Macron, declarația care pune lumea pe jar: NATO este în moarte cerebrală

Алексей Витвицкий
INTERNAŢIONAL
13:41 07.11.2019Sa primesc un link scurt18710

Președintele Franței a descris NATO în termeni duri și a făcut apel la redeschidere dialogului cu Rusia într-un interviu acordat publicației The Economist

BRUXELLES, 7 nov – Sputnik, Daniela Porovăț. The Economist a publicat astăzi un interviu cu președintele Franței Emmanuel Macron care spune că „ceea ce trăim este moartea cerebrală a NATO”.

Trebuie să „clarificăm acum care sunt scopurile strategice ale NATO”, a afirmat Macron, pledând pentru întărirea Europei apărării, avertizând că Europa este pe buza prăpastiei și că aceasta trebuie să se considere pe sine ca o putere geopolitică, pentru că altfel nu va mai avea ”controlul destinului propriu”.

Macron mai spune în interviu că nu știe dacă celebrul Articol 5 din Tratatul NATO care prevede intervenția Alianței în cazul în care un stat este atacat, este eficient, adăugând: ”Ce va mai însemna Articolul 5 mâine?”

”Dacă nu ne trezim, există un risc considerabil că pe termen lung vom dispărea geopolitic, sau cel puțin nu ne vom mai controla propriul destin. Cred acest lucru în mod profund”, a adăugat Macron despre UE.
Macron mai spune că Europa nu trebuie să mai gândească doar ca un grup economic, al cărui proiect principal este expansiunea pieței, ci ca o putere strategică. Acest lucru trebuie început cu recâștigarea ”suveranității militare” și cu deschiderea dialogului cu Rusia. Dacă nu se procedează așa, ar fi ”o mare greșeală”, a insistat președintele Franței.

Read more: https://ro.sputnik.md/International/20191107/28121284/Macron-declaratie-NATO-este-in-moarte-cerebrala.html