Alianta Familiilor din Romania prin icontactmail3.com 

06:30 (acum 4 ore)

către eu

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro

office@alianta-familiilor.ro

                                                                                             August 15, 2019

RACHETELE SUPERSONICE SI SECURITATEA ROMANIEI

După cum știți, cautam să vă informam cât mai mult privind subiectele care fie că nu apar în mass-media românească, fie că sunt mai puțin discutate. Astăzi discutam unul dintre ele: rachetele supersonice și securitatea României. Subiectul de azi e sec, dar de o importanță deosebită pentru noi toți.

Anul 2019 e important si relevant pentru Romania din mai multe privinte. Implinim 30 de ani de libertate, 15 ani de la intrarea Romaniei in NATO, 5 ani de la invazia Crimeei de catre Rusia, iar pe 20 august dl Iohannis e programat sa aibe intrevederi cu dl Trump, Presedintele Statelor Unite. Toate aceste evenimente implica securitatea tarii. Securitate României e importantă, o valoare pe care AFR a susținut-o întotdeauna. Securitatea e importantra pentru oricare tara si fiecare stat e preocupat de asigurarea securitatii lui. Intrebarea fundamentala, insa, este daca siguranta nationala poate fi asigurata de un singur stat ori la nivel colectiv de mai multe state care impartasesc obiective comune.

Pe 1 august s-a petrecut un eveniment important pentru securitatea Romaniei si a Europei, care, insa a fost puțin comentat, fiind trecut cu vederea în presă. El merită un scurt comentariu și din partea noastra. Îl comentam, speram, pe înțelesul tuturor.

Reagan si Gorbachev 1987

Pe 8 decembrie 1987, Reagan și Gorbacev au semnat The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, cunoscut, pe scurt, după acronimul INF Treaty. El interzicea amplasarea de rachete nucleare de către SUA și Uniunea Sovietică cu o distanță de bătaie de până la 5.500 de km. În plus, cele două super-puteri s-au angajat să distrugă aceste tipuri de rachete și să verifice reciproc distrugerea lor. Până în mai 1991, SUA și Rusia au distrus aproape 2.700 de rachete, punând capăt astfel tensiunii nucleare și pericolelor unui război nuclear între cele două țări.

Din acest tratat a beneficiat și NATO, inclusiv România. În iulie anul acesta, SUA și NATO au anunțat abrogarea tratatului pe motiv că Putin a amplasat rachete periculoase de tip nou care nu erau prevăzute ori interzise în Tratatul INF original. Putin și-a motivat decizia afirmând, în parte, că amplasarea de rachete americane în Polonia și România, de tip THADD, are un rol ofensiv, amentinta Rusia, si, in consecint, l-au influențat să facă asta.

Ca de obicei, marile puteri se blamează reciproc, dar întrebarea pentru România e: noi cum ne situăm în privința asta și cum suntem afectați? Cum ne asigurăm securitatea națională? Puțini dintre noi știu, însă, că armele nucleare deja au început să devină „obsolete”, adică „depășite”. O nouă armă si mai letală, mai rapidă și precisă decât rachetele nucleare sunt rachetele supersonice, cunoscute în strategia militară cu numele de „hypersonic missiles”.

Hypersonic missiles – rachetele supersonice

Aceste rachete pot zbura cu o viteză de 15 ori mai mare decât viteza sunetului, adică până la 11.400 de mile pe oră (18.000 de km/h). Ajung la destinație, în colțurile cele mai îndepărtate ale lumii, în doar câteva minute (ori cel mult 15 minute), nu pot fi detectate, nu pot fi auzite și explodează doar odată ce își ating ținta. Pe moment, nu există nici un scut tehnologic capabil să le oprească. Ele pot zbura 12 până la 50 de mile deasupra pământului și pot lovi cu acuratețe o navă purtătoare de avioane de la o înălțime de 30 de kilometri, fără să fie detectate.

Efectul e devastator și catastrofic. Racheta își atinge ținta cu un impact de 1.150 de mile pe oră (adică 1.850 de km/h) și nici o clădire sau scut de metal nu o poate opri. Rachetele de acest tip pot fi lansate dintr-o bază obișnuită, de loc sofisticată, care conține un „wind tunnel” care propulsează aer cald la o viteză de 18 ori mai mare ca viteza sunetului.
În timp ce SUA și, implicit, NATO sunt cu un pas înaintea țărilor care dezvoltă aceste tipuri de rachete, Rusia și China nu sunt prea în urmă. Putin a anunțat recent că Rusia deține 2 rachete supersonice care pot atinge SUA în 5 minute dintr-un submarin ancorat în apele internaționale. Iar China a anunțat, tot recent, că a testat o rachetă supersonică care poate atinge teritoriul american Guam în câteva minute.

Cu toate acestea, aceste trei țări nu au început să discute formarea unui tratat internațional care să prevină proliferarea rachetelor supersonice ori folosirea lor în caz de conflict armat. Dimpotrivă, competiția continuă, în anul fiscal 2019 SUA alocând sume adiționale pentru dezvoltarea și amplasarea rachetelor supersonice. Doar un singur test pentru lansarea unei rachete supersonice costă 180 de milioane de dolari.

Chiar și Japonia analizează posibilitatea dezvoltării rachetelor supersonice, Japonia justificând intentiile ei datorita agresiunii Coreei de Nord. Japonia nu poate dezvolta arme nucleare datorită dezarmării ei după al Doilea Război Mondial, dar restricțiile de acum aproape 70 – 75 de ani nu se aplică rachetelor supersonice. Japonia speră să aibă rachete supersonice gata pentru a fi testate până în 2025.

Ce sa faca Romania?

Spus românește, am căzut din lac în puț. Lumea a înarmată cu tot felul de arme până în dinți. Încetarea Războiului Rece nu a dus la „mileniul păcii” la care ne așteptam. Poate într-un fel stăm și mai rău. Dacă atunci marile superputeri au convenit tratate pentru prevenirea războaielor nucleare, pe moment nu există niciun cadru, fie oficial ori neoficial, care să prevină atacuri ale rachetelor supersonice.

Securitatea României nu mai poate fi asigurată doar de români, la nivel național, așa după cum nici o țară nu poate să-și asigure securitatea de una singură, cu excepția puterilor militare actuale (SUA, Rusia și China). Nici nu avem resursele financiare ori tehnologia să o facem de unii singuri. În consecință, în contextul strategic actual, sfatul cel mai bun e ca România să continue să-și mențină locul în NATO și să continue să beneficieze de securitatea colectivă de care beneficiază toți membrii Organizației Nord Atlantice. Merita, deci, sa investim 2% din venitul national pentru a ne asigura securitatea, in colectiv cu celelalte state membre. 2% din venitul Romaniei nu pare chiar mult in comparatie cu costurile enorme necesare azi pentru o singura putere militara sa dezvolte si sa mentina un arsenal militar vast.

AFR va recomanda: Subiectul de azi e de mare actualitate și cât se poate de serios. A fost discutat mai pe larg în articolul recent publicat în New York Times Magazine, Hypersonic Missiles Are Unstoppable. And They’re Starting a New Global Arms Race. Îl puteți citi aici: https://www.nytimes.com/…/19/magaz…/hypersonic-missiles.html