Cadran international
Lobby-ul israelian a cucerit extrema dreapta europeană
Posted by justitiarul 11 hours ago
​În 2006, membrii Partidului Conservator Britanic au creat European Friends of Israel (EFI, Prietenii europeni ai Israelului), unul dintre […]

​În 2006, membrii Partidului Conservator Britanic au creat European Friends of Israel (EFI, Prietenii europeni ai Israelului), unul dintre cele mai influente lobbies ale Israelului de la Bruxelles. EFI este inspirat din lobby-ul israelian al Regatului Unit, unde „prietenii” puternici ai Israelului sunt organizați în The Conservative Friends of Israel (CFI, Prietenii conservatori ai Israelului, fondat în 1974), Labour Friends of Israel (Prietenii muncii din Israel) și Liberal Democrat Friends of Israel (Prietenii liberal-democrați ai Israelului). Chiar și Partidul Independenței din Marea Britanie (UKIP) al lui Nigel Farage are un grup „Prietenii lui Israel”.
Extrema dreapta europeană reorientată de lobby-ul pro-israelian
Crearea European Friends of Israel (EFI) la Bruxelles vine într-un moment în care facțiuni de extremă dreapta din Europa devin din ce în ce mai pro-Israel. Timothy Kirkhope, parlamentar conservator pentru Yorkshire, a fost președinte al The Conservative Friends of Israel (CFI) Europe. În 2009, Kirkhope l-a apărat hotărât pe controversatul politician al dreptei poloneze, Michal Kaminski, care a fost ales noul lider al grupării reformiste europene conservatoare și reformiste, o alianță transnațională a pieței libere deschisă în parlament.

Ziarul evreiesc din Londra, The Jewish Chronicle, a raportat că Michal Kaminski a fost afiliat anterior la „un grup polonez de extremă dreapta de origine antisemită” care s-a opus „scuzelor naționale pentru masacrul a sute de evrei în timpul războiului într-un oraș din nordul Poloniei ”.

Ca răspuns la controversa asupra lui Kaminski, Antony Lerman, fost director al Institutului de Cercetare a Politicilor Evreiești, un think tank cu sediul la Londra care lucrează pe probleme care afectează comunitățile evreiești din Europa, a remarcat că mulți extremiști și neofasciști în căutarea respectabilității politice „susțin acum Israelul și consideră evreii care susțin Israelul ca potențiali aliați în lupta lor împotriva «amenințării musulmane»”.

Fondatorul principal al prietenilor europeni ai Israelului, Stuart Polak, a fost directorul The Conservative Friends of Israel (CFI, Prietenii conservatori ai Israelui) din 1989 până în 2015. Numit una dintre cele mai influente 100 de figuri de dreapta din Marea Britanie de Daily Telegraph în 2007 , a fost creditat că a făcut mai mult decât oricine pentru a promova Israelul în rândul conservatorilor britanici. Ca grup de lobby din Westminster, CFI s-ar putea să nu fie la fel în ceea ce privește influența. CFI spune că 80% dintre parlamentarii conservatori sunt membri ai organizației, inclusiv miniștrii cabinetului.

William Hague, care a ocupat funcția de ministru de externe în ultimii ani, s-a alăturat CFI în anii ’70, pe când era un adolescent. Hannu Takkula, un eurodeputat liberal finlandez care a fost implicat în European Friends of Israel (EFI) încă de la început, a confirmat că acesta este modelat după The Conservative Friends of Israel (CFI). El a explicat (celor trei profesori universitari care au realizat un studiu dens și extensiv al lobby-ului pro-Israel din Europa) că o serie de europarlamentari au avut discuții cu reprezentanții conservatorilor britanici cu privire la formarea unei alianțe pro-Israel, ceea ce ar contrabalansa mișcarea tot mai mare de solidaritate cu Palestina.

Documentele depuse la autoritățile belgiene indică faptul că European Friends of Israel (EFI) a fost înființată formal ca organizație non-profit de către Stuart Polak, împreună cu Marc Cogen, un profesor universitar belgian și Jean-Pierre Haber. Potrivit acestor documente, obiectivul său declarat este „unificarea” diferitelor grupuri pro-Israel din parlamentele naționale ale Uniunii Europene prin coordonarea activităților lor și reunirea lor ca grup unic în Parlamentul European. Alături de fondatorii britanici, cel puțin trei diplomați israelieni, care au activat la Bruxelles în ultimii ani, au lucrat cu EFI pentru a dezvolta relații bune cu europarlamentarii. Unul dintre cei trei diplomați israelieni este David Saranga, care a fost prezentat ca specialist în „rebranding” de către The Jewish Chronicle.

David Saranga a instruit personalul European Friends of Israel (EFI) pentru a utiliza la maxim rețelele de socializare precum Twitter și Facebook. David Saranga este acum ambasadorul Israelului în România. El a mai ocupat funcția de consilier principal pentru afaceri externe al președintelui statului Israel, Reuven Rivlin și a fost șef al departamentului de legătură cu Parlamentul European la ambasada Israelului de la Bruxelles. Atunci când Israel a început o serie de atacuri aeriene împotriva teritoriului Gaza, în octombrie 2012, Saranga a călătorit la Strasbourg, unde s-a reunit Parlamentul European, pentru a informa EFI. Mesajul său principal a fost că Israel a căutat să nu cauzeze rău civililor și că a furnizat ajutor umanitar pentru Gaza. Cu toate acestea, Israel a lansat rapid un atac pe scară largă asupra Gaza, unde 80% din populație depinde de ajutorul extern pentru supraviețuire. În anul următor, în mai 2013, Saranga l-a însoțit pe ambasadorul Israelului la Bruxelles, David Walzer, la cina anuală a EFI.

Lobby-ul evreiesc importă neo-conservatorismul în Europa
În ianuarie 2014, European Friends of Israel (EFI) a găzduit o conferință de o zi despre Iran, Siria și procesul de pace din Orientul Mijlociu. Printre vorbitorii oaspeți s-a numărat Oren Kessler de la Henry Jackson Society, un think tank neoconservator cu sediul în Londra, cunoscut pentru poziția sa antimusulmană, care a participat la lansarea din Marea Britanie a Friends of Israel Initiative.

Un alt vorbitor a fost Peter Neumann, directorul The International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR, Centrul Internațional pentru Studiul Radicalizării) la King’s College London. Domnul Neumann a fondat ICSR cu Boaz Ganor, un savant israelian de la Centrul Interdisciplinar (IDC) din Herzliya, o universitate israeliană privată, având legături strânse cu armata și informațiile israeliene. Ganor a cerut armatei israeliene să întreprindă „măsuri preventive și reactive” împotriva palestinienilor.

După cum este descris pe site-ul lor, Friends of Israel Initiative (Inițiativa Prietenii Israelului) este condusă de fostul premier spaniol José María Aznar, fiind un răspuns la „Campania fără precedent de delegitimizare împotriva Israelului de către dușmanii statului evreu susținută de multe instituții internaționale.” Declarația continuă prin avertizarea: „Israelul este o parte inseparabilă a Occidentului. Rămânem sau cădem împreună.” Inițiativa a fost lansată la Paris pe 31 mai 2010, în aceeași zi în care trupele israeliene au atacat vasul „Mavi Marmara”, o navă turcă care încerca să ridice blocajul Fâșiei Gaza, ucigând nouă civili militanți.

Alți cofondatori ai Friends of Israel Initiative (Inițiativa Prietenii Israelului) sunt: Robert Agostinelli, miliardar italo-american, John Bolton, „săgeata” pro-Israel, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la ONU și consilier la Casa Albă pentru securitatea națională a Statelor Unite (09.04.2018-10.09.2019) care a făcut totul pentru a-l împinge pe Donald Trump într-un război împotriva Iranului, Alejandro Toledo, fost președinte al republicii Peru și Carlos Bustelo, ministrul spaniol al industriei din 1977 până în 1980. Cei trei profesori universitari menționați anterior care au cercetat lobby-ul pro-Israel în Europa au explicat: „Orientarea spre dreapta a inițiativei European Friends of Israel și Friends of Israel este influențată de tendințele recente din dreapa europeană.”

Numeroase grupuri de extremă dreaptă se concentrează mai puțin pe antisemitism și apelează la islamofobie. Într-un context de migrație internațională în creștere și austeritate economică, această formă de rasism a devenit ceva mai acceptabilă. După cum a argumentat politologul austriac Farid Hafez, trecerea de la antisemitism la islamofobie depășește granițele europene și permite extremei drepte europene să se apropie de partidele israeliene și de extrema dreaptă din Statele Unite. Semnarea „Declarației de la Ierusalim” în 14 decembrie 2008 la dezbaterea „Facing Jihad conference” este un exemplu.

Conferința a fost organizată de Arieh Eldad, medic și politician israelian fost membru al Knesset-ului, pentru extrema dreapta, devenită ulterior Otzma LeYisrael (Puterea pentru Israel). Partidul extremist Otzma LeYisrael a fost înființat în 13 noiembrie 2012 de către Aryeh Eldad și Michael Ben-Ari, fiind considerat de unii drept descendentul ideologic al Partidului Kach al rabinului Meir Kahane, interzis în 1988 de Israel pentru incitare la rasism și declarat ca fiind organizație teroristă de către Statele Unite în 1995.

Printre semnatarii declarației se numărau: Filip Dewinter (deputat Vlaams Belang, partid politic flamand secesionist din Belgia), Kent Ekeroth (democrații suedezi), René Stadtkewitz (președintele Die Freiheit, Germania, care și-a încetat activitatea în 4 decembrie 2016), Heinz-Christian Strache (președintele Partidului Libertății din Austria, FPÖ, care a demisionat ulterior în urma unui scandal de corupție), Geert Wilders (președintele partidului de extrema dreapta din Olanda Partij voor de Vrijheid – PVV, Partidul pentru Libertate). Trebuie să se înțeleagă că lobby-ul evreiesc a reorientat (și a împins) extrema dreapta europeană într-o luptă „kosher” exclusivistă împotriva islamului și musulmanilor în scopul politicilor expansioniste ale Israelului.

Jean TERRIEN, 6 decembrie 2019

Traducerea și adaptarea Marius Albin MARINESCU

Sursa: Jeune Nation