CD
60 aprobate

cdimulescu@att.net
75.57.36.95

 

Atacul din Beirut este un semn de avertizare si pedeapsa dat libienilor care nu au vrut sa cedeze o parte din sectorul mamut de gaza si petrol din Mare Mediterana, sectorul IX.
Tot un semnal a fost si Gestul lui Erdogan de a transforma Muzeul Aya Sophia in moschee.

Turcia: Economia politică a Hagiei Sophia
De Salman Rafi Sheikh

Lira turcească, de curând, a fost în cădere liberă, indicând starea generală de sănătate a economiei turcești. De la începutul anului 2020, Lira a scăzut cu 20% față de dolarul American si acesta la randul lui in cadere. Impactul său negativ asupra economiei și politicii a fost, totuși, absorbit în mare măsură de euforia Hagiei Sofia și de simbolismul intens al revenirii la gloria otomană.
În timp ce Erdogan din Turcia a dat vina pe pandemie și explozia din Beirut pentru recenta devalorizare, economia Turciei era deja în pragul colapsului chiar înainte ca pandemia să lovească Turcia.

În forma sa actuală, banca centrală turcă a pierdut aproape o treime din rezervele sale valutare în acest an, în ciuda împrumuturilor masive în valută de la băncile turcești pentru a crește în mod artificial numărul rezervelor.
Împreună cu înfrângerea uimitoare a lui Erdogan în alegerile de anul trecut, când partidul său a pierdut controlul asupra marilor municipalități, inclusiv asupra capitalei Ankara și a centrului comercial Istanbul, criza economică în desfășurare îl lovea deja pe liderul „neo-otoman” în fața sa când a decis să o transforme pe Hagia Sophia, un muzeu al catedralei, într-o moschee.

Cu siguranță, Turcia nu avea mare nevoie de moschei. În urmă cu doar un an, Erdogan a inaugurat Moscheea Çamlıca din partea asiatică a Istanbulului – un complex imens conceput pentru a găzdui peste 60.000 de credincioși pe zi.
Desigur, Hagia Sophia nu a fost transformată într-o moschee pentru a găzdui mai mulți adoratori credincioși; transformarea a fost/este menită să dea un impuls religio-naționalist peisajului politic intern pentru a-l ajuta pe Erdogan să-și ridice statura politică deasupra economiei în scădere și a intervențiilor externe costisitoare ale Turciei în Libia și Siria.

Într-adevăr, tocmai când pandemia abia începea să se răspândească în Turcia, economia Turciei era zdruncinată, forțând Ankara, lipsită de fondurile esențiale pentru a oferi un scut social semnificativ împotriva căderilor economice ale pandemiei, să lanseze o campanie de strângere de donații de la public. Faptul că aceste măsuri nu au reușit să reoți economia pe calea cea bună și că o economie în scădere nu este de bun augur pentru viitorul politic al lui Erdogan explică și de ce regimul nu a decis să bată la ușa FMI.

Deja, aproximativ 85 de țări au mers la FMI pentru pachete de salvare din cauza impactului negativ al pandemiei asupra economiilor lor. Mergând la FMI în această etapă, atunci când narațiunea oficială continuă să picteze Turcia ca o „economie puternică” ar fi fost auto-înfrângerea. Într-adevăr, Erdogan și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) și-au jignit de mult timp predecesorii pentru împrumuturile de la FMI, descriind o Turcie nouă, puternică din punct de vedere economic, care nu mai are nevoie de sprijinul FMI.
În timp ce regimul AKP nu va merge la FMI, nu există niciun câștig care să spună că o scădere economică continuă va avea implicații politice grave pentru Erdogan, permițând opoziției să adune oamenii împotriva sa; prin urmare, stațiunea crescândă a lui Erdogan la populism pentru a-și susține averile eșuate și pentru a crea o perdea de fum de „glorie otomană”.
Ca atare, proiectând această conversie ca o „recucerire” și o „mare victorie” și numind moscheea „Al-Aqsa” ca următoarea țintă, Erdogan a subliniat mesajul politic de creare a unui teritoriu „neo-otoman” care să depășească granițele teritoriale actuale ale Turciei. Într-adevăr, regimul Erdogan a conceput, de asemenea, intervențiile externe ale Turciei, în special în Libia, ca fiind cheia pentru a revendica „gloria otomană” pierdută.

Dorința de a revendica gloria pierdută își are rădăcinile în marca naționalismului turc al lui Erdogan și în modul în care o difuzează cu religia.
Convertirea Hagiei Sophia, în acest context, simbolizează creșterea tot mai mare a forțelor religioase în Turcia și hegemonia practicanților unei anumite mărci de credință.
Într-adevăr, în timp ce multe țări occidentale au fost rapid în critica lor de mutare, Erdogan a fost destul de inteligent pentru a utiliza chiar această critică în avantajul său de a pitch chiar mai eficient acreditărilor sale „neo-otomane” pentru alegătorii săi.
Într-adevăr, mass-media populare punditic aproapiate de regim au investit timpul și energia lor în glorificarea această conversie ca renașterea gloriei pierdute.
Pentru Yusuf Kaplan, această conversie arată „Recuperarea Turciei, recuperarea identității, istoriei și a spiritului său, eliberarea ei mentală… Redeschiderea Moscheii Hagia Sophia este scânteia care va declanșa marea călătorie in care am fost chemați, astfel încât să putem scăpa filtrajul occidental – și in care am intrat în mod voluntar – pentru a construi noua eră …”

Retorica rosteste o mulțime de populisme prin care Turcia este proiectata ca „merge departe” de la vest, chiar dacă același regim continuă să se alinieze la ideile SUA pentru a crea o cale globală de aprovizionare pentru a contracara China.
Aceste idei arată o dorință mult mai profundă de angajament cu Occidentul decât o distanță calculată.
Pentru Erdogan și AKP, această conversie este, de asemenea, cheia pentru conducerea Turciei în lumea musulmană. Într-adevăr, acesta este modul în care regimul vorbește alegătorilor săi.
„Transformarea Hagiei Sophia înseamnă că Turcia se va ridica la poziția de țară fondatoare care va da startul unei noi ere, va construi o nouă eră, va conduce lumea islamică în crearea unei noi lumi și va declara către întreaga lume că Turcia este singura țară care poate realiza acest lucru”, a scris Kaplan.

Aceasta este strategia politică populistă a lui Erdogan pe care intenționează să o folosească pentru a contracara opoziția politică care a reușit să-și concentreze campania în întregime asupra chestiunilor de dezvoltare economică și corupție din AKP pentru a învinge de două ori partidul de guvernământ din alegerile de la Istanbul.
Pentru partidele de opoziție, sarcina va fi acum să se concentreze asupra performanțelor economice și politice ale regimului decât această conversie, care este oricum o măsură „populară”, pentru a construi o puternică contra-narațiune.

Salman Rafi Sheikh, cercetător-analist al Relațiilor Internaționale și afacerilor externe și interne ale Pakistanului, exclusiv pentru revista online „New Eastern Outlook”.

https://journal-neo.org/2020/08/13/turkey-the-political-economy-of-hagia-sophia/

Traducerea CD