ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro

office@alianta-familiilor.ro

                                                                                             August 8, 2019

MARTIRAJUL LUI JOHN ALLEN CHAU

Cea mai persecutata si discriminata religie din lume sunt crestinii. De 2000 de ani ei mor pentru credinta lor. Zilnic. Nici un alt grup religios din istoria lumii nu a dat atit de multi martiri cit au dat crestinii. Mii de crestini inca sunt exterminati in fiecare an in zilele noastre. E o anomalie. Asa ceva nu ar trebui sa se intimpla in 2019, in anii cind beneficiem de drepturi si libertati si avem tribunale nationale si internationale care pretind sa ne protejele libertatea, inclusiv libertatea religioasa. Ani in care conferintele privind libertatea religioasa se tin mai zilnic, ani in care marii potentati ai lumii pretind sa fie preocupati de libertatea noastra religioasa.

Astazi comentam asupra unui caz mai rar intilnit in zilele noastre care, insa, nu are de a face cu libertatea religioasa ci cu martirajul. Un martiraj care a devenit foarte bine cunoscut in intreaga lume, dar care in loc sa suscite simpatie, a suscitat acuzatii de rasism si prozelitism la adresa persoanei martirizate. Aceste aucuzatii au parvenit din partea secularistilor occidentali si a ecologistilor radicali.

John Allen Chau

O veste repede trecută cu vederea a traversat paginile mass-mediei internaționale și ecranele televizoarelor în a doua jumătate a lui noiembrie anul trecut: americanul John Allen Chau a fost ucis de băștinașii insulei North Sentinel Island, aflată în mijlocul Oceanului Indian.

Majoritatea comentatorilor ziceau că a meritat să fie ucis. Chau a luat contact cu unul dintre puținele triburi care încă trăiesc în epoca primitivă căutând să-i convertească membrii la creștinism, o crimă pentru lumea seculară occidentală în care trăim. Pentru creștinii din întreaga lume, însă, Chau a fost un martir, un tânăr misionar martirizat pentru Hristos la fel ca miile de martiri care au trăit înaintea noastră și care prin sacrificiul lor au asigurat transmiterea și supraviețuirea creștinismului până în zilele noastre.

Săptămâna trecută a fost publicat un articol lung (aproape 20 de pagini și poze) privind viața și martirajul lui Chau, pe care îl puteți citi aici: https://www.outsideonline.com/2400030/john-allen-chau-life-death-north-sentinel.

Tatăl lui Chau s-a născut în China comunistă a lui Mao în 1952, a ajuns în Hong Kong în 1977 și în SUA în 1979. A făcut medicina la o universitate creștină din Oklahoma unde a devenit creștin, iar apoi s-a căsătorit cu o profesoară de la universitate. Căsătoria lor a rezultat în 4 copii, printre care și John Allen, născut în 1991. A fost martirizat la 27 de ani.

Chau era un creștin devotat. Încă din liceu simțea chemarea de a misiona și converti la creștinism grupurile izolate ale lumii. În timp, privirile i s-au oprit asupra Arhipelagului Andamans și Nicobars, un arhipelag care aparține Indiei, format din 836 de insule, dintre care doar 31 locuite și care sunt așezate în mijlocul Oceanului Indian.

Locuitorii insulelor trăiesc izolati, nu au contact cu restul lumii și trăiesc, spun antropologii, asemenea strămoșilor noștri în epoca pietrei, ca acum 10.000 de ani.

În noiembrie anul trecut, Chau s-a dus în arhipelag, unde a închiriat o barcă și un echipaj de 2 persoane cu care mergea până aproape de țărmul uneia dintre insulele locuite. De acolo înota până la țărm, de unde urmărea cu atenție și de departe populația băștinașa. Căuta să fie prietenos, oferind băștinașilor, tot de la distanță, pește.

A scris și un jurnal de călătorie. Primul lui contact cu băștinașii s-a produs pe 14 noiembrie, al doilea pe 15 și ultimul pe 16. Pe 15 noiembrie a fost atacat cu săgeți, din care una i-a străpuns Biblia, vârful ei ajungând până la Cartea Profetului Isaia. Cu toate acestea, s-a întors din nou pe insulă, pe 16 noiembrie, anticipând că va fi ucis. Și a și fost. Pe 17 noiembrie.

Articolul despre martirajul lui Chau conține însemnările lui zilnice pe care le încheie cu cuvintele Soli Deo Gloria (Toată slavă lui Dumnezeu).

Chau este o inspirație pentru noi toți: și-a prețuit chemarea și convingerile mai mult decât viața. Noi ne confruntăm cu un secularism agresiv care urăște creștinii, dar, spre deosebire de băștinașii din North Sentinel Island, cu știință și intenționat. E un secularism care, cu toate că nu ne urmărește distrugerea fizică, caută să ne ucidă sufletul.