Meditațiile unui secui din România : ”Majoritatea primitoare este cenzurată de către o minoritate agresivă”.

 

Imagini pentru Nagy Attila Mihai photos

 

 


Sociologul Horváth István directorul Institutului national de cercetare a problemelor minorităților de la Cluj consideră că s-a generalizat în România antimaghiarismul!

Foarte interesant, el aminteste între exemplele de antimaghiarisme, fapul că în județul Covasna Protectia Consumatorului a amendat un magazin care nu etichetase marfa corespunzator la raft, în limba română și apoi în maghiară, aplicarea legii fiind considerată în acest caz un act antimaghiar! Sau, cazul unui supermarket din Ciuc cu sediul la Odorhei, care a fost amendat pentru etichetare exclusiv in limba maghiară! Cred, ca e vorba de o sensibilitate excesivă!

Să nu fii mulțumit că limba maghiara are dreptul după limba oficiala a țării, e totuși o formă de manifestare a unui naționalism peste masură!
Horváth, considera antimaghiarism faptul că românii sunt de  parere ca ungurii, secui cer drepturi în exces! Dar asta nu cumva este o justificare a excesului?!

 Se consideră antimaghiarism și relatările din  presa română despre faptul că echipa de fotbal Sepsi OSK n-a cântat Imnul Romaniei! Eu consider refuzul de a cânta Imnul României, o insultă tăcută față de întreaga țară!

Si e gravă, pentru că cel mai sfânt simbol este imnul țarii! Ce mesaj are către români insulta asta tăcută?!

Este un mesaj al refuzului a tot ce este românesc, atâta vreme cât imnul include în sine totalitatea neamului! Un popor primitor, care se simte respins în propria țară, este obligat de o minoritate să  tacă!

Adică românii, când se simt refuzați în propria țară, trebuie sa accepte cenzura din partea unei minorități, ca sa nu fie acuzați de antimaghiarism?!

Până la urma românul este vinovat, dacă se simte refuzat în propria țară!

Un alt lucru, care este considerat antimaghiarism și care după domnul Horváth este în creștere, ar fi comemorarea  în presă a crimelor ungurilor! Asta îmi amintește de cenzura care funcționa la începuturile comunismului, când falsa prietenie între popoare acoperea cu un văl al uitării crimele din timpul războiului!

De pildă, acum au început sa fie cercetate crimele armatei lui Horthy în Rusia, Ucraina si Bielorusia, rezultând că peste 100 000 civili au fost asasinați, iar cifra respectivă reprezinta doar vârful aisbergului !
Din pacate, ungurii și secuii nu vor să recunoască un lucru considerat de ei drept și anume faptul că apărarea identitații reprezintă un refuz față de tot ce este românesc!

Nu cumva aceste cercetări încearcă să justifice excesele nationalismului secuiesc, maghiar, susținut și de neohorthysmul guvernului Orbán (din Ungaria) ?!  

Merita reflectat asupra acestor probleme!

/ Meditatiile unui secui