CD denitsoc@gmail.com 217.148.142.139
RUBLA, DOLARUL ȘI PREȚUL AURULUI Meciul final: Rusia tocmai a făcut câteva mișcări care vor schimba sistemul financiar global pentru totdeauna. Când conflictul din Ucraina a izbucnit inițial, SUA au încercat imediat să prăbușească valoarea monedei Rusiei. Aceste încercări au avut succes timp de câteva zile, dar acum valoarea rublei în raport cu dolarul american este aproape înapoi acolo unde a fost înainte de începerea războiului. Acest lucru i-a uimit absolut pe mulți dintre experți, deoarece au crezut că sancțiunile americane ar afecta absolut Rusia. Ei bine, se pare că rușii au făcut niște mișcări foarte pricepute care au întors tablele pe administrația Biden. Rusia vrea ca „țările neprietenoase” să plătească pentru gazul natural rusesc în ruble. Aceasta este o nouă directivă a președintelui Vladimir Putin în timp ce încearcă să mobilizeze resursele solicitate ale țării sale pentru a contracara un baraj de sancțiuni occidentale. În al doilea rând, rușii au decis că dolarii americani nu vor mai fi acceptați ca plată pentru nimic din ceea ce vând altor națiuni. Pavel Zavalny, șeful parlamentului rus, spune că moneda americană „și-a pierdut tot interesul pentru noi”… Cu alte cuvinte, Rusia este fericită să accepte moneda națională – yuan, liră, ringgits sau orice altceva – sau ruble, sau „monedă tare”, iar pentru ei asta nu mai înseamnă dolari americani, înseamnă aur. Acest lucru este imens, dar nu este discutat de mult de către mass-media corporative în Statele Unite. Rușii nu spun doar că nu mai recunosc dolarii americani ca monedă de rezervă a lumii. În acest moment, ei spun de fapt că nu vor mai accepta dolari SUA ca o formă de plată, la toate. În al treilea rând, banca centrală din Rusia a fixat valoarea rublei la prețul aurului cel puțin pentru următoarele trei luni… Odată, valoarea dolarului american a fost legată de aur, iar asta a ajutat dolarul american să devină moneda dominantă pe întreaga planetă. „Îmi amintesc ce a făcut SUA în mijlocul Marii Depresiuni. Pentru următorii 40 de ani, prețul aurului a fost raportat la dolarul american la 35 de dolari uncia. Există un precedent în acest sens. Mă face să cred că intenția Rusiei ar fi ca valoarea rublei să fie legată direct de valoarea aurului”, a declarat Everett Millman, expert în metale prețioase Gainesville Coins, pentru Kitco News. „Stabilirea unui preț fix pentru ruble pe gram de aur pare a fi intenția. Acest lucru este destul de important atunci când vine vorba de modul în care Rusia ar putea căuta finanțare și să-și gestioneze finanțarea băncii centrale în afara sistemului dolarului american.” Alții cred că această mișcare va crea o mare instabilitate în sistemul financiar global. De exemplu, Tom Luongo avertizează că următoarele s-ar putea întâmpla în curând… Dar, fără îndoială, lucrurile nu au evoluat așa cum sperau oficialii administrației Biden. În cele din urmă, acest lucru va fi rău pentru ambele națiuni. NT: Traducerea: CD |
„În primul rând, Rusia a început să ceară plata în ruble atunci când vinde gaze naturale națiunilor neprihănite – neprietene. Multe țări din vestul Europei sunt destul de supărate în această privință, dar chiar nu au de ales, pentru că sunt extrem de dependente de gazul rusesc. Deci, din acest moment înainte, puterile occidentale vor fi de fapt obligate să contribuie la susținerea valorii rublei…
Rusia vrea ca „țările neprietenoase” să plătească pentru gazul natural rusesc în ruble. Aceasta este o nouă directivă a președintelui Vladimir Putin în timp ce încearcă să mobilizeze resursele solicitate ale țării sale pentru a contracara un baraj de sancțiuni occidentale.”
A renuntat la intentie, a clipit. Germania si Franta chiar au spus ca isi asuma shut down complet la importul de gaz din Rusia. Rusia nu aavea ce face cu gazul ala decat sa-l arda, nu avea unde-l vinde. In schim, are nevoie de banii europenilor ca de aer. Ca de ultima gura de aer. Drept urmare, platile se fac mai departe ca pina acum. Europa plateste in euro la Gazprom, iar acesta isi face conversia in ruble si trimite banii in Rusia. Ramane, in acelasi mod, o chestie inchisa, interna, un fel de pedalat in gol.
Ca sa facem o paralela ce inseamna pentru Rusia acei bani, fata de cat pot obtine de oriunde din alta parte, trebuie amintit ca Putin a prezentat o victorie de colaborare a Rusiei cu China, in domeniul exportului de hidrocarburi catre aceasta, prin care practic a dus conducta inspre acolo sa lucreze la capacitate. Contractul total e in valoare de 117,5 miliarde de dolari, impartit dupa cum urmeaza:
-37,5 miliarde e valoarea pe care Rusia o va incasa pe livrarea de gaz pe o de-a lungul unei perioade de 25 de ani (potrivit lui Peskov) sau de 30 de ani (potrivit partii chineze, calculat la un pret de 150 de dolari pe 1000 de metri cubi. Asta inseamna (daca luam cei 25 de ani, varianta Peskov, ca referinta) 1,5 miliarde de dolari pe an (x 25 = 37,5 miliarde)
-80 de miliarde contract pe 10 ani pentru livrare de petrol, asta inseamna 8 miliarde pe an.
Total 9,5 miliarde.
Europa, in 2021 a platit un pic peste 100 de miliarde de dolar Rusiei pe gazul si petrolul importat, adica un pic de peste 10 ori mai mult. E limpede ca un gol lasat de Europa nu va putea fi suplinit. Gol care inca, dupa estimarea Germaniei, se va materializa in proportie de aproape 2/3 pina la sfarsitul acestui an, iar pina in vara lui 2024 se va realiza desprinderea completa.
https://economedia.ro/rusia-isi-reduce-dependenta-de-clientii-europeni-si-bate-palma-cu-china-pentru-furnizare-de-gaz-de-peste-117-de-miliarde-de-dolari.html#.YkYec5ZCTIU
Aici sunt niste grafice interesante privitoare la exporturile de materii prime ale Rusiei (e vorba de gaz, petrol si carbune)
https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=51618
Dupa cum se vede, la petrol e peste paritate cu Asia si Oceania, iar la gaze, ceilalti sunt practic nesemnificativi prin comparatie.
https://www.eia.gov/todayinenergy/images/2022.03.14/chart3.svg
Pondere mai mare o are China cu restul Asiei si Oceania la importul de carbune din Rusia, ele insa avand ca furnizor masiv si Australia.
Deci Putin nu e in masura sa renunte la exportul catre Europa….nu daca nu-si doreste un colaps bugetar grabit.