INVESTIGAȚIA DE PRESĂ O APUCĂ SPRE „OPERA DE CARITATE”

CUM A INVESTIGAT GRUPUL RISE PROJECT DESPRE AVEREA CARE A SCĂZUT A „ACTIVISTEI” MAIA SANDU DIN MOLDOVA ȘI DESPRE AVEREA BRAZILIANĂ DE NEGĂSIT A „POPULISTULUI” LIVIU DRAGNEA

27/04/2021 | Traian Horia✎
În presa de investigație serioasă, jurnaliștii scriu despre politicienii care își măresc, prin diferite mijloace, averile. Neverosimil, în cazul președintelui- „activist” Maia Sandu din Moldova, jurnaliștii- activiști de la Rise Project au ajuns să „investigheze” însă cum i-a scăzut averea. Este eventual un caz unic în Europa, cu un articol de presă care ar fi avut succes dublu mai degrabă într-o gazetă de ONG caritabil.

În ian. 2021, într-un nou exercițiu

… de pierdere a timpului, Direcția Națională Anti- Corupție (DNA) a clasat dosarul „Brazilia” în care erau investigate in rem presupuse fapte de corupţie care îl vizau pe fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, aflat în prezent în închisoare. DNA demarase o anchetă după ce, în iulie 2017, platforma de investigaţii Rise Project „dezvăluise” că Liviu Dragnea şi-a cumpărat o vilă, prin interpuşi, pe ţărmul Oceanului Atlantic, în Brazilia. Jurnalistul Cornel Nistorescu („Cotidianul”) reia într-un comentariu, o parte din Comunicatul DNA: „Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, între momentul începerii urmăririi penale “in rem” și cel al primirii răspunsului transmis de autoritățile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018, în care se prevede că întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat”.

Dincolo de bogăția verbală a DNA

… este discutabil ce „răspuns” primise Direcția Anti- Corupție din Brazilia: cristoiublog.ro și „Evenimentul zilei” publicaseră încă din martie 2018 o declarație a procurorului federal brazilian Carlos Wagner Barbosa Guimarães, un fost Agent fiscal, care recunoștea că avea pentru „dosarul Dragnea” doar „disponibilitate”, nu și „dovezi” .

Rise Project investighează averea care a scăzut a activistei Maia Sandu

Pe același palier, al personalităților politice

… „investigate” de Rise Project, o găsim la extrema cealaltă pe candidatul la prezidențiale Maia Sandu (astăzi, președinte), care conduce Partidul Acţiune şi Solidaritate- PAS (un soi de USR pe trotinetă, varianta pentru Basarabia) și despre care grupul de investigație Rise Project Moldova descoperise că era un lider sufletist, îndatoritor, care pierdea bani pentru beneficiul public: „În trei ani în serviciul public, Maia Sandu nu a agonisit nimic. Dimpotrivă, munca la stat i-a redus substanțial averea – cu circa 70.000 de dolari. Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate la prezidențiale afirmă că a folosit o parte din bani pentru a-și ajuta familia și prietenii.”. Pe cale de consecință, articolul „de investigație” al Rise Project Moldova apare mai degrabă ca unul de popularizare a „calităților” Maiei Sandu- un personaj altfel suspectat public că întregește galeria marilor roboței neomarxiști recrutați de cercurile globaliste pentru Centrul și Estul Europei.

O paralelă
… între Rise Project România- care scrie „investigații” despre pesupusa avere din Brazilia a „populistului” Liviu Dragnea (eventual, o știre despre afacerile sale din Brazilia neconfirmată, cu dosarul de la DNA închis în ian. 2021) și Rise Project Moldova– care scrie „investigații” despre averea… micșorată a „internaționalistei” Maia Sandu, s-ar impune fiindcă ambele secvențe fac parte din același tablou denunțat pe alocuri ca simplă propagandă. Publicația cristoiublog.ro anunțase încă din iulie 2017 că Rise Project, asimilat ca publicație “de veghe” la București, asupra „naționalistului” (sic!, n.n.) Liviu Dragnea este doar un offshoot al unei organizații jurnalistice (OCCRP) finanțată eventual sorosist.

Procurorul brazilian Barbosa Guimaraes zice că are disponibilitate pentru anchetă dar nu are dovezi

Despre National Endowment for Democracy

… se știe că finanțează alături de Open Society (Soros), organizația Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)– o rețea mass-media, în care grupul de publiciști- „activiști” Rise Project România este membru. În martie 2018, cristoiublog.ro și evz.ro dezvăluiau că publicația „Folha” din São Paolo care, alături de Rise Project România, îl acuzau pe Liviu Dragnea de spălare de bani în Brazilia, avea un reprezentant (Fernando Rodrigues) în staff-ul Fundației Open Society (Soros), iar ancheta procuraturii era un bluff- cu un procuror fost agent fiscal și licențiat în inginerie electrică, care recunoștea că „nu existau probe”. S-a văzut ulterior că din anchetele grupului de activiști Rise Project nu a rezultat nimic. În ianuarie 2018, sub privirea tâmpă a Coaliției la guvernare (PSD-ALDE), încă nedezmeticită după cârnații de la Crăciun, Grupul de Investigații Politice (GIP) dezvăluia (citând un Raport al Fiscului) că „guvernul Olandei și George Soros au finanțat generos campaniile Rise Project îndreptate împotriva guvernului României, alimentând protestele „rezist” din februarie 2017”, cu Florin Bădiță– unul dintre liderii manifestațiilor și deținător al paginii de Facebook „Corupția Ucide”, plătit prin intermediul Rise Project. Nici SRI, nici o altă autoritate publică nu au avut vreo reacție publică la investigația GIP: această inerție, dar și altele, arată România ca pe o țară abandonată de Lege, care se auto-devorează cu încetul.

Președintele Moldovei Maia Sandu

… și jurnaliștii- activiști de la Rise Project Moldova reprezintă doar o controversată excepție: neverosimil, investigatorii de la Rise au ajuns să scrie despre nababi politici cărora le-a scăzut averea. În cazul de față, ei au investigat și au constatat că Maia Sandu e o tipă plină de umanitate, care a pierdut bani muncind pentru binele public. În opinia multora, articolul în sine este o noutate în materie, dar și o prăbușire a calității subiectului de presă: elicopterul mass-media cade de obicei când oprește pilotul ventilatorul.

*

Nota redacției – Textul de mai sus confirmă indirect impresia noastră că Liviu Dragnea este o victimă a unei conspirații odioase, între magistrați corupți și ziariști ticăloși. La această conspirație au participat și colegi din PSD, trădători de partid, în frunte cu Gabriela Firea. Era obiceiul în PSD ca liderul care pierde la alegeri să fie depunctat și în ierahia de partid. Vezi cazul lui Mircea Geoană în 2009. Gabriela Firea a fost dimpotrivă promovată după insuccesul de la localele de anul trecut. Care este explicația? Este aceeași și pentru marginalizarea pesediștilor naționaliști din echipa lui Dragnea?