaţia în care cetăţenii săi nu pot trece fără pericole dincolo de frontierele terestre” (p. 19). Din teritoriul Israelului, 95% este pământ arid, iniţial impropriu agriculturii. Resursele subsolului sunt mai curând sărace. Israelul importă apa şi cernoziom. Doi din trei israelieni sunt nou veniţi, Israelul având una dintre cele mai eterogene, ca provenienţă, populaţii din lume: cetăţenii săi vin din peste şaptezeci de alte ţări.
Unde se plasează astăzi Israelul?
Să continuăm evocarea de date, din aceeaşi foarte documentată sursă. „Israelul reprezintă cea mai mare concentrare de inovaţie şi antreprenoriat în lumea de astăzi” (p. XVI). Capitalul investiţional de risc (venture capital investment) per capita este în Israel de 2,5 ori mai mare decât în SUA, şi de 30 de ori mai ridicat decât in Europa. Israelul atrage un astfel de capital în mai mare măsură decit Marea Britanie şi decât Germania şi Franţa la un loc (p.14).
Israelul are cele mai multe firme înregistrate NASDAQ, fiind depăşit numai de SUA. În optica întreprinzătorilor internaţionali, „după SUA, Israelul este cel mai bun”, ca loc de operare (p. 18). Firmele israeliene sunt astăzi ferm integrate în China, India, America Latină şi în alte părţi ale lumii (p. 75).
În populaţia Israelului de acum, 47% sunt absolvenţi de studii universitare – unul dintre cele mai ridicate procente de pe glob. (p. 90). Israelul şi-a creat universităţi de nivel înalt chiar înainte de a fi proclamat statul. Primul „board of governors” la The Hebrew University, înfiinţată în 1918, i-a inclus pe Einstein, Freud, Buber. Technion-ul din Haifa a fost înfiinţat în 1925, Institutul Weizmann în 1934. Israelul are opt universităţi şi douăzeci şi şapte de colegii, patru dintre universităţi fiind între primele o sută cincizeci de universităţi din lume, iar şapte între primele o sută din regiunea Asia-Pacific (p. 255). Institutele de cercetare ştiinţifică ale Israelului sunt primele în lume sub aspectul valorificării comerciale a rezultatelor (p. 256).
Yissum, compania de transfer tehnologic din cadrul The Hebrew University of Jerusalem, câştigă anual un miliard de dolari producând şi valorificând 5.500 de patente şi peste 1.600 de invenţii tehnologice. Israelul este cel mai mare producător de biotehnologii din lume, în afară de SUA şi Marea Britanie (p. 256). În 2008 Israelul a exportat tehnologii în valoare de peste 18 miliarde de dolari.
Sub aspectul publicaţiilor ştiinţifice per capita (universitari şi cercetători), Israelul deţine locul întâi în lume (p. 266). În 2008, Institutul Weizmann şi The Hebrew University au fost socotite, de revista „Scientist”, „the best place to work in academia” din lume, în afară de SUA. În partea din faţă a universităţii din Ierusalim deja menţionată, figurează chipurile a nouă premianţi ai instituţiei Nobel, începând, fireşte, cu creatorul teoriei relativităţii. Trei mii de profesori universitari israelieni de prim nivel lucrează în diferite universităţi ale lumii.
Israelul este unul dintre cei mai importanţi exportatori agricoli ai lumii, iar prezenţa sa în industrii precum aviaţia, informatica, irigaţiile, reciclarea apei, noile energii, medicamente şi nenumărate altele este de prim-plan în lumea de astăzi.
Cum se explică „miracolul” pe care indicatorii amintiţi îl sugerează, fie şi schematic? Care este „secretul” israelian? Să revenim la profunda explicaţie din cartea lui Dan Senor şi Saul Singer. Sunt multe ţări care s-au dezvoltat rapid în perioada postbelică – de pildă Coreea de Sud, Singapore, Taiwan. „Dar nici una nu a produs o cultură antreprenorială . care să fie comparabilă cu cea a Israelului” (p. 19). Împrejurarea nu ţine de ceea ce se spune în mod curent: „evreii sunt inteligenţi (smart)”, căci sunt pe lume şi alte popoare cu o asemenea însuşire, dar performanţele rămân diferite. „Miracolele economice” nu se explică în acest fel. Nici ideea unei „evreităţi” unite nu explică un asemenea miracol, căci israelienii sunt astăzi una dintre cele mai eterogene, ca provenienţă, populaţii.
Este adevărat, desigur, că ţara funcţionează ca un organism orientat spre inovaţie. Sunt multe ţări cu talente individuale (Singapore, de pildă, are cei mai buni studenţi în matematică şi ştiinte), dar Israelul asigură cele mai performante „echipe (teams)” (p. 20). Nu este explicaţie nici invocarea impactului dinamizator al industriei militare şi de apărare, căci aceasta aduce doar 5% din produsul naţional brut (p. 20).
Care este, totuşi, explicaţia „miracolului economic al Israelului? „Cum se va vedea, este vorba de o istorie nu atât a talentului, cât a tenacităţii, a chestionării insaţiabile a autorităţii, a informalităţii hotărâte, combinate cu o atitudine unică faţă de nereuşită, muncă, misiune, risc şi creativitate ce traversează discplinele diferite (p. 21). Şi nu numai atât.” Israelul se specializează în antreprenoriat al creşterii ridicate (high growth) – care ajunge să transforme întregi industrii globale. Antreprenoriatul creşterii ridicate se distinge prin aceea că foloseşte talent specializat – de la ingineri şi oameni de ştiinţă la manageri în bussines şi marketing – pentru a comercializa ideea inovativă (p. 22-23).
Cunoscutul premiant Nobel în literatură Amos Oz (vezi Speech at the Israeli Presidential Conference, Jerusalem, mai 14, 2008) specifică iudaismul şi cultura Israelului drept „cultură a îndoielii şi a argumentului, un joc deschis-încheiat al interpretărilor, contrainterpretărilor, reinterpretărilor, interpretărilor opuse. De la începutul existenţei civilizaţiei evreieşti, aceasta a fost recunoscută prin argumentativitate”. Această specificare se confirmă din plin. Pretenţia continuei argumentativităţi – aşa cum spune o poantă sugestivă – face să fie mai uşor de condus un grup de cincizeci de americani decât un grup de cinci israelieni, căci israelienii te vor chestiona tot timpul – începând cu întrebarea ” (p. 48). Mai departe, informalitatea relaţiilor dintre oameni este unică, fiecare, inclusiv oficialii, fiind tutuiţi sub nume prescurtate sau porecle.
Israelienii vorbesc de „chutzpah” – o abordare scutită de orice formalism, care se observă uşor pretutindeni – în relaţia dintre studenţi -profesori, funcţionari – şefi, soldaţi – generali şi în alte relaţii. Pe de altă parte, isaraelienii ştiu că poţi uneori să nu reuşeşti, dar practică mereu „a constructive failure” sau „intelligent failure” (p. 37). Riscul este asumat lucid, împreună cu nevoia inovaţiei, a creativităţii, cu ieşirea curajoasă din conformismul diviziunilor din cunoaştere şi din viaţă. Debirocratizarea inteligentă este rezultatul major. Elocventă este, de altfel, organizarea armatei israeliene: prin selecţie pe bază de competiţie, în armată vin cei mai buni tineri ai unei generaţii (spre deosebire, de pildă, de alte ţări, unde în armată vin cei care nu au loc altundeva, pe bază de înscriere), iar deciziile de luptă se iau la niveluri cât mai joase, într-o armată cu puţini deţinători de grade înalte, în care coloana vertebrală o formează rezerviştii (p. 59). În Israel, cultura civilă şi cultura militară şi-au dat mâna, în mod organic, iar analizele făcute de militari sunt extrem de profesionale şi necruţătoare.
Politic vorbind, Israelul s-a dezvoltat printr-o acţiune a guvernului (statului), care s-a transformat treptat într-o stimulare a sectorului privat antreprenorial, care a luat iniţiativa şi a dus la dezvoltarea de astăzi (p. 128). Curentul numit aici „bitzu-ism” – un fel de pragmatism luminat – a prins rădăcini profunde. Imigraţia a fost cea care a sporit continuu forţa economică a Israelului, într-o ţară care a trecut de la 806.000 de locuitori, în 1948, la 7,1 milioane astăzi (p. 155).
Diaspora a fost folosită inteligent pentru catalizarea economiei (p. 171). Situaţiile dificile au obligat oamenii din Israel la inovaţie: de pildă, atunci când preşedintele francez de Gaulle a sistat livrarea de avioane, Israelul a trebuit să-şi creeze propria industrie aviatică (p. 220). Viaţa, apoi experienţa „combinaţiei experienţelor militare şi civile” i-au obligat pe israelieni să abordeze transdisciplinar realitaţile (p. 234).
Pe bună dreptate, autorii cărţii „Start-Up Nation” subliniază că Israelul s-a dezvoltat la rangul unui miracol economic plecând de la agricultură. Convingerea dominantă a fost aceea că „agricultura este mai revoluţionară decât industria”. Economia israeliană a început, într-adevăr, cu fermele agricole. Ceea ce Shimon Perez propune şi astăzi este încurajarea „fermierilor tehnologiilor de vârf ale timpului nostru” (p. 284-285). El are în vedere, în primul rând, inteligenţa artificială, biotehnologiile şi nanotehnologiile.
În sfârşit, israelienii călătoresc foarte mult. Este destul să vezi aeroportul David Ben Gurion şi-ţi dai repede seama de anvergura mobilităţilor israelienilor. Se spune că un hotelier din Asia, verificând un paşaport israelian, îl întreabă pe posesor: „câţi sunteţi voi?”, iar după ce aceesta răspunde: „şapte milioane”, hotelierul continuă: „şi câţi s-au întors deja în Israel?”.
Nu lipsesc, desigur, ameninţările în faţa dezvoltării actuale uimitoare a economiei israeliene. Autorii cărţii „Start-Up Nation” le menţionează fără ezitare. De pildă, terorismul suicidar poate descuraja turismul, imigrarea evreilor din Rusia se apropie de sfârşit, dependenţa ţării de export este mare, participarea la economie este prea mică din partea evreilor ortodocşi şi a arabilor, iar înarmarea nucleară a Iranului poate inhiba investiţiile străine în regiune. Israelul se pregăteşte, însă, din timp, să înfrunte aceste ameninţări, iar minţile lui strălucite, atât de încercate în situaţii aproape fără ieşire, vor afla, cu siguranţă, soluţii. Aşa cum spunea Thomas Friedman (de la „The New York Times”), Israelul are probleme lumeşti, legate de contexte financiare sau politice, dar are marele avantaj că nu are problema culturii, ceea ce îi permite, în definitiv, să fie atât de antreprenorial şi creativ, încât ceea ce realizează pare, pe drept, de domeniul miracolului.
24 aprilie 2012
Andrei Marga
http://www.cotidianul.ro/miracolele-si-secretele-israelului-180504/
PS: Andrei Marga este noul Ministru de Externe in guvernul Ponta
@ Nae
ERATA: Corola de ‘minuni’ a lumii (blagiene)am vrut sa spun…desi corola de ‘lumini’ e si ea o metafora, dar Blaga a spus el ceva aici…cu aceste ‘minuni’…
@Nae
Ce e rau cu Mitologia?
Incredeibile ‘narative’ inventate de NOI, despre NOI, si pentru NOI!
Si de ce ne-am supune la povestile ‘altora’ despre noi, venite ‘din afara’ iar nu ‘dinauntru’?
Ce Dumne-zeu s-ar supara pentru asta – cind ne-am nascut cu acel ‘God Centre’ undeva in creierul propriu si personal, si trbuie ca umanitatea sa fie de fapt ‘anti-umanitate’ pentru a respinge ideea de Dumne-zeu.
Il avem cu noi, caci este ‘inauntru’ ca si ‘in afara’…deci ‘in afara’ dar musai si ‘inauntru’…aici, vezi, se insinueaza o mica problema, o mica ‘slabiciune’ oho, de mult si la maximum speculata…
Ei, uite, unii e mai indaratnici si cu (!)cit se apleaca balanta catre cea de a doua jumatate, devine din ce in ce mai captivat de ‘corola aia de lumini a lumii’ (blagiene) pe care nici nu se mai catadicseste sa o atinga daramite sa o ‘striveasca’…din prea multa si zeloasa cautare (pionieristica)…
Ah, salut de la Marte atunci (catre frumoasa si esteta desi cam cruda cu petitorii, Afro-Venus)… pe prea bune, de la un Marte de Martie…Sa nu afle Cronos, cum bine zici…
Si vorbind de Venus, astronomii (vezi, nu astrologii numai, sic) se pregatesc asiduu sa vada Ocultarea lui Venus in jurul soarelui (miercurea asta) ocultare (!) de nezarit ‘dupa’ decit la trecerea citorva vreo una suta douazeci de ani…si cica n-ar fi prea augurala…
En fin, jokes aside, se incing taritele si se simte praful de pusca care nici uscat bine nu este…caci asta, praful asta in speta, tre sa fie CEL mai bine uscat, altfel se umezeste iar de toate lacrimile varsate asa, din omenie…
Numai de bine
@ Matei S.
Nu stiu !
Nu prea as vrea sa am tangente cu Zeii, dar pentru a ramine in lumea fabulatiei…..parca prea des umanul sugruma animalitatea centaurului Chiron….
S-ar putea ca Olympul sa fie deja ocupat cu petrecerea data de Cronos pentru reusita castrarii lui Uranus….si Centaurii sa intre in panica….
Mai stii ?
Sa fie doar o farsa a Afroditei pentru a scapa de Hefaistos? Ma indoiesc !
Cronos este inca viril si ….Afrodita stie !
In curind vom sti mai multe…..
Salutari de la Afrodita……dar sa nu afle Cronos !!!!!
Nae
@ Năica,
Off topic, scuze:
Nu merită să amesteci Astrologia cu Marga(rina)…e cum ziceai, ‘cleioasă’ combinatia.
Crede-mă, sunt adâncimi stelare și abisale totodată în astrologia asta, bat-o vina! Cine o ține așa, ca pe o târfuliță cu ciorăpeii bine întinși pe pulpele alea mincinoase, și ne-o trimite în direcții totdeauna precise, între revistuțe și ziăruțe de frez-can-can, crede-mă, știe bine ce face: e mânat de nevoia mare de a nu amesteca plebea cu ‘alesul’! O mare chestiune, n’est ce pas? Arzătoare pentru uniiȘ; cine se amestecă (!) cu cine!
Dar iată, câte unul se mai strecoară prin ruinele bibliotecilor din Alexandria să vadă și să miroasă scrumul care a ars odată stelele din cer și le-a lăsat acum palide, sau cum ar spune ‘anti(cică)postmodernul’ Habermas al ipochimenului nos, și care se crede superior untului pe pâine, Marga cela, cum ar spune deci buldogul german Habermas, ne-a lăsat ‘disenchanted’ – sastisiți și debili, alintați și cu muuuuultă, multă râzgîiere…
Astrologia chiar nu merită negociată pe o Marg(e)a degerată; apropo, ce zeu olimpian ți-e arhetipul: Venus, Marte, Jupiter, etc.? Vezi că cei dintâi sunt pe undeva prin martie-aprilie-mai (Berbec, Taur) iar celălat, bărbosul șef olimpian, soțul Herei cea adulterată sistematic de burtosul și nesătulul zeu, e undeva spre toamnă, căci săgeatează de nu te vezi din vârful ăla de suliță (săgetătoriană). Nu prea îmi pari din compania lor totuși.
Acum am spus și eu așa, hai nu mă da pe mâna clerului atoatștiutor căruia-i doresc să nu cadă pre mâna unui Richard Dawkins care le-ar mai scurta puțin din barba-dalba dar i-ar și învăța ceva responsabilitate față de ceea ce, (!) ca oameni, se cuvine să stim, și avem tot dreptul să aflam. Ah nu ca Dawkin ăsta e cine știe ce, dar a mai relaxat putin atmosfera…și el e un bigot…al științei…
Cu prietenie, ca întotdeauna.
@Fabrica de ciocolata…
Se facea ca….. eram trist !
Visasem ca eram un romin foarte trist si nefericit!
Dar am avut noroc ! M-am trezit !
Pentru ca insfirsit a reusit un genial istoric si mare om de stat sa ma trezeasca din dilemma nefericirii mele……cosmarul lacrimilor de ciocolata.
Se facea ca sunt disperat de trist ca timpul genereaza un fir subtire de uitare in jurul unui nou soare, pentru a forma un ghem ca o carcasa de tradare salvatoare a celui mai ales miracol uman, devenit intre timp a doua stea polara a sistemului nostru solar, in care cu totii orbitam acum iluminati de ilustri astrologi pupi-in-stelisti.
Se mai facea, ca priveam fascinat la ochii superb machiati ai unei tirfe de pe o pancarda publicitara, din a carei priviri miraculoase picurau lacrimi de ciocolata.
In zadar incercam sa le adun, pentru ca in causul palmei se adunau numai zoaie superb colorate, amestecate cu apa de ploaie a cosmarului.
Orbit de privirile fierbinti, nu mai puteam sa deosebesc intre zoaie si lacrimile de ciocolata ale tirfei care facea publicitate la un shampon de casa buna……
La un moment dat, speriat ca de un fulger de lumina in intunericul inculturii mele,
m-am pomenit in causul palmei cu un articol superb al unui astfel de astrolog, ce m-a trezit din visul in care stateam cu mina intinsa pina la amorteala, catre o pomana electorala de ciocolata fierbinte.
Devenisem dependent de lacrimile de ciocolata, ca porcul sacrificat de ascutirea cutitului, iar tirfa de pe afis, profita de slabiciunea mea si plingea cu zoaie frumos colorate peste viciul meu……
Noroc ca m-am trezit din acest cosmar cleios devenit ritualul noptilor mele instelate….din care incercam sa-mi salvez sufletul ratacitor, de poftele fierbinti ale tirfei cu lacrimi de ciocolata…….amara.
M-am trezit ! Era sa ma inec in ciocolata…..
Dar mi-au ramas citeva frinturi din textul acela traznitor de bine iluminat despre miracole…..
„Istoria evreilor este plină de miracole, iar despre ele au scris nenumăraţi evrei şi neevrei, unii atenţi la ceea ce se petrece în profunzimea vieţii evreieşti, alţii vehiculând clişee.”
Genial !
Astrologul nostru pupi-in-stelist recunoaste singur si chiar ne atragea atentia de la inceput, ca este specialist in profunzimea cliseelor descrise ulterior!!!!!
Si ca sa ne ajute in descifrarea codurilor din clisee, ne da totul mura-n gura ! De la Habernas pina la …..multi altii…..care ne pot deschide noi orizonturi de intelegere…..in somn…..
Autorul resimte chiar ca are “mai mult de spus”……….
Ce frumos !!!
Ce bine pentru noi !!!
Insfirsit un roman cu spiritul realitatii, care a reusit sa analizeze si sa sintetizeze suferinta unui popor, care se sacrifica pentru ca sa ne deschida noua ochii, asupra perspectivei fericite de dincolo de linia orizontului de care ne apropiem gloriosi…
Suntem pe maini bune !
Acum pot sa ma culc linistit mai departe, fara sa mai am spaima halucinatiilor electorale…..
Noapte buna !
Nae
P.S. Sper insa sa nu-mi continue cosmarul si sa aud ca de partea cealalta a aparut un articol similar despre stramosii mei…..ca ma las de droguri !
un cretin mai mare ca petru clej nu gasesti.Se semneaza anonim pe toate garduriile
da,a violat o studenta in 2009 si un student in 2010 in cabinetul lui din cocina UBB-ista,unde e platit pentru asta cu 3000 euro.
pentru ION
d.le ION este exact replica la care m-am asteptat.
Q.E.D.
Ion ramane Ion
daca nu stii ce semnificatie are Q.E.D cauta pe Google
„Cu atat mai mult cu cat am inteles ca ortodoxia, de care si apartine prof Coja, este incompatibila cu masoneria.”
AI INTELES PROST. MASON POTI FI INDIFERENT DE ORIENTAREA RELIGIOASA…
„Michael shafir evreul homosexual violeaza in anul 2009 o studenta de 19 ani de la Universitatea Babes Balay”
CA NU STII ROMANESTE NU MAI CONTEAZA, DAR HOTARASTE-TE: SHAFFIR, DACA ESTE HOMOSEXUAL, A VIOLAT UN STUDENT SAU O STUDENTA? CRETINULE…
@alcibiade
nu vorbesc cu labagii!(adica cu tine)
ptr.ION
d.le Ion daca nu-ti prieste „secretul Israelului” poate dai d.ta detalii despre”secretul Romaniei”
SECRETUL ISRAELULUI* sau cum sa ucizi copii in Fasia Gaza fara a raspunde in fata comunitatii internationale/
ANDREI MARGA manca ca__at cu lopata si spune ca-i foarte bun!
il linge in c_r pe poponarul homosexual Michael shafir, fost stergator de praf in arhivele europei libere.
Bravo!
Michael shafir evreul homosexual violeaza in anul 2009 o studenta de 19 ani de la Universitatea Babes Balay
Ulterior acesta mituieste judecatorii amenintandu-i cu procese de antisemitism daca va fi anchetat.
Bravo tovarase MARGA! locul tau din Parlament si Guvern duce doar spre Jilava!
SECRETELE ISRAELULUI:
tovarasu PCR MARGA ANDREI a ajuns mare rector la UBB sı sı*a pus toate rudele pe functıı iar el si a tras salar de 14000 euro
Textul este util și instructiv sub multe aspecte, unele ținînd strict de nivelul imediat al cuvintelor discursului, altele prin consecințe și inferențe posibile.
Spre exemplu, una din notele cele mai valorificabile, cel puțin în opinia mea, este aceea de participativitate activă a fiecarui soldat ori grup de soldați la nivel decizional în acțiunile militare. Că acest element este real sau nu, în cadrul armatei israeliene, din pesrspectiva aceasta, mi se pare ceva accidental, pentru că nu asta este chiar fondul chestiunii. În sine însăși, această calitate a participativității, dacă mi se permite barbarismul, este într-adevăr extrem semnificativă și valoroasă. Asta înseamnă că majoritatea indivizilor, prin cultivarea inițiativei individuale, integrată armonios în ierarhie, plănuire și decizie, au un înalt grad de autonomie pe baza unei înțelegeri situaționale comună, în ultimă instanță și, în consecință, ei nu acționează doar ca supuși la ordine transmise strict ierarhic, de la un comandant suprem dictatorial, ci pot lua, eventual, decizii cu un grad mare de autonomie, conform situațiilor de moment ale desfășurării acțiunilor, fără a aștepta neapărat confirmarea de la centrul suprem, așa cum am înțeles că era cazul, de exemplu, în armata germană a lui Hitler, unde nici o acțiune nu părea să demareze fără semnătura șefului suprem. Birocratismul în așa ceva își și manifestă lacunele, în îngreunarea deciziei și acțiunii imediate, în impiedicarea elementului viu de a se manifesta, în suprimarea creativității, în ultimă instanță, făcînd decizia greoaie și, de multe ori, orientată greșit, fiindcă ea, acținuea, decurge mai degrabă dintr-un aparat al semnăturilor, al aprobărilor, al considerațiilor extra-actanționale, decît din situația concretă a luptei însăși, cu schimbările și tribulațiile ei pe care numai cei direct implicați în ea le pot cunoaște mai bine. Sigur că participarea autonomă a indivizilor de rînd nu dă rezultate decît printr-o comună concepție, o cît mai bine articulată individual idee despre scop, mijloace și metode de luptă, ceea ce presupune un antrenament, o instrucție întru aceasta, altfel elementele componente se autonomizează anarhic și pe direcții aiuritoare.
De asemenea, o altă observație este cea legată de argumentativitate, adică de elementul critic care ar circumscrie și ar fi o componentă culturală intrinsecă spiritului evreiesc, ceea ce ar asigura un fel de deschidere la găsirea autenticității, validității și practicalității unei opinii sau alteia, indiferent care ar fi sursa sau natura ei, asigurînd sistemul să intergreze orice în ordine critică și nu permite pătrunderea a orice și oricînd în corpul cultural, ci, dimpotrivă, permite ceea ce ar fi pragmatic util, dacă e posibil atunci cînd și unde este necesar. Chiar dacă cele de mai sus nu ar fi adevărate în cazul israelienilor, în principiu, ele sînt valabile ca strategii metodologice practice, chiar dacă ar putea speria prin unele deschideri părelnic amorale. Codurile morale ca principii ale identății sînt necesare, dar sînt, evident, dacă privim diversitatea relațiilor interumane, diverse, între limite de loc și timp, situație și natură a situațiilor.
Elementul critic, interogativitatea de sine și de toate cele ce sînt, după cum sînt sau nu sînt, constituie elemente vitale pentru individ și pentru corpul social, una din condițiile vieții și ale supraviețuirii, altfel incorporarea a orice poate fi mortală.
Acum Mărgălăul trebuie să scrie un articol sociologic despre România în care să descrie şi să explice cum stăm şi de ce stăm aşa. Credeţi că lingăul are curaj?
La ora actuală pentru a nu da muncă tineretului slugoii străinătăţii au suplimentat locurile în facultăţi. Amăgesc tineretul cu şcoli capitaliste de doi bani năruindu-le tinereţea şi viaţa românilor.
Acest Marga este un mondialist ce iubeşte pe străini şi a distrus conţinutul învăţământului românesc pentru a-i transforma pe tineri în nişte indivizi fără mamă fără tată fără patrie adevărată. Spusele lui nu au nici început nici sfârşit şi nu duc decât la distrugere. Nu este filosof căci nu iubeşte înţelepciunea ci este o biată slugă pe la porţi străine. El poate fi util doar mult mai jos şi nu la nivelul îndrumării unui popor.
Este posibil să ne vândă ca pe vite la târgul internaţional.
Din text se pot extrage informaţii utile pentru un grup patriotic dar ordonate pe alte coordonate decât pe cele mondialiste prescrise de cobaiul jidanilor.
Daca Dl Coja a creat acest topic cu masonul Andrei Marga, inseamna si Dl Coja este mason ? Nu prea este de crezut. Cu atat mai mult cu cat am inteles ca ortodoxia, de care si apartine prof Coja, este incompatibila cu masoneria.
Iar daca dl Andrei Marga s-a dus in Israel, cine stie ce sarcina a primit de la Ponta ? Poate s-a dus sa ceara sprijinul sa-l aducem in tara pe Haisam pentru a fi intemnitat. Mai stii ?
S-a dus URSS-ul. S-a dus şi PCR-ul.S-a dus şi Ceauşescu.Telectualii nu se mai înghesuie să scrie ditirambe despre cei duşi. Şi-au găsit sponsori noi de la care primesc bănuţi.Ar fi bine să facem liste cu nenorociţii ăştia care sînt în slujba celor ce ne apasă economic ca să dăm cu ei de pămînt cînd o veni vremea.
Apropo de chutzpah; cînd amerika nu va mai susţine izdraelu acesta face poc, adică crapă.Atunci americanii îi vor vedea pe evrei ca duşmani.Nemţii au şi ei de plătit evreilor nişte poliţe pt minciuna cu holocaustul şi pt spolierea pe care au practicat-o atunci cînd poporul german era disperat. La fel englezii, francezii, belgienii, olandezii pt pierderea imperiilor coloniale după război, treabă în care evreii au fost tare implicaţi.Să vedeţi atunci minune mare.Dispar evreii. Se fac creştini, musulmani….se fac ce s-or face numai evrei să nu se mai arate.
Vă simţiţi sus, d-lor evrei? Suiţi mai sus, să aveţi de unde cădea mai bine.
alcibiade, cui îi spui tu mucles, mă? Cine vinde pămîntul? Guvernele trădătoare aflate în sluijba străinilor. Sîntem noi la putere?
izdraelu primeşte miliarde de dolari ajutoare nerambursabile şi alte facilităţi.Voi, evreii, nu sînteţi buni de nimic; nişte speculanţi şi nişte lăudăroşi mincinoşi.Fără amerika izdraelu crapă imediat.
Votati legionarii,ajung 22 ani cu securistii,ungurii UDMR si jidanii!
http://www.pentrupatrie.ro
cand o sa fiti voi in stare sa faceti din romania ceea ce am facut noi din israel in 64 de ani sa deschideti gura…..pana atunci …..mucles.
voi ati fi in stare sa va furati si pamantul pe care calcati ca sa-l vindeti strainilor.
Prin urmare,a cui politica o va face Marga,ca ministru in guvernul Romaniei?
Marga e la ora de dat limbi jidanilor!
Degeaba dl. Marga Andrei este un om cult, daca nu este crestin. Mai mult, acest individ este si MASON.
In acest caz, inteligenta nu are de-a face cu intelepciunea.
Parerea lui Marga Andrei nu ma intereseaza.
Mai mult, dle. Coja Ion, odata cu acest articol, mi-am pierdut increderea DEPLIN in dvs.
Ati ramas MASON, asa cum va banuia.
pt adrianpai
nu stiu ce legatura are dl. ministru Marga cu Hidrocentralele si alte obiective economice care inca nu s-au privatizat (a se citi furat) cu ajutorul miraculosului, secretosului si mirobolantului…deduceti Dvs
dupa cum a declarat fostul presedinte american george bush ajutorul usa este permanent si neconditionat.sa vedem ce se va intampla in viitorul apropiat.gm
dupa instalare, prima vizita …
http://www.antena3.ro/politica/ministrul-de-externe-va-face-o-vizita-oficiala-in-israel-pentru-aprofundarea-relatiilor-de-cooperare-168765.html
siu cu asta se rezolva porblemele Romaniei. BRAVO!